Blik op de turbulente beurs

Binnen een paar maanden zal de balans van de Federal Reserve een stand van $ 8 biljoen bereiken - en nog wat opmerkelijke zaken.


We hebben niet alleen bij het Amerikaanse Capitool dat dit jaar een wetteloze poging tot staatsgreep gezien. Vooral de laatste jaren vint een wetteloze staatsgreep plaats op Wall Street onder beursmanipulators die de boodschap lijken te sturen naar de zittende regeringen: "We dagen jullie uit om ons te betrappen."

We blijven over GameStop schrijven omdat het op het kruispunt staat van alles wat corrupt en kapot is op de Amerikaanse financiële markten: van de geldstromen om te betalen voor het uitvoeren van orders tot hoogfrequente handel, tot front-running, tot Dark Pools, tot hedgefondsen die zich voordoen als marketmakers en het ontbreken van een controlespoor bij de Securities and Exchange Commission om helderheid te verschaffen op de hele corrupte puinhoop.

Slechts zes dagen nadat enkele van de belangrijkste spelers in de wilde handelsacties van GameStop voor het House Financial Services Committee werden gesleept en onder ede waren gehoord, is de koers van het aandeel gisteren meer dan verdubbeld. GameStop opende op $ 44,70 en sloot op $ 91,71, een winst op één handelsdag van 103,94 procent. De gekte gaan vandaag gewoon door, en op dit moment (zo rond kwart voor acht 's avonds) noteert het aandeel bijna 87% hoger op een koers van $ 171,28.Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, kwam de grote actie kort na 14.30 uur op gang. in de namiddag, alsof iemand had gebeld om de bull-raid te starten. Naast de suggestie dat high frewquency traders vonden dat ze niets te vrezen hadden van de SEC of het Congres, meldde MarketWatch dat in totaal 83.111.740 aandelen van GameStop gisteren werden verhandeld, wat 1,8 keer de 45 miljoen float van het aandeel is. (De float is het aantal uitstaande aandelen uitgegeven door het bedrijf dat beschikbaar is om te verhandelen. Het is exclusief uitstaande aandelen zoals die eigendom zijn van bedrijfsinsiders die niet mogen worden verhandeld.)

Dat soort volume, dat voornamelijk in de middag in 90 minuten tijd plaatsvond, suggereert de hand van high frequency traders en een gecoördineerde manipulatie van het aandeel.

Bovenop de misleidende piek in de aandelenkoers was er gisteren geen positief nieuws om de actie te rechtvaardigen. Dinsdag maakte het bedrijf zelfs bekend dat zijn CFO, Jim Bell, aftrad. Wanneer de CFO van een bedrijf abrupt zijn vertrek aankondigt - een paar werkdagen nadat een comité van het Congres de handel in aandelen van het bedrijf heeft onderzocht, is dat doorgaans geen goed teken.

Wat de situatie rond GameStop bijzonder opmerkelijk maakt, is dat dit een fysieke winkelketen is die probeert videogames te verkopen tijdens een pandemie, terwijl de meeste mensen liever online winkelen of gewoon hun games downloaden. Dat geld in dit aandeel stroomt, suggereert sterk dat het kapitaalallocatieproces van Wall Street ernstig verstoord is.

Aswath Damodaran, een professor in financiën aan de Stern School of Business aan de universiteit van New York, heeft uitgebreid geschreven over de vooruitzichten voor GameStop. Hij beschrijft de situatie als volgt:
"GameStop is een bekende aanwezigheid in veel winkelcentra in de Verenigde Staten, waar computerspelletjes en -hardware worden verkocht, en het bouwde een bedrijfsmodel op rond de groei van de gaming-business. Dat bedrijfsmodel liep een paar jaar geleden tegen een muur aan, toen online detailhandel en gaming zijn voornamelijk jonge klanten wegjoeg, waardoor de groei stagneerde en de marges daalden...
In de aanloop naar 2020 had het bedrijf al te kampen met tegenwind, met een dalend winkelaantal en -inkomsten, en lagere bedrijfsmarges; het bedrijf meldde nettoverliezen in 2018 en 2019.
In 2020 werd het bedrijf, net als de meeste andere fysieke bedrijven, geconfronteerd met een existentiële crisis. Toen de sluiting hun winkelactiviteiten stillegde, dreigden de schulden en leasebetalingen die normaal zijn voor elke fysieke winkel, hen in financiële nood te brengen...
Zelfs als GameStop in staat is om zijn inkomsten in het komende decennium meer dan te verdubbelen, wat de komende vijf jaar een omzetgroei van 15% per jaar zou vereisen, en zijn marges zou verbeteren tot 12,5%, een ongeëvenaard bereik voor een bedrijf dat nog nooit marges met dubbele cijfers tijdens zijn levensduur heeft behaald - de waarde per aandeel is ongeveer de helft van de huidige aandelenkoers".

Op het moment dat professor Damodaran het bovenstaande schreef, 29 januari 2021, zette hij een reële koerswaarde van $ 47,14 op de aandelen. Dat was een dag nadat GameStop een intraday-piek van $ 483 had bereikt, waardoor zijn run van een aandelenkoers van $ 18,84 op 31 december 2020 naar een ongekende winst van 2.465 procent kwam voor een in problemen verkerende fysieke winkel. Het aandeel GameStop stortte vervolgens terug op aarde in de dagen die volgden.

De non-profitwaakhond, Better Markets, vatte de vooruitzichten voor GameStop als volgt samen in een schriftelijke getuigenis die het aan het House Financial Services Committee verstrekte:
"Een rudimentair overzicht van de financiële en zakelijke vooruitzichten van GameStop (vóór de snelle stijging van de aandelenkoers) zou de volgende onmiskenbare conclusies hebben opgeleverd: GameStop zag de inkomsten in 2019 en 2020 fors teruglopen; het sloot winkels met weinig tot geen vooruitzichten op heropening (zelfs voordat de COVID-19-pandemie mensen weghield van winkelcentra waar veel van GameStop-winkels zich bevinden); en zijn meest elementaire activiteit - het verkopen en verhuren van videogames met hardware (harde schijf) - werd bedreigd door de nieuwe generatie videogameconsoles die niet langer waren uitgerust met harde-schijflezers en in plaats daarvan gamers nodig hadden om de games digitaal te downloaden of te streamen. Toch weerhield dit alles miljoenen investeerders die werden gehyped, misleid of gemanipuleerd, er niet van om hun zuurverdiende geld in GameStop en soortgelijke aandelen te stoppen. En dit alles lijkt niet van belang te zijn geweest voor Robinhood (en anderen) die activiteiten leidden, faciliteerden en mogelijk maakten met hefboom- en margebeleggingen waarvan sommigen nu denken dat ze zo wijdverspreid zijn geworden dat het systeemrisico's impliceert."

Wellicht hebben onze lezers misschien geen belang in GameStop of een van de andere wild-vliegende memeaandelen, maar elke belegger heeft een groot belang bij het voorkómen van systeemrisico's voor de financiële markten. We hoeven ons alleen maar te herinneren wat er in 2008 en de nasleep ervan is gebeurd toen miljoenen Amerikanen hun baan, hun huizen en hun spaargeld verloren in een poging de ergste economische crisis in de VS sinds de Grote Depressie te overleven. Die economische ineenstorting vond plaats omdat toezichthouders toen het er op aan kwam sliepen terwijl het systeemrisico zich verspreidde van de handelshuizen van Wall Street naar de federaal verzekerde megabanken van Wall Street, die hun eigen uitgestrekte handelsdesks in New York, hun derivatenhandel in Londen en hun Dark Pools over de hele wereld hebben verspreid.

Het fenomeen systeemrisico is weer terug van weggeweest, omdat het Amerikaanse Congres en de regering-Obama niet de moed hadden om harde wetgeving in te voeren toen de Democraten het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en de Uitvoerende macht controleerden in 2010. In plaats van de Glass-Steagall Act te herstellen die het financiële systeem van de VS gedurende 66 jaar had beschermd tòt de intrekking ervan in 1999, keurde het Congres in 2010 de slappe Dodd-Frank financiële hervormingswetgeving goed.

Het is ook waarschijnlijk geen toeval dat deze handel in het wilde westen plaatsvindt terwijl de door Wall Street gevreesde Gary Gensler wacht op zijn hoorzitting om de touwtjes in handen te nemen als de nieuwe voorzitter van de Securities and Exchange Commission. Die hoorzitting is gepland voor de Senaatscommissie voor banken op 2 maart. Wall Street lijkt een bericht te sturen naar Gensler, de voormalige voorzitter van de Commodity Futures Trading Commissie, waarin staat: "U mag dan wel de komende, nieuwe sheriff zijn, maar wij bezitten deze stad."

Nog even wat anders. Iets waar we - behalve onze abonnee's, ook - onze lezers op willen attenderen.

Waar u goed op moet letten zijn de snel stijgende rentetarieven. Het rendement op 10-jaars Amerikaans schatkistpapier is nu hoger dan het dividendrendement van de S&P 500.De voor inflatie gecorrigeerde rentetarieven stijgen. (ECHTE 10-jaars rente):Of voor het grotere plaatje: de 5 jaars rente op VS Treasury:En het Hindenburg Omen knippert niet geel of rood.Kijken we even wat dichter bij huis, naar Frankrijk:Elke donderdag, om ongeveer 16.30 uur lokale tijd, geeft de Amerikaanse Federal Reserve een verslag over haar balans per de vorige dag. Het staat bekend als het H.4.1-rapport of het Wednesday Level report, het woensdagniveau-verslag.

Op donderdag 4 september 2008 toonde het H.4.1-verslag van de Fed een balans van $ 935 miljard (per woensdag 3 september 2008). Dat was 12 dagen voordat iconische financiële instellingen op Wall Street begonnen in te stortwn in wat de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie ou zijn. Afgelopen woensdag 17 februari 2021 bedroeg de balans van de Fed $ 7,6 biljoen (!) - een stijging van 712,83 procent in minder dan 13 jaar tijd.

De Federal Reserve werd opgericht in 1913 en zo'n duizelingwekkende groei van de balans heeft zich in geen enkele andere periode in de geschiedenis van de VS voorgedaan - niet tijdens de Grote Depressie, zelfs niet tijdens of na de Tweede Wereldoorlog.

Wat de loop van de economische geschiedenis in de Verenigde Staten heeft veranderd en het land op een door schulden veroorzaakte rampspoed heeft gezet, is de crash van Wall Street in 2008 en de bailout-operaties, zowel monetair als fiscaal, die sindsdien zijn gevolgd, samen met de onwil van het Amerikaanse Congres om deze realiteit onder ogen te zien.

De grafieken hiernaast die de ongekende groei van de overheidsschuld en de overheidsschuld versus het bbp laten zien sinds de crash van Wall Street in 2008, bevestigen deze stelling.

Onder de vele factoren die de VS op dit destructieve schuldenpad hebben vastgehouden, zijn de volgende:

- Het falen van het Congres om de gigantische federaal verzekerde banken te scheiden van het Wall Street casino, dat wil zeggen, het herstellen van de Glass-Steagall Act, waardoor eeuwigdurende bailout-operaties van Wall Street overbodig worden;

- Het falen van het Congres om federaal verzekerde banken te ontdoen van het vermogen om voor tientallen biljoenen dollars aan levensgevaarlijke derivaten te houden, waardoor eeuwigdurende bailout-operaties overbodig zouden zijn geworden;

- De angst van de Federal Reserve om een nieuwe beurscrash toe te staan, omdat consumenten misschien bezuinigen op hun uitgaven als hun levensverzekeringen en pensioenen imploderen;

- Het falen van het Congres om bedrijfspensioenplannen terug te geven aan werknemers, waardoor loyale, productieve Amerikaanse werknemers in hun pensioenjaren een waardig leven kunnen leiden en het vermogenseffect losgekoppeld wordt van de aandelenmarkt en oudedagsvoorzieningen;

- Het falen van het Congres om zinvol forensisch onderzoek uit te voeren naar hoe de Dark Pools, de High Frequency Traders en megabanken van Wall Street hun krachten hebben gebundeld om een systeem voor het genereren van inkomsten uit fraude en een geïnstitutionaliseerd mechanisme voor vermogensoverdracht te worden, waardoor de grootste rijkdom en inkomensongelijkheid in de Amerikaanse geschiedenis is ontstaan.
De tijd dringt voor het Congres om in actie te komen.

Dat de hele economie en de financiële wereld helemaal kapotstuk is, blijkt vooral als de de prijsontwikkelingen zien (neem alleen al onze huizenprijzen die als een raket omhoogschieten). Een mooi voorbeeld van wat er goed mis is, is bijvoorbeeld het volgende (Bron: Bloomberg):


We citeren: "Volgens strategen van Deutsche Bank AG zouden Amerikaanse stimuleringscheques een golf van $ 170 miljard aan instroom van nieuw geld naar de aandelenmarkt kunnen ontketenen. Uit een enquête onder particuliere beleggers bleek dat respondenten van plan waren 37% van hun stimuleringsgeld rechtstreeks in aandelen te stoppen, schreef een team met onder meer Parag Thatte woensdag in een notitie. Met een potentieel geplande $ 465 miljard aan directe stimuleringsmaatregelen komt dat neer op $ 170 miljard, zeiden ze".

Dus de Amerikaanse overheid is nu bezig met het subsidiëren van aandelenaankopen door particulieren, door schuldpapieren uit te geven die worden opgekocht door de Federal Reserve....

 

Afdrukken Doorsturen