De Stille Kracht

Tijdens de aanloop naar de verkiezingen beweert Trump keer op keer dat zijn beleid "hen rijker heeft gemaakt",
terwijl hij de Amerikaanse werknemer steunt. De dagelijkse realiteit is dat die doorsnee-Amerikaan weinig gemerkt heeft van de "zegeningen" van Trump's beleid, dat in grote mate beïnvloed wordt door.... miljardair Charles Koch.


We lazen vanmiddag in het Algemeen Dagblad het volgende:

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft zijn landgenoten opgeroepen om zoveel mogelijk vroegtijdig te gaan stemmen. Obama prees zijn voormalige vicepresident, Joe Biden, aan als iemand die opkomt voor de werkende Amerikanen en haalde hard uit naar zittend president Donald Trump. Die laatste is volgens Obama niet bereid ‘zich in te spannen voor het presidentiële ambt’..


Nou gruwelen we al bij het idee dat Joe Biden de nieuwe president van de VS zou kunnen worden, of dat de huidige Democratische partij het voor het zeggen krijgt, maar de volksmenner Obama maakte een aantal interessante opmerkingen in zijn toespraak in Philadelphia.
Tijdens de speech kwam Obama tot de kern van wat het politieke netwerk en de geldmachine van Charles Koch, de bekende miljardair, heeft gedaan om de waarborgen voor gewone Amerikanen bij de federale regelgevende instanties die hen voorheen beschermden, te onderdrukken.
Obama noemde Koch niet bij naam, maar hij zei het volgende:

De Environmental Protection Agency, die onze lucht en ons water moet beschermen, wordt momenteel geleid door een energielobbyist die vervuilers de vrijheid geeft om onbeperkt gif in onze lucht en water te dumpen.
...
"Het Labor Department, die de arbeiders en hun rechten moet beschermen, wordt momenteel geleid door een bedrijfslobbyist die de arbeiders de oorlog heeft verklaard, die geen bescherming biedt om essentiële mensen veilig te houden tijdens een pandemie, en die het  gemakkelijker maakt voor grote bedrijven om de lonen te korten.
...
Het Interior Department, dat geacht wordt onze publieke ruimten, de wilde natuur, onze wilde dieren en onze wildernis te beschermen. En op dit moment wordt dat gerund door een olielobbyist die vastbesloten is ze aan de hoogste bieder te verkopen.
...
Dan is er ook nog het Education Department, dat geacht wordt elk kind een kans te geven, dat wordt gerund door een miljardair die regels durft te gebruiken die bedoeld zijn om studenten te beschermen tegen oplichting door winstgevende hogescholen en studenten te helpen die op zoek zijn naar verlichting van hun studieschuld in het midden van een economische ineenstorting.



Obama heeft nauwelijks de echte nachtmerrie van wat er bij deze agentschappen/departementen gebeurt, naar buiten gebracht.

Laten we beginnen met het eerste agentschap dat Obama noemde: het Environmental Protection Agency (EPA). De onderzoekers van American Prospect geven ons de volgende analyse van wie nu de EPA beheert: het hoofd van de EPA is voorzitter Andrew Wheeler, “een voormalige kolenlobbyist wiens belangrijkste klant Murray Energy was. De CEO van dat bedrijf, Robert Murray, is "een ontkenner van klimaatverandering en een belangrijke financier van Donald Trump'', schrijft American Prospect.
David Dunlap, plaatsvervangend assistent-beheerder voor onderzoek en ontwikkeling, is een voormalig beleidsdirecteur voor Koch Industries. Bij EPA heeft Dunlap een rol gespeeld bij het reguleren van formaldehyde, ondanks het feit dat één van de grootste producenten van formaldehyde in het land, Georgia-Pacific Chemicals, een dochteronderneming van Koch is.
David Fischer, plaatsvervangend assistent-administrateur voor chemische veiligheid en verontreinigingspreventie, is een voormalig bedrijfsjurist en senior directeur van de American Chemistry Council, die chemische bedrijven vertegenwoordigt.
Alexandra Dunn, assistent-administrateur voor chemische veiligheid en verontreinigingspreventie, was ook in dienst van de American Chemistry Council.
Als industrie-advocaat had Susan Bodine, nu assistent-administrateur voor handhaving en nalevingszekerheid, vervuilende bedrijven verdedigd tegen de opschoonverantwoordelijkheden van het Superfund.
Peter Wright, assistent-administrateur voor land- en noodbeheer, houdt toezicht op het opruimen van locaties voor giftig afval. Hij werkte vroeger voor DowDuPont, dat betrokken is bij problemen die ongeveer een zevende van alle opruimingslocaties voor giftig afval betreffen...
Dennis Forsgren, plaatsvervangend assistent-administrateur voor water, was lobbyist voor ondermeer General Electric en Exxon."

Komen we bij het Amerikaanse ministerie van Arbeid, het Labor Department. Als u de Amerikaanse politiek volgt (en zo niet dan doen wij dat voor u - als u tenminste abonnee bent) dan herinnert u zich misschien nog dat Trump Alex Acosta voor het eerst had voorgedragen als secretaris van de Arbeid.
Acosta trad toen af nadat onthullingen aan het licht kwamen dat hij, terwijl hij als Amerikaanse advocaat in Miami werkte, die genereuze overeenkomst had geregeld voor de bekende/beruchte sekshandelaar, Jeffrey Epstein. Vervolgens nomineerde Trump Eugene Scalia, de zoon van de overleden rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Antonin Scalia. Onder Eugene Scalia is een sloopkogel door de OSHA-divisie van het Labor Department geslingerd. Een rapport van april van het National Employment Law Project bevatte de volgende bevindingen:
"OSHA is er niet in geslaagd 42 procent van zijn leidinggevende loopbaanposities in te vullen, waardoor het bureau niet de vereiste expertise en leiding heeft om werknemers te beschermen. Daarbij is het aantal OSHA-inspecties per jaar onder de regering-Trump is meer dan 5.000 inspecties per jaar minder dan het gemiddelde aantal inspecties onder de regering-Obama of Bush.
OSHA heeft het aantal complexe, tijdrovende onderzoeken verminderd. Het aantal warmtegerelateerde inspecties is met 25 procent gedaald; 66 procent minder inspecties met betrekking tot musculosceletale letsels; een daling van 27 procent in inspecties waarbij OSHA de blootstelling aan chemicaliën van werknemers meet; en een daling van 38 procent in de "significante gevallen’ met de hoogste strafmaat.''

Wat het Interior Department, Binnenlandse Zaken, betreft, meldde de Huffington Post dat de man die door de Trump-administratie was genomineerd als topadvocaat, Daniel Jorjani, "van 2010 tot 2012 een hoge beleidsfunctie had bekleed bij de Charles Koch Foundation en het Charles Koch Institute en als algemeen adviseur bij de door Koch gesteunde Freedom Partners van 2012 tot 2017 had gewerkt."

Waarom zou miljardair Charles Koch belang hebben bij Binnenlandse Zaken en zijn openbare gronden?
In 2000 zondd het CBS-onderzoeksprogramma 60 Minutes, een documentaire uit over Koch Industries, waarin de details werden onthuld van wat één van de dissidente broers, Bill Koch, beweerde in gerechtelijke documenten. “Bill Koch heeft een rechtszaak aangespannen bij de federale rechtbank waarin hij beweert dat veel van de olie die door Koch Industries wordt verzameld, is gestolen uit federale gronden. Tijdens het proces hebben 50 voormalige Koch-conreoleurs getuigd tegen het bedrijf, sommigen in video-verklaringen. Ze zeiden dat werknemers van Koch een reputatie hadden bij het manipuleren van de metingen."  Het heette de Koch-methode. “Het bedrijf gebruikte bij vrijwel al zijn klanten de Koch-methode. Alleen al over de jaren tachtig laten Koch-documenten zien dat die zogenaamde aanpassingen het bedrijf 300 miljoen gallons olie opleverden waarvoor het nooit had betaald. En het was pure winst. Bill Koch zegt dat de winst uit die olie minimaal $ 230 miljoen bedroeg... In december 1999 ontdekte de jury dat Koch Industries olie van het publiek had gestolen en loog over zijn aankopen - 24 duizend keer."

We schreven al vaker over Freedom Partners, o.a. eind juli 2018. Op dat moment waren acht van de negen leden van de Raad van Bestuur van Freedom Partners een huidige of voormalige werknemer van het bedrijf Koch.

Charles Koch is al meer dan een halve eeuw voorzitter en CEO van Koch Industries. Het is een moloch in fossiele brandstoffen met pijpleidingen en raffinaderijen, een grote handelsonderneming voor grondstoffen die bekend staat als Koch Supply & Trading, en chemische belangen. In 2005 kocht Koch Industries het papier- en houthandelbedrijf Georgia-Pacific. Die divisie produceert de volgende consumentenmerken: Dixie papieren wegwerpborden, kommen en bekers; Northern Quilted en Angel Soft baddoek; Brawny and Sparkle papieren handdoeken; en Vanity Fair en Mardi Gras-servetten.

Koch Industries en Charles Koch hebben gedurende ten minste vier decennia frontgroepen zonder winstoogmerk gebruikt om hun agenda uit te voeren. In november 2017 meldde de gerespecteerde waakhond Public Citizen dat 44 Koch-bondgenoten het Witte Huis en andere agentschappen en departementen bemanden. En zoals we eerder hebben gemeld komt dat bovenop de 12 advocaten van Jones Day, het jarenlange externe advocatenkantoor van Koch Industries, die op 20 januari 2017 - de dag van Trump's inauguratie - op hun plek bij de Trump-administratie gingen zitten.

Trump was nog maar net aan de Resolute Desk in het Oval Office gaan zitten of Freedom Partners publiceerde een lijst met regels die het wilde laten verwijderen - zoals het klimaatakkoord van Parijs (dat Trump op 1 juni 2017 heeft ingetrokken) en talloze EPA-regels - en bedreigden zij de polItici die het spel niet meespeelden, waarbij zij meldden dat "Freedom Partners wetgevers (politici) die zich tegen regelgevende maatregelen verzetten verantwoordelijk zal houden voor hun standpunten." Dat betekende dat ze een opponent tegen hen zouden inbrengen in de eerstvolgende Republikeinse voorverkiezingen.

Twee andere non-profitorganisaties die actief betrokken waren bij de presidentsverkiezingen van 2016 waren Americans for Prosperity en Freedom Partners Action Fund. Niet alleen financierde het Koch-netwerk advertenties van Americans for Prosperity en Freedom Partners Action Fund waarin democraten worden afgeschilderd als roekeloze belasting- en uitgavebureaucraten (dat laatste zou volgens ons best wel eens kunnen kloppen), maar de door Koch gecontroleerde i360-kiezersdatabase en op kiezers gerichte operaties hebben mogelijk de schaal van de opkomst doen doorslaan.

En tot slot is er de miljardair Betsy DeVos die het Amerikaanse ministerie van Onderwijs leidt. Sourcewatch meldt dat het familiefortuin DeVos (dat afkomstig is van Amway huishoudelijke en schoonheidsproducten) privatiseringsprojecten van scholen, anti-vakbonds- en pro-school tegoedbonnen financiert. SourceWatch merkt ook op dat de DeVos Foundation in 2011 $ 3 miljoen aan Amerikanen heeft gegeven voor welvaart. SourceWatch schrijft verder: "De DeVos Foundation gaf van 2009 tot 2010 nog eens $ 2,5 miljoen aan het Koch Network-kanaal DonorsTrust" en heeft "miljoenen dollars bijgedragen aan andere rechtse organisaties zoals het State Policy Network, Heritage Foundation, het American Enterprise Institute, FreedomWorks, Federalist Society, Mackinac Center for Public Policy en anderen."

De naam DeVos doet Nederlandse roots vermoeden. Betsy DeVos is opgegroeid in Holland, Michigan en ging daar naar de Holland Christian Highschool. Ze is afgestudeerd aan het Calvin College in Grand Rapids, Michigan met een Bachelor of Arts diploma in bedrijfseconomie. Michigan is van oorsprong de thuisbasis van nazaten van streng gereformeerde negentiende eeuwse Hollandse vluchtelingen.
Haar vermogen wordt geschat op 5,1 miljard dollar. Betsy DeVos is de dochter van Edgar Prince, een van de rijkste ondernemers in de staat Michigan, en Elsa (Zwiep, naar haar Amsterdamse moeder) Prince (later: Broekhuizen). Ze is getrouwd met Dick DeVos, de voormalige CEO van Amway, en zoon van de oprichter van dat bedrijf. De broer van Betsy DeVos is Erik Prince, oprichter van Blackwater USA, het latere Academi, een particuliere militaire organisatie. Maar ze komen wel uit een christelijk nest, schijnt het. Vast met de Statenbijbel op de schoorsteenmantel. Duh.

Over haar opname in Trumps team valt nog wel wat leuks te vertellen. Trump maakte op 23 november 2016 het voornemen bekend DeVos voor te dragen voor de post van minister van Onderwijs. DeVos' gebrek aan ervaring en geschiedenis als pleitbezorger van "school vouchers" – rechten waarmee van publiek geld privaat onderwijs betaald kan worden – maakten haar kandidatuur controversieel. Uiteindelijk werd zij op 7 februari 2017 met 51 tegen 50 stemmen door de Senaat bevestigd. Hierbij moest vicepresident Mike Pence als voorzitter van de Senaat de doorslaggevende stem uitbrengen. Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis maakte de vicepresident gebruik van dit recht om een ministerskandidaat bevestigd te krijgen. Praise the Lord (and Koch's money).

Eén van de baanbrekende boeken op de Koch-agenda is - naast de Statenbijbel, uiteraard - het 700 pagina's tellende boekdeel van Christopher Leonard: "Kochland: The Secret History of Koch Industries and Corporate Power in America."  Leonard werd geïnterviewd over de visie van de Koch's op openbaar onderwijs voor de podcast 'Have You Heard'. Leonard legde de Koch-visie als volgt uit:
"Weet wat de blauwdruk is. De beïnvloedingsmachine van Koch is veelzijdig en complex en ik zeg je gewoon, op een heel eerlijke manier, dat er een enorm verschil is tussen het marketingmateriaal dat door Amerikanen voor Prosperity wordt geproduceerd en de feitelijke politieke filosofie achter de schermen. Er is een enorm verschil. En hier is de feitelijke politieke filosofie: De regering is slecht. In deze visie moet openbaar onderwijs worden vernietigd voor het welzijn van alle Amerikaanse burgers. Het uiteindelijke doel is dus om het openbare onderwijssysteem volledig te ontmantelen en te vervangen door een particulier onderwijssysteem, waarvan personen in deze groep oprecht geloven dat het beter is voor iedereen. Of u het daar nu mee eens bent of niet, is de grote vraag, maar we twijfelen er niet aan: er zal veel glanzend marketingmateriaal zijn over kansen, innovatie en efficiëntie. In de kern probeert het netwerk het openbare onderwijssysteem te ontmantelen omdat ze het als destructief beschouwen. Dus dat is het werkelijke doel van deze groep. En laat ze je niets anders vertellen."

Iedereen die het presidentschap van Donald Trump zorgvuldig heeft bestudeerd, weet dat zijn taak Distractor in Chief, de Grote Afleider is. Onderzoeksverslaggevers voor de New York Times hebben eindeloos veel uren besteed aan het samenstellen van Trumps belastingontduiking en niet-aangegeven buitenlandse bankrekening in China. De Washington Post heeft eindeloos veel uren besteed aan het verzamelen van meer dan 20.000 leugens die Trump sinds zijn aantreden zou hebben verteld. Maar de èchte man die de leiding heeft over de agenda van de regering-Trump, de miljardair Charles Koch op fossiele brandstoffen, krijgt veel minder aandacht.

Welke president de Amerikanen straks ook kiezen, de man die in de VS het voor het zeggen heeft is Charles Koch.