FED smijt in 6 weken tijd 6 biljoen dollar naar Wall Street

De Amerikaanse Federal Reserve heeft toegegeven dat het in de afgelopen periode van zes weken meer dan $ 6.000 miljard ($ 6 biljoen) naar Wall Street heeft gepompt. De mainstream media zwijgen in alle talen.

Als de Federal Reserve op zoek was naar een moment van media-stilte voor nieuws over de biljoenen dollars aan cumulatieve repo-leningen die het sinds 17 september van vorig jaar stilletjes naar de handelshuizen van Wall Street heeft geleid, had het geen beter moment kunnen uitzoeken dan de actie van Donald Trump. Als eerste heeft de afzettingsprocedure rond Trump het openzetten van de geldsluizen van de Fed uit de krantenkoppen gehaald. Vervolgens, afgelopen vrijdag, toen de Fed de notulen van de decembervergadering om 14.00 uur uitbracht (met haar langverwachte plannen waarin zou worden aangekondigd wat de toekomst belooft voor deze enorme weggeefactie aan de banken van Wall Street, werd dat nieuws totaal genegeerd terwijl de mainstream media zich haastten Trump's "beëindiging" van generaal Soleimani, het hoofd van de Quds Force van Iran, als vergeldingsaanval van de vermeende agressie van Iran tegen de VS bekend te maken.

De notulen van de Federal Reserve onthulden dat na meerdere uitbreidingen van deze enorme geldsmijterij, die aanvankelijk in januari zou vervallen nadat de Wall Street handelshuizen door de geldcrisis aan het einde van het jaar werden geholpen, deze in plaats daarvan tot april kan worden verlengd. De notulen luiden als volgt:
“De manager besprak ook de verwachtingen om volgend jaar geleidelijk af te stappen van actieve repo-operaties omdat aankopen van schatkistpapieren een grotere reservebasis bieden. De kalender van repo-transacties die vanaf half januari begint, kan een geleidelijke vermindering van de actieve repo-transacties tot gevolg hebben. De manager gaf aan dat sommige repo's nodig kunnen zijn tot in ieder geval april, wanneer belastingbetalingen de reserveniveau's sterk zullen verlagen."

Belastingbetalingen voor bedrijven en particulieren vinden in de VS elk jaar plaats in de maand april. De Federal Reserve biedt geen verklaring waarom dit in april anders is en een open geldkraan van meerdere biljoenen dollars van de Fed vereist.

In de notulen van de Federal Reserve wordt ook erkend dat zijn meest recente acties zijn gestegen tot "ongeveer $ 215 miljard per dag" die naar de handelshuizen op Wall Street stromen. Er waren 29 werkdagen tussen de laatste Federal Open Market Committee (FOMC) -vergadering en de laatste Fed-notulen, wat betekent dat in die korte tijd ongeveer $ 6,23 biljoen (!) aan cumulatieve leningen aan de handelshuizen van Wall Street was verstrekt.

Tijdens de financiële ineenstorting van 2007 tot 2010 van Wall Street - de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie - heeft de Fed tussen december 2007 en 21 juli 2010 een totaal van $ 29 biljoen gesleuteld aan cumulatieve leningen aan Wall Street-banken, hun handelshuizen en hun tegenpartijen in het buitenland, verstrekt. In het huidige tempo zou het die $ 29 biljoen vóór het midden van dit jaar bereiken.

En toch is er geen waarneembare financiële ineenstorting op Wall Street. In feite bereikte de Dow Jones Industrial Average en de Standard and Poor's 500 Index meerdere recordhoogtes in de maand december 2019 - waardoor het leek alsof het geld van de Fed aan deze handelshuizen rechtstreeks naar de aandelenmarkt gaat. Dat is ongeveer zó ver van het monetaire-beleidsmandaat van de Federal Reserve als het maar kan zijn en toch is er geen enkel protest van de redacties van Amerikaanse mainstream media of is er ook maar enig openbaar onderzoek door het Congres geweest.

Het House Financial Services Committee heeft zojuist het hoorzittingsschema van de commissie voor januari vrijgegeven en er wordt met geen woord gerept over een mogelijke hoorzitting om de ongekende acties van de Fed te onderzoeken.

In de meest recente Fed-notulen wordt ook opgemerkt dat Lorie K. Logan werd gekozen voor de functie van hoofd van open-markttransacties bij de New York Fed, de regionale Fed-bank die het grootste deel van de $ 29 biljoen aan leningen aan Wall Street uitvoerde tijdens de financiële crisis en de Fed-vestiging die vandaag de dag ook die leningfuncties uitvoert - zonder dat er publiekelijk sprake zou zijn van een crisis.
In de notulen wordt uitgelegd dat Logan ook de "senior vertegenwoordiger van New York Fed in verschillende publiek-private commissies" is die samen met dezelfde handelshuizen van Wall Street "best practices" opzetten. Een van die publiek-private commissies waarop Logan zit is het Foreign Exchange Committee. In 2015 werd dat comité voorgezeten door Troy Rohrbaugh van JP Morgan Chase, het hoofd van Foreign Exchange van deze grootbank. In 2015 stond de New York Fed Rohrbaugh toe om naar Tokio te reizen als onderdeel van zijn team om wereldwijde best practices in forexhandel te bespreken met teams van andere centrale banken.

Op 20 mei 2015 heeft JPMorgan Chase aan het Amerikaanse ministerie van Justitie toegegeven schuldig te zijn aan één crimineel misdrijf, en erkende deze bank dat het zich met andere banken had beziggehouden om de valutamarkt te manipuleren. Tot zover de "publiek-private commissies" bij de New York Fed die "best practices" tot stand brengen.

 

Afdrukken Doorsturen