The sky is the limit

MacroScope is een vooral grafische nieuwspagina voor een selecte groep professionals die geïnteresseerd zijn in een kort dagelijks overzicht van mondiale markten en economische trends. In ons blog vandaag een kleine selectie.

 
Medewerkers van de Federal Reserve gaven een potentieel zorgwekkender inschatting van de risico's voor de financiële stabiliteit tijdens de beleidsvergadering van de centrale bank vorige maand dan die in het openbaar werd gepresenteerd door voorzitter Jerome Powell.

In een gesprek met journalisten op 27 januari na de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve noemde Powell de zwakke plekken in de financiële stabiliteit over het algemeen "matig". Medewerkers van de Amerikaanse centrale banken gaven een minder optimistische beoordeling tijdens hun presentatie op de vergadering in januari, en toen vertelden beleidsmakers dat kwetsbaarheden per saldo "opmerkelijk" waren, blijkt uit de notulen van de bijeenkomst die vandaag werden vrijgegeven.

Als alles werkelijk zo goed gaat als Jerome Powell schetst, waarom koopt de Fed dan momenteel nog steeds voor $ 120 miljard aan activa per maand (!) op - $ 80 miljard aan schatkistpapier en $ 40 miljard aan door hypotheek gedekte effecten - en heeft hij beloofd dat tempo aan te houden totdat het "substantiëel verdere vooruitgang" boekt in de richting van zijn doelstellingen van maximale werkgelegenheid en 2% inflatie?

Kennelijk denkt hij nog steeds in termen van "The sky is the limit"......


Als u naar de volgende grafiek kijkt begrijpt u waarom Fed-medewerkers niet zo optimistisch zijn over de risico's op de financiële markten als Powell. Vooral omdat Powell vooral kijkt naar maximale werkgelegenheid en 2% inflatie (maar vervolgens alleen uit het raam kijkt).De prijzen van huizen en commercieel onroerend goed in de VS gaan ook als een raket... de Case Shiller Huizenprijsindex gaat richting Mars.We vragen ons af of de Fed-medewerkers de stijgende cryptocurrencies zoals Ethereum en Bitcoin ook als een probleem zien (oftewel een activabubbel).James Bull-ard van de St. Louis Fed verklaarde eergisteren dat hij geen bubbels ziet. Hoe noemt hij dan de Bitcoin die bijna 10x in waarde is gestegen sinds 18 maart 2020 en de houtfutures 3x gestegen zijn?Er komen veel nieuwe mensen die actief worden op de Bitcoin markt.Zes maanden na het bereiken van een record boven de $ 2.075 per ounce, zagen we eerder deze week bij goud een zogenaamd Death Cross, een bearish technisch patroon dat verdere verliezen kan voorspellen. Met tekenen van een herstel van de pandemie die de wereldwijde vraag naar Safe Haven Assets ondermijnt, is het 50-dagen voortschrijdend gemiddelde van edelmetaal gedaald tot onder zijn 200-dagen-tegenhanger.
Safe Haven assets, vertaald als Veilige-Havenactiva, zijn investeringen waar investeerders naar toe gaan in tijden van marktvolatiliteit en instabiliteit, d.w.z. om "de storm te doorstaan". Deze beleggingen worden beschouwd als veilig voor verliezen tijdens onrust op de markt of zijn negatief gecorreleerd met de markt in het algemeen, wat betekent dat ze in waarde kunnen stijgen wanneer de meeste andere activa, voornamelijk aandelen, waarde verliezen.
De laatste keer dat goud een vergelijkbare verschuiving onderging, was medio 2018, kort voordat het edelmetaal naar een dieptepunt in 19 maanden zakte.
Hier is een interessante analyse van de hyperinflatie van de Duitse Weimarrepubliek van 1921 tot 1923.Waarom we dit noemen? De M1 geldhoeveelheid stijgt in de VS met 69,7% op jaarbasis (1920 Weimar) en de stijging van de huizenprijzen in de VS is 11% op jaarbasis (1916 Weimar).Goud ging als een raket gedurende de 1920-1923 Weimar periode.De Federal Reserve zal stellen dat de kerninflatie slechts 1,45% op jaarbasis bedraagt. Dat komt echter omdat het statistiekbureau Bureau of Labor Statistics voedsel en energie negeert bij hun inflatieberekeningen.Het beleid van de Aerikaanse schatkist - bekendgemaakt tijdens de driemaandelijkse aankondiging van terugbetalingen - zal helpen om wat Credit Suisse Group AG-analist Zoltan Pozsar het ontketenen van een "tsunami" van reserves in het financiële systeem en op de balans van de Fed noemt. Gecombineerd met de aankopen van activa door de Fed, zou dat de reserves kunnen doen oplopen tot ongeveer $ 5 biljoen tegen eind juni, van een nu al niet voor te stellen $ 3,3 biljoen ($ 3.300.000.000.000).Ondertussen zet men zich in Europa schrap voor een pandemische realiteit die de banken zal treffen. Onbetaalde schulden van door pandemieën getroffen leners hebben de winsten bij de grote banken van Europa verwoest en een debat onder politici op gang gebracht over de vraag of ze (de banken) uiteindelijk misschien staatssteun nodig hebben. De kredietcrisis 2.0, maar dan ook van echt pandemische omvang. Kunt u zich er vast op voorbereiden (met in het achterhoofd het streven naar een cashloze samenleving!).


De balans van de ECB heeft een nieuwe all-time-high geraakt terwijl Lagarde de drukpers laat draaien. De totale activa zijn afgelopen week met nog eens € 24,7 miljard gestegen tot € 7.070,1 miljard op Quantitative Easing. De balans van de ECB is nu 71% van het bbp van de eurozone versus de Fed 34,7%, de Bank of England 36,9% of de Bank of Japan 128,7%.
[Links, bronnen en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][18 februari 2021]Afdrukken Doorsturen