Federal Reserve haalt alles uit de kast (om Wall Street te redden)

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, laat geen middel ongemoeid om Wall Street te redden en om het financiële systeem voor ineen storten te behoeden. Uiteraard mag de doorsnee burger niet te weten komen hoeveel geld gesmeten wordt naar de grootbanken, in binnen- en buitenland.

Op donderdag 26 maart, temidden van een groeiende paniek op Wall Street over een gebrek aan liquiditeit voor giftige schulden, deed de Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell iets ongekends. Hij verscheen live op televisie in de Today-show. Zijn interviewer, Savannah Guthrie, opende het interview door op te merken dat een schrijver had gezegd dat de Federal Reserve simpelweg geld uit het niets kan toveren. (Dat is zo.) Guthrie vroeg Powell of er een limiet was aan het geldbedrag dat de Federal Reserve bereid was in de economie te steken om het hoofd boven water te houden. Haar vraag had moeten zijn: is er een limiet aan het bedrag dat de Federal Reserve uit het niets zal toveren om Wall Street overeind te houden?

Powell zei het volgende:
“In bepaalde situaties, zoals nu, hebben we de mogelijkheid om in wezen onze noodkredietautoriteiten te gebruiken en de enige beperking is hoeveel ruggesteun we krijgen van het Treasury Department. We moeten volledige zekerheid krijgen voor onze leningen, zodat we geen geld verliezen. Dus de schatkist komt met geld over de brug terwijl we inschatten wat de verliezen zouden kunnen zijn... Effectief $ 1 aan verliesabsorptie van steun van de Treasury is genoeg om $ 10 aan leningen te ondersteunen."

Powell moest donderdag aan schadebeperking doen omdat Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, dinsdagavond voorafgaand aan een persconferentie had laten weten dat burgers en bedrijven minder dan $ 2 biljoen zouden krijgen als gevolg van de stimuleringswet, terwijl de Federal Reserve $ 4 biljoen zou krijgen als gevolg van zijn vermogen om zijn deel van het stimuleringsgeld te gebruiken, waardoor dit eigenlijk een stimuleringsregeling van in totaal $ 6 biljoen is.
Toen namelijk de recente stimuleringswet werd ondertekend, kreeg de Federal Reserve $ 454 miljard aan belastinggeld om haar verliezen te dekken, een bedrag waarmee ze met haar 1:10 ratio tot $ 4,54 biljoen kan gebruiken om de giftige schulden op te kopen die overal in Wall Street exploderen.

Powell liet kijkers van de Today-show denken alsof het feit dat de Amerikaanse schatkist belastinggeld bij de Federal Reserve stort om verliezen op de slechte weddenschappen van Wall Street op te vangen, de normaalste zaak van de wereld is - ofwel "business as usual". In de hele geschiedenis van de Federal Reserve over de afgelopen 30 jaren blijkt dat niet het geval, en feit is dat dit een gloednieuw, bedriegelijk reddingsplan van de Federal Reserve is.

Tijdens de financiële crisis van 2007-2010, die onder meer de implosie van eeuwenoude bedrijven op Wall Street in 2008 omvatte, verstrekte de Federal Reserve in het geheim en zonder enige betrokkenheid en medeweten van de Amerikaanse schatkist of het Congres, $ 29 biljoen aan leningen aan de handelshuizen van Wall Street, wereldwijde banken, hedgefondsen en buitenlandse centrale banken.
De Federal Reserve trok zo'n mistig gordijn rond haar operaties dat senator Bernie Sanders een wijziging moest aanbrengen in de financiële hervormingswet van Dodd-Frank van 2010, zodat het Congres en het Amerikaanse volk eindelijk konden achterhalen hoeveel de Fed had geleend en aan wie, door het eisen van een diepgravende audit van het Government Accountability Office van de noodhulpleningen van de Federal Reserve. Bij die controle, die slechts enkele van de programma's betrof, werd een bedrag van $ 16,1 biljoen aan cumulatieve leningen van de Fed gerapporteerd. Toen het Levy Economics Institute de Fed-programma's controleerde die waren weggelaten uit de GAO-audit, kwamen de onderzoekers uit op een totaal van $ 29 biljoen aan cumulatieve leningen.

Als er toen een dergelijke vereiste was geweest dat belastingbetalers $ 1 moesten storten voor elke $ 10 die op dat moment door de Federal Reserve was geleend, hadden de belastingbetalers $ 2,9 biljoen moeten opbrengen. Dat is zeker niet gebeurd. Het feit dat het de vorige keer niet is gebeurd, doet vermoeden dat de Federal Reserve zeker weet dat er dit keer grote verliezen zullen zijn. De 454 miljard dollar aan belastinggeld is waarschijnlijk slechts een aanbetaling. De volgende stimuleringswet zal waarschijnlijk nog méér belastinggeld naar de Federal Reserve gooien om de verliezen van Wall Street op te vangen.

Het is een absoluut briljant plan - op een kwaadaardige manier.

Om ervoor te zorgen dat er allerlei juridische obstakels zijn opgeworpen om te voorkómen dat het publiek ooit te weten komt hoeveel de Federal Reserve uitgeeft om Wall Street te redden en waar het geld naartoe gaat, zal de $ 454 miljard, of in ieder geval een flink deel ervan, gaan naar Special Purpose Vehicles (SPV's) die zijn gestructureerd als particuliere bedrijven die niet onder de "sunshine laws" vallen.
SPV's vallen in dezelfde categorie boekhoudtrucs die Enron gebruikte om zijn falende financiën te verbergen voordat het opblies.
De SPV's van de Federal Reserve zullen vervolgens bedrijven van Wall Street inhuren om de fondsen te beheren waardoor er nog een extra  laag ondoorzichtigheid wordt toegevoegd, door hen een vertrouwelijkheidsovereenkomst te laten ondertekenen die langer duurt dan de periode tot aan de beëindiging van het contract. De money manager van Wall Street, BlackRock, is al aangenomen en heeft zo'n contract getekend.

Om te onderstrepen dat de geheimhouding van de Federal Reserve opnieuw een topprioriteit is, schort Sectie 4009 van het definitieve stimuleringswetsvoorstel de Freedom of Information Act (een soort van WOB-wet) voor de Federal Reserve op en staat haar toe in het geheim vergaderingen te houden totdat de president de nationale noodtoestand van het coronavirus als beëindigd verklaard.
Het officiële verhaal zal dan zijn dat alles goed ging op Wall Street en in de economie tot het coronavirus toesloeg. Tijdens de persconferentie op dinsdag 24 maart zei de eerder genoemde Kudlow ook: "We begonnen het jaar erg sterk en werden daarna getroffen door het coronavirus." Maar dat is gewoon niet waar - eerder hebben we artikelen geschreven (bijvoorbeeld: hier) waarin we meldden dat Wall Street al fors werd geholpen voordat er ook maar zelfs sprake was van het corona-virus.

Op 29 november vorig jaar citeerde de Washington Post twee deskundigen over de staat van de giftige schulden op Wall Street. Emre Tiftik, een schuldenspecialist bij het Institute of International Finance, zei dit: "We zitten op de top van een niet-ontplofte bom en we weten echt niet wat de explosie zal veroorzaken." Krista Schwartz, hoogleraar financiën aan de Wharton School van de University of Pennsylvania, zei het volgende: "Het zorgt ervoor dat alles sneller, groter en slechter gaat. De recessie zou veel dieper zijn."

Het artikel merkte op dat de bedrijfsschulden een record van $ 10 biljoen hadden bereikt of een ongekende 47% van de totale economie. Erger nog, het merendeel van de bedrijfsleningen was niet bedoeld om innovatie of de productiecapaciteit van de bedrijven te stimuleren, maar was in plaats daarvan door bedrijven gebruikt om "hun eigen aandelen terug te kopen, hogere dividenden uit te keren aan investeerders en acquisities te financieren". Het artikel citeerde S&P en merkte op dat "de bedrijven de afgelopen vijf jaar meer dan $ 3 biljoen" hadden uitgegeven om hun eigen aandelen terug te kopen. Vooral ook het topmanagement van veel bedrijven profiteerde dankzij de optiepakketten en bonussen ruimhartig van die terugkoop, en dan drukken we het nog zachtjes uit.

Die aandeleninkopen verhoogden namelijk de winsten bij deze bedrijven kunstmatig en resulteerden in een enorme compensatie voor de "prestaties" voor de CEO's van de ondernemingen, inclusief die bij de grootste banken op Wall Street. Nu is de dag van afrekening gekomen en het kwaadaardige geniale plan is om nu het nog kan een paar kruimels naar wanhopige burgers en kleine bedrijven te gooien en de belastingbetaler te dwingen op te draaien voor de astronomische verliezen van wéér een decennium van overmoed door de Federal Reserve en Wall Street. De Federal Reserve is daar druk mee bezig: de afgelopen twee weken heeft het per seconde voor $ 1 miljoen aan assets opgekocht.





[6 april 2020]

Afdrukken Doorsturen