VS financierde vorig jaar protesten Hong Kong

De regering-Trump heeft de financiering bevroren die bedoeld is om mensen in Hong Kong te helpen het toezicht door de Chinese regering te omzeilen, hebben bronnen met kennis van zaken gezegd tegen TIME, net nu Beijing bezig is om een nieuwe nationale veiligheidswet op te leggen waarvan de demonstranten vrezen dat daarmee de burgerlijke vrijheden zullen worden uitgehold.



Hoe zou de Amerikaanse regering reageren als meerdere Chinese overheidsinstanties zoals Xinhua zouden worden ontmaskerd doordat zij in het geheim protestgroepen in de Verenigde Staten zouden hebben geholpen om toezicht en hardhandig optreden door wetshandhavingsinstanties te omzeilen?

Washington zou China waarschijnlijk met oorlog bedreigen. Maar de weinig bekende maar krachtige Amerikaanse Agency for Global Media (USAGM) heeft dat in Hong Kong gedaan. Het houdt toezicht op de financiering van verschillende nieuws- en informatie-operaties over de hele wereld, waaronder Voice of America en Radio Free Asia.

Ongeveer 2 miljoen dollar was uitgetrokken voor de protestbeweging in Hong Kong, maar is nu bevroren als onderdeel van een algemene herziening en herstructurering van het bureau door een nieuwe topman. Een bondgenoot van president Donald Trump, CEO Michael Pack, richtte zich niet specifiek op de Hong Kong-financiering, die blijkbaar verstrikt raakte in zijn managementhervorming.
De reorganisatie van het bureau heeft echter onbedoeld de Amerikaanse financiering blootgelegd, een feit dat lange tijd door lokale demonstranten en pan-democraten werd weersproken.

Volgens het tijdschrift Time zouden de gereserveerde fondsen zijn verdeeld door het in Washington gevestigde Open Technology Fund (OTF), zogenaamd een onafhankelijke non-profitorganisatie, maar gefinancierd door het Amerikaanse Congres. Een geannuleerd project was het opzetten van "een team voor respons op cyberveiligheidsincidenten" om demonstranten "beveiligde communicatie-apps" te bieden, na analyse van "Chinese bewakingstechnieken".

Volgens Time was OTF “een belangrijke vroege financier van Signal, de favoriete app voor versleutelde berichten voor veel demonstranten in Hong Kong. Tussen 2012 en 2016 heeft het bijna 3 miljoen dollar geschonken aan de ontwikkeling van het coderingsprotocol waarop de app is gebouwd ”.
Signal heeft nog steeds de reputatie "veilig" te zijn, maar met de Amerikaanse overheid als sponsor kun je daar ook vraagtekens bij zetten. Hetzelfde geldt trouwens ook voor Tor. OTF heeft meer dan $ 6 miljoen geïnvesteerd in deze gecodeerde internetdienst die het surfgedrag van autoriteiten kan maskeren, populair bij dissidenten over de hele wereld.

Een ander opgeschort project was een "rapid respond"-fonds, dat "sinds het begin van de onrust" in juni vorig jaar verschillende bedragen heeft uitbetaald aan groepen in Hong Kong. "Het bevriezen van de fondsen", meldde Time, "heeft tot dusver verhinderd dat tenminste één aan HongKong gerelateerde uitbetaling uit het snelle-reactiefonds plaatsvindt."

Libby Liu, de voormalige CEO van OTF die ontslag nam na de financieringsstop, heeft de operaties toegegeven. "We hebben verschillende projecten in Hong Kong," vertelde Liu aan Time. "We kunnen [mensen in Hong Kong] niet helpen zich klaar te maken als we niet kunnen ondernemen."

De dienst en OTF zijn niet de enigen. De National Endowment for Democracy, een andere door het Congres gefinancierde entiteit, gaf vorig jaar 643.000 dollar uit in Hong Kong. In 2013 was het volgens eigen gegevens 695.031 dollar. Die bedragen lijken ruwweg terugkerende jaarlijkse uitgaven in de stad te zijn, tenminste tot december vorig jaar, toen Peking er sancties tegen instelde.

De ontdekte betalingen zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.



[Bronnen en links uitsluitend voor abonnee's]




[3 juli 2020]

Afdrukken Doorsturen