Regeringsleiders EU willen gestandaardiseerd vaccinpaspoort bij reizen

Regeringsleiders van de Europese Unie eisen dat Oberführerin Von der Leyen een vaccin-ausweis in alle lidstaten laat "standaardiseren" en dat het voor mensen verplicht wordt dat bij zich te hebben om door het gebied te kunnen reizen.


De regeringsleiders van de Europese Unie eisen dat de Europese Commissie een vaccinpaspoort in alle lidstaten "standaardiseert", en dat het voor mensen verplicht het te tonen om door het gebied te kunnen reizen.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft een brief geschreven aan de Oberführerin van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, waarin hij uiteenzet dat "personen die zijn gevaccineerd, vrij moeten kunnen reizen." De brief roept op tot een "gestandaardiseerd certificaat, dat zal bewijzen dat een persoon met succes is ingeënt." Een soort vaccinatie-ausweis, dus.

Hoewel de brief nog niet zó ver gaat dat aangedrongen wordt op verplichte vaccinatie, wordt er in de brief wel gesteld dat "het dringend noodzakelijk is om een gemeenschappelijke visie aan te nemen over hoe een vaccinatiecertificaat zó moet worden gestructureerd dat het in alle lidstaten wordt geaccepteerd."

Mitsotakis heeft beloofd de kwestie aan de orde te stellen tijdens de komende EU-top op 21 januari en verklaarde dat "er dringend behoefte is aan een EU-brede mobilisatie op hoog niveau om de zaken vooruit te helpen." Een brede mobilisatie, dat moetde Europese leiders aanspreken, toch?

Vaccinpaspoorten zijn eerder door de EU aangeprezen, waarbij ambtenaren in april suggereerden dat visumaanvragers ook zouden moeten zijn of anders worden gevaccineerd. EU-landen, waaronder Spanje, Estland, IJsland en België, hebben allemaal aangegeven open te staan voor één of andere vorm van vaccinpaspoorten en om de gegevens over de grenzen heen te delen.

Onlangs werd ook bekendgemaakt dat Denemarken het nieuwste land is dat aankondigt een "Covid-paspoort" uit te rollen, zodat degenen die het vaccin hebben gebruikt zonder enige beperking aan de samenleving kunnen deelnemen. Dat moet begin 2021 uitgerold worden.

Het hoofd van de gegevensbescherming van de EU, Wojciech Wiewiórowski, bestempelde onlangs het idee van een immuniteitspaspoort als "extreem" en heeft herhaaldelijk gezegd dat het alarmerend en "walgelijk" is. Dat zal de Europese Unie er echter niet van weerhouden mensen in dezelfde klasse te proppen als bijvoorbeeld honden, die in het bezit moeten zijn van een vaccinpaspoort.

Het spook van de zogenaamde "immuniteitspaspoorten" doemt wereldwijd op. Misschien kan dan ook alvast worden nagedacht over praktische problemen. Bijvoorbeeld of het vaccinpaspoort dan nog steeds geldig als het vaccin niet beschermt tegen een gemuteerde stam? Of dat iemand ondanks vaccinnatie toch Covid-19 krijgt? En zullen landen hun burgers dwingen elk jaar een vaccin te krijgen (waar de farmaceutische industrie naar toe werken, want dat leidt tot een vaste inkomstenstroom) en hopen dat het werkt?

Na het verlaten van de Europese Unie maakt Groot-Brittannië geen deel meer uit van een gestandaardiseerd Europees programma, maar het land heeft nu bevestigd dat het vaccinpaspoorten uitrolt, ondanks eerdere ontkenningen dat het dat zou doen. Onlangs gaf de regering in Ontario, Canada toe dat zij "immuniteitspaspoorten" onderzoekt in combinatie met reisbeperkingen en toegang tot sociale locaties voor niet-gevaccineerden. We zien het er nog van komen dat deze categorie burgers achterin de bus komt zitten.....

Vorige maand kondigde Israël aan dat burgers die het COVID-19-vaccin krijgen, "groene paspoorten" krijgen waarmee ze locaties kunnen bezoeken en in restaurants kunnen eten. Wellicht de vega-restaurants?

Een litanie van andere figuren uit de regeringen van en de reisindustrie in zowel de VS, Groot-Brittannië als daarbuiten, hebben gesuggereerd dat "COVID-paspoorten" eraan komen om "het leven weer normaal te maken". Bij al deze voorstellen gaat het natuurlijk niet over het virus zelf: het gaat erom dat iedereen het vaccin neemt. Het gaat over politieke controle en winst voor grote farmaceutische bedrijven.

Anna Beduschi, een academicus van de Universiteit van Exeter, gaf commentaar op de mogelijke stap in de richting van vaccinpaspoorten door de EU en merkte op dat dit "essentiële vragen stelt voor de bescherming van gegevensprivacy en mensenrechten." Beduschi voegde eraan toe dat de vaccinpaspoorten "een nieuw onderscheid tussen individuen kunnen creëren op basis van hun gezondheidstoestand, dat vervolgens kan worden gebruikt om de mate van vrijheden en rechten die zij genieten te bepalen."

Een rapport dat vorig jaar is opgesteld door het Ada Lovelace onderzoeksinstituut stelt dat zogenaamde ‘immuniteitspaspoorten’ "extreem hoge risico's opleveren in termen van sociale cohesie, discriminatie, uitsluiting en kwetsbaarheid." Sam Grant, campagneleider bij de burgerrechtenorganisatie Liberty, heeft gewaarschuwd dat "elke vorm van immuniteitspaspoort het risico loopt een tweeledig systeem te creëren waarin sommigen van ons toegang hebben tot vrijheden en steun, terwijl anderen buitengesloten worden."

"Deze systemen kunnen ertoe leiden dat mensen die geen immuniteit hebben, mogelijk worden geblokkeerd voor essentiële openbare diensten, werk of huisvesting - waarbij de meest gemarginaliseerde onder ons het zwaarst wordt getroffen," waarschuwde Grant verder. "Dit heeft ook bredere implicaties omdat elke vorm van immuniteitspaspoort de weg zou kunnen effenen voor een volledig ID-systeem - een idee dat herhaaldelijk is afgewezen als onverenigbaar met het opbouwen van een rechten respecterende samenleving," drong Grant verder aan.

Het vaak aangehaalde argument dat iedereen verplicht moet worden gevaccineerd omdat de niet-gevaccineerden een risico vormen voor gevaccineerden, gaat niet op. Gevaccineerden worden namelijk geacht beschermd te zijn tegen het virus, terwijl niet-gevaccineerden zelf (bewust) het risico nemen te weinig immuniteit te hebben tegen het virus. Het doet eerder vermoeden dat gevaccineerden het vaccin niet vertrouwen.....

En dit alles voor een virus met een overlevingspercentage van 99,9%?





[Links, bronnen en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]




[14 januari 2021]





Afdrukken Doorsturen