Sluw beleggen of manipuleren?

De stelling dat de jonge beleggers van Reddit's WallStreetBets de hype rond GameStop veroorzaakten, houdt steeds minder stand.

Er is een belangrijk debat gaande over de vraag of het Reddit-prikbord, bekend als WallStreetBets, de korte koopmanie heeft aangewakkerd die de koers van het aandeel GameStop opdreef van (per aandeel van) $ 18,84 op 31 december vorig jaar naar een aandelenkoers van $ 483 in de loop van de handelsdag op 28 januari - een adembenemende stijging van 2.465 procent in vier weken. Vorige week kwam GameStop terug op aarde en sloot de week af met een koers van $ 63,77.

Soortgelijke korte knelpunten zorgen ervoor dat andere beoogde aandelen door wilde handelstransacties heen en weer gingen. Het Amerikaanse House Financial Services Committee zal op 18 februari een hoorzitting over de kwestie houden en er lopen in de VS meerdere onderzoeken door zowel de federale als de staatsautoriteiten.

Omstreeks deze tijd een jaar geleden had het message-board van Reddit WallStreetBets 900.000 gebruikers - niet een bijzonder groot aantal voor een groep die in 2012 begon. Vanmorgen, als resultaat van alle publiciteit, gaf het message-board aan 8,7 miljoen gebruikers te hebben.

BloombergBusinessweek trok de aandacht naar de "Profane, Greedy Traders" door hun verhaal op de voorkant van het nummer van 2 maart 2020 te plaatsen (dat voor abonnee's te downloaden is). Verslaggever Luke Kawa zegt het volgende in het artikel: “Chatrooms waar aandelen werden gehyped zijn baanbrekende artefacten van de hausse in de jaren negentig en de daaropvolgende mislukking. Ze vormden een decor voor digitale vechtpartijen met blote vuisten onder allerlei oplichters en promotors, van wie velen aandelen voor een dubbeltje konden verplaatsen - soms net genoeg om quitte te spelen en anderen ermee op te zadelen.

Rond dezelfde tijd dat het BloombergBusinessweek-artikel uitkwam, vestigde de Financial Times de aandacht op het bewijs dat "gewetenloze gokkers" het forum gebruikten om de aandelenkoersen te beïnvloeden ten behoeve van hun eigen posities.

Naast die vermoedens over WallStreetBets meldde de Daily Dot op 21 december 2020 dat het message-board tijdelijk uit de vaart was gehaald vanwege belangenconflicten en beschuldigingen van handel met voorkennis die door sommige van zijn gebruikers aan de toezichthouder SEC waren gemeld.

We spoelen snel door naar 11 januari van dit jaar, toen Bloomberg News-verslaggever John J. Edwards III een artikel schreef waarin hij opmerkte dat "GameStop Corp. maandag met maar liefst 17% omhoog sprong nadat de activistische investeerder Ryan Cohen zijn transformatie-inspanningen bij de in problemen verkerende videogamewinkel had opgevoerd, waardoor hij samen met twee bondgenoten een zetel verwierf in het bestuur van het bedrijf."

Op het moment van dit nieuws had GameStop veel grote spelers die miljarden dollars zouden verdienen als de aandelenkoers zou stijgen. Die inspanning zou aanzienlijk worden vergroot als de hedgefondsen die shortposities hadden ingenomen (weddenschappen op dalende aandelenkoers) zouden kunnen worden gedwongen om de aandelen terug te kopen die ze hadden geleend als onderdeel van hun short-manoeuvres. (Zie GameStop Short Squeeze: dit zijn de grote Wall Street-spelers die miljarden konden verdienen.)

Elke doorgewinterde belegger aan de beurs van Wall Street en bekend is met de tactieken van speculanten, weet dat nieuws over een activistische investeerder die zetels op in een bestuur krijgt, een aandelenkoers zal doen stijgen, vooral als er een grote shortpositie in het aandeel is. Op 13 januari publiceerde Fox Business zelfs een verhaal over GameStop waardoor dat met 94 procent steeg naar het "hoogste niveau in meer dan vijf jaar". Het schreef de stijging toe aan het volgende: "De piek leek te worden veroorzaakt door een kortstondige rally die werd aangewakkerd door een overeenkomst die het bedrijf bereikte met de activistische investeerder RC Ventures over de toevoeging van drie bestuursleden." Er werd in het artikel niet vermeld dat het message-board van WallStreetBets een rol had gespeeld bij de koersstijging.

De volgende avond, 14 januari, verscheen de veelal schreeuwende beleggingspresentator Jim Cramer in zijn CNBC-show, Mad Money, waar hij het verhaal bracht (bedacht) dat de stijging van de aandelenkoers van GameStop afkomstig was van "jonge aandelenkopers" van WallStreetBets - niet van de grote jongens op Wall Street. Cramer stopte de show vervolgens verder in een tweet en CNBC plaatste het op YouTube - waardoor het verhaal nog meer vaart kreeg.

Opgemerkt moet worden dat Cramer een voormalig hedgefondsbeheerder is die precies weet hoe de grote jongens dit spel spelen. Hier is een fragment uit dat gedeelte van Cramers show van 14 januari:
"Ja, ik zie overal short squeezes. In veel gevallen worden ze georkestreerd door gemotiveerde, jonge aandelenkopers die expliciet proberen de shorts te verpletteren met behulp van websites die eerlijk gezegd erg leuk zijn, maar ik denk dat ze mensen aanmoedigen om iets te doen waarvan ik hoop dat ze er geld aan blijven verdienen . Maar misschien doen ze dat niet. (Short squeezes is hier een sterke stijging van de koers door veel vraag en weinig aanbod - red.)
En dat brengt me bij GameStop - de in problemen verkerende verkoper van videogames. Jarenlang werd dit aandeel absoluut gehaat omdat de hele branche online is gegaan. GameStop shorten was dus erg gemakkelijk. Maar toen gebeurden er twee dingen. Ten eerste trad een veelgeprezen activistische investeerder, Ryan Cohen, toe tot de Raad van Bestuur. Hij heeft een goede staat van dienst. Hij is de man die Chewy heeft opgericht, de fenomenaal succesvolle online retailer van diervoeding. Ten tweede, en nog belangrijker, de nieuwe PlayStation en Xbox zijn gelanceerd en je kunt ze nergens krijgen wat er is veel vraag naar.
Plotseling gingen de short sellers die zoveel geld hadden verdiend met de aandelen op de vlucht... Op dit moment is een verbazingwekkende 144 procent van de GameStop-aandelen short verkocht. Dat is veel meer dan er is. Dat klopt niet. Hun aandelen kunnen niet worden geleend. Als u geen aandelen kunt vinden om te lenen, zal uw makelaar uw shortpositie sluiten..."

Even pas op de plaats maken. Cramer weet heel goed dat een effectenmakelaar de aandelen moet lokaliseren die iemand wil lenen voordat die de aandelen kan shorten. Dit lijkt ons alsof Cramer probeert het feit te vergoelijken dat grote makelaars op Wall Street een oogje dichtknijpen om meer aandelen te shorten dan er feitelijk bestaan.

Cramer gaat door:
'Het punt is, dit is geen gewone short squeeze. We hebben heel veel enthousiaste jonge kopers op deze markt. Ze houden ervan om achter de aandelen aan te jagen en alle sociale mediasites te overspoelen met aanbevelingen. Denk aan WallStreetBets op Reddit, de populaire online informatiesite."

Nog een keer pas op de plaats. Absoluut niemand noemt WallStreetBets een "informatiesite". De Financial Times heeft al gesuggereerd dat het bestaat uit "gewetenloze gokkers" en de Daily Dot meldde dat sommige van zijn eigen gebruikers het aan de SEC hadden gemeld wegens handel met voorkennis.

Cramer gaat door:
"Op dit moment, als je naar die sites gaat, en ik moedig je aan om hier eens naar te kijken, worden ze bevolkt door voornamelijk jongere leden en deelnemers die openlijk van plan zijn om de shorts op te blazen, in dit geval door GameStop te kopen - tegen elke koers. En door het aandeel omhoog en omhoog te bieden om de shorts te verpletteren en ze moeten afwikkelen. En maar omhoog pompen. Het is ongelooflijk om te zien. Ik denk dat ze slagen, nog mooier dan in hun stoutste dromen..."

De volgende dag, 15 januari, was Cramer weer bezig met het vertellen van het verhaal van WallStreetBets. In een interview met Elizabeth Ross zegt Cramer dit over WallStreetBets:
"Als je ziet dat ze een break-the-short-actie doen op een aandeel als GameStop, kun je maar beter opletten. Wil je niet 27 procent per dag verdienen? Wil je niet dat de koers zo omhoog gaat in een dag? Dat is waar die markt over gaat. Dus je moet gefocust blijven op wat ze doen, en natuurlijk ook gefocust blijven op wat de fundamentele waarden van de grote bedrijven zijn... We moeten praten over wat ze doen, zij hebben de leiding."

Zelfs Cramers eigen CNBC geloofde niets van dit verhaal. In een artikel dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd, citeerde verslaggever Maggie Fitzgerald Wall Street-veteraan Art Cashin van UBS als volgt:
"Ik ... heb een vermoeden dat het geen democratisering is. Ik weet niet zeker of alles wat je leest afkomstig is van de kleine man, het publiek. Ik denk dat er misschien een paar grote professionals zijn die de menigte in een boevenbende willen veranderen en hen ertoe willen brengen de hedgefondsen aan te vallen door dit te kopen."

Fitzgerald citeerde ook Todd Henderson, een professor in de rechten aan de Universiteit van Chicago die gespecialiseerd is in effectenregulering. Die zei: 'Ik weet dat mensen op Reddit rondhangen en dat de kleine man een beetje samenwerkt met de grote jongens … Ik denk dat dit gewoon grote jongens waren die samen met andere grote jongens samenwerkten."

Die mening werd ondersteund door gegevens in het artikel die aangeven dat "Retailbeleggers eigenlijk netto-verkopers van GameStop waren van dinsdag tot en met donderdag vorige week", in plaats van de short squeeze door hun aankopen van de aandelen te forceren.

Erik Schatzker van Bloomberg News voegt meer steun toe aan dit proefschrift met een verslag dat Carson Black, de CEO van short-seller Muddy Waters, denkt dat er mogelijk coördinatie is geweest tussen hedgefondsen die eigenaar waren van de aandelen om een short squeeze tegen hedgefondsen die GameStop hadden geshort, te organiseren. In een interview op Bloomberg TV zei Black het volgende:
“In elk geval spelen enkele zeer slimme, geavanceerde hedgefondsen al een tijdje het squeeze-spel. En het lijkt een beetje op dezelfde waarvan ik denk dat ze uiteindelijk in deze bekende namen terechtkomen en, boem, het gebeurt.... Ik heb me afgevraagd, is er daar coördinatie met deze hedgefondsen... Hebben ze de grens overschreden?"

Als u ooit de diepgaande hoorzittingen van de Senaatscommissie voor het bankwezen, het Senate Banking Committee, na de crash van 1929 heeft bestudeerd, bent u zich bewust van de rol van de pogingen van aandelenpromotoren om de retailklant op het hoogtepunt van de zeepbel naar binnen te zuigen. Van 1932 tot 1934 hield genoemde commissie hoorzittingen om "de praktijken van effectenbeurzen grondig te onderzoeken met betrekking tot het kopen en verkopen en het lenen en uitlenen van beursgenoteerde effecten, de waarde van dergelijke effecten en de effecten van dergelijke praktijken."

Tijdens een van die sessies in april 1932 vertelde senator John Blaine uit Wisconsin Richard Whitney, de president van de New York Stock Exchange, het volgende over de zeepbel die leidde tot de crash van 1929: "En wordt niet die speculatieve koorts veroorzaakt door degenen die grote hoeveelheden aandelen hebben, die er grote winst mee willen maken door die aandelen op de markt te brengen; of het nu door samenspanning of combinatie of begrip is, het aandeel stijgt en stijgt geleidelijk, blijft omhoog en omhoog en omhoog gaan, totdat die speculatieve koorts aan de gang is, en dan wordt het publiek aangetrokken en koopt ze omdat ze deze stijging van de aandelen zien; ze hebben dan het gevoel dat ze wat geld kunnen verdienen - klopt dat niet? Is dat niet een van de psychologische factoren bij deze hoogconjunctuur? "

Tegenwoordig vindt het grootste deel van de handel niet langer plaats op de New York Stock Exchange. De Amerikaanse aandelenmarkt is gefragmenteerd in meer dan 40 plekken, waaronder Dark Pools die worden beheerd door de criminele banken op Wall Street. Citadel Securities is een andere grote speler, die betaalt voor de orderstroom van grote online brokerbedrijven.


[Links, bronnen en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][8 februari 2021]

Afdrukken Doorsturen