Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (III)

Net als vier jaar geleden zullen wij ook dit jaar de Amerikaanse (voor)verkiezingen nauwlettend volgen, alleen al vanwege alle dubieuze en criminele randverschijnselen die die verkiezingen steeds weer kenmerken. Het is de achterkant van het nieuws, waarbij de focus vooral gericht wordt op de kandidaten en hun banden en belangen. Vandaag: Pete Buttigieg.

Pete Buttigieg, een 38-jarige voormalige burgemeester van South Bend, Indiana, een stad met een bevolking van 102.000 inwoners, die nooit een gekozen federaal ambt bekleedde en vorig voorjaar onbekend was bij de meerderheid van de Amerikanen, is op magische wijze gestegen naar de top van het veld van de Democratische kanshebbers voor het presidentschap - een speelveld met drie huidige Amerikaanse senatoren en een voormalig vice-president.

Naast het gebrek aan ervaring in Washington, heeft Buttigieg bijna geen steun van de zwarte gemeenschap, wat essentieel zou zijn voor het winnen van het presidentschap. Dus precies waarom heeft Buttigieg $ 77 miljoen opgehaald van enkele van de slimste en rijkste mensen in Amerika. Volgens onze gegevens (verkregen van de Federal Election Commission) hebben 10.599 donors voor Buttigieg hun beroep als jurist of advocaat opgegeven. Bovendien is er een sterke correlatie tussen de Big Tech-donoren van Buttigieg en de advocatenkantoren waar deze juristen en advocaten voor werken: de advocatenkantoren hebben grote antitrustafdelingen die voor Big Tech werken, in een tijd dat er onderzoek wordt gedaan naar monopolistische praktijken.

Buttigieg voedde het vermoeden dat hij een zakelijke marionet is door aanvankelijk de pers uit te sluiten van informatie over zijn particuliere fondsenwervers die geld ophalen bij grote donors en door geen lijst te verstrekken aan de media van de advocaten, miljonairs en miljardairs die geld inzamelen voor zijn campagne (de zgn. "bundlers"). Buttigieg staat nu de pers toe om zijn fondsenwervers te benaderen, maar hij is nog steeds transparant wat betreft zijn bundlers.

Is Buttigieg misschien een stroman om Trump de verkiezingen in de schoot te werpen? Of is hij een stroman om de Democratische nominatie naar miljardair Mike Bloomberg te laten gaan - de mediamagnaat die bereid is om het Oval Office te kopen voor $ 1 miljard van zijn eigen geld. Of is Buttigieg het geesteskind van de grootste advocatenkantoren van het land die senator Elizabeth Warren willen elimineren omdat ze heeft beloofd de megabanken van Wall Street en de grote technische reuzen Amazon, Google en Facebook op te breken - dat zijn namelijk de "cash cows" voor de grootste advocatenkantoren.

Er is feitelijk bewijs om alle drie de scenario's te ondersteunen.
Ter ondersteuning van het scenario van een stroman voor Trump is het moeilijk om voor te stellen dat het binnenland van Amerika zou stemmen op Buttigieg, iemand die openlijk homoseksueel is en een echtgenoot heeft, Chasten Buttigieg, die tijdens de staatsdiners in het Witte Huis zou optreden als de First Gentleman voor de eerste keer in 232 jaar. Dat beeld zou waarschijnlijk recordaantallen stemmen opleveren voor de Republikeinen en de verkiezing van Trump bezegelen. Nòg een overwinning van Trump zou de grote advocatenfirma's - wier klanten hebben genoten van deregulering en massale vennootschapsbelastingverlagingen onder Trump - zeer tevreden stellen. Big Law heeft hun advocatenpartners ook strategisch geplaatst in levenslange benoemingen bij de federale rechtbanken om rechtszaken tegen hun zakelijke klanten weg te wuiven.

Wat pleit voor het scenario dat Buttigieg een stroman is voor de duivelse Mike Bloomberg (die zichzelf een derde termijn als burgemeester van New York City kocht door de strijd voor intrekking van de twee-termijnen-limiet te financieren en zich nu waarschijnlijk via een handige regel in het Democratische debat heeft kunnen scharen door een voor hem gunstige reglementsverandering) is het feit dat de Global Head of Public Policy bij Bloomberg LP, de Wall Street dataterminals en mainstream media - waarvan het merendeel in handen is van Mike Bloomberg - tezamen een bundler is voor Pete Buttigieg.
De bundler zien we in de persoon van Didem Nisanci, die handig diende als stafchef bij de Securities and Exchange Commission (SEC) van maart 2009 tot januari 2013, de periode na de financiële crisis toen de SEC geen aanklacht indiende tegen een van de CEO's van de mega Wall Street-banken die de grootste financiële ineenstorting hadden veroorzaakt sinds de Grote Depressie. Op 14 september van vorig jaar had Nisanci $ 2800 bijgedragen, het maximum dat voor een persoon aan de primary race van Buttigieg is toegestaan. Voordat Mike Bloomberg in november de ring betrad, had Buttigieg aanvullende bijdragen van andere Bloomberg-medewerkers ontvangen.

De rijkdom van Bloomberg bedraagt grofweg $ 61,5 miljard en de lopende inkomsten zijn afkomstig van de dataterminals die hij verhuurt aan de handelsvloeren van Wall Street over de hele wereld. Hij toonde zijn trouw aan de handen die hem voeden op Wall Street als burgemeester van New York City, gebruik makend van zijn politiemacht die op brute en bloederige wijze Wall Street-demonstranten te lijf ging en als een soort Gestapo tijdens de uitzetting van "Occupy Wall Street" uit Zuccotti Park in Lower Manhattan.

En nu het derde scenario - Senator Elizabeth Warren uit de race gooien. Rond dezelfde tijd - in de lente vorig jaar - dat Warren haar verzengende opiniestuk schreef bij Medium over waarom het van cruciaal belang was om de gigantische techbedrijven Amazon, Google en Facebook te breken, verbonden bundlers zich met de drie techreuzen om geld te pompen in de campagne van Buttigieg. Ironisch genoeg was dit precies waar Senator Warren voor waarschuwde in haar boodschap in Medium. Warren schreef:
"De grote techbedrijven van vandaag de dag hebben te veel macht - te veel macht over onze economie, onze samenleving en onze democratie. Ze hebben de concurrentie verwoest, onze privéinformatie gebruikt voor winst en het speelveld gekanteld tegen alle anderen. En daarbij hebben ze kleine bedrijven pijn gedaan en innovatie onderdrukt.
Ik wil een regering die ervoor zorgt dat iedereen - zelfs de grootste en machtigste bedrijven in Amerika - zich aan de regels houdt. En ik wil ervoor zorgen dat de volgende generatie grote Amerikaanse technologiebedrijven kunnen floreren. Om dat te doen, moeten we voorkómen dat deze generatie grote technologiebedrijven hun politieke macht omgooien om de regels in hun voordeel te kantelen en hun economische macht omgooien om elke potentiële concurrent uit te roeien of op te kopen.”

Een analyse van donorgegevens bij de Federal Election Commission toont het volgende aantal donorbijdragen van Big Tech en hun toonaangevende antitrust-advocatenkantoren voor de campagne van Pete Buttigieg:
373 bijdragen van Microsoft-werknemers,
351 van Apple-werknemers,
259 van Amazon-werknemers,
122 van Facebook-medewerkers,
101 van Netflix-medewerkers,
61 van advocatenkantoor Kirkland & Ellis,
antoor King & Spalding,
27 van advocatenkantoor Paul Weiss,
20 van advocatenkantoor Wilson Sonsini,
13 van advocatenkantoor Weil Gotshal.

Recode meldde op 13 december dat enkele van de grootste namen in de technologiesector een fondsenwerver voor Buttigieg hadden: “Een gastenlijst die aan potentiële donors werd verspreid voor een evenement op maandagochtend in Palo Alto, Californië, toont personen met familiebanden met een aantal van de meest prominente mensen in Big Tech. Netflix CEO en mede-oprichter Reed Hastings wordt vermeld als mede-gastheer van het evenement, net als Nicole Shanahan, de vrouw van Google mede-oprichter Sergey Brin; Wendy Schmidt, de echtgenote van voormalig Google-CEO Eric Schmidt; en Michelle Sandberg, de zus van Facebook-COO Sheryl Sandberg, zeggen bronnen.”

Niet in de laatste plaats vanwege de financiering door Big Tech en hun advocaten voor de Buttigieg-campagne, zakte Warren naar de derde plaats in de nog steeds betwiste Iowa Caucuses, en zij eindigde achter Senator Bernie Sanders die de "popular vote" won en Buttigieg die een kleine voorsprong heeft op Sanders wat betreft afgevaardigden. Morgen is de belangrijke New Hampshire-primary en volgens peilingen zal Warren daar terrein verliezen aan Buttigieg, die in de peilingen nu op de tweede plaats achter Sanders staat.

Een ander advocatenkantoor dat nauwer is verbonden met de megabanken van Wall Street dan met Big Tech is Sullivan & Cromwell. Politico meldde dat H. Rodgin (Rodge) Cohen, de senior voorzitter van Sullivan & Cromwell, en zijn vrouw, Barbara, bundlers waren voor Buttigieg, maar dat hun namen waren weggelaten uit Buttigieg's bundler-informatie op zijn website. We hebben vanmorgen daar nog op gekeken en ze staan daar nog steeds niet vermeld.) Rodge Cohen wordt niet vermeld als donor voor Buttigieg in FEC-records, maar zijn vrouw Barbara staat vermeld als donor van $ 5.000 voor de campagne van Buttigieg, op 14 juni 2019 voor de primary en algemene verkiezingen. FEC-records tonen ookaan dat er 66 inzendingen waren van werknemers van Sullivan & Cromwell (mensen die bijdragen hebben geleverd).

Rodge Cohen is de man die aanzienlijk heeft geholpen bij het geven van groen licht aan de New York Fed om 29 biljoen dollar in geheime cumulatieve leningen aan Wall Street te geven om hen te redden tijdens de financiële crisis.

Niemand was toen in een betere positie om te weten dat Wall Street een kaartenhuis had gebouwd dat voorbestemd was om in te storten en een enorme bailout nodig zou hebben, dan Rodge Cohen. Niemand bevindt zich vandaag de dag in een betere positie om te weten dat als Sanders of Warren tot president wordt gekozen, er niet nòg eens $ 29 biljoen bailout voor Wall Street zal zijn wanneer het weer instort. (En hoe ver die ineenstorting al gande is is op dit moment niet duidelijk, omdat het vermomd is door de nieuw open gezette geldkraan van de New York Fed, onder de slimme façade van het maken van repo-leningen als onderdeel van zijn routinematige open-markttransacties. Maar er is niets routineus aan een markt die honderden miljarden dollars nodig heeft die wekelijks door de Federal Reserve Bank van New York wordt geïnjecteerd).

Rodge Cohen, net als de machtige elite van Wall Street en Mike Bloomberg, denkt waarschijnlijk nog steeds aan de hooivork-versjes van de Occupy Wall Street-beweging van eind mei 2012. "No wars! No tanks! We will burn your f---ing banks."

 

Afdrukken Doorsturen