Regering VS windt zich op over hack-attack

In eerdere artikelen over het coronavirus vroegen wij ons af waarom de Verenigde Staten vaccinatiegegevens probeerden te verbergen voor de Chinezen. Het was zelfs bizar dat de Amerikaanse regering zich zorgen leek te maken over Chinese hackers die toegang probeerden te krijgen tot vaccinatiegegevens, want waarom zou iemand dergelijke gegevens in de eerste plaats geheim houden?.



In de editie van de Volkskrant stond vanmorgen te lezen:

De Verenigde Staten hebben twee Chinese hackers aangeklaagd voor onder meer het stelen van gegevens van onderzoek naar een coronavaccin. De spionnen zouden bij honderden bedrijven overal op de wereld zijn binnengedrongen, ook firma's die aan de Amerikaanse Defensie leveren. Verder waren regeringen doelwit, melden Amerikaanse media.



Dit is een wereldwijde pandemie en de manier waarop een wereldwijde pandemie snel wordt bestreden is met een wereldwijde oplossing, en DE manier om er sneller (en beter) te komen is door het openlijk delen van informatie.
Het verzamelen van informatie en het achterhouden daarvoor voor een mogelijk vaccin kan vanuit het gezichtspunt van de farmaceutische industrie misschien dan wel voor de hand liggen, maar aangezien diverse landen al miljarden hebben uitgegeven voor een snel beschikbaar vaccin zou openbaarheid van informatie toch wel een vereiste mogen zijn. En toch maakte de het Amerikaanse ministerie vanJustitie gisteren een grote show over het feit dat zij Chinese hackers hadden aangeklaagd omdat ze probeerden COVID-19-gerelateerd onderzoek te hacken.

Het ministerie van Justitie beschuldigde dinsdag twee Chinese hackers van het stelen van honderden miljoenen dollars aan bedrijfsgeheimen van bedrijven over de hele wereld en meer recentelijk voor bedrijven die een vaccin voor het coronavirus ontwikkelden.

Dit is gewoon een optreden voor de bühne, omdat die hackers zich in China bevinden en de VS er niets aan kunnen doen, behalve dat procureur-generaal Bill Barr en FBI-directeur Chris Wray op het toneelpodium gaan staan en doen alsof ze iets nuttigs doen. En nogmaals, het echt beschamende van het geheel is het feit dat dit onderzoek in de eerste plaats "geheim" is.
En natuurlijk hadden we vorige week een herhaling van het verhaal van afgelopen mei, behalve dat het dit keer niet "Chinese hackers" waren die vaccingegevens probeerden te krijgen, maar "waarschijnlijk" Russische hackers: "Russische cybercriminelen richten zich op organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het coronavirusvaccin, volgens een nieuwe waarschuwing van Amerikaanse, Britse en Canadese veiligheidsfunctionarissen op donderdag waarin de activiteiten van een Russische hackgroep APT29 worden beschreven, die ook de naam "the Dukes" of "Cozy Bear" draagt.

Een advies van het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) beschrijft de activiteiten van de Russische hackgroep en roept expliciet op dat de inspanningen gericht zijn op Amerikaanse, Britse en Canadese onderzoek- en ontwikkelingsorganisaties die zich bezighouden met vaccins. "APT29's campagne van kwaadaardige activiteiten is aan de gang, voornamelijk tegen regerings-, diplomatieke, denktank-, gezondheidszorg- en energiedoelen om waardevolle intellectuele eigendommen te stelen", aldus een persbericht over het advies.

Waarschijnlijk worden er weer binnen een maand of twee persconferenties gehouden door de Amerikaanse autoriteiten, die ook dan weer zinloze optredens houden en acties tegen Russische hackers aankondigen, want waarom niet? Dat de VS zèlf ook alles en iedereen hacken - all over the world - wordt er niet bij gezegd.

En nogmaals, in plaats van te erkennen dat het redden en beschermen van de wereldwijde gezondheid hier de belangrijkste prioriteit is, reageert de Amerikaanse regering door zich zorgen te maken dat anderen de wereld misschien éérst zullen redden. De Amerikaanse politicus Kevin McCarthy introduceert zelfs een wetsvoorstel om "buitenlandse hackers te bestraffen" voor het proberen informatie over het Amerikaanse COVID-19-vaccin te krijgen, in zijn ietwat zinloze Defend COVID Research from Hackers Act".

De wet is om meerdere redenen zinloos. Buitenlandse hackers vallen niet onder de Amerikaanse jurisdictie, dus dit zou in de eerste plaats niets uithalen. Ten tweede is het, gezien de vandaag aangekondigde aanklachten, niet zo dat wetshandhaving in de VS daadwerkelijk meer autoriteit nodig heeft. Ze lijken de autoriteit te hebben die ze nodig hebben om achter hackers aan te gaan. Maar, belangrijker nog, iedereen waar ook ter wereld zou dit onderzoek en de resultaten breed moeten delen en ervoor moeten zorgen dat alle anderen hun onderzoeksinspanningen bundelen om iedereen zo snel mogelijk vooruit te helpen en zo veel mogelijk levens te redden.
Dit is geen kinderlijk spelletje waarbij het ene land "wint" en het andere "verliest". Dit gaat over het stoppen van een vernietigende wereldwijde pandemie.

Zelfs CNN geeft toe dat er geen goede gezondheidsredenen zijn om deze informatie geheim te houden of om je zorgen te maken over hacks, het is letterlijk een volledig nutteloze poging om te kunnen opscheppen en andere landen in een kwaad daglicht te stellen.

Leiderschap gaat over het juiste doen, zelfs als je er zelf niet goed uitkomt. Het juiste hier is om erachter te komen hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden en de pandemie zo snel mogelijk kunt beëindigen. Het wetsvoorstel van McCarthy bereikt het tegenovergestelde en is een totale tijdverspilling. Het is een dwaze overtuiging dat alles met betrekking tot het ontdekken van een coronavaccin "eigendom" en "gepatenteerd" moet zijn, maar de feitelijke levens staan nu op het spel, en McCarthy zou zich moeten schamen dat hij tijd verspilt en onderzoek tegenwerkt, in plaats van het aanmoedigen van een meer open uitwisseling van informatie.

[Bronnen en links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen