Toezicht op financiële markten VS wordt versoepeld

Als u een lange termijn belegger bent, dan is dit een van die dagen waarin je in de verleiding kunt komen om 's morgens de dekens over je hoofd te trekken en een geestelijke ziektedag te nemen vanwege het financiële nieuws. Zeker als u weet wat er in de VS staat te gebeuren.

Op het moment waarop we dit artikel schrijven (18.05 uur) staat de Dow Jones Index 2,45% in de min, met een daling van 645 punten; de grote banken van Wall Street staan ongeveer 3-4% negatief. De Europese indices zijn ook flink in de min geëindigd.

Het nieuws in de eurozone was dat de grootste economie, Duitsland, in het tweede kwartaal met 0,1% was gekrompen. Eurostat heeft de vooruitzichten verder getemperd met een rapport dat "in juni 2019 vergeleken met mei 2019 de seizoensgecorrigeerde industriële productie daalde met 1,6% in het eurogebied (EA19) en met 1,5% in de EU28."

Hett economisch slechte nieuws leidde tot een vlucht naar veiligheid - en dat zoeken beleggers nog steeds in de Amerikaanse Treasuries, met de 30-jarige Treasury Bond die in de ochtendhndel van New York een dieptepunt van 2,015 procent bereikte. Het is ronduit opmerkelijk dat in 2008, toen iconische, eeuwenoude firma's op Wall Street als vliegen neervielen, de 30-jarige Treasury niet de lage opbrengst bereikte die het vandaag aantikte; het werd op 12 januari 2009 verhandeld tegen 2,89%, maar is sindsdien blijven dalen tot op een nieuw laagtepunt van 2,29% op 18 juli 2016.

Deze ongekend lage yields dragen bij aan de grote zorgen onder beleggers. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de Federal Reserve in het geheim $ 29 biljoen (dat is $ 29.000 miljard!) in de Wall Street-banken en hun wereldwijde tegenhangers heeft gepompt tijdens en na de financiële crash van 2008 en dat de Amerikaanse regering sindsdien biljoenen dollars méér fiscale stimulans in de economie heeft gepompt.

Wat de markten wèl aanstaat is het verslag van Bloomberg News, gisteren, dat federale toezichthouders van plan zijn om beperkingen op de activiteiten van de megabanken van Wall Street te verminderen - het betreft dezelfde banken waarvan de koersen nu dalen - waardoor die banken kunnen terugkeren naar volwaardige gokcasino's en weddenschappen kunnen afsluiten voor "de bank" (in beleefde kringen ook wel genaamd "handel voor eigen rekening").
De Dodd-Frank-wetgeving voor financiële hervormingen van 2010 zou dat in de kiem hebben gesmoord onder de zogenaamde Volcker Rule, maar op een of andere manier zijn regelgevers er nooit echt in geslaagd (noch hebben zij er moeite voor gedaan) om die regelgeving in daden om te zetten.

Nu lijkt die regel, die er dus echt nooit was, te worden uitgehold. Bloomberg schrijft dat “regelgevers die verantwoordelijk zijn voor de Dodd-Frank Act-regel van plan zijn om volgende week wijzigingen daarin goed te keuren. De veranderingen zullen beperkingen wegnemen voor banken die hun eigen geld investeren in private equity en hedgefondsen. Dat vernemen we van ingewijden, die om anonimiteit vroegen omdat dat gebeuren niet openbaar is."

Hun opgeblazen hedgefondsen hebben de crisis bij Bear Stearns en Citigroup groter gemaakt. Eén van de interne hedgefondsen van Citigroup verloor 53 procent in een maand, terwijl een andere die als veilig en robuust aan gepensioneerden werd verkocht, 80 procent van zijn geld verloor.

Wat vermoedelijk gaat gebeuren, is dit: Wall Street-banken moeten hun verliezen in hedgefondsen parkeren en zullen ze naar onwillige beleggers doorschuiven; ze moeten ook hun moeilijk te taxeren (mark to mythe) activa in private equity-fondsen parkeren en deze ook bij onoplettende investeerders dumpen.

Wanneer megabanken die gigantische federaal verzekerde commerciële banken bezitten, bezuinigen op investeringen die instorten, zoals hun eigen hedgefondsen, dan doet dit een serieuze inbreuk op de reputatie van de hele bank. Dat resulteert in dalende aandelenkoersen en klanten halen er hun geld weg, wat uiteindelijk kan leiden tot een run op de bank. Met andere woorden, een herhaling van 2008.

Dat federale toezichthouders de megabanken van Wall Street, die de meerderheid van de federaal verzekerde deposito's in de VS bezitten, weer op dezelfde belachelijke wijze hun gang laten gaan, geeft geen enkel gevoel van vertrouwen in Washington of Wall Street, of zelfs het gezonde verstand van de (Amerikaanse) financiële markten.

Afdrukken Doorsturen