Werkloosheid VS meer dan verwacht gestegen

Na de tegenvallende cijfers gisteren is vandaag door de Amerikaanse overheid ook gerapporteerd over de werkgelegenheid. De cijfers vallen tegen en zijn in werkelijkheid slechter dan gemeld.

Na de dramatische cijfers, gisteren, over het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering (10 miljoen aanvragen in twee weken tijd) komt vandaag het nieuws van de Amerikaanse overheid dat het coronavirus ook zijn sporen achterlaat op de arbeidsmarkt. Over de maand maart gingen er (exclusief landbouw) maar liefst 701.000 banen verloren. Ook de werkloosheid liep flink op.
Analisten en economen hadden tevoren gerekend op een verlies van 100.000 banen.

Afgezet tegen het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering van gisteren zou je zeggen dat het salarisstrokenrapport van vandaag niet zo erg is, maar we moeten er wel rekening mee houden dat de enquêteweek over maart rond 13 maart plaatsvond - dat is voorafgaand aan de grote lockdown- en ontslagaankondigingen.

De werkloosheid in de VS nam toe van 3,5% naar 4,4% van de beroepsbevolking. Gemiddeld werd op een stijging tot 3,8% gerekend.
Door de coronacrisis is er een golf van onstlagen op gang gekomen in het land, waar vooral het midden- en kleinbedrijf zwaar onder te lijden hebben.

Het Bureau of Labor Statistics meldt het volgende:
"De totale niet-agrarische loonadministratie daalde in maart met 701.000 en het werkloosheidscijfer steeg tot 4,4 procent, meldde het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics vandaag. De veranderingen in deze maatregelen weerspiegelen de effecten van het coronavirus (COVID-19) en inspanningen om het in te perken. De werkgelegenheid in recreatie en horeca is gedaald met 459.000, voornamelijk in de horeca en drinkgelegenheden. Er waren ook opmerkelijke dalingen in de gezondheidszorg en sociale bijstand, professionele en zakelijke dienstverlening, detailhandel en bouw.
...
De werkgelegenheid bij de federale overheid is in maart met 18.000 gestegen, als gevolg van de werving van 17.000 werknemers voor de volkstelling van 2020.
...
De wijziging in de totale niet-agrarische loonadministratie voor januari werd met 59.000 verlaagd van +273.000 naar +214.000 en de wijziging voor februari met 2.000 van +273.000 naar +275.000. Door deze herzieningen was de werkgelegenheidsgroei in januari en februari samen 57.000 lager dan eerder gemeld.
...
In maart stegen de gemiddelde uurlonen voor alle werknemers op particuliere niet-agrarische loonlijsten met 11 cent tot $ 28,62. Het gemiddelde uurloon is de afgelopen 12 maanden met 3,1 procent gestegen".



De eerste grafiek toont de maandelijkse verandering in payroll-banen, ex-Census (wat betekent dat de impact van de 10-jaarlijkse tijdelijke aanwervingen en ontslagen voor de volkstelling van het Census Bureau wordt verwijderd - het meest in 2010 - om de onderliggende salariswijzigingen te tonen).

De totale payrolls daalden met 718 duizend in maart ex-volkstelling (private payrolls daalden met 713 duizend).

Uit het BLS-rapport:
"Het aantal personen dat om economische redenen in deeltijd werkte, was tot 5,8 miljoen gestegen, met 1,4 miljoen in maart. Deze personen, die liever een voltijdbaan hadden gehad, werkten in deeltijd omdat hun uren waren verminderd of ze waren niet in staat om fulltime banen te vinden."


Het aantal personen dat om economische redenen in deeltijd werkt, is in maart fors gestegen van 5,718 miljoen in februari tot 5,765 miljoen. Verwacht voor volgende maand aanzienlijk slechtere cijfers!

Het rapport van maart was veel erger dan verwacht (vanwege onzekerheid over de timing van ontslagen). Het rapport van april zal veel slechter zijn met een banenverlies in de miljoenen (het rapport van april zal het meeste banenverlies ooit laten zien).

Het getal dat in veel nieuws-headlines is gebruikt  is 701 duizend banen weg in maart, en de afgelopen twee maanden werden samen 57 duizend banen geschrapt. Het werkloosheidspercentage is gestegen tot 4,4%. Het BLS merkte deze maand veel problemen op met het werkgelegenheidsrapport (vooral over de impact van het coronavirus (COVID-19) op de werkgelegenheidssituatie voor maart 2020) en het lijkt erop dat het werkloosheidspercentage een procentpunt hoger kan zijn (maar dat lijkt volgende maand nog maar een kleine inschattingsfout te zijn geweest).

Tijdens de Grote Recessie publiceerden wij elke maand in onze nieuwsbrief een grafiek waarin het percentage banenverlies werd vergeleken met eerdere recessies. Hier vindt u een bijgewerkte versie van die grafiek. De situatie van 2020 is in het rood weergegeven (slechts één maand) - de volgende maand zal een totaal ander beeld laten zien.


De recessie van 2020 zal de sterkste daling van het aantal banen met zich meebrengen, maar we weten niet hoe lang de verliezen zullen gaan duren. De duur hangt af van de strijd tegen het virus - en hoe de maatschappij ernà functioneert.





(Meer in onze nieuwsbrief voor abonnee's)





[3 april 2020 - 14.40 uur]

Afdrukken Doorsturen