Federal Reserve neemt "extreem gevaarlijke onderneming" in de arm

De Federal Reserve heeft BlackRock in de arm genomen voor het uitvoeren van een drietal opkoopprogramma's voor bedrijfsobligaties en door hypotheken gedekte effecten. What can possibly go wrong?

In 2015 noemde de legendarische Wall Street-investeerder Carl Icahn de onderneming BlackRock "een extreem gevaarlijk bedrijf". (Zie videoclip hieronder.) Icahn had het specifiek over BlackRock's verpakking van junk-obligaties in Exchange Traded Funds (ETF's) waarbij de onderneming die het predikaat "High Yield" meegaf, en wat de gemiddelde Amerikaan niet begrijpt is dat het een junk-gewaardeerde obligatie is.



De ETF's worden tijdens markturen verhandeld op de New York Stock Exchange, waardoor ze het aura van liquiditeit krijgen wanneer men dat nodig heeft. Icahn zei: "Ik lachte met sommige van deze jongens... Ik zei altijd, weet je, de maffia heeft een betere ethische code dan jullie. Jullie weten dat je deze onzin verkoopt."
Icahn waarschuwde dat “als en wanneer er een echt probleem is in de economie, er een run zal zijn naar de uitgangen zoals in een bioscoop, en mensen zullen die obligaties willen verkopen en denken dat ze ze kùnnen verkopen, maar dan is er geen markt voor hen."

BlackRock verkoopt niet alleen junk-rated ETF-obligaties onder de merknaam iShares, maar heeft ook enkele van de grootste ETF's voor bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit, waaronder een die onder het aandelensymbool LQD wordt verhandel, dat grote verliezen leed en een grote uitstroom van geld zag tot de Federal Reserve onlangs aankondigde dat het drie faciliteiten aan het creëren was om bedrijfsschulden met beleggingskwaliteit te kopen van de primaire en secundaire markt, evenals dito bedrijfsobligatie-ETF's, samen met commerciële door hypotheken gedekte effecten.

En wie gaat deze faciliteiten voor de Federal Reserve beheren? Niemand minder dan BlackRock - een enorm belangenconflict dat gemakkelijk waarneembaar was in de markt toen BlackRock's ETF's van beleggingskwaliteit dramatisch in het nieuws kwamen.
Volgens de "Terms of Assignment" die de New York Fed heeft vrijgegeven, zal BlackRock zijn eigen ETF's voor bedrijfsobligaties en die van zijn concurrenten mogen opkopen. Het enige voorbehoud in het contract is dit met betrekking tot de Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF) van de Federal Reserve:
“BlackRock zal door BlackRock gesponsorde ETF's op dezelfde neutrale basis behandelen als ETF's van derden. Alle ETF-transacties zullen worden uitgevoerd via tussenpersonen tegen marktprijzen op basis van de beste uitvoering, hetzij op de secundaire markt, hetzij via primaire creaties en terugbetalingen. Als het aandeel van door BlackRock gesponsorde ETF's van de SMCCF het dan huidige marktaandeel van door BlackRock gesponsorde ETF's op de ETF-markt voor bedrijfsobligaties gemiddeld overschrijft over een bepaalde kalendermaand, dan zal BlackRock de New York Fed hiervan op de hoogte stellen voor beoordeling en overleg. De New York Fed kan op elk moment aanpassingen in de portefeuille doorvoeren.”

Dit document met het label "Terms of Assignment" lijkt niet het volledige contract tussen de Fed en BlackRock te zijn voor de aankoop, verkoop en het beheer van de bedrijfsobligatieportefeuilles van de Federal Reserve.
Een veel gedetailleerder contract staat op de website van de New York Fed voor het beheer door BlackRock van de commerciële door hypotheken gedekte effectenfaciliteit van het agentschap. Dat contract onthult dit:
“… de manager wordt hierbij aangesteld als de FRBNY's (Federal Reserve Bank of New York)-agent en hij zal de volledige bevoegdheid en autoriteit hebben om namens de Rekening op te treden met betrekking tot de aankoop, verkoop, ruil, conversie of andere transacties in alle aandelen, obligaties, andere effecten of contanten aangehouden voor investeringen die onder de Overeenkomst vallen....
...
De Beheerder zal in eerste instantie ten minste wekelijks vergaderen met de FRBNY en andere beleggingsbeheerders die deelnemen aan deze FOMC-richtlijn om de strategie te bespreken. Bij gebrek aan toestemming van de FRBNY, mogen deze vergaderingen alleen worden bijgewoond door personen bij de Manager die zich achter de ethische muur bevinden die door de Manager is opgesteld....
...
De Manager erkent dat alle informatie en materiaal dat op of na 22 maart 2020 in het bezit of de kennis van de Manager komt.... inclusief de identiteit en het bedrag van de activa op de Rekening.... als vertrouwelijk en eigendom zal worden beschouwd.... en verleent de FRBNY, op kosten van de FRBNY, alle redelijke hulp bij het weerstaan of beperken van openbaarmaking.”

Het kiezen van een bedrijf met een aanzienlijke belangenverstrengeling met Wall Street om een door de belastingbetaler gesubsidieerde reddingsoperatie van de zeer roekeloze en onverantwoordelijke securitisatiepraktijken van Wall Street te beheren, is niets nieuws voor de Federal Reserve en haar onbeperkt openstaande geldkraan, de New York Fed.

De Federal Reserve deed overigens hetzelfde tijdens de financiële crisis van 2008. Toen riep de New York Federal Reserve de hulp in van BlackRock om te helpen toezicht te houden op miljarden dollars aan noodlijdende activa die overbleven na de ineenstorting van Bear Stearns en American International Group. BlackRock hielp bij het prijzen en verkopen van die activa voor de overheid, terwijl het ook particuliere klanten hielp soortgelijke activa te kopen, wat aanleiding gaf tot kritiek van wetgevers en anderen die zich zorgen maakten over de veel te goede verstandhouding tussen Wall Street en Washington.

(Meer in onze nieuwsbrief voor abonnee's).





[30 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen