Beurzen krijgen er weer flink van langs

De aandelenbeurzen in Europa zijn met flinke verliezen geëindigd. Wall Street noteert fors in de min, hoewel tussentijds een sprintje kon worden ingezet door een aankondiging van de Fed maar weer eens extra geld richting de banken te gooien. De Europese Centrale Bank stelde teleur en kon het tij niet keren. Het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen zal de al zwaar getroffen luchtvaartsector verder onder druk zetten. (Met update 22.00 uur)

Weer een handelsdag met bloedrode cijfers, en weer een handelsstop omdat de NASDSAQ 7% in de min opende.



De Britse FTSE staat weer op het niveau van mei 2012. Acht jaar aan winsten in rook opgegaan....
In Duitsland is het aandeel Deutsche Bank 12,4% lager gesloten. De op één na slechtste dag in haar geschiedenis. De koers onder 5 euro, terwijl de kans op een faillissement toeneemt...


Onze AEX is 10,75% in de min gesloten. En mocht u denken dat de bitcoin een "safe haven" is, dan moeten we u teleurstellen:



Als de indices in een tijdsbestek van drie weken 20-30% in waarde dalen, dan kun je toch gerust van een crash spreken (maar dat woord valt niet).



De credit default swap index (CDX) krijgt een flinke tik:



Op het moment dat wij dit schrijven is de goudprijs gedaald met 3,82%, zilver daalt met 5,40% en ruwe Brent olie daalt met 6,43%.



Bij al dit financieel geweld moet u als belegger zich de kop niet gek laten maken. Zeker niet door de zogenaamde deskundigen, adviseurs of beursgoeroe's.

Er zijn veel waandenkbeelden geuit over het sterke kapitaalniveau van de megabanken op Wall Street, niet alleen door de Federal Reserve, maar ook Wall Street-analisten die fantasieën over de banken verspreiden via de mainstream media. Afgelopen vrijdag hebben we uitvoerig naar de Amerikaanse tv-kanalen gekeken van wat er over de banken in dat land wordt gezegd.

Onze monden vielen wijd open van verbazing toen we op CNBC een veteraan-bankanalist van Wall Street zijn verhaal hoorden vertellen. Hij werkt vandaag de dag bij Fargo Securities en gaf het volgende commentaar op de mega-banken van Wall Street:
“De (Amerikaanse - red.) bankensector heeft al een generatie lang de sterkste balans. Denk hier eens over na: de banken hebben $ 1 biljoen aan extra kapitaal toegevoegd - dat is $ 1 biljoen met een B; $ 2 biljoen aan extra geld; $ 3 biljoen aan extra stortingen. Elk jaar is er een stresstest van de Federal Reserve. Elk jaar gaat de Federal Reserve, de toezichthouder van de bankensector, ervan uit dat Armageddon zal kunnen plaatsvinden".

Mayo vergeet dit te vermelden: de grote banken verliezen sinds het begin van de "uitverkoop" gemeenschappelijk aandelenkapitaal. Sinds de eerste handelsdag van dit jaar, 2 januari, heeft JPMorgan Chase $ 138,27 miljard van haar eigen vermogen verloren, een daling van 32%. Het bloedbad bij Citigroup was nog erger met een afname van het eigen vermogen met 37,5%, meer dan een derde. Zie de grafiek hieronder voor het besmettingseffect onder de andere megabanken op Wall Street.



S&P 500 Index Versus Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup, van 1 februari - 11 maart 2020

Wat betreft de stresstests van de Federal Reserve: die zijn gewoon een fraaie illusie en hierover hebben we eerder een artikel geschreven: "Drie federale studies tonen aan dat de stresstests van grote banken door Fed slechts een placebo zijn".

Dan is er nog het punt van Mayo dat de banken $ 2 biljoen aan extra geld hebben. Als ze daadwerkelijk in de liquiditeit zouden rollebollen, zouden ze die honderden miljarden dollars, elke met liefde verstrekt door de New York Fed, niet nodig hebben (we doelen hierbij op de repo-leningen van de Fed), waarmee de NY Fed voor het eerst sinds de financiële crisis op 17 september van vorig jaar begonnen is en waarvan de bedragen alleen maar groter en groter werden. Over de repoleningen hebben we een afzonderlijk dossier voor onze abonnee's beschikbaar. Overigens: $ 198 biljoen verstrekt door de Federal Reserve van New York, vandaag, en nòg is het niet genoeg.... De financiële markten eisen nòg meer!



Wat betreft het toevoegen van $ 3 biljoen aan extra deposito's: dat is overschaduwd door het aanhouden van gevaarlijke derivaten bij deze banken. Volgens de toezichthouder van de nationale banken, het Office of the Comptroller of the Currency, hadden diezelfde vijf bankholdings op 30 september 2019 voor $ 230 biljoen nominaal (face amount) aan derivaten in handen, wat neerkomt op 85% van alle aangehouden derivaten door de meer dan 5.000 banken en spaarverenigingen in de Verenigde Staten.
Dit is de definitie van een geconcentreerd, oncontroleerbaar risico.



Bron: Office of the Comptroller of the Currency

Mayo verdoezelt deze afschrikwekkende risicoconcentratie als volgt in het CNBC-interview:


"Goliath wint in de bankensector. Dus je hebt banken zoals Citigroup, Bank of America en JPMorgan - drie grootste banken - dit is waar ze voor hebben geleefd. Om de kracht, het vermogen om marktaandeel te winnen en het vermogen om de economie te ondersteunen te demonstreren - dit is het. Hierop heeft het bankwezen zich tien jaar lang voorbereid."

Kijk nog even naar de grafiek aan het begin van dit artikel om te zien hoe deze banken sinds begin februari in waarde zijn gedaald en als een kudde handelen. Kijk dan eens naar de onthullende schermafdruk hieronder dat CNBC heeft opgesteld tijdens zijn interview met Mayo. Hieruit blijkt dat hij en zijn familie, en zijn bedrijf, aandelen bezitten van JPMorgan Chase, Citigroup en Comerica, terwijl hij het publiek (en investeerders) de deugden van deze banken aanprijst.
 



Wij hebben geen posities (long of short) in banken waar dan ook ter wereld, en er zijn sectoren waarin we dergelijke posities ook nooit hebben aangehouden - de bankensector is daar één van.


Verder natuurlijk het nieuws van de ECB. De NOS meldt: "ECB pompt extra geld in economie, maar renteverlaging blijft uit". Het geld gaat natuurlijk niet naar de economie, maar naar de banken, om te voorkómen dat ook maar één van die zombie-instellingen omvalt.
Er wordt dit jaar 120 miljard euro extra in de economie gepompt, meldt onze staatsomroep. Voor banken worden de kapitaaleisen versoepeld (!) zodat ze makkelijker geld kunnen (met de nadruk op kùnnen) uitlenen aan bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van het virus. Zouden de banken - die elkaar onderling al niet vertrouwen - hun geld uitgeven aan bedrijven in nood? Vergeet niet dat het coronavirus de kapstok is waar alle ellende van de financiële sector aan wordt opgehangen!

De crisis is niet ontstaan door het coronavirus, hoewel NU.nl ons toeroept: "ECB gaat extra obligaties opkopen vanwege coronavirus". De Europese Centrale Bank had al vóór de uitbraak van het coronavirus de geldpersen aanstaan, net als bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve. Iedere maand wordt er door Lagarde 20 miljard euro in de "economie" gepompt, door leningen van overheden en bedrijven op te kopen. Aangezien leningen van goede bedrijven wel door de markten worden opgekocht, verdwijnen leningen van de slechte bedrijven dus in de kluizen van Frankfurt. Het pompen van de ECB van 20 miljard euro, elke maand weer, komt neer op 460.000 euro per minuut. Dit jaar zou het gaan om 240 miljard euro, maar daar komt dus 120 miljard euro bij.

NU.nl denkt ons ook voor de gek te kunnen houden. Dit propagandakanaal van de overheid meldt vrolijk over de ECB: "Door het ook nog eens goedkoper te maken voor financiële instellingen om aan financiering te komen, hoopt de ECB dat die lagere kosten worden doorgegeven aan ondernemingen". De ECB hoopt dat dan wel, maar zou banken daartoe ook kunnen verplichten als zij het geld accepteren.... maar dat gebeurt (we zouden haast zeggen: uiteraard) niet.
De reactie van de financiële markten op de ECB, in één chart:


Het besluit van de Amerikaanse president Trump om al het vliegverkeer (voor niet-Amerikanen) vanuit Europa stil te leggen, komt hard aan. Interessant is het te weten dat Trump eerder alle CEO's van Wall Street in het Witte Huis had uitgenodigd om de economie en de financiële markten te bespreken. Dit lijkt sterk op het telefoontje van minister van Financiën Steven Mnuchin met Wall Street tijdens de meltdown van december 2018.

Simpel gezegd, de regering-Trump staat op het punt de nog schaarse redmiddelen tegen de coronavirus-situatie aan te gooien. Of dit de druk op de kredietmarkten zal verlichten, valt nog te bezien. De VS staan ​​hierin niet alleen. De Bank of England bereidt zich voor om een "gezamenlijke actie" te ondernemen met de Britse schatkist, en zoals gezegd denkt de ECB met méér geld de situatie de baas te kunnen zijn. Nog even en dan staan we ​​op het punt een nieuwe ronde van gecoördineerde wereldwijde interventies te zien. Renteverlagingen door de Fedeal Reserve naar nul procent, wellicht... Het grote verschil deze keer is dat beleidsmakers fiscale maatregelen invoeren in plaats van monetaire.Dit betekent dat regeringen, in plaats van dat centrale banken geld naar de markten leiden (het geld gaat nu naar de banken), nu - naast de banken terwille te zijn - rechtstreeks geld in de economie willen injecteren.
Dit is het begin van helikoptergeld.


Update 22.00 uur:

De Federal Reserve is in paniek. Die conclusie kunnen we trekken na het optreden van enorme verliezen nà de gokverdubbeling door de Amerikaanse centrale bank. Enorm gokken, dat is wat de Fed nu doet. Nadat ze zagen dat hun noodrenteverlaging van 50 basispunten als een ballon uiteen spatte en alle andere noodmaatregelen van de centrale banken mislukken (denk aan de noodverlagingen van 50 basispunten van de Bank of England en de vandaag mislukte ECB-toevoegingen van kwantitatieve versoepeling en liquiditeit), voelde de New York Fed zich gedwongen haar grootste bazooka's in de strijd te gooien: $ 1,5 biljoen (!) aan liquiditeitsinjecties vandaag en morgen en minstens $ 500 miljard aan repo's gepland tot half april:

En geen wonder. Wereldwijd storten de markten in. We hoeven alleen maar te kijken naar de FTSE in het Verenigd Koninkrijk, die crasht naar het laagste punt in 8 jaar tijd:


Kijk eens naar de brede US $ NYSE die helemaal onder de Amerikaanse verkiezings-laagtepunten van 2016 crasht:



De paniek is groot bij de Fed, dezelfde Fed die nog maar 3 weken geleden zei dat de Amerikaanse economie er goed voor staat en dat renteverlagingen niet nodig waren en dat ze hun "tijdelijke" repo's in maart zullen afbouwen. De tweede keer dat ze dat deden viel alles uit elkaar. Ze kunnen proberen het corona-virus de schuld te geven, maar feit is dat het overschot van de afgelopen jaren afgewikkeld wordt, een wereldwijde reset.

En het is geen situatie om vrolijk van te worden. Centrale bankiers moeten bewijzen dat ze de boel in de gaten kunnen houden en de controle niet verliezen en tot nu toe zijn ze allemaal hard aan het zwaaien.De Fed beweert al jaren dat het niet gericht is op de prijzen van activa. Grote onzin natuurlijk mdat ze altijd op magische wijze op precies het juiste moment verschijnen wanneer dingen lijken te mislukken.
Als de financiële markten merken dat centrale banken de controle verliezen, zal niets de weg omlaag stoppen.Toegegeven, we hebben nu al een enorme correctie en crash gehad, maar markten worden nog steeds (te) hoog gewaardeerd in verhouding tot het bbp. In februari bereikte kwam men in de VS uit op 158%, een cijfer waarvoor toen al gewaarschuwd werd.



De Amerikaanse markten sloten gisteren op 133,9% van de marktkapitalisatie ten opzichte van het bbp. Hoewel deze businesscyclus veel lager is dan in februari, zijn we nog lang niet teruggekeerd naar een historisch gemiddelde. En dat blijft hier het risico. Centrale banken zonder munitie en momenteel met de rug tegen de muur. Wat als ze de conjunctuurcyclus niet kunnen stoppen? Dat konden ze niet in 2000 of in 2007. Dan is deze rampzalige periode nog niet einde.

De Federal Reserve (waar de hele financiële wereld toch naar kijkt) heeft slechts korte tijd om de markten ervan te overtuigen dat ze nog steeds de kracht heeft om de crisis te voorkómen..... één waarvan de vorige Fed-voorzitter Janet Yellen in 2017 zei dat die nooit zou gebeuren.

Als de centrale banken de markten de komende 24 uur niet onder controle kunnen krijgen en we zien morgen, vrijdag, een nieuwe horrorshow, dan is de wereldwijde recessie misschien al begonnen en dan kan de Federal Reserve er niets aan doen. Dus morgen is een cruciale dag, aanstaande woensdag is de laatste kans voor de Federal Reserve, maar tegen het tempo van hoe de zaken nu gaan zal de Fed komende woensdag niet eens halen. En vermoedelijk weten ze dat. Daarom zagen we vandaag voor een bedrag van $ 700 miljard in repo-leningen en morgen nog eens $ 700 miljard. Vandaag is de DJIA gedaald met 2352 punten, ondanks een aankondiging van $ 1,5 biljoen aan liquiditeit.

De liquiditeitsinjecties van vandaag van de Federal Reserve: even groot als de jaarlijkse Amerikaanse militaire begroting.
De liquiditeitsinjecties van morgen: even groot als de jaarlijkse Amerikaanse militaire begroting.
Tot nu toe zijn de markten daarvan niet onder de indruk.

Laat dat even tot u doordringen.





[12 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen