Nieuwe effectenbeurs in de VS op 21 september van start

De Amerikaanse Members Exchange (MEMX), een gloednieuwe effectenbeurs, heeft aangekondigd dat het op 21 september voor het eerst live zal beginnen met de handel in geselecteerde aandelen, met een volledige introductie op 29 september. De meest criminele banken van de VS èn de Amerikaanse overheid hebben niets geleerd van het verleden.


Criminele gebeurtenissen in het verleden vormen voor de diep tegenstrijdige manier van denken van de Securities and Exchange Commission (SEC) blijkbaar geen belemmering voor het toestaan van het runnen van een effectenbeurs in de Verenigde Staten, een toestemming om de beurs te exploiteren die op 5 mei werd gegeven.

Investeerders op de nieuwe effectenbeurs zijn enkele van de meest criminele banken van Wall Street, waaronder JPMorgan, Goldman Sachs en UBS, samen met het hedgefonds Citadel Securities. BlackRock, dat tot over zijn oren zit in de zwaar conflicterende bailout-programma's van de Federal Reserve, is ook een investeerder, net als de high-frequency trading onderneming Virtu Financial, en anderen.

JPMorgan Chase is in de afgelopen zeven jaar minstens vier keer strafrechtelijk vervolgd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Tijdens een crimineel onderzoek in 2013 werd gekeken hoe de bank het spaargeld van bankdeposito's had gebruikt om in Londen te gokken in exotische derivaten en uiteindelijk 6,2 miljard dollar (geld van hun kliënten) had verloren. Die zaak stond bekend als de London Whale en eindigde in boetes ter grootte van in totaal $ 900 miljoen. De bank is niet strafrechtelijk vervolgd.

In 2014 werd JPMorgan Chase beschuldigd van twee strafrechtelijke misdrijven voor hoe het het zakelijke account van Ponzi-meesterbrein Bernie Madoff verkeerd behandelde. Het compliance-personeel van JPMorgan keek de andere kant bij het witwassen van geld op de Madoff-rekening, gedurende decennia. Bankmedewerkers vertelden de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk dat ze dachten dat Madoff een "Ponzi-scheme" runde. Het heeft dergelijke zorgen niet kenbaar gemaakt aan Amerikaanse toezichthouders. De bank bekende schuldig te zijn aan beide misdrijven.

In 2015 stelde het Amerikaanse ministerie van Justitie nog een strafrechtelijk onderzoek tegen de bank in, dit keer voor het omgaan met andere banken bij het manipuleren van valutamarkten. De bank pleitte opnieuw schuldig te zijn. In zowel de zaken van 2014 als in 2015 kreeg JPMorgan Chase een overeenkomst tot uitstel van vervolging van het ministerie van Justitie.

Op 16 september van vorig jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie drie (twee huidige en een voormalige) edelmetaalhandelaren bij JPMorgan Chase aangeklaagd wegens criminele RICO-aanklachten, een aanklacht die doorgaans wordt gericht tegen leden van de georganiseerde misdaad. De handelaren werden beschuldigd van het runnen van een afpersingsbedrijf vanuit de trading-afdeling voor edelmetalen bij JPMorgan Chase. De bank heeft in een SEC-aangifte gezegd dat de bank zelf in deze zaak onderwerp blijft van een strafrechtelijk onderzoek.

Volgens het 10-K (jaarverslag) dat Goldman Sachs op 21 februari bij de SEC heeft ingediend, werkt het samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie in de 1MDB-zaak, maar de resolutie "zou kunnen leiden tot het opleggen van aanzienlijke boetes, straffen en andere sancties tegen het bedrijf, inclusief beperkingen op de activiteiten van het bedrijf."
Laten we hopen dat het niet mogen hebben van een effectenbeurs één van die beperkingen is.

UBS, de machtige Zwitserse bank met een sterke aanwezigheid op Wall Street, ontving in 2012 een uitgestelde vervolgingsovereenkomst van het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege haar rol bij het samenwerken met andere banken om de internationale rentebenchmark (bekend als LIBOR) te manipuleren. In ruil voor het niet vervolgen stemde UBS ermee in om geen criminele handelingen meer te plegen. Maar volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie hield het zich niet aan zijn woord:
“UBS hield zich bezig met misleidende FX [forex] handels- en verkooppraktijken nadat het de LIBOR niet-vervolgingsovereenkomst had ondertekend, inclusief niet openbaar gemaakte markeringen die werden toegevoegd aan bepaalde FX-transacties van klanten. UBS-traders en verkooppersoneel gaven klanten bij bepaalde transacties een verkeerde voorstelling van zaken dat markeringen niet werden toegevoegd, terwijl dat in feite wel het geval was. Bij andere gelegenheden gebruikten UBS-handelaren en verkooppersoneel handgebaren om die markeringen voor klanten te verbergen. Bij nog andere gelegenheden volgden bepaalde UBS-traders ook limietorders op een ander niveau dan het door de klant gespecificeerde niveau om niet openbaar gemaakte markeringen toe te voegen. Bovendien heeft een UBS FX-trader volgens gerechtelijke documenten samengespannen met andere banken die optreden als dealers op de FX-spotmarkt door overeen te komen de concurrentie bij de aan- en verkoop van dollars en euro's te beperken. UBS heeft deelgenomen aan deze heimelijke verstandhouding van oktober 2011 tot ten minste januari 2013."

Als gevolg van de schending van zijn overeenkomst, beschuldigde het ministerie van Justitie van de VS in 2015 UBS van een misdrijf voor zijn daden met betrekking tot LIBOR. UBS bekende schuld.

Na de beurscrash van 1929 hield de Amerikaanse Senaat drie jaar lang hoorzittingen over de zelf-handel en vervalste handel door de grote banken van Wall Street. De hoorzittingen leverden jarenlang voorpaginanieuws op. De publieke verontwaardiging die uit die krantenkoppen voortkwam, bracht het CONgres ertoe de Securities Exchange Act van 1934 goed te keuren, die de Securities and Exchange Commission in het leven riep en deze in staat stelde om brokerfirma's, clearingagentschappen en effectenbeurzen te registreren, te reguleren en toezicht te houden.

De betreffende wet van 1934 noemde specifiek het nationale belang om uit te leggen waarom beurzen federaal gereguleerd moesten worden. Het oordeelde o.a.:
"Vaak zijn de koersen van effecten op dergelijke beurzen en markten gevoelig voor manipulatie en controle, en de verspreiding van dergelijke koersen geeft aanleiding tot buitensporige speculatie, resulterend in plotselinge en onredelijke fluctuaties in de koersen van effecten die
(a) afwisselend een onredelijke expansie en onredelijke inkrimping van het kredietvolume dat beschikbaar is voor handel, transport en industrie in de interstatelijke handel; eigenaren, kopers en verkopers van effecten, en
(c) de eerlijke waardering van onderpand voor bankleningen voorkomen en/of de effectieve werking van het nationale banksysteem en het Federal Reserve System belemmeren.
(4) Nationale noodsituaties, die leiden tot wijdverbreide werkloosheid en de ontwrichting van handel, transport en industrie, en die de handel tussen staten belasten en de algemene welvaart nadelig beïnvloeden, worden versneld, versterkt en verlengd door manipulatie en plotselinge en onredelijke schommelingen van de effectenkoersen en door buitensporige speculatie op dergelijke beurzen en markten, en om dergelijke noodsituaties het hoofd te bieden, wordt de federale regering tot zulke hoge kosten gedwongen dat het nationale krediet wordt belast."

Moeten, gezien de cruciale rol die eerlijke en rechtvaardige aandelenbeurzen zouden moeten spelen, overheden het toestaan dat misdadigers en seriële misdadigers (i.c. de grote financials) een dergelijke onderneming bezitten?