Door de bank genomen

De grote banken van Wall Street die de grootste financiële steun (bailout) kregen, zijn de afgelopen 15 jaar niet bepaald winstgevend geweest voor de aandeelhouders.




De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wil dat de Amerikanen geloven dat de grote banken van Wall Street die voor biljoenen dollars aan federaal verzekerde deposito's aanhouden, terwijl ze zich met van alles bezighouden, van risicovolle derivaten tot junk bonds tot edele metalen, "een bron van kracht" zijn tijdens de huidige economische neergang. Het grote probleem voor de Federal Reserve zijn de bijgaande twee grafieken.

De onderliggende gegevens zijn afkomstig van BigCharts van MarketWatch, eigendom van Dow Jones & Company. Volgens de eerste grafiek is Citigroup sinds 3 januari 2005 90% van zijn aandelenwaarde kwijtgeraakt. (Citigroup poetste het imago van haar aandelenkoers in 2011 op en deed een 10-voor-1 omgekeerde aandelensplitsing, wat betekent dat aandeelhouders die eerder 100 aandelen in hun bezit hadden nu er slechts 10 aandelen tegen een hogere koers.)

De aandelenkoers van Bank of America heeft de helft van haar waarde verloren en de aandelenkoers van Morgan Stanley is in wezen al anderhalf decennium stabiel. Vergelijk dat eens met de Standard & Poor’s 500 index (SPX), die in die periode méér dan 150% is gestegen.

Dit zijn toevallig dezelfde drie banken van Wall Street die tijdens de financiële crisis van 2007 tot en met 2010 het leeuwendeel van het geheim gehouden bailout-geld van de Federal Reserve ontvingen, zoals blijkt uit onderstaande grafiek van een audit van de Fed door de autoriteiten. Citigroup kreeg cumulatief $ 2,5 biljoen van de Federal Reserve; Morgan Stanley ontving cumulatief $ 2,04 biljoen en Merrill Lynch van Bank of America ontving cumulatief $ 1,9 biljoen, terwijl Bank of America zèlf nog eens $ 1,3 biljoen aan cumulatieve leningen ontving.

De vraag is natuurlijk waar we precies naar kijken in de eerste grafiek. Is het dat reddingsoperaties van de Federal Reserve moreel gevaar opleveren? Is het dat het toezicht van de Fed op banken van Wall Street de weg naar een ramp is geweest voor bankaandeelhouders? Is het dat het CONgres de Fed niet zou mogen toestaan om duizenden miljarden dollars aan in grote problemen verkerende banken teverstrekken - banken die als onvervalst Wall Street-casino's opereren zonder toezicht van het CONgres?

In feite laat de eerste grafiek zien dat alle drie de dingen waar zijn.

De tweede grafiek weerspreekt het idee dat Fed-voorzitter Jerome Powell zijn uiterste best heeft gedaan om als een papegaai eerdere scripts te herhalen: dat de grote banken van Wall Street, onder plichtsgetrouw toezicht van de Federal Reserve, "een bron van kracht" zijn, zoals Amerika ervaart tijdens de ergste economische ineenstorting sinds de Grote Depressie.

De tweede grafiek laat ook zien dat het aandeel van Citigroup sinds begin dit jaar met 40% is gedaald; Bank of America daalde met 30% en Morgan Stanley handelt 5% lager dan de S&P 500. Hoe vertegenwoordigt dit precies een "bron van kracht"?

Het zal niemand die onze site bezoekt verbazen dat de Federal Reserve wederom een enorme bailout-operatie is begonnen bij de grote banken van Wall Street en opnieuw een mistgordijn heeft opgeworpen rond waar het bailoutgeld naartoe gaat.

Wat bij dit alles als een paal boven water staat: de huidige financiële crisis werd niet veroorzaakt door de corona-pandemie. Ja, de pandemie heeft de economische ellende in de VS en de rest van de wereld enorm vergroot, maar het eerste signaal dat de banken in de VS fors in de problemen waren begon op 17 september 2019, vier maanden vóór de eerste gerapporteerde dode als gevolg van COVID-19, waar ook ter wereld, bekend werd - zie ons artikel van 19 maart jl.
17 september 2019 is het moment waarop de tarieven voor nachtelijke leningen tussen financiële instellingen (repo-leenrentes) omhoogschoten van 2% naar 10%, waardoor de Federal Reserve gedwongen werd om wekelijks honderden miljarden dollars te pompen via repo-leningen naar haar primary-dealers, de trading-units van de grote banken van Wall Street. Het was voor het eerst sinds de financiële crisis in 2008 dat de Fed op significante wijze moest ingrijpen op de markt voor repo-leningen.

Deze interventie van de Fed suggereerde de veteranen van Wall Street sterk dat één of meer handelshuizen van Wall Street in de problemen zaten en dat financiële instellingen zich terugtrokken van het verstrekken van geld aan collega-banken, zelfs leningen met onderpand.
Dat is precies wat er in ook in 2008 is gebeurd.

De laatste keer dat wij er naar keken had de Federal Reserve cumulatief meer dan 9 biljoen dollar (in alleen maar repo-leningen) gepompt in geheim gehouden trading-units van de grote banken van Wall Street. Dat omvat dan nog niet de 11 andere noodleningen die de Federal Reserve heeft opgezet om alles, van junk-obligaties tot waardeloze collateralized loan-verplichtingen (CLO's), uit de boeken van de grote banken van Wall Street te halen.

Het wordt tijd dat een onafhankelijke commissie, zoals de Financial Crisis Inquiry Commission die tijdens de laatste financiële crisis is bijeengekomen, opnieuw in actie komt. De toekomst van het (Amerikaanse) financiële systeem staat op het spel.

[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen