Het zijn niet alleen maar kleine jongens die wedden met GameStop

Kleine beleggers, of speculanten, gooien echter roet in het eten, door elkaar via fora op te jutten en juist die aandelen of zogenoemde callopties daarop te kopen. Daardoor stijgt de koers in plaats van dat deze daalt. Dat is dus een probleem voor de grote beleggers. Dat meldde RTL Nieuws enkele dagen geleden. Maar het zijn niet alleen de kleine, veelal jonge beleggers die hier actief zijn.



Politico kwam gisteren met het verhaal dat het House Financial Services Committee van plan is Vlad Tenev op 18 februari te bellen om te getuigen. Dat is de CEO van de online trading-app Robinhood die een rol heeft gespeeld in de controverse rond de bull-raid (nu een bear-raid geworden) in de aandelen van GameStop. Als dat de enige getuige is, kun je net zo goed de persoonlijke shopper van Ken Griffin bellen om te getuigen.

Griffin is de miljardair-oprichter, CEO en meerderheidsaandeelhouder van Citadel, dat als een maestro in een orkestbak in de GameStop-saga heeft gewerkt. Over Griffin zometeen meer.

Toen Melvin Capital, een grote short-seller in de aandelen van GameStop, op instorten stond toen het aandeel GameStop enorm in waarde steeg kwam het hedgefonds van Griffin en Citadel te hulp en injecteerde Melvin $ 2 miljard in contanten om zijn schuilplaats te redden. De eerste vraag voor het House Financial Services Committee zou moeten zijn wat nu precies de motivatie was voor Griffin om een concurrerend hedgefonds te steunen.

Dan is er ook nog het feit dat, aangezien al die millennials en gelukszoekers op het WallStreetBets-prikbord van Reddit strategieën aan het plannen waren tijdens hun bull-raid tegen de short sellers, Griffin's Citadel Execution Services een exact beeld had van wat er gebeurde. Dat komt omdat Citadel Execution Services het grootste deel uitvoert van zowel aandelen- als optiehandel voor Robinhood. Die eenheid van Citadel kan zowel de richting als het dollarvolume van de geldstromen zien dat een aandeel omhoog of omlaag duwt. En het krijgt dat allemaal te zien vóórdat het de transacties uitvoert, wat de speculatie oproept dat het in de verleiding zou kunnen komen om deze transacties voor eigen rekening uit te voeren.

Dit staat bekend als de payment-for-order-flow en het is waarschijnlijk geen geruststellende gedachte dat juist dìt is wat de makelaar-dealer van Bernie Madoff deed terwijl Bernie het grootste Ponzi-scheme in de geschiedenis uitvoerde.

Volgens Robinhood's 606-formulier dat het bij de SEC had ingediend voor het laatste kwartaal van vorig jaar, betaalde Citadel Execution Services het tientallen miljoenen dollars per kwartaal voor het voorrecht om zijn aandelen- en optiehandel uit te voeren. Het ècht grote geld was het resultaat van de optiehandel van Robinhood, niet van de aandelenhandel. Het 606-formulier laat zien dat Citadel Execution Services in de maand december 2020 Robinhood $ 28 miljoen betaalde voor het doorsturen van zijn optiehandel naar Citadel.
Nu hebben we net vernomen dat Citadel Advisors LLC (een van de uitgestrekte tentakels van Citadel) een grote netto shortpositie had in GameStop, maar ook geld kon verdienen terwijl de aandelen op en neer gingen. Volgens Citadel Advisors LLC's meest recente 13F-formulier ingediend bij de SEC voor het kwartaal dat eindigde op 30 september 2020, bezat het 2,5 miljoen aandelen van GameStop (dit zijn optieweddenschappen waarbij de aandelenkoers zal dalen); het bezat calls op 2 miljoen aandelen van GameStop (optie weddenschappen dat de prijs zal stijgen); en het bezat 111.805 aandelen rechtstreeks van GameStop. Helaas geeft de 13F niet de uitoefenprijzen of vervaldatums van de puts en calls. (Die informatie ontbreekt op alle 13F-formulieren en de SEC zou die informatie moeten opnemen in het belang van transparantie.)

Vanaf hier wordt het heel interessant over Citadel Advisors LLC.

Het ADV-formulier dat op 15 januari van dit jaar werd ingediend, toont aan dat het slechts 19 klanten heeft waarvoor het in totaal $ 234.679.962.503 beheert. Dat is $ 12,35 miljard per klant. Dus laten we het even goed begrijpen: Citadel Execution Services mag van de SEC betalen voor de orderstroom (van Robinhood), zodat het kan handelen tegen het domme geld dat binnenkomt van Robinhood, terwijl een andere tentakel van Citadel geld beheert voor 19 klanten die elk $ 12,35 miljard kunnen ophoesten. Welkom bij het meest scheve speelveld in de geschiedenis van de financiële markten.

Het is ook heel interessant dat, hoewel Citadel zijn hoofdkantoor heeft in Chicago (de hoofdstad van de handel in opties en futures in de VS), de tentakels van Citadel Advisors LLC zich over drie continenten verspreiden. Het heeft kantoren in Londen, Hong Kong, Edinburgh, het VK en tal van steden in de VS, waaronder Chicago, New York City en Greenwich, Connecticut (de stad die door hedge fund-titanen hun thuis wordt genoemd).

Maxine Waters, voorzitter van het House Financial Services Committee, moet Ken Griffin onder ede verhoren en alle onderdelen van Citadel ontrafelen. De onverstoorbare Katie Porter en haar graad in Harvard Law zouden Griffin moeten grillen. Waters moet ook alle andere high stakes spelers die grote long- of shortposities hadden in GameStop oproepen en hen onder ede plaatsen. Dat gaat dan onder andere om Gabe Plotkin van Melvin Capital, een voormalig handelaar bij SAC Capital van Steve Cohen. (In 2013 pleitten vier van de bedrijven van SAC Capital schuldig te zijn aan een uitgebreide zaak inzake handel met voorkennis die was aangespannen door het Amerikaanse ministerie van Justitie waarbij zij $ 1,8 miljard aan boetes en restitutie betaalden.)

En dan hebben we ook nog Ryan Cohen van RC Ventures die zijn aankopen van GameStop opvoerde tot 9 miljoen aandelen op 10 januari van dit jaar. En het Senvest Management van Richard Mashaal dat aan het einde van het derde kwartaal van 2020 eigenaar was van 3,6 miljoen aandelen van GameStop. En dan is er ook nog John Broderick's Permit Capital en Kurt Wolf's Hestia Capital, die grote belangen hadden in GameStop en vaak samen optraden bij het bepleiten van verandering bij laatstgenoemde onderneming.

En laten we een andere onmisbare stem in het getuigenbankje niet vergeten: Michael Burry, die 2,8 miljoen aandelen van GameStop bezat via zijn bedrijf, Scion Asset Management. Burry is één van de jongens die veel gokte op subprime-schulden in de aanloop naar de crash van Wall Street in 2008. Zijn karakter werd gespeeld door Christian Bale in de film The Big Short. Business Insider meldt dat Burry tweette over GameStop en vervolgens zijn tweets verwijderde. Eén van die tweets van Burry zei het volgende volgens Business Insider:
"Er kan echt geen ander GME (aandelensymbool voor GameStop) zijn. Niets anders is/was zelfs maar in de buurt van shorten (100 +% van de float), zo klein (microcap) en zo gehaat/genegeerd/afgewezen voorafgaand aan de #thebigshortsqueeze." De term float verwijst naar de gewone aandelen die een bedrijf aan het publiek heeft uitgegeven en die beschikbaar zijn voor beleggers om te verhandelen.

Dan hebben we ook nog de miljardair Jeffrey Yass, een oprichter en nu Managing Director bij de Susquehanna International Group (SIG). Het bedrijf diende een 13F in bij de SEC voor het derde kwartaal van 2020 waarin de volgende positie in GameStop werd vermeld: 4,44 miljoen aandelen in het bezit; puts op 2,8 miljoen aandelen; calls op 697.700 aandelen. Waardoor het een netto long (bullish) positie had op GameStop.

Donald Foss, een miljardair uit Michigan die het bedrijf in subprime-autokredieten Credit Acceptance Corp oprichtte, had ook een groot belang in GameStop. Vanaf februari 2020 bezat Foss 3,5 miljoen aandelen van GameStop, wat op dat moment ongeveer 5,3 procent van het bedrijf vertegenwoordigde.

Naast het uitzoeken of er gecoördineerde acties waren onder de grote spelers in GameStop (zowel long als short), moet het House Financial Services Committee erachter komen hoe zo'n hoog percentage van de GameStop-aandelen in handen was van ervaren investeerders en dat er toch 140 procent van de uitstaande aandelen was geshort. Waar wij benieuwd naar zijn is welke bedrijven of prime brokers van Wall Street GameStop-aandelen leenden om short te gaan, voor méér dan het totale aantal uitstaande aandelen.

En nog even terugkomend op Griffin, zoals gezegd de CEO en meerderheidsaandeelhouder van Citadel. Een kleine 5 jaar geleden was hij al goed voor een slordige $ 5 miljard. Maar wat de meeste Amerikanen niet weten is dat Citadel een meevaller kreeg uit de portemonnee van de belastingbetaler, in de periode tussen 18 september en 12 december 2008. Dat was tijdens de crash op Wall Street toen de Amerikaanse regering de grote verzekeraar AIG had overgenomen en had besloten 100 cent op de dollar van AIG's verplichtingen te betalen aan de banken en hedgefondsen van Wall Street.

Moest de Amerikaanse regering 100 cent op de dollar betalen toen AIG niet kon betalen wat ze verschuldigd was? Absoluut niet. Het had voorzichtig kunnen onderhandelen namens de belastingbetaler. In plaats daarvan heeft het ten minste $ 93,2 miljard uitbetaald als volledige vergoeding aan banken en hedgefondsen, waarvan Citadel ten minste 200 miljoen dollar ontving. We zeggen tenminste, omdat alle Amerikaanse belastingbetalers in deze kwestie door hun regering onwetend werden gehouden wat er gebeurde tijdens die korte periode van 18 september tot 12 december 2008.

Als het om Citadel gaat, is er nog veel meer dat de overheid het publiek niet zal vertellen. In 2014 weigerde de Securities and Exchange Commission (hoewel het n het kader van de Freedom of Information Act verplicht was) te vertellen hoe de dark pool van Citadel functioneerde. Wat wel bekend werd (ondanks de SEC) was dat Citadel in het verleden boetes heeft opgelegd gekregen wegens beschuldigingen van ernstige handelsovertredingen.

We weten ook uit mediaberichten dat Griffin en zijn voormalige vrouw in 2006, twee jaar voordat Citadel 200 miljoen dollar kreeg van wat in feite een gift van de belastingbetaler was, 80 miljoen dollar betaalden voor een schilderij van Jasper Johns met de titel 'False Start'. We weten ook dat Griffin sinds januari 2016, met dank aan de Chicago Tribune, één van zijn verdiepingen in het Waldorf Astoria in Chicago heeft verzilverd voor $ 16 miljoen, maar toen nog steeds een appartement met volledige verdieping in zijn bezit overhield. De krant onthulde ook dat Griffin bovendien eigenaar was van: “twee units op de volledige verdieping in de Park Tower (Chicago) - zowel de 67e verdieping als de unit op de 66e verdieping, die Griffin in 2012 kocht voor $ 15 miljoen. Tevens eigenaar van huizen in Aspen, Colorado, Hawaii en Florida. Daarnaast had hij toen voor $ 200 miljoen drie volledige verdiepingen van een luxe condo-toren in aanbouw in 220 Central Park South in het centrum van Manhattan gekocht."

We kunnen dus wel stellen dat Ken Griffin er aardig op vooruit is gegaan na de crash op Wall Street in 2008 - in tegenstelling tot miljoenen andere Amerikanen die geen bailout kregen en het enige huis dat ze bezaten kwijtraakten als gevolg van foreclosure en door robo-ondertekende nepdocumenten.

Eén van de redenen dat het nettovermogen van Ken Griffin er flink op vooruit is gegaan, is dat hij belasting betaalt over zijn hedgefondswinst tegen een belastingtarief dat lager is dan het belastingtarief dat wordt betaald door loodgieters en verpleegsters. De belastingontwijking heeft de respectabele naam "carried interest". Dat ontduiken (ook dat heeft al decennialang een respectabele naam: ontwijken) van de belastingen gaat als volgt: het belastingvoordeel van de fondsbeheerders stelt beheerders van hedgefondsen, private-equityfondsen en verschillende andere investeringsfondsen in staat om een groot deel van hun loon te belasten tegen het vermogenswinsttarief in plaats van het belastingtarief dat wordt toegepast op het looninkomen.

Je vraagt je als relatieve buitenstaander af hoe het mogelijk is dat een dergelijke belasting-oplichting geaccepteerd wordt in een economie die niet uit een ondermaats groeipercentage uit kan komen en een land dat kreupel is onder een schuldenlast van bijna $ 28 biljoen ($28.000.000.000.000), dat niet in de laatste plaats het gevolg is van de crash van Wall Street in 2008, bailoutoperaties, ongelimiteerd bijdrukken van geld, stimuleringspakketten en het opkopen van rotzooi door de Amerikaanse centrale banken? Als miljardair, gesubsidieerd door de hardwerkende belastingbetaler, heb je veel geld om in de politieke wereld rond te strooien. Trouwens, hetzelfde geldt ook voor andere landen, waaronder dat van ons (alleen is de staatsschuld - nog - wat minder).

Op 9 december 2008 verscheen er in Fortune een artikel over Citadel en Griffin. "Op de ochtend van vrijdag 24 oktober nam James Forese, hoofd Capital Markets bij Citigroup, de telefoon op en belde Kenneth C. Griffin, de oprichter en chief executive officer van Citadel Investment Group, een in Chicago gevestigd hedgefonds dat $ 15 miljard beheert en 1.300 medewerkers wereldwijd heeft.
Voor Forese was het geen gemakkelijk telefoontje, maar hij voelde zich gedwongen om het te doen. Overal in Wall Street, op CNBC en op blogs roddelden mensen dat het met Citadel afgelopen was. Volgens berichten waren de twee hedgefondsen van het bedrijf maar liefst 40% in waarde gedaald. Het gesprek over de liquidatie van het bedrijf vierde hoogtij.
En er was ook nog het meest schadelijke gerucht: Griffin had "geheime vergaderingen" gehad met de Federal Reserve, op zoek naar een bailout. Gefluisterd werd dat Citadel deel zou uitmaken van de volgende tragedie van de kredietcrisis - die leidde tot de hoogtepunten met Bear Stearns, Fannie Mae, Freddie Mac en AIG."
Griffin nam het advies van Forese ter harte en organiseerde een teleconferentie waarin hij de kaspositie en de prestaties van het bedrijf besprak. Binnen enkele dagen hielden de geruchten op en stabiliseerde het bedrijf zich - zij het met een vermogensdaling van ongeveer 25% ten opzichte van eind 2007.

Tenslotte: het helpt natuurlijk ook om de ultieme bailout-koning op je loonlijst te hebben staan voor het geval er zich weer een crisis voordoet. In april 2016 bracht Citadel een persbericht uit waarin werd aangekondigd dat (maar dat zal beslist niets te maken hebben met het Fortune-artikel) de voormalige Fed-voorzitter, Ben Bernanke, op de loonlijst van Citadel zou komen te staan als een externe Senior Advisor. Zoals bekend was Bernanke voorzitter van de grootste geheime bailout van Wall Street en buitenlandse banken in de geschiedenis van de VS.

Om die wetenschap te achterhalen moest Bloomberg News jarenlang voor de rechtbank vechten om ten minste een deel van de waarheid te achterhalen.

Nog even de koers van het aandeel GameStop (om 19.35 uur onze tijd:)




[Links, bronnen en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[2 februari 2021]





Afdrukken Doorsturen