Amerikaanse kiezer wordt op grote schaal bespied en gemanipuleerd

Toen het Amerikaanse Congres en 17 inlichtingendiensten van de Amerikaanse regering onderzoek hebben gedaan naar Rusland dat zich bezig zou houden met inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vond er recht onder de neus van de Senaatscommissie, het ministerie van Justitie en al die inlichtingendiensten het volgende plaats: één van de grootste particuliere bedrijven ter wereld, Koch Industries, die een enorm financieel belang heeft om het milieu te mogen blijven vervuilen met zijn fossiele-brandstoffenbedrijven, mag zowel een financieringsnetwerk voor politieke campagnes en een politieke datamining runnen als op kiezers gerichte operaties (op een ongekende schaal) uitvoeren.

In de afgelopen jaren heeft Charles Koch zijn publieke imago zorgvuldig opnieuw gekalibreerd en een verscheidenheid aan verklaringen vrijgegeven waarin hij beweert dat hij immigratie steunt en zich verzet tegen de schaamteloze zondebok van president Donald Trump, namelijk immigranten zonder papieren en buitenlanders. Tegelijkertijd heeft het in-house technologiebedrijf van Koch's uitgestrekte politieke netwerk consumentengegevens verzameld om Republikeinse kiezers te motiveren met onmenselijke berichten die immigranten afschilderen als een binnenvallend leger van criminelen en potentiële terroristen.

Miljardair Charles Koch, de voorzitter en CEO van Koch Industries, zit bovenop deze politieke moloch en heeft veel te veel lovende aandacht gekregen van de mainstream media. Terwijl televisienetwerken moeite hebben om de verspreiding van haat en verdeeldheid in Amerika te verklaren, zouden de activiteiten van i360 centraal moeten staan.

Opgericht in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2012, waarin de Republikeinse kandidaten die de voorkeur hadden van Koch het slecht deden, werd i360 voorgesteld als een manier om een revolutie teweeg te brengen in rechtse druk-campagnes en verkiezingsinspanningen door het nieuwste op het gebied van datawetenschappen op te nemen. Het bedrijf, gevestigd in Arlington, Virginia, in het kantorencomplex dat andere Koch-groepen huisvest, wordt een schat aan gegevens verzameld om profielen te bouwen van elke kiezer en potentiële kiezer in het land.

Er is al veel bekend over het politieke netwerk van Koch en de honderden miljoenen dollars die het heeft gepompt in politieke campagnes voor rechtse kandidaten die bereid zijn een klimaatwetenschappelijke ontkenningspositie in te nemen. Maar weinig Amerikanen zijn zich bewust van het griezelige en Orwelliaanse bereik van de i360-datamining en op kiezers gerichte operaties van Koch Industries.

Neem om te beginnen het Rabbit Ears-project van i360. Koch Industries, een fossiele brandstoffen/ontkenning van alles van de klimaatwetenschap/multinationale onderneming van $ 100 miljard, mag gewoon de tv-kijkgewoonten van de Amerikaanse burgers bespioneren, die gegevens zorgvuldig registreren en die informatie gebruiken omvooroordelen en kritiek om te buigen, om mensen te overtuigen om op de Republikeinse kandidaat die hun campagnefinancieringsnetwerk ondersteunt, te stemmen.

Dit is hoe de i360-website de werking van zijn "konijnenoren" uitlegt:

"Naadloos geïntegreerd in het RABBIT EARS-platform, maken de politieke doelgroepsegmenten van i360 het mogelijk om televisiekijkgedrag te analyseren voor 40 verschillende segmenten van de bevolking, inclusief stemgedrag en afstemming van problemen. Elk doelgroepsegment is afgestemd op de historische kijkersgegevens uit een verzameling set-top boxen (STB's) van providers in het hele land om u te helpen beter te begrijpen waar uw doelgroep naar kijkt en hoe u ze kunt bereiken."

Vervolgens worden voorbeelden opgesomd van wie mogelijk het doelwit is. Twee voorbeelden:
1. "Personen met een grote kans dat zij geloven dat immigranten zonder papieren de Verenigde Staten moeten verlaten op basis van het i360 National Immigration Model 4." en
2. "Het energiemodel genereert een score die de sterkte meet van de relatieve waarschijnlijkheid van een individu om het eens te worden over de eerste prioriteit van de regering voor betaalbare en betrouwbare energie, in plaats van het milieu te beschermen."

The Intercept gaf vorig jaar gedetailleerd weer, hoe i360 haat en "ontmenselijkende boodschappen" aanwakkerde richting immigranten om specifieke Republikeinse kandidaten te ondersteunen.

In 2018 hebben we uitvoerig geschreven over de werking van de i360-activiteiten (en de weekend nieuwsbrief gaan we daar op door, evenals op de figuur Koch). We troffen toen een "help wanted" advertentie aan voor een Senior Data Scientist wiens baan het volgende vereiste: "Ontwikkel en pas modellen toe die de neiging van individuen voorspellen om een bepaald gedrag aan te gaan of een bepaald standpunt in te nemen."  Een andere vacature-advertentie voor Automation Engineer luidde: "... uw werk zal centraal staan bij het stimuleren van de betrokkenheid van kiezers in de komende campagnecyclus en daarna."

Op dat moment zei het i360-platform dat zijn database informatie had over 199 miljoen kiezers uit alle 50 staten; informatie over 290 miljoen consumenten met meer dan 700 datapunten; informatie over de verkiezingsresultaten van het district, evenals gegevens van de Census, NOAA, het Bureau of Labor Statistics en geospatiale gegevens; individuele sentimentinformatie over kandidaten en problemen van zijn activiteiten op sociale media; en informatie van de basisgroepen en betaalde deur-tot-deur "kloppers" die een geavanceerd handapparaat gebruiken om de database in realtime bij te werken in de cruciale weken vóór een verkiezing.

We hebben het hier over een multinationale, particuliere onderneming van $ 100 miljard die open en bloot in de VS opereert. Hoe kun je bij haar activiteiten en superrijken Amerika nog serieus een democratie noemen?




[5 november 2020]





 
Afdrukken Doorsturen