Waar blijven de aanklachten in de Epstein-zaak?

Meer dan twintig vrouwen die Jeffrey Epstein ervan beschuldigd hebben hen seksueel te hebben misbruikt - de meeste toen ze minderjarig waren - verschenen gisteren in het Federal Court in Manhattan. Sommigen lieten hun advocaten hun verklaring lezen, maar 16 voerden zelf het woord. Het thema dat consistent is in hun getuigenissen, is dat het ministerie van Justitie de medeplichtigen van Epstein moet vervolgen - niets minder is een falen van rechtvaardigheid.

Twee namen werden herhaaldelijk genoemd door de vrouwen: Ghislaine Maxwell en Sarah Kellen. Maar de machtige royalty's, advocaten en Wall Street-titanen die ervan worden beschuldigd deel uit te maken van de "ring van Epstein" en deel te hebben genomen (en misschien nog wel nemen) aan seksueel misbruik van minderjarige meisjes, moeten óók worden aangeklaagd door het voortdurend recalcitrante Amerikaanse ministerie van Justitie.

De hoorzitting werd op verzoek van federale officieren van justitie bijeengeroepen om de zaak tegen Epstein te verwerpen, omdat ze geen dode man kunnen vervolgen. Epstein werd naar verluidt overleden aangetroffen in zijn gevangeniscel in Manhattan op de ochtend van zaterdag 10 augustus. Hij wachtte op een proces wegens nieuwe aanklachten door het ministerie van Justitie in juli 2019, op basis van bewijsmateriaal waarop het ministerie van Justitie en de FBI sinds 2006 zaten - waardoor Epstein en zijn elitaire vrienden mogelijk nog 13 jaar lang meer jonge vrouwen seksueel hebben kunnen misbruiken.

Het Metropolitan Correctional Centre waar Epstein was gehuisvest, is een federale faciliteit van het Bureau of Prisons, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ondanks dat het ministerie van Justitie sinds 2008 een aanklacht van 53 pagina's in zijn dossiers heeft staan (waaruit bleek dat Epstein een kritische getuige was om de machtige mensen in zijn sexring te ontmaskeren) stond het Bureau of Prisons van het ministerie van Justitie Epstein toe om tijdens hun inhechtenisneming te sterven: waardoor de dood meer op een gefabriceerde daad lijkt dan op een fout in het proces.


Het kantoor van de New York City Medical Examiner heeft de dood als zelfmoord bestempeld. Helaas heeft New York City de reputatie verdachte sterfgevallen zelfmoord te noemen, zelfs die keer dat een bankier uit een gebouw van zes verdiepingen viel en zelfs die keer dat het mes dat de dodelijke wond maakte onder het lichaam van een bankier wordt gevonden.
Te veel moorden en het ziet er voor de commissaris van politie van New York City en het toerisme in Manhattan slecht uit.
De nieuwste grap in New York is dat in dit geval de overledene door "zelfmoord" om het leven is gekomen.

Zelfs de machtige strafrechtadvocaat van Epstein, Reid Weingarten van het advocatenkantoor Steptoe & Son Johnson, uitte zich gisteren sceptisch uit over de officiële doodsoorzaak en vroeg de rechter om een onderzoek in te stellen. De Amerikaanse procureur-generaal, William Barr, heeft de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie eerder al gevraagd om een onderzoek in te stellen.
Maar omdat het cruciale bewijs dat de zaak zou kunnen verhelderen obtbreekt - de video-opname uit de gang buiten de gevangeniscel van Epstein is gewist of op een andere manier onleesbaar gemaakt (de zoveelste nalatige zorg van deze federale faciliteit) - zien de vooruitzichten voor dat onderzoek er niet goed uit. (Als u een patroon van mislukte onderzoeken begint op te merken bij de verschillende afdelingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie dan betekent dit dat u goed oplet.)

Weingarten zei gisteren dat de dood van Epstein de echte olifant in de kamer was. Hij heeft het hier mis. De echte olifant in de kamer is de reden waarom het Amerikaanse ministerie van Justitie, de hoogste wetshandhavingsinstantie in de Verenigde Staten met een jaarlijks budget van $ 28 miljard, met meer dan 30.000 FBI-personeelsleden met een eigen budget van $ 9,6 miljard, géén aanklacht heeft ingediend tegen Epstein's collega-sexhandelaren en -wervers in de 13 jaar dat deze praktijken konden dooretteren..... nadat het op een presenteerblaadje was overhandigd.

De politiechef van Palm Beach, Florida, Michael Reiter, heeft een uitvoerig onderzochte zaak overgedragen aan de FBI in juli 2006 volgens de moedige artikelen van Julie K. Brown in de Miami Herald in november vorig jaar. Brown meldt verder dat in november 2006 "de FBI begint met het interviewen van potentiële getuigen en slachtoffers uit Florida, New York en New Mexico."
Het duurde voor het kantoor van de Amerikaanse officier slechts acht maanden van FBI-interviews afnemen om een federale aanklacht van 53 pagina's gereed te hebben - om een klacht in te kunnen dienen tegen Epstein met seksueel geweld op meerdere minderjarige meisjes. Maar de aanklacht werd nooit ingediend. (Lees hier de smerige details over hoe de zaak werd gecorrumpeerd door de vooraanstaande Amerikaanse procureur voor het ministerie van Justitie, Alex Acosta, in de Miami Herald - link hier.)

Een lachwekkende deal werd uitgewerkt door de machtige advocaten van Acosta en Epstein, waar de federale aanklachten tegen Epstein werden ingetrokken en hij schuldig mocht worden verklaard aan alléén de aanklachten van de staat Florida: één geval van sex met een minderjarige en één geval van het vragen om sex aan een volwassen vrouw. Epstein werd veroordeeld tot slechts 13 maanden in de gevangenis, maar hij kreeg een werkvrijgaveprogramma van 12 uur per dag in een chique kantoor, werd daar dagelijks naar toe gereden door zijn privéchauffeur... in zijn comfortabele limousine.

De deal werd op zo'n manier gesloten dat zijn slachtoffers geen kennis konden nemen van wat er gebeurde. In februari van dit jaar oordeelde een federale rechter dat het geheimhouden van deze deal de wet op de federale misdaadslachtoffers, de Crime Victims’ Rights Act, schond.
Zonder de publieke verontwaardiging die was ontketend als gevolg van de reeks artikelen in de Miami Herald en de emotioneel aangrijpende persoonlijke video-interviews met de slachtoffers van Epstein, zou het ministerie van Justitie de nieuwe zaak waarschijnlijk in juli dit jaar nooit hebben behandeld.

We zeggen dat niet zomaar. Een volle twee jaar voordat de Miami Herald zijn baanbrekende serie over Epstein in de openbaarheid bracht, publiceerde de bestsellerauteur James Patterson samen met John Connolly en Tim Malloy een gedetailleerd onderzoeksboek over Epstein getiteld "Filthy Rich" in oktober 2016. Het behandelde Epstein's seksuele aanvallen op jonge meisjes en het corrupte proces waarbij het ministerie van Justitie betrokken was, waardoor hij uit beeld was voor zijn seriële misdaden.
Patterson heeft een brief van 24 juli 2006 toegevoegd die Michael Reiter, politiecommissaris van Palm Beach, stuurde naar de ouders van een jong meisje dat Epstein ervan had beschuldigd haar te hebben aangevallen toen ze 14 was. Reiter schreef aan de ouders:
“Ik heb niet het gevoel dat gerechtigheid voldoende is gediend door de tenlastelegging. Daarom moet u weten dat deze kwestie is doorverwezen naar het Federal Bureau of Investigation om te bepalen of er overtredingen van de federale wetgeving hebben plaatsgevonden. In het geval dat de FBI ervoor zou kiezen om deze zaak voort te zetten, zal het Palm Beach Police Department hen helpen bij hun onderzoek naar mogelijke schendingen van de federale wetgeving. "
De FBI besloot toen zich uit het onderzoek terug te trekken en in plaats daarvan toe te staan dat de heimelijke deal van de advocaten van Acosta en Epstein doorgang kon vinden.

Het is al met al 13 lange jaren geleden dat de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie deze zaak hebben behandeld. Als ze een greintje vertrouwen en geloofwaardigheid in hun eigen instanties willen herstellen - als federale wetshandhavingsinstanties die door Amerikaanse burgers worden gefinancierd om Amerikaanse burgers te beschermen - dan moeten er aanklachten volgen tegen Epstein's handlangers en de machtige en rijke mannen, die gewillige deelnemers waren aan de internationale sexring van Epstein.

Afdrukken Doorsturen