Zou u een vaccin accepteren van Gilead?

Een paar jaar geleden lanceerde het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead een campagne om hepatitis C in Georgië uit te roeien. Volgens gelekte documenten zijn tijdens die campagne minstens 249 patiënten overleden. Gilead ontkent elk verband. Eind juli heeft de Europese Commissie een contract met dit bedrijf ondertekend om de toegang tot behandelingsdoses van Veklury, de merknaam voor Remdesivir, te waarborgen. Een eerste onthullend artikel over de schimmige wereld van Big Pharma.



Attentie: de bij dit artikel behorende documenten/bewijsstukken en links zijn alleen beschikbaar voor abonnee's.



Een nieuw datalek onthult dat de Georgische regering en de Amerikaanse medicijngigant Gilead er niet in zijn geslaagd om ten minste 249 sterfgevallen van patiënten te onderzoeken die deelnamen aan een Hepatitis C-eliminatieproject van $ 3,3 miljard. Het experimenteel farmaceutisch project is gesponsord door Gilead in samenwerking met het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) en het Georgische Ministerie van Volksgezondheid.

Gezondheidsfunctionarissen ontkennen dat er een verband bestaat tussen het programma en de doden. Uit interne documenten van Gilead blijkt echter dat de doodsoorzaak van de patiënt is geïdentificeerd als "onbekend". Andere patiënten stopten de behandeling vanwege ernstige bijwerkingen. Sommigen van hen stierven ook. Bovendien is voor $ 181,7 miljoen aan antivirale middelen tegen hepatitis C voor 2.033 patiënten in Georgië niet gebruikt en vervallen vanwege "annulering van de behandeling, overlijden van patiënten of andere redenen", aldus deze gelekte documenten.

In een brief van 23 juni aan Gilead zei de Georgische vice-minister van Volksgezondheid Tamar Gabunia dat behandelingen zijn geannuleerd en dat patiënten zijn overleden. Bovendien stuurde Tamar Gabunia op 10 januari een e-mail naar Gilead om te informeren dat de behandelingen waren opgeschort en dat er mensen waren overleden..... en dit ondanks het feit dat de farmaceutische gigant altijd in persberichten heeft beweerd dat het programma buitengewoon succesvol is geweest.

Een deel van de tekst van de brief van 23 juni luidt ongeveer als volgt:


In het kader van het nationale hepatitis C-eliminatieprogramma staan er, vanwege het annuleren van de behandeling, het overlijden van patiënten en andere redenen, twee verschillende medicijnen (Sovaldi-16.834-tabletten en Harvoni-205.003-tabletten) op de balans van LEPL Social Service Agency, die niet werden gebruikt. De medicijnen behoren tot de categorie "verlopen / onbruikbaar" en zijn onderhevig aan verwijdering in overeenstemming met de wetten van Georgië.


<documenten: 1>

Sinds juli 2017 kende het programma een afname van het aantal personen dat werd ingeschreven voor behandeling in vergelijking met 2015 en 2016. Volgens het verslag van Gabunia speelden onderbreking van de behandeling en het overlijden van personen in behandeling ook een rol bij onderbenutting in vergelijking met gepland.

In totaal vervielen de medicijnen voor naar schatting 3% van de patiënten gedurende 2015 tot 2018 (2.033 van de geschatte 65.000 patiënten). In geld uitgedrukt bedragen de geschatte kosten van verlopen medicijnen - omgerekend 181.732.599,07 USD, zoals aangegeven in het auditrapport van de staat, 5% van het totale geschatte bedrag van omgerekend 3.362.637.029,53 USD geïmporteerd in 2015-2019.

<documenten: 2>

Om hun reputatie te redden lanceerde het ministerie een grootschalige mediacampagne. Ze riep de hulp in van Gilead, die overigens niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade. Als reactie hierop bevestigde Gilead publiekelijk dat "een klein deel van de HCV-geneesmiddelen die door Gilead zijn geschonken, hun vervaldatum heeft bereikt zonder te zijn gebruikt", maar vermeldt niets over het annuleren van behandelingen en het overlijden van patiënten.

<documenten: 4>

Het meerjarige eliminatieprogramma voor hepatitis C in Georgië werd in 2015 gelanceerd door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead in samenwerking met de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) en het Ministerie van Volksgezondheid van Georgië.
Volgens de overeenkomst tussen Gilead en Georgië schenkt Gilead nieuwe Hepatitis C-medicijnen aan Georgië. In ruil daarvoor is “Gilead niet aansprakelijk voor enige gevolgschade, incidentele, speciale, punitieve of indirecte schade in verband met dit memorandum van overeenstemming, al dan niet voorzienbaar, en ongeacht of deze voortvloeit uit een contract, onrechtmatige daad of nalatigheid”.
De overeenkomst bevat ook een vertrouwelijkheidsclausule, wat betekent dat alle gegevens met betrekking tot het project als vertrouwelijk worden beschouwd en niet openbaar kunnen worden gemaakt.


<documenten: 7>

Uit vertrouwelijke rapporten van het Georgische ministerie van Volksgezondheid aan Gilead blijkt dat in 2015 en 2016 ten minste 249 patiënten die deelnamen aan het programma in Georgië stierven. Er werd gemeld dat hun overlijden geen verband hield met de behandeling, hoewel in sommige gevallen de doodsoorzaak onbekend was.


<documenten: 1>

Ook al is het overlijdensrapport ingediend door een arts, de "doodsoorzaak is onbekend". Bovendien is, hoewel de doodsoorzaak onbekend is, gerapporteerd dat het geval géén verband houdt met de behandeling.

<documenten: 4>

Het is vermeldenswaard dat de medicijnen geen noodreanimatiemedicijnen zijn voor patiënten met een klinische doodstoestand, noch palliatieve medicijnen tegen kanker. De meeste doodsoorzaken blijven onduidelijk en sommige diagnoses komen niet overeen met de internationale classificatie van ziekten door de Wereldgezondheidsrganisatie WHO.

<documenten: 8>

Het Institute for Safe Medication Practices (ISMP), een in de VS gevestigde onafhankelijke waakhondorganisatie die zich volledig toelegt op het voorkomen van medicatiefouten, heeft al ernstige veiligheidsproblemen gemeld die verband houden met dezelfde Gilead-medicijnen Harvoni en Sovaldi als die gedoneerd aan Georgië. De onafhankelijke waakhond heeft het volgende overzicht gegeven van veiligheidskwesties op het gebied van geneesmiddelen die worden weerspiegeld in bijwerkingen van geneesmiddelen die zijn gemeld aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA):

Reactivering van hepatitis B.
In oktober 2016 identificeerde de FDA het eerste nieuwe grote veiligheidsprobleem dat verband houdt met de negen nieuwe direct werkende antivirale middelen voor hepatitis C. Voor patiënten die momenteel of eerder een infectie met het hepatitis B-virus hebben gehad kunnen antivirale middelen  reactivering van het virus veroorzaken en leiden tot ernstige leverproblemen of overlijden. Het FDA-rapport beschreef 24 gevallen van hepatitis B-reactivering, waaronder 3 gevallen van acuut leverfalen leidend tot 2 sterfgevallen en 1 levertransplantatie. De reactivering van hepatitis B werd niet gedetecteerd in klinische tests die voorafgaand aan goedkeuring werden uitgevoerd, omdat dergelijke patiënten werden uitgesloten van de onderzoeken. Dit risico kan mogelijk worden beheerst door virologische tests voor hepatitis B vooraf te behandelen, zoals de FDA nu aanbeveelt.

Leverletsel en falen.
Door verder te zoeken dan de hierboven geciteerde gevallen van de FDA om de meest recente 12 maanden aan gegevens tot Q2 2016 in het FDA cing-systeem (FAERS) te bekijken, hebben we 524 gemelde gevallen van leverfalen in verband met de medicijnen geïdentificeerd, en nog eens 1058 meldingen van ernstige leverbeschadiging die blijkbaar niet tot leverfalen waren overgegaan. De 524 gerapporteerde gevallen van leverfalen omvatten alle goedgekeurde direct werkende antivirale middelen als primaire of secundaire verdachte geneesmiddelen (tabel 1), vaak in combinatie met elkaar of met ribavirine. Bijna de helft van de gevallen meldde encefalopathie, het kenmerkende symptoom van leverfalen. In totaal waren er 165 (31,5%) overleden op het moment van het rapport. Hoewel de complicaties van hepatitis C in plaats van het verdachte medicijn mogelijk hebben bijgedragen aan sommige gevallen, werd 90% van de meldingen ingediend door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, die waarschijnlijk de natuurlijke progressie van de ziekte zouden begrijpen.


<documenten: 1>

In 2020 schonk Gilead een nieuw experimenteel medicijn voor gebruik bij Georgische patiënten - Sofosbuvir-velpatasvir, een generieke versie van Gilead's Epclusa voor de behandeling van hepatitis C-patiënten, vervaardigd in India. Het Indiase generieke medicijn is nog niet geregistreerd in Georgië. Dit niet-geregistreerde medicijn is echter in Georgië geïmporteerd op grond van "een speciaal staatsbelang met toestemming van het ministerie van Volksgezondheid".

<documenten: 8>

Gilead is een klinische studie gestart naar de veiligheid van zijn Hepatitis C-geneesmiddelen (Sovaldi, Harvoni, Eclupsa) waarbij kinderen van 3 jaar en ouder betrokken zijn, blijkt uit informatie van het Amerikaanse register voor klinische proeven. De duur van de proef is tien jaar - van 2015 tot 2025. Het primaire doel is om de veiligheid op lange termijn van anti-HCV-regimes bij de pediatrische populatie te bepalen. De geschatte inschrijving is 500 deelnemers van 50 studielocaties in de VS, Australië, België, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, Polen en Rusland. De resultaten van dit door Gilead gesponsorde onderzoek bij kinderen zijn nog niet gepubliceerd.

Ondanks de sterfgevallen van patiënten en het annuleren van de behandeling in het Hepatitis C-eliminatieproject, zijn Georgische gezondheidsfunctionarissen verder gegaan en hebben Gilead uitgenodigd om nog een klinische proef te starten met 100 patiënten over de veiligheid van Remdesvir (een ander experimenteel medicijn van Gilead tegen COVID-19).


<documenten: 3>

Niet alleen hebben lokale gezondheidsfunctionarissen de Amerikaanse medicijngigant Gilead aangeboden om zijn experimentele COVID-19-medicijn vrijelijk in Georgië te testen, ze hebben ook Amerikaanse diplomaten vrijgesteld van quarantaine-inspectie bij aankomst in het land op verzoek van de Amerikaanse ambassade in Tbilisi. Midden in de COVID-19-pandemie heeft de Amerikaanse ambassade in Tbilisi gevraagd om geen inspectie van Amerikaanse diplomaten en hun families, hoewel de strikte quarantainewetgeving alle passagiers verplicht bij aankomst in het land. In reactie daarop heeft Tamar Gabunia, de eerste vice-minister van Volksgezondheid van Georgië, de Amerikaanse ambassade laten weten dat de regering een speciale wijziging heeft aangenomen die op verzoek van de Amerikaanse ambassade vrijstelling verleent aan diplomaten.


<documenten: 4>

Het is nogmaals vermeldenswaard dat volgens de overeenkomst tussen de VS en Georgië over defensiesamenwerking ook het Amerikaanse burgerpersoneel dat werkzaamheden verricht in het Lugar Center, diplomatieke onschendbaarheid heeft gekregen, hoewel het geen diplomaten zijn.

<documenten: 1>