Houdt de Federal Reserve wel goed toezicht?

Citigroup betaalt al jaren meer aan aandeelhouders uit dan het verdient. Nu heeft het voor $ 102,5 miljard aan schulden uitstaan die binnen drie jaar vervallen. De Amerikaanse politiek en de Federal Reserve kijken de andere kant op.



Op 24 juni gooiden Bloomberg News-verslaggevers Lisa Lee en Shahien Nasiripour een emmer koud water over het officiële verhaal van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell dat de mega-banken van Wall Street "goed gekapitaliseerd" zijn (in de slappe was zitten) en een "bron van kracht" waren in de pandemie.

De Federal Reserve, en in het bijzonder de New York Fed die oogkleppen op had in de aanloop naar het opblazen van Citigroup in 2008, lopen op eieren om het grote publiek gerust te stellen dat alles onder hun toezicht prima in orde is, terwijl een blind paard kan zien dat de balansen van de grote banken toch een heel ander verhaal vertellen.

Het Bloomberg News-artikel onthulde het volgende over de dividenden en de terugkoop van aandelen bij Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo: "Van begin 2017 tot en met maart hebben de vier banken cumulatief ongeveer $ 1,26 teruggegeven aan aandeelhouders voor elke $ 1 die ze rapporteerden aan netto-inkomsten, volgens gegevens die zijn samengesteld door Bloomberg. Citigroup heeft aan haar aandeelhouders bijna tweemaal zoveel geld teruggegeven als het verdiende, blijkt uit die gegevens, waaronder dividenden op preferente aandelen. De banken wilden geen commentaar geven."

Een beetje uit het raam zitten kijken, terwijl Citigroup zichzelf in een "basket case" veranderde, is precies wat de bankonderzoekers van de New York Fed deden in de aanloop naar de laatste financiële crisis van 2008. Het antwoord van de Federal Reserve was om in het geheim een cumulatieve $ 2,5 biljoen door te sluizen (via supergoedkope leningen) naar Citigroup, in de periode van december 2007 tot medio juli 2010 om het zinkende karkas, dat tegen 2009 een pennystock werd (waarde onder $ 1),, nieuw leven in te blazen.
Naast de geheime bailout-operatie van de Federal Reserve aan Citigroup ontving de bank ook $ 45 miljard aan kapitaalinjecties van de Amerikaanse schatkist; een overheidsgarantie van meer dan $ 300 miljard op haar twijfelachtige "activa"; een garantie van 5,75 miljard dollar op haar senior ongedekte schuld en 26 miljard dollar op haar commercial paper en interbancaire deposito's door de FDIC.
Tel het allemaal op en het was de grootste banksteun in de wereldwijde bankgeschiedenis.

Om het nog erger te maken heeft het Amerikaanse CONgres de New York Fed toestemming gegeven om toezicht te houden op Citigroup, ondanks de abjecte mislukkingen die tot de laatste crisis hebben geleid. In 2014 schreven we hierover in het artikel "Toen Citigroup het punt van insolventie naderde, was de toezichthouder aan het dineren met leidinggevenden van die bank".

Als Citigroup nu meer heeft uitgekeerd aan dividenden en het terugkopen van aandelen dan het verdiende, dan zou je verwachten dat het duidelijk evenveel schulden moet aangaan om dat te doen. Maar we kunnen ons daarover niet een headline of artikel herinneren van de reguliere media in de VS - die al dat reclamegeld van Citigroup ontvangen.

Uit de 10-K (jaarverslag) van Citigroup dat we hebben weggehaald bij de Securities and Exchange Commission blijkt dat de langlopende schuld van Citigroup is gestegen van $ 201,28 miljard op 31 december 2015 tot $ 248,76 miljard op 31 december 2019. Dat is een stijging van 24% in vier jaar tijd.
Het jaarverslag van Citi voor 2017 laat dit zien: voor het volledige jaar 2017 rapporteerde Citigroup een nettoverlies van $ 6,2 miljard. Maar dat weerhield het concern er niet van om in 2017 $ 17 miljard aan kapitaal terug te geven aan aandeelhouders door middel van een terugkoop van aandelen en het verstrekken van dividenden.
De meest recente 10-K van Citigroup laat zien dat het in 2019 121,8 % van zijn nettoresultaat uitbetaalde aan dividenden en het terugkopen van aandelen.

Maar nu komt het enge deel. De Verenigde Staten bevinden zich in de grootste economische neergang sinds de Grote Depressie, met een enorme stijging van verliezen op kredieten bij de grootste banken. Dit is een tijd om veel liquiditeitbij de banken te hebben om de moeilijke tijden door te kunnen komen. Maar toen we keken naar wat Citigroup dit jaar en de komende twee jaar aan langlopende schulden heeft, was dat geen geruststellend gezicht.

Dit jaar heeft Citigroup voor $ 37,3 miljard aan langlopende schulden. In 2021 heeft het voor 38,1 miljard dollar aan langlopende schulden. En in 2022 heeft het nog schulden dan aflopen ter hoogte van $ 27,1 miljard. Dat is een totaal van 102,5 miljard dollar dat Citigroup zal moeten ophoesten om aflopende schulden te kunnen aflossen - geld dat het concern anders zou hebben besteden aan in problemen verkerende kleine bedrijven en consumenten in een inmiddels verwoeste economie.

De Federal Reserve heeft onlangs de grootste banken in de VS opgedragen om hun terugkoop van aandelen tot en met het derde kwartaal op te schorten en hun dividenden bij de huidige stand te beperken. Dat is echt te weinig, en in ieder geval te laat voor Citigroup.
Het Amerikaanse CONgres houdt zich weer eens van de domme (niet zo moeilijk) door de Federal Reserve toe te staan toezicht te blijven houden op de bankenholdings van Wall Street, terwijl het de Federal Reserve ook de macht geeft om onbeperkte bedragen te creëren - uit het niets en met een druk op een elektronische knop - om de banken te redden wanneer het toezicht van de New York Fed weer eens tekortschiet.

[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen