VS leggen gas-sancties op aan olieraffinaderij

De Verenigde Staten bereiden sancties voor tegen bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2 die van Rusland naar Duitsland gaat. Niet vanwege geoplotieke doeleinden, maar gewoon omdat de Amerikanen hun eigen te dure, milieuverontreinigende vloeibare gas dan niet meer kwijt kunnen.

Het Duitse Der Spiegel meldde gistermiddag het volgende:

Die USA wollen das Pipeline-Projekt Nord Stream 2 kurz vor der Fertigstellung mit Sanktionen torpedieren. Der Konflikt könnte nach SPIEGEL-Informationen in Deutschland die Treibstoffversorgung gefährden.
Die von den USA wegen der umstrittenen Ostsee-Gaspipeline Nord Stream 2 angedrohten Sanktionen könnten in Deutschland zu Engpässen in der Versorgung mit Autobenzin und Flugzeugtreibstoff führen. Eine der größten Erdölraffinerien Deutschlands, die in Schwedt gelegenen PCK, warnte, sie könne in dem Fall gezwungen sein, den Betrieb einzustellen oder zumindest zu drosseln.



De VS willen het Nord Stream 2-pijplijnproject kort voor voltooiing met sancties saboteren. Volgens SPIEGEL-informatie kan het conflict de brandstoftoevoer in Duitsland in gevaar brengen.
De dreiging van sancties die door de VS worden geuit vanwege de controversiële gaspijpleiding in de Oostzee, Nord Stream 2, kunnen leiden tot knelpunten in de levering van benzine en vliegtuigbrandstof in Duitsland. Een van de grootste olieraffinaderijen in Duitsland, PCK in Schwedt, waarschuwde dat het in dat geval zou kunnen worden gedwongen zijn activiteiten te staken of op zijn minst terug te schroeven.



Volgens Der Spiegel moeten dan vooral Oost-Duitsland en de hoofdstad Berlijn met zijn luchthavens rekening houden met knelpunten in de aanvoer. De raffinaderij is grotendeels in handen van de Russische energiemultinational Rosneft, die mogelijk wordt getroffen door mogelijke Amerikaanse sancties.

Een bekend Amerikaans bedrijf, dat het hoofdkantoor van de fabriek heeft meegepland en gebouwd en wacht op de apparatuur, heeft Rosneft verteld dat het zijn diensten zal stopzetten als de Amerikaanse sancties de komende weken van kracht worden. De raffinaderij, die elke dag voldoende brandstof produceert om 250.000 auto's, 60.000 vrachtwagens of 50 vliegtuigen vol te tanken, zou dan onhandelbaar worden. "Een veilige aanvoer voor de omgeving, inclusief de luchthavens in Berlijn, zou onmogelijk zijn", aldus een woordvoerder van Rosneft.

Nord Stream 2 zou eigenlijk aan het einde van het jaar klaar moeten zijn. Achter het project bevindt zich het Russische staatsbedrijf Gazprom, dat de helft van de geplande totale kosten van 9,5 miljard euro draagt. De andere helft wordt gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven: de BASF-dochter Wintershall, OMV en Uniper, Royal Dutch Shell en het Franse bedrijf Engie. De autoriteiten in Rusland, Finland, Zweden, Duitsland en Denemarken hebben het project goedgekeurd.
De aanleg van Nordstream 2 is even flink slikken voor landen als Polen, Oekraïne en de Baltische staten. Die verdienden voorheen goud geld aan de doorvoer van Russisch aardgas, maar dat is bij de nieuwe aanvoerroute via de Oostzee niet meer het geval.

Nord Stream 2 wordt sterk bekritiseerd door de VS, evenals de zojuist genoemde staten. Ze vrezen dat de gaspijpleiding de afhankelijkheid van Midden-Europa van Russische energie zou kunnen vergroten (maar de werkelijke reden is natuurlijk dat er niets meer te halen valt). De VS probeert ook haar vloeibaar gas, LNG, in Europa te verkopen - voor de EU een vooral dure en milieubelastende optie. De Amerikaanse president Donald Trump had plannen aangekondigd om de sancties voor Nord Stream 2 te herzien. Inmiddels is een wetsvoorstel opgesteld dat door de Amerikaanse senaat zou kunnen worden aangenomen.

Hoewel de sancties nog niet van kracht zijn geworden, ondervindt PCK al de gevolgen van de Amerikaanse dreiggementen. Grote Duitse banken hebben bijvoorbeeld aangekondigd dat ze de kredietlijnen van Rosneft niet langer kunnen verlengen uit angst voor mogelijke gevolgen. Bedrijven zoals Siemens willen blijkbaar geen verdere servicecontracten voor de raffinaderij aangaan. Op verzoek van Der Spiegel wilde geen van de bedrijven opmerkingen maken over de transacties. Rosneft bracht de gevaarlijke situatie ook onder de aandacht van de federale overheid via het Ostausschuss der Deutschen Wirtschaft.

Donald Trump gaat het er vooral om Rusland als leverancier van aardgas uit de markt te dringen en de EU te verplichten hiervoor in de plaats te "kiezen" voor het 20% duurdere Amerikaanse LPG. De dreigende sancties tegen de betrokken bedrijven zijn dan ook voornamelijk zakelijke belangen, geen geostrategische maatregelen. Hetzelfde kan gezegd worden voor Polen, dat zich wil ontwikkelen tot een gasknooppunt. Het bouwt een gasleiding naar Denemarken met een EU-subsidie (!) van 320 miljoen euro. Het dient in eerste instantie voor de vervanging van levering van Noors gas, dat op het punt staat te eindigen, en daarna voor vloeibaar gas uit de VS, dat het vervolgens dóórverkopen wil.

Dit wordt een WTF-verhaal. De raffinaderij is van Rosneft, het is dus van de Russen. Duitsland heeft dus goed beschouwd een cruciale raffinaderij (dat is zoiets als in de bancaire sector een licentie om geld te drukken!) uitgegeven aan de Russen. Oké.

De Amerikanen hebben sancties tegen de Russen aangekondigd vanwege Nord Stream 2. Natuurlijk heeft deze raffinaderij hier niets mee te maken, want Nord Stream 2 is een gasleiding en een raffinaderij raffineert ruwe olie, geen gas. Maar dat is de reden die voor de sancties is aangekondigd. De Verenigde Staten willen dus Duitsland pijn doen met sancties tegen Rusland over een Russische pijpleiding die door Polen loopt. Niets hiervan heeft enige Amerikaanse referentie. Je kunt je afvragen wat die Amerikanen zich eigenlijk wel inbeelden.....

Maar deze zaak wordt nog absurder. Het regelwerk van de raffinaderij is afkomstig van een Amerikaans bedrijf. En de constructeurs van de raffinaderij hebben zichzelf daarvan volledig afhankelijk gemaakt (hallo digitale soevereiniteit). Zonder constante bemoeienis en drukken op de knoppen van het Amerikaanse bedrijf draait de raffinaderij niet. Even recapituleren: je bouwt een dure en belangrijke fabriek en maakt die vervolgens volledig afhankelijk van een derde land, zonder wiens handelen het ding niet draait. Zijn ze daar in Duitsland wel goed bij hun hoofd?!

Terwijl de hele EU overschakelt op het gebruik van aardgas - en alleen ons land als Gekke Henkie van het relatief schone aardgas àf wil en het meest efficiënte gasnetwerk ter wereld op de schroothoop wil gooien - is het vooral Duitsland dat baat heeft bij Nord Stream 2. De beslissing om kernenergie (2022), steenkool (2018) en bruinkool (2038) geleidelijk af te schaffen, creëert gaten in het aanbod die niet zo snel kunnen worden opgevuld door hernieuwbare energiebronnen. Voor de basisvoorzieningen hebben de Duitsers, meer dan vroeger, gas nodig - méér gas. Binnenkort moet naar Europa elk jaar 120 tot 140 miljard kubieke meter worden doorgesluisd.

We hebben nu de dader, het motief en het moordwapen. Maar toch is het spel niet ten einde. Waarom koopt uitgerekend Rusland een raffinaderij, die zó volledig door de Amerikanen wordt gecontroleerd? Of zou het zijn dat de Russen de raffinaderij misschien hebben gekocht, zodat Duitsland zou worden getroffen door Amerikaanse sancties en voor Rusland geldt dat het "niet ons probleem is, regelen jullie dat onderling maar."?

Afdrukken Doorsturen