Wanhoopsoffensief door centrale banken

De Amerikaanse Federal Reserve heeft vanavond laat het besluit genomen de rente nog eens met een vol procentpunt te verlagen. Officieel zegt men dat de aanleiding de coronacrisis is - in werkelijkheid is het een nieuwe bailout van de banken. De wanhoop is groot bij de centrale banken wereldwijd.

We hebben het een paar dagen geleden gezegd, en we lezen het nu op de site van De Telegraaf: "Amerikaanse centrale bank zet rente op 0%".



We lezen verder:

De Amerikaanse centrale bank heeft nieuwe crisismaatregelen aangekondigd om de effecten van het coronavirus in te dammen. De rente gaat met 1 procentpunt omlaag naar een bandbreedte van 0 tot 0,25%. Ook kondigde de Federal Reserve aan ruim $700 miljard aan obligaties te kopen.
Tegelijkertijd werkt de Fed samen met de centrale banken van Canada, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland en met de Europese Centrale Bank om liquiditeit in de dollar wereldwijd te waarborgen.
Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat de Amerikaanse rente naar het nulpunt gaat. Ruim anderhalve week geleden verlaagde de Fed de rente al met 0,5 procentpunt.
Wereldwijd kondigen centrale banken van alles uit de kast om de economie op de been te houden. De Europese Centrale Bank kondigde afgelopen week nieuwe kredietpakketten aan, zodat banken goedkoop kunnen lenen. De bedoeling is dat ze daarmee de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens in stand houden, als die in de problemen komen door het coronavirus.
De maatregelen die de Fed nu aankondigt, hebben hetzelfde doel. „De Federal Reserve is voorbereid om alle instrumenten te gebruiken om de kredietverleningen voor huishoudens en bedrijven op gang te houden, en zo te zorgen voor maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.



Op 10 maart jl. schreven we:

We worden dus geconfronteerd met de volgende situatie: centrale banken en overheden zullen de komende dagen alle denkbare middelen willen gebruiken om de situatie te stabiliseren. Allereerst zal de Fed waarschijnlijk een verdere renteverlaging aankondigen (mogelijk tot het min-bereik) en verdere, nog grotere, geldinjecties uitvoeren via de repomarkt. Beide ingrepen zullen echter alleen kortstondige oplevingen bij investeerders teweegbrengen, het effect zal snel vervagen, net als de vorige keer. Dan zijn er nog maar twee opties: bail-in of bail-out om de instellingen die getroffen zijn door de derivaten-schade te redden.

Dat betekent: de aandeelhouders, beleggers en spaarders van banken worden gedeeltelijk onteigend of de niet-presterende instellingen worden met belastinggeld gered (onder het mom van dat zij geld krijgen om de economie te steunen). Dit betekent dat, net als in het verleden, zal worden getracht de schade in de financiële sector af te wentelen op de schouders van de belastingbetalende bevolking.



Zaten we toch aardig goed, nietwaar?

Wat zijn nu de gevolgen in de praktijk van de aangekondigde maatregelen van de Federal Reserve?
- De Federal Reserve verlaagt de tarieven met 100 basispunten van 1.00 -1.25 basispunten naar 0-25 basispunten. Dit komt bovenop de renteverlaging van 50 basispunten op 3 maart, wat betekent dat de Amerikaanse centrale bank in iets minder dan twee weken de rente met 150 basispunten naar nul heeft verlaagd.
- De Federal Reserve lanceert officieel een vijfde ronde Quantitative Easing (dat is al een poos gaande, maar nu is het officieel), bestaande uit "ten minste" $ 500 miljard aan Treasury-aankopen en $ 200 miljard aan Mortgage Backed Securities.
- Er vindt verdere versterking van intraday-liquiditeit plaats: de Federal Reserve kondigt maatregelen aan met betrekking tot het disconteringsvenster, intraday-krediet, bankkapitaal en liquiditeitsbuffers, reserveverplichtingen en - in coördinatie met andere centrale banken - de liquiditeitsswaplijnen-overeenkomsten in Amerikaanse dollars.
- Reserveverplichtingen worden verlaagd tot nul: de Federal Reserve verlaagt de reserveringsvereisten met ingang van 26 maart.
- Gecoördineerde swaplijnen: de Bank of Canada, de Bank of England, de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank, de Federal Reserve en de Zwitserse Nationale Bank hebben een gecoördineerde actie aangekondigd om de liquiditeitsvoorziening via de permanente liquiditeitsswap-lijnarrangementen in Amerikaanse dollar te verbeteren. De prijsstelling op de dollar-liquiditeitsswapovereenkomsten wordt verlaagd met 25 basispunten, dus de nieuwe koers zal de koers van de US dollar overnight index swap (OIS) plus 25 basispunten zijn.

Deze actie van de Federal Reserve zou enigszins verklaarbaar zijn na een uitgesproken economische neergang met een economie die op zoek is naar houvast, maar dit is gewoon uiterste paniek want de geplande Fed-vergadering is over slechts vier dagen. Men hoopt kennelijk de aandelenkoersen, morgen op Wall Street, verder omhoog te krikken, maar we denken dat het van korte duur zal zijn.

De huidige maatregelen houden in dat de Federal Reserve - die de rente zojuist tot nul verlaagde en QE5 lanceerde - nu geen munitie meer over heeft, aangezien voorzitter Jerome Powell de rente - als men tòch meer maatregelen wenst - daarna een renteverlaging naar een negatief terrein zal moeten doorvoeren en/of aandelen volledig moet opkopen voor verdere monetaire stimulering. Daarvoor zou echter volgens de huidige wetgeving toestemming van het Amerikaanse Congres nodig zijn, en aangezien dat onwaarschijnlijk is zonder een totale ineenstorting van het financiële systeem, hebben we nu te maken met fiscale stimulansen en Amerikaanse politici die met dubbele agenda's werken. De maatregel van de Fed is geen medicijn, het is een symptoom van de ziekte.

Eerlijk gezegd zagen we het dit weekend al aankomen. De LOIS (LIBOR-Overnight Indexed Swap) Spread piekte terwijl de Federal Reserve $ 4,5 biljoen aan zijn balans had toegevoegd. Vanuit historisch perspectief gezien: toen de spread tussen LIBOR en de veiliger OIS (overnight indexed swap) groter werd, betekende dit dat banken problemen hadden met lenen en dat dit een waarschuwing was voor gevaar voor de Amerikaanse economie. En de LOIS-spread wordt groter!



Dat de huidige crisis weinig te maken heeft met het coronavirus blijkt o.a. uit onderstaande grafiek, waaruit blijkt dat de er een ommekeer te zien is bij de ontwikkeling van de balansgrootte van de Federal Reserve. Die begon in september 2019, ruim vóór de bekende uitbraak van het coronavirus in Wuhan, China - op 12 december vorig jaar. De Fed heeft de afgelopen weken zelfs 4,5 biljoen dollar toegevoegd.



De volatiliteit piekt op vele fronten:



Op het moment dat we dit schrijven noteren de futures van de Dow 1040 punten lager (zie grafiekje), dus nà de aangekondigde maatregelen van de Federal Reserve. Zou het ècht zo zijn dat de financiële markten alle vertrouwen in de Fed (eindelijk) hebben verloren? Powel zal ongetwijfeld door Donald Trump onder druk zijn gezet tot deze maatregelen, maar zolang de coronacrisis voortduurt en er in de Verenigde Staten veel slachtoffers gaan vallen, valt er weinig goeds te verwachten. En als morgen Wall Street niet in het groen eindigt, is het dan gek om te beweren dat de beurzen tijdelijk gesloten gaan worden?





[15 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen