Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (IV)

Net als vier jaar geleden zullen wij ook dit jaar de Amerikaanse (voor)verkiezingen nauwlettend volgen, alleen al vanwege alle dubieuze en criminele randverschijnselen die die verkiezingen steeds weer kenmerken. Het is de achterkant van het nieuws, waarbij de focus vooral gericht wordt op de kandidaten en hun banden en belangen. Vandaag: New Hampshire.

De Amerikaanse senator Bernie Sanders is de erkende Democratische winnaar in de primary van New Hampshire van gisteren, die de grootste aanhang wist te mobiliseren, met 25,7 procent van de stemmen in een druk bezet speelveld. Pete Buttigieg en senator Amy Klobuchar werden tweede en derde met respectievelijk 24,4 en 19,8 procent van de stemmen - de voorsprong van Sanders was dus minimaal. De populaire en bij Democraten alom gerespecteerde senator Elizabeth Warren, afkomstig uit de naburige staat Massachusetts, kreeg slechts 9,3 procent van de stemmen en zij verliest dus blijkbaar terrein onder de progressieven ten faveure van senator Sanders. Voormalig vice-president Joe Biden, die veel van zijn steun verloor aan collega-gematigden Buttigieg en Klobuchar, bezette de vijfde plaats met een verbluffend lage score: 8,4 procent van de stemmen. Alle overgebleven kandidaten kregen minder dan 4 procent.

Maar de overwinning van Sanders gisteren is veel groter dan de stempercentages suggereren. Volgens de kranten van McClatchy heeft in de afgelopen 40 jaar geen enkele kandidaat voor het presidentschap (democraat of republikein) zowel de caucuses van Iowa als de primary voor het presidentschap van New Hampshire gewonnen en is die niet de genomineerde van de partij voor de president geworden.

Sanders heeft nu de eerste plaats in de "popular vote" in zowel Iowa als New Hampshire, hoewel Buttigieg een kleine voorsprong qua gedelegeerden heeft in Iowa. Sanders heeft om een hertelling in Iowa gevraagd als gevolg van het verwarde, vertraagde en chaotische proces dat de stemming twee dagen lang heeft vertraagd.

Dat Buttigieg en Klobuchar nog het gat kunnen dichten in de achterstand met Sanders is ons inziens het product van waanideeën van de mainstream media, althans op dit moment. Nationale peilingen geven Buttigieg een aandeel van 9,8 procent versus 22,3 procent voor Sanders. Klobuchar vertoont nauwelijks een polsslag met 3,9 procent van de nationale stemmen.

Wat ook niet in het voordeel is voor Buttigieg en Klobuchar, is dat zij geen enkele belangrijkee steun genieten onder de zwarte kiezers, die essentieel zal zijn om voldoende afgevaardigden te krijgen om de Democratische nominatie voor het presidentschap te winnen.

Terwijl Buttigieg een groot aantal campagneschenkingen ontvangt van werknemers en leidinggevenden bij Big Tech-bedrijven zoals Google, Microsoft, Amazon en Facebook en juristen en advocaten bij de antitrust-advocatenkantoren die voor Big Tech werken, heeft hij ook veel van zijn campagnegeld uitgegeven om om die goede resultaten te bereiken in Iowa en New Hampshire - twee overwegend witte staten. Als hij niet laat zien dat hij zwarte - en minderheidsstemmers kan aantrekken in de komende caucuses in Nevada op 22 februari en de South Carolina primary op 29 februari, kan zijn financiering opdrogen als de Democratische elite hun focus richten op miljardair Michael Bloomberg, en zijn inspanningen om gewoon het Oval Office te kopen voor een coole $ 1 miljard van zijn eigen geld.

De Biden-campagne zal proberen wat voet aan de grond te krijgen in South Carolina, waar ze meer steun zouden moeten kunnen krijgen onder Afro-Amerikaanse kiezers.

Klobuchar heeft het minste geld opgehaald van de belangrijkste kandidaten. Op 31 december had ze het grootste deel van de $ 29 miljoen die ze had ingezameld, al uitgegeven, en had ze volgens gegevens van de Federal Election Commission slechts $ 5 miljoen over. Tenzij ze een enorme toevloed van donaties tegemoet kan zien, heeft ze geen geld meer over voor reclame voor de Super Tuesday-wedstrijd op 3 maart, wanneer meer dan een derde van de Amerikanen hun stem zal uitbrengen. Dat geldt ook voor kiezers in Alabama, Arkansas, Californië, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia en  Democraten in het buitenland. Daarnaast is het ook de vraag of kiezers bewust voor haar kiezen. Zo meldt de New York Post dat één New Hampshire-stemmer zelfs de "iene-miene-mutte" -methode gebruikte terwijl hij in het stemhokje was om zodoende Klobuchar te kiezen.

En hoewel er veel rumoer is in de mainstream media over de eerste wedstrijden in Iowa en New Hampshire, komt het gewoon op het volgende aan: de grote afgevaardigden tellingen komen uit de Super Tuesday-wedstrijd met Californië die een forse 415 afgevaardigden toewijzen en Texas die er 228 te vergeven heeft.

Op 4 maart zal al het stof neerdalen en kunnen we pas ècht zien wie de grootste kanshebbers zijn.

 

Afdrukken Doorsturen