Werken tot je er bij neervalt

Werken bij een groot aantal mega-banken op Wall Street is vaak een kwestie van leven of dood - voor het personeel althans.
Bekend zijn de verhalen van lange werkdagen, hoge werkdruk, geen privé-tijd en altijd klaar staan voor je baas. Werken tot de dood erop volgt.

Op 10 november vorig jaar interviewde Lesley Stahl van het onderzoek-nieuwsprogramma van CBS "60 Minutes" Jamie Dimon, de voorzitter en CEO van de criminele organisatie JPMorgan Chase. Als onderdeel van het interview gaf Dimon reporter Stahl een rondleiding op één van zijn handelsvloeren in New York. Daar zitten traders dicht opeengepakt in kleine cubicles. Dimon zei o.a. het volgende: “Dit is één van de zes handelsvloeren in het gebouw. Er zijn ongeveer 450 mensen op deze handelsvloer. Een equivalent hiervan zit in Londen, de helft ervan in Hong Kong en in 23 andere landen over de hele wereld.”

Bij het terugkijken van het programma (i.v.m. een onderzoek over de dystopische werkomgeving van mensen in de 21e eeuw) passeerde een screenshot van een vrouwelijke handelaar bij JPMorgan Chase, waarvan we die hier weergeven. In november 2019, voordat er ergens ter wereld ook maar één persbericht over het coronavirus COVID-19 was verschenen, maakte deze vrouw zich al ernstig zorgen over bacteriën en/of virussen. Op haar werkplek staat een grote fles Purell-handdesinfectiemiddel en een grote container Lysol-doekjes.
Ze wist misschien wel wat de wereld te wachten stond.

Op 23 maart van dit jaar sloot de New York Stock Exchange voor het eerst in haar geschiedenis haar iconische handelsvloer terwijl de elektronische activiteiten open bleven. Het ondernam deze actie nadat twee mensen die bij de Exchange werkten positief testten op het coronavirus.

De actie op de New York Stock Exchange staat in schril contrast met berichten in de media over wat er is gebeurd met handelaren op de beursvloer bij JPMorgan Chase. Volgens een artikel in de Wall Street Journal zetten managers van JPMorgan Chase, ondanks een uitbraak van het coronavirus, hun handelaars onder druk om te komen werken, met als resultaat dat meer dan twee dozijn ziek zijn geworden en nog eens tientallen in quarantaine zitten. En toch staan handelaren nog steeds onder druk om (volgens nieuwe meldingen) aan de slag te gaan.
Bloomberg News meldt dat terwijl Bank of America heeft gezegd dat slechts één op de 20 van zijn handelaren ter plaatse werkt, dat cijfer bij JPMorgan Chase ongeveer één op de vijf is.

Troy Rohrbaugh, hoofd van Global Markets van JPMorgan Chase, treftt veel schuld, zegt het Bloomberg-artikel. Hij wordt in een memo van een collega aangehaald omdat hij "iedereen wil pushen om weer op kantoor te komen".
Er is nog steeds niets exact bekend over hoe lang het coronavirus actief kan zijn op zaken als verpakkingen of computers. Dus honderden handelaren terug sturen om in die handelsomgeving te werken en vervolgens met het openbaar vervoer te reizen kan een probleem zijn dat gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York wil onderzoeken.

De naam Rohrbaugh kwam in onze archieven boven drijven. In het jaar 2015 was Rohrbaugh tegelijkertijd hoofd van de valutahandel bij JPMorgan Chase en voorzitter van de Best Practices Group voor valutahandel van de New York Fed. Op 20 mei 2015 werd JPMorgan Chase beschuldigd van een strafbaar feit en pleitte het schuldig te zijn aan het manipuleren van de valutahandel, samen met verschillende andere banken. JPMorgan Chase heeft een niet onbelangrijke boete van 550 miljoen dollar betaald.

Je zou denken dat een crimineel vergrijp die meetelt tegen het handelsgebied dat hij aanstuurt, de rijzende ster van Troy Rohrbaugh zou hebben tegengewerkt. Dat was niet zo. Hij is nu doorgegroeid naar Head of Global Markets bij JPMorgan Chase.

Je zou toch ook denken dat de Federal Reserve van New York, die een toezichthouder is voor de uitgestrekte handelsactiviteiten van de bankholding van JPMorgan Chase, Rohrbaugh zou hebben ontslagen als voorzitter van haar deviezencomité. Ook dat is niet gebeurd. Volgens de notulen van de valutacommissie van de New York Fed van oktober 2015 bleef Rohrbaugh aan als voorzitter en was zijn commissie betrokken bij de ontwikkeling van een wereldwijde ethische code voor deviezen. Hadden we dit allemaal zes dagen geleden geschreven dan had u aan een 1-april grap gedacht.......

Twee weken geleden, op 20 maart, ondertekende gouverneur Cuomo een Executive Order om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De order omvatte onder meer "een nieuwe richtlijn dat alle niet-essentiële bedrijven in de hele staat de in-office personeelsfuncties op zondag 22 maart om 20.00 uur moeten sluitenalsmede alle niet-essentiële bijeenkomsten van individuen van elke omvang, voor elke reden."  Het is ons niet helemaal duidelijk hoe handelen voor miljardenwinsten een essentiële dienstverlening is, zoals de voedselketen of de medische zorg.

In het laatste kwartaal van vorig jaar rapporteerde JPMorgan Chase een winst van $ 8,52 miljard (dat is in slechts een kwart van het jaar) en zei de onderneming dat zijn handelsactiviteiten een belangrijke bijdrage leverden aan het verhogen van de winst met 21%.





[7 april 2020]

Afdrukken Doorsturen