Waardoor verloor Sanders de strijd op Super Tuesday?

Bernie Sanders heeft de elites niet mee in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De marionettenspelers in de Democratische partij hebben zich verzameld achter Joe Biden, die nu voorloopt in de voorverkiezingen. Maar met zijn strijd voor meer sociale rechtvaardigheid heeft Sanders nog steeds de kans om naar het Witte Huis te verhuizen.
Maar wie veroorzaakte de grote omslag, toen de voormalige vice-president door negen staten marcheerde. Wie is verantwoordelijk voor deze scherpe wending in de race naar het Witte Huis? Een inkijkje in de corrupte politiek van de VS.

Het narcisme en de gespeelde onschuld van de elite van Wall Street is verbazingwekkend. Ze zitten in hun leunstoelen, genieten van belastingverlagingen, eenvoudig en goedkoop geld en stijgende aandelenkoersen - en zijn ervan overtuigd dat alles goed gaat in deze wereld. Wie hen bekritiseert, moet een idioot of een duivel zijn.
Ze zijn ervan overtuigd dat de mogelijke Democratische presidentskandidaat Sanders niet verkiesbaar is of dat hij op de één of andere manier de ineenstorting van het land zal veroorzaken. Dezelfde houding kan zelfs worden waargenomen - in verschillende mate - bij de liberale mainstream media als de New York Times en de Washington Post. Het Democratische establishment deelt ook twijfels over de geschiktheid van Sanders, dat is de reden waarom het met succes een alliantie heeft gesloten voor Joe Biden..... op tijd voor Super Tuesday.

Naar linkse maatstaven in Europa zou Sanders een gematigde sociaal-democraat genoemd worden. Hij wil het Amerikaanse leven rechtvaardig maken: een universeel, publiek gefinancierd gezondheidssysteem; lonen boven het armoedeniveau voor voltijdwerkers, sociale basisuitkeringen zoals ouderschapsverlof en doorbetaling van lonen in geval van ziekte; hoger onderwijs dat jonge volwassenen de rest van hun leven niet in de schulden houdt; en een beleid dat wordt bepaald door de publieke opinie in plaats van door lobbyen van bedrijven (wat in de VS in 2019 een totaalbedrag van 3,47 miljard dollar bereikte).

Er zijn grote meerderheden bij het Amerikaanse publiek voor al deze verkiezingsprogramma-items. Burgers willen dat de overheid gezondheidsdiensten voor iedereen introduceert. Ze willen hogere belastingen voor de rijken. Zij willen een verandering in de richting van hernieuwbare energiebronnen - en ze willen de invloed van het grote geld op de politiek inperken. Dit zijn allemaal centrale Sanders-posities die deel uitmaken van het dagelijkse leven in Europa. En toch zijn de verbijsterde elite van Wall Street en hun favoriete deskundigen verbaasd dat elke keer bij voorverkiezingen een "extremist" zoals hij stemmen krijgt.
Welkom in bananenland VS.

Een recent interview van de Financial Times met Lloyd Blankfein, de voormalige CEO van Goldman Sachs, geeft een goed inzicht in de onwetendheid van Wall Street. Blankfein, een miljardair die jaarlijks tientallen miljoenen dollars verdient, zegt dat hij niet rijk is, maar gewoon "vermogend". Wat nog gekker is, is dat hij dat echt gelooft. Blankfein is echter slechts een miljardair in de lage enkele cijfers - op een moment dat meer dan 50 Amerikanen elk $ 10 miljard of meer bezitten.
Hoe rijk je je voelt, hangt af van je eigen omgeving.

Dit betekent echter dat de heersende elite de levens van de meeste Amerikanen op een schokkende manier negeert. Of ze weten het niet of ze geven er niet om dat tientallen miljoenen Amerikanen geen ziektekostenverzekering hebben (wij denken het laatste); dat ongeveer 500.000 mensen elk jaar failliet gaan door medische behandelingskosten; dat een op de vijf Amerikaanse huishoudens geen of negatieve activa heeft; en dat slechts bijna 40 procent van de burgers in hun basisbehoeften kan voorzien.

Het is een denkwijze onder de rijken en politici die overigens ook in de EU steeds meer gemeengoed dreigt te worden (behalve tot enkele weken vóór verkiezingen). Ten aanzien van Super Tuesday moet u de vloedgolf van hysterie die door Wall Street op Sanders werd losgelaten niet onderschatten. De elite beschuldigt hem ervan de Verenigde Staten een land als Venezuela te willen maken. Bloomberg noemde hem een "'communist" in het debat in Nevada (waarbij Sanders vertelde de deelname van werknemers in de raden van toezicht van bedrijven te ondersteunten).

Dit jaar geloofde de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg, een megamiljardair, dat hij de democratische nominatie kon kopen door een half miljard van zijn $ 62 miljard aan totale activa te besteden aan campagneadvertenties. Hij hoopte dat hij zijn miljardair-collega Donald Trump in november hierdoor zou kunnen verslaan. Maar dit is waarschijnlijk ook een teken van onwetendheid: de vooruitzichten van Bloomberg vervaagden toen hij op het podium stond met Sanders en de andere democratische kandidaten. Daar herinnerden zijn concurrenten hem niet alleen aan zijn republikeinse verleden, maar ook aan de beschuldigingen dat hij een vijandige werkomgeving voor vrouwen in zijn bedrijf had gecreëerd en zijn steun voor de brutale politietactieken tegen jonge Afro-Amerikanen en Latino's. Sinds Super Tuesday zijn zijn kandidatuurskansen verdwenen.

Er wordt door de elite in de VS weinig aandacht besteed aan de 44 miljoen Amerikanen die samen voor 1,6 biljoen dollar (dat is 1.600 miljard dollar!) aan studentenschulden hebben uitstaan - een fenomeen dat in deze omvang zo goed als onbekend is in andere geïndustrialiseerde landen. Terwijl de aandelenmarkten een hoge vlucht nemen en de elites rijker worden, nemen de zelfmoordcijfers en het aantal andere "sterfgevallen door wanhoop" (zoals bijvoorbeeld als gevolg van overdoses van opiaten) toe naarmate de arbeidersklasse steeds financieel en psychologisch onzekerder wordt.
 
Een reden waarom de elite deze basisfeiten niet erkent, is dat het hiervoor al lang niet meer verantwoordelijk voor wordt gehouden. Sinds president Ronald Reagan in 1981 aantrad en vier decennia van belastingverlagingen, vakbondsrepressie en andere gunsten voor de superrijken het gevolg waren, hebben Amerikaanse politici van beide partijen hand- en spandiensten verleend aan de rijken, waartoe zij zich na verloop van tijd ook konden rekenen. Hoe Washington knuffelt met Wall Street is duidelijk te zien in een foto uit 2008 die weer in de media wordt verspreid: Donald Trump, Michael Bloomberg en Bill Clinton spelen samen golf. Samen zijn ze een groot, gelukkig gezin.


Clinton's betrokkenheid bij de Wall Street-miljardairs is betekenisvol: voor Republikeinen is dit de norm sinds het begin van de 20e eeuw, maar de nauwe banden van Wall Street met de Democraten zijn recenter. Als presidentiële kandidaat uit 1992 probeerde Bill Clinton de Democratische Partij te verbinden met Goldman Sachs via Robert Rubin, de toenmalige vice-president van de bank, die vervolgens Clinton's minister van Financiën werd. Met de steun van Wall Street won Clinton vervolgens het presidentschap. Vanaf dat moment vroegen beide partijen Wall Street om hun campagnes te financieren. Bij de verkiezingen van 2008 trad Barack Obama in de voetsporen van Clinton.

De kosten van campagne voeren hebben zeker hun vruchten afgeworpen voor Wall Street: Clinton dereguleerde de financiële markten, waardoor monster-ondernemingen als Citigroup konden dóórgroeien, Citigroup waar Rubin directeur werd nadat hij het Witte Huis verliet. Clinton stopte ook met sociale uitkeringen voor alleenstaande moeders, wat een slecht effect had op jonge kinderen. Op zijn beurt gaf Obama de bankiers die de crash van 2008 veroorzaakten grotendeels de vrije hand. In plaats van gevangenisstraffen die velen van hen verdienden, ontvingen ze reddingsoperaties (bailouts) en diner-uitnodigingen voor het Witte Huis.

In de Amerikaanse mainstream media zijn recent eel vergelijkingen gemaakt tussen de laatste Republikeinse primary en de voorverkiezingen dit keer voor de Democraten. Trump was destijds ook begonnen als een buitenstaander en rebel. Hij had het grootste deel van de partijmachine tegen zich. Maar dat was precies wat een belangrijk deel van de aantrekkingskracht uitmaakte. Omdat de basis allesbehalve tevreden was met het partijleiderschap.

We zien nu een enorm verschil omdat een andere voorwaarde voor de primary-overwinning van Donald Trump de fragmentatie van zijn tegenstanders tot het bittere einde was. De verzamelde vertegenwoordigers van een meer traditionele lijn verbonden aan het partijkader - Ted Cruz en Marco Rubio, Chris Christie, John Kasich, Jeb Bush en Co. - lieten met tegenzin (achteraf bekeken) hun hopeloze kandidaturen veel te laat vallen. Hierdoor kon Trump talloze overwinningen behalen, ook al ontving hij slechts 25 of 30 procent van de stemmen. En bij de Republikeinen geld: "The winner takes it all!"

Voor de Democraten in 2020 zag het er nu lang uit dat dit de duidelijkste parallel was met de Trump-verkiezingscampagne in 2016. Omdat terwijl Joe Biden, Pete Buttigieg, Elisabeth Warren en Amy Klobuchar vochten voor de achterste plaatsen, was Bernie Sanders in Iowa en New Hampshire in staat was om de eerste plaats te bereiken, met resultaten ver onder de 30 procent. Alleen in Nevada wist Bernie 47 procent van de stemmen voor zich te winnen.

Vervolgens kwamen de voorverkiezingen in South Carolina, waar Afro-Amerikanen 60 procent van de democratische bevolking uitmaken. Obama's vice-president Joe Biden nam maar liefst 30 procent voorsprong - en binnen 48 uur was de algehele strategische situatie radicaal veranderd - namelijk de in stemgrootte derde en vierde kandidaten, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar, trokken zich terug en spraken hun steun uit voor Joe Spreek Biden. Elisabeth Warren heeft vanmiddag de handdoek in de ring gegooid.

Tegelijkertijd verscheen er in de mainstream media een hele reeks openbare steunbetuigingen van prominente Democraten voor Joe Biden. Alsof het stille startsein was gegeven om over te stappen naar Joe Biden als het laatste redmiddel voor de Sanders-revolutie, stroomde het goede nieuws voor hem binnen. De aan het partij-establishment verbonden liberale mainstream media (qua loyaliteit en corruptie) deden hun uiterste best om deze ontwikkelingen spectaculair op te voeren - en uiteindelijk won Joe Biden veel meer staten en stemmen op Super Tuesday dan een peiling twee of drie dagen eerder had voorspeld.

Deze hele operatie lijkt een briljante manoeuvre. Het werd resoluut uitgevoerd en virtuoos georkestreerd. Alles was in orde - en met een meer dan krap tijdsbestek werd in de amper drie dagen tussen South Carolina en Super Tuesday een omkering van de dynamiek van de race bewerkstelligd die fundamenteel een hoge mate van politieke professionaliteit aangeeft, maar ook dat er iemand binnen de partij sterk genoeg was om een dergelijke beslissende stap te maken.

Wie zou er aan de touwtjes hebben kunnen trekken, waardoor het eerder nogal chaotische stel "gematigde" Democraten zich in sneltreinvaart aan Joe Biden zou binden? Wie kan Pete Buttigieg en Amy Klobuchar overtuigen om hun niet zo hopeloze kandidaturen verrassend te laten vallen om zich achter Joe Biden te scharen? Wie heeft ook het apparaat, het netwerk en de media-ervaring om deze gedurfde manoeuvre binnen de partij te implementeren, maar ook om er een krachtig verhaal in het openbaar van te maken?

Bekend werd dat Obama Pete Buttigieg belde vóórdat deze zijn campagne beëindigde en overstapte naar het kamp van Biden. Obama belde ook met Joe Biden. En terwijl de ex-president officieel zich niet bemoeide met de voorverkiezingscampagne, werd er voor gezorgd dat deze informatie naar buiten lekte.
 
Het groene licht van Obama voor Biden en zijn signaal aan alle "gematigden" om zich om hem heen te verzamelen, was natuurlijk ingebed in een algemene verdediging van de partijmachine tegen Bernie Sanders. Wekenlang had deze strijd paniekerige functies gekregen. Het maakt niet uit wie de presidentskandidaat zou worden, het belangrijkste: niet Bernie!  En dus vertrouwden de mainstream media en de partij op Pete Buttigieg na de eerste twee voorverkiezingen, daarna een beetje op Amy Klobuchar, tussendoor op Michael Bloomberg, totdat die zichzelf onmogelijk maakte in een kandidatendebat en 20 procent in zijn populariteitscijfers kwijtraakte. Dus nu eindelijk: Joe Biden!

Het is echter ook bekend dat Obama zijn voormalige vice-president niet heeft geadviseerd om zich kandidaat te stellen - "You don’t have to do this, Joe..." - en zijn kansen op Trump in november zijn nogal sceptisch. En dat is geen wonder. Biden biedt Trump enorme doelen waar die zijn pijlen op kan richten. Biden heeft al die verwoestende "vrijhandelsovereenkomsten" zoals NAFTA ondersteund, verdragen die hebben geleid tot de economische verwoesting in de Midwest en hebben geleid tot de verkiezingsoverwinningen van Trump aldaar. Biden steunde ook vol enthousiasmede Irak-oorlog in 2003. Biden heeft herkenbare cognitieve problemen en heeft altijd grote moeite om zinvolle zinnen te formuleren. Daarnaast is er het corruptieschandaal over zijn zoon Hunter Biden in Oekraïne, dat Trump maar al graag exploiteert.


Je kunt je dan ook afvragen hoe de Democraten kunnen geloven dat Joe Biden in de herfst eerder Trump zal verslaan dan Bernie Sanders nu met zijn formidabele organisatie, zijn honderdduizenden enthousiaste supporters en zijn dominante peilingen. Zelfs mensen die zich nu verzamelen rond Biden geloven dit misschien zelf ook niet. Maar Biden is er toch één van hen. Hij maakt deel uit van hun netwerken, is een man van de creditcardindustrie, door en door establishment. Hij zal de handen van de mensen die niet alleen de Democratische senatoren en Congresleden voeden, maar ook de legers van adviseurs, personeel, lobbyisten en mediamensen, beslist niet bijten.

Als Trump een tweede keer wint, zou dat een grote bedreiging voor de democratie zijn, zeggen de Democraten. Maar als Sanders zou winnen, zou dat een bedreiging zijn voor de economische zelfbedieningswinkel in Washington. Dat zeggen ze niet openlijk - maar dat is wel degelijk het allerbelangrijkste punt. Vanaf nu is het dus Biden tegen Bernie. De vooruitzichten voor Bernie zijn enorm verslechterd. Biden leeft bijna uitsluitend van de wind die de liberale media en het partijkader voor hem aanwakkeren. Deze wind leek de afgelopen weken niet voldoende te zijn. Alles duidde op een geweldige overwinning van Sanders op Super Tuesday.

Het establishment werd gedwongen alle resterende troefkaarten voor Biden op tafel te gooien. Deze manoeuvre bleek effectief te zijn geweest, en het is misschien genoeg geweest om Biden verder te pushen, zoals we afgelopen dinsdag hebben gezien.

Maar ook de inlichtingendiensten worden door de Amerikaanse elite in de verkiezingsstrijd ingezet, en wel op een manier die sinds voormalig CIA-directeur George H.W. Bush in het Oval Office nestelde, niet meer voorgekomen is. De sleutel tot deze interventie is het zelfbeeld van de inlichtingengemeenschap als een "belangeloze" partij bij de verkiezingen van 2020 - maar waarvan de gezaghebbende marionetten wel degelijk door de elite worden bewogen.

Wat de drijfveer van het inzetten van de Amerikaanse inlichtingendiensten bij de presidentiële race betreft is het niet alleen de angst voor Trump, maar ook de angst de controle over het presidentschap te verliezen. Van 1947 tot 2017 botsten de CIA en andere geheime agentschappen soms met presidenten, met name presidenten Kennedy, Nixon en Carter. Maar sinds het einde van de Koude Oorlog, onder de presidenten Clinton, Bush en Obama, hadden de geheime diensten geen dergelijk probleem meer.
Onder Trump hebben de inlichtingendiensten een enorm verlies van invloed ervaren. Trump minacht de dagelijkse briefing van de CIA. Trump laat zich niet leiden door het beleidsproces of zelfs door enige consistente doctrine, behalve het bevorderen van zijn politieke en zakelijke belangen. Hij is niet iemand die geïnteresseerd is in zaken doen met de inlichtingendiensten - wat dat betreft is hij een luis in de pels van de elite.

Men vreest de opkomst van Sanders vooral om de reden dat de socialistische senator de nationale veiligheidsideologie verwerpt die de inlichtingendiensten leidde in de Koude Oorlog en de oorlog tegen het terrorisme. De positie van Sanders wordt voor burgers steeds aantrekkelijker, vooral voor jonge kiezers, en dus in toenemende mate bedreigend voor de voormalige spionagechefs die verlangen naar een terugkeer naar de pre-Trump status quo. Een Sanders-presidentschap, net als een tweede termijn voor Trump, zou die droom dwarsbomen. Sanders is ook niet (zoals gewoonlijk) geïnteresseerd in nationale veiligheid.

Maar de CIA kan niet open en bloot worden ingezet. De organisatie is niet meer geloofwaardig als een "verdediger van de rechtsstaat". De Reagan-Bush Iran-contra samenzwering, het Bush-Cheney folter-regime en het Bush-Obama massabewakingsprogramma tonen aan dat de wet een kneedbaar iets is voor de heersende elite. Een meer realistische kijk op de verkiezingen in 2020 toont aan dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zelfbewuste politieke onderdelen zijn die de macht en beleidsvoorkeuren van de elite wil verdedigen. Daarbij worden ze over het algemeen met sympathieke berichtgeving bijgestaan door de grote nieuwsorganisaties.

Ten aanzien van Super Tuesday, tenslotte, merken wij op dat ons inziens het Amerikaanse establishment werd gedwongen alle resterende troefkaarten voor Biden op tafel te gooien. Deze manoeuvre bleek effectief te zijn geweest, en het is misschien genoeg geweest om Biden verder te pushen, zoals we afgelopen dinsdag hebben gezien.

Maar of Joe Biden nu de persoon is om Trump van de troon te stoten, valt ernstig te betwijfelen.

[5 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen