GameStop-orderverwerker Citadel is geen Robin Hood

Citadel Securities, het bedrijf dat veel orderstromen verwerkt op de beursvloer, is geen kleintje op de financiële markten. Wèl een kleintje is Janet Yellen, de oud-voorzitter van de Federal Reserve en nu minister van Financiën. In beide gevallen is het oppassen geblazen!

Sinds 2000 verplicht de Amerikaanse Securities and Exchange Commission SEC) beursvennootschappen om elk kwartaal een rapport in te dienen waarin wordt aangegeven waar zij hun aandelentransacties naartoe leiden voor uitvoering. De indiening staat bekend als een 606-verslag - naar regel 606 van de verordening NMS (National Market System). Omdat zoveel handelaren op het prikbord van Reddit's WallStreetBets zich hebben geconcentreerd op het feit dat miljardair Ken Griffin's Citadel Securities de meeste transacties uitvoerde voor Robinhood, de handelsapp waar veel van de Redditors hun GameStop-transacties regisseerden, is onze nieuwsgierigheid aangewakkerd om een kijkje te nemen welke andere online makelaars óók GameStop-transacties naar Citadel Securities hebben geleid.

Volgens de 606 verslagen voor het vierde kwartaal van 2020 voor de hierna genoemde negen online brokers bood Citadel een betaling aan voor de orderstroom, ofwel payment for order flow (waarbij een contante korting werd gegeven voor handelsorders die naar Citadel werden gestuurd) aan elk van de volgende: Robinhood, E- Trade, TD Ameritrade, Charles Schwab, WeBull, Ally Invest Securities, First Trade en TradeStation. Bij Fidelity Brokerage Services stuurde het aandelen- en optieorders naar Citadel Securities, maar ontving het volgens het 606-verslag alleen betaling voorde orderstroom voor de optieorders.

Volgens deze 606 verslagen was Citadel de nummer één plek voor het verzenden van zowel aandelen- als optieorders bij de volgende bedrijven: Robinhood, TD Ameritrade, Charles Schwab, WeBull, Fidelity Brokerage Services en Ally Invest Securities. Citadel was de nummer één plek voor handel in opties door E-Trade, terwijl het lager scoorde voor de handel in aandelen. Bij First Trade en TradeStation was Citadel nummer één voor marktorders voor aandelen (transacties zonder aangegeven prijslimiet) en nummer één voor opties.

Waar het op neerkomt: de kans was groot dat, ongeacht naar welke online makelaarsbedrijf Redditors hun GameStop-orders in eerste instantie stuurden, Ken Griffin's Citadel Securities uiteindelijk een aanzienlijk deel van de koek kreeg. Op de website van Citadel Securities staat: "Om de handelsmogelijkheden voor klanten te maximaliseren, betrekt ons geautomatiseerde handelsplatform liquiditeit van alle Amerikaanse beurzen en meer dan 18 alternatieve liquiditeitslocaties."

Die laatste zin is wat onderzoekers interessant vinden. Dat wil zeggen, wat is de eindbestemming van al deze Citadel Securities-transacties. "Alternatieve liquiditeitslocaties" kunnen Dark Pools zijn, die dringend behoefte hebben aan wat opbeurends.

Pay to play in de wereld van beurshandelaren heeft heel goed uitgepakt voor Griffin. Volgens Forbes is het nettovermogen van Griffin vandaag de dag een slordige $ 15 miljard. Forbes meldde het vermogen van Griffin op "maar" $ 7,6 miljard een kleine vijf jaar geleden.

Al dat geld dat rondslingert op Griffins bankrekeningen heeft een aantal interessante bestemmingen gevonden. Vraag het maar aan de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen. Citadel betaalde haar $ 992.500 voor wat spreekbeurten sinds ze aftrad als voorzitter van de Federal Rserve in februari 2018. Voor twee van die evenementen, op 17 oktober 2019 en 3 december 2019, kreeg zij (voor elk) $ 292.500. Op het hoogtepunt van de pandemie in oktober 2020 betaalde Citadel Yellen in totaal $ 337.500 om te spreken op niet nader gespecificeerde evenementen op 9 oktober; 20 oktober; 26 oktober; en 27 oktober. Yellen's openbaarmakingsformulier vermeldt ook een verplichting jegens Citadel van "$ 50.001 tot $ 100.000", verschuldigd als terugbetaling voor een geannuleerd evenement. Waarom ze dat nog niet heeft terugbetaald, is vreemd.

Deze informatie komt van het verbijsterende financiële openbaarmakingsformulier dat Yellen heeft ingediend bij het (niet lachen) Office of Government Ethics, voorafgaand aan haar Senate Finance Committee Confirmation Hearin, de hoorzitting voor de betreffende senaatscommissie om de Amerikaanse minister van Financiën te worden.

Yellen's inkomsten voor spreekbeurten in 2019 en 2020 bedroeg meer dan $ 7 miljoen, waarvan het grootste deel afkomstig was van bedrijven van Wall Street en hedgefondsen. Yellen heeft haar inkomsten uit spreekbeurten in 2018 niet bekendgemaakt.
Het gerucht gaat dat Yellen deze week de SEC, de Federal Reserve en de Commodity Futures Trading Commission samenbrengt om de handel in GameStop te bekijken. In een rationele wereld zou Yellen zich moeten terugtrekken van elke kwestie waarbij Citadel betrokken is. Maar als het gaat om zaken met betrekking tot Wall Street hebben we die rationele wereld in 1999 verlaten met de intrekking van de Glass-Steagall Act, waardoor gigantische federaal verzekerde banken voor het eerst sinds 1933 konden fuseren met de casinohandelsbedrijven van Wall Street. Sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan en zijn we in de huidige Bizarro World terechtgekomen.

De $ 810.000 die Yellen gedurende twee jaar kreeg voor spreekbeurten zijn als volgt onderverdeeld:


Vreemd genoeg meldt The Hill dat de New York Fed ook zal deelnemen aan Yellen's privévergadering met toezichthouders. De New York Fed heeft absoluut niets te maken met aandelen- of optiehandel of online handelsplatforms. Wat het wel doet, is elektronisch biljoenen dollars printen om Wall Street te redden als het zichzelf opblaast, terwijl het tegelijkertijd eigendom is van de megabanken van Wall Street. (Lees ons artikel over de banken die eigenaar zijn van de New York Fed en de grootste geldkraan ter wereld.) In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er niets federaals aan de Federal Reserve, en reserves heeft men daar al decennialang niet meer.

Dit is niet de eerste keer dat Citadel de geldmatras van een onlangs gepensioneerde Fed-voorzitter heeft volgestopt. In april 2015 bracht Citadel een persbericht uit waarin werd aangekondigd dat de voormalige Fed-voorzitter, Ben Bernanke, op de loonlijst van Citadel zou komen te staan als senior adviseur van buitenaf. Bernanke was voorzitter van de grootste geheime bailout-operatie van Wall Street en buitenlandse banken in de geschiedenis van de VS.

Fortune Magazine meldde dat Citadel geheime bijeenkomsten hield met de Federal Reserve tijdens de Wall Street-crisis en schreef op 9 december 2008: “Toen was er het meest schadelijke gerucht: Griffin had "geheime ontmoetingen" gehouden met de Federal Reserve, omdat het een bailout nodig had."

Verzoeken in 2008 volgens de Freedom of Information Act (FOIA) om erachter te komen wie Bernanke allemaal had gesproken/ontmoet tijdens de financiële crisis werden pas na zes jaar ingewilligd. Het resultaat kon wel van de hand van onze premier komen: zwaar gecensureerd, waarbij alleen kwam vast te staan dat hij 84 ontmoetingen heeft gehad tussen 1 januari 2007 en het weekend dat Bear Sterns omviel, 15-16 maart 2008. Zwarte balken troef.

Toen de aankondiging werd gedaan dat Bernanke op de loonlijst van Citadel zou komen te staan, werd Bernanke als volgt geciteerd in het persbericht: “Citadel is een dynamisch bedrijf met enorm getalenteerde mensen en een rigoureuze benadering van onderzoek en investeringen. Ik kijk ernaar uit mijn perspectief toe te voegen aan een reeks kwesties die onze wereldeconomie beïnvloeden." "Rigoureus" is niet precies de juiste term wat betreft al die boetes van toezichthouders.

Op 25 juni 2014 kreeg Citadel Securities een boete van in totaal $ 800.000 door de verschillende toezichthouders voor ernstig wangedrag bij het handelen. Citadel betaalde de boetes op de gebruikelijke manier, zonder de beschuldigingen toe te geven of te ontkennen. Dit is hoe de New York Stock Exchange beschreef wat Citadel had gedaan:
“Het bedrijf stuurde meerdere, periodieke verzamelingen van orderberichten, met 10.000 orders per seconde, naar de beurzen. Deze buitensporige berichtenactiviteit, waarbij honderdduizenden orders voor meer dan 19 miljoen aandelen betrokken waren, vond twee tot drie keer per dag plaats."

Bovendien heeft Citadel volgens de New York Stock Exchange "ten onrechte voor eigen rekening 2,75 miljoen aandelen van een entiteit short verkocht, waardoor de aandelenkoers van de entiteit in een periode van elf minuten met 77 procent daalde".

In een ander geval, volgens de New York Stock Exchange, resulteerde de handel in Citadel in "een onmiddellijke stijging van de koers van de effecten met 132 procent".

Met dit in het achterhoofd, kijk dan eens naar de chart van GameStop over de afgelopen maand:


Aandelenkoers van GameStop van 2 januari 2021 tot en met 3 fabruari 2021.


Op 9 januari 2014 beschuldigde de New York Stock Exchange Citadel Securities ervan 502.243 wash-sales met behulp van zijn computeralgoritmen te hebben uitgevoerd. Bij een wash-sale zijn de koper en de verkoper dezelfde entiteit en vindt er geen verandering in economisch eigendom plaats. Officieel is het zo dat de wash-sale-regel een regeling is van de Internal Revenue Service (IRS) die voorkòmt dat een belastingbetaler belastingaftrek krijgt voor een waardepapier dat in een wash-sale wordt verkocht. De regel definieert een wash-sale als een verkoop die plaatsvindt wanneer een persoon een effect met verlies verkoopt of verhandelt en, binnen 30 dagen voor of na deze verkoop, een "in wezen identiek"' aandeel of effect koopt, of een contract of optie verwerft. Een wash-sale is ook het gevolg als een individu een effect verkoopt, en de echtgenoot van het individu of een bedrijf dat door het individu wordt gecontroleerd, een substantieel gelijkwaardig effect koopt. Wash-sales zijn dus illegaal omdat ze de aandelenkoersen omhoog of omlaag kunnen manipuleren. Citadel betaalde een boete van $ 115.000 voor deze 502.243 overtredingen.

Op 13 november 2020 legde FINRA, de zelfregulerende instantie, een boete op aan Citadel Securities van $ 180.000 wegens het niet kenmerken van 6,5 miljoen aandelentransacties als short sales. Citadel erkende of ontkende de beschuldigingen niet, maar betaalde de boete.

Op 16 juli 2020 stemde Citadel Securities in met een boete van $ 700.000 van FINRA voor het uitvoeren van klantorders tegen koersen die slechter waren dan het voor eigen rekening verhandelde. Het werd wederom toegestaan de beschuldigingen toe te geven noch te ontkennen.

Op 28 februari 2020 sloot Citadel Securities een definitieve overeenkomst met de CBOE (die de beurzen voor opties en futures beheert) voor het short verkopen van een aandeel terwijl de aandelen niet daadwerkelijk werden geleend om short te verkopen (met andere woorden, het aangaan van een naked short) . Citadel Securities kreeg een afkeuring en een boete van $ 10.000.

We zouden door kunnen gaan, maar u begrijpt wel waar we naartoe willen.

Het Amerikaanse congreslid Maxine Waters, voorzitter van het House Financial Services Committee, gaf gisteren een interview aan de financiële nieuwsdienst van Cheddar. Onder degenen die ze wilde hebben tijdens de hoorzitting van de commissie over de GameStop-kwestie op 18 februari, zijn: de Redditor die de GameStop-aandelen bespeelde, Keith Gill; de CEO van Robinhood, Vlad Tenev; een vertegenwoordiger van GameStop; en "de grote jongens". We gaan ervan uit dat "grote jongens" de hedgefondsen en investeerders zijn die zowel een grote short- als een longpositie hadden ingenomen in de aandelen van GameStop.






[Links, bronnen en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[2 februari 2021]





Afdrukken Doorsturen