Wall Street in de ban van geïmplodeerd hedgefonds Archegos

De implosie van het hedgefonds Archegos, dat het vermogen van Bill Hwang, die voorheen werkzaam was bij het legendarische hedgefonds Tiger Management, beheert, beheerst nog steeds handelaren opde beursvloer. Een aantal wereldwijd opererende banken lijdt forse verliezen. De voorbode van een nieuwe crash?




De Volkskrant, gisteren:

Hedgefonds Archegos valt om en de hele markt krijgt meteen de bibbers.
Nu is Archegos omgevallen. Wie de naam nooit had gehoord – het betekent in het Grieks hoofd der goden – hoeft zich niet te schamen. Uit eerder onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen geen idee heeft wat hedgefondsen zijn, laat staan wat Archegos is.
...
De hedgefondsmarkt is in de jacht op rendement op dat vele geld explosief gegroeid. Nu al zou er 4.000 miljard dollar in die fondsen zitten. Maar dankzij de hefbomen kunnen ze daarmee posities innemen die tien keer zo groot zijn. Archegos had met een kapitaal van 10 miljard dollar een positie van 100 miljard in een negental fondsen, waaronder het mediabedrijf Viacom (CBS, MTV, Paramount).


De implosie van het hedgefonds van Archegos Capital Management heeft tot dusver miljarden dollars aan verliezen opgeleverd aan de aandeelhouders van de wereldwijde banken Credit Suisse en Nomura, wier marktwaarden sterk zijn gedaald;
het heeft ernstige reputatieschade aangericht aan Goldman Sachs en Morgan Stanley, die allebei federaal verzekerde banken mogen bezitten, zelfs nadat ze zichzelf in 2008 bijna hadden opgeblazen en dat zeker zouden hebben gedaan zonder gigantische geheime bailout-operaties van de Federal Reserve;
het halveert de marktwaarde van ViacomCBS;
de marktwaarde van Discovery is met 40 procent gedaald en
het schraapte gisteren miljarden dollars van de marktwaarde van de grote banken van Wall Street af toen geruchten de ronde deden over wie verliezen verbergt;
èn het riep opnieuw kritische vragen op over de bevoegdheid van de Federal Reserve om toezicht te houden op deze federaal verzekerde handelscasino's.

De inplosie van Archegos heeft nòg een ding gedaan. Het heeft onze lezers eraan herinnerd dat ons decennium van handenwringen over het gevaarlijke Amerikaanse brouwsel om federaal verzekerde spaarbanken tientallen biljoenen dollars aan ondoorzichtige, vrij verkrijgbare derivaten te laten bezitten, wat één van de grootste bedreigingen is voor de financiële stabiliteit van de Verenigde Staten.

Wat tot nu toe is gebeurd, en niet door één van de betrokken partijen is ontkend, is het volgende:

Nadat hij in 2012 schuldig had gepleit voor fraude met handel met voorkennis namens een ander hedgefonds dat hij oprichtte, richtte Sung Kook 'Bill' Hwang enige tijd daarna stilletjes een 'family office' op, een hedgefonds dat zelf mag beslissen of het moet registreren bij de Securities and Exchange Commission. Er zijn geen deponeringen bij de SEC die suggereren dat deze toezichthouder weet dat Archegos  bestaat of hoe het werkt, en er zijn geen 13-F-deponeringen bij de SEC om de gevaarlijke niveaus van aandelenblootstelling en hefboomwerking aan te tonen die het had vergaard door middel van derivatencontracten met enkele van de grootste banken op Wall Street. Dit roept natuurlijk de vraag op hoeveel van deze bloeiende aandelenmarkt gebaseerd is op geheime derivatencontracten tussen onbetrouwbare hedgefondsen en federaal verzekerde banken.

Bloomberg News meldde eergisteren dat Archegos mogelijk $ 5 tot $ 10 miljard aan activa heeft gebruikt bij $ 50 miljard aan exposure. In plaats van rechtstreeks aandelen te kopen of aandelenopties op beurzen te kopen, gebruikte Archegos volgens Bloomberg News en andere mediakanalen particuliere derivatencontracten (over-the-counter) om tientallen miljarden dollars aan aandelenblootstelling te verkrijgen. Een groot deel van die blootstelling was in aandelen van ViacomCBS en Discovery, evenals in Chinese technologieaandelen. Omdat die posities moesten worden afgebouwd omdat Archegos niet in staat was om margin calls te voldoen, daalde ViacomCBS meer dan 50 procent en Discovery daalde met meer dan 40 procent. (Zie bijgaande tabel.)

Volgens de Financial Times zijn Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, Nomura en UBS de tot dusver bekende vijf mondiale banken die leverage aan Archegos hebben geleverd. The Wall Street Journal meldt dat Deutsche Bank ook betrokken was bij het dumpen van aandelen in verband met wat in bezit is van Archegos.

Nomura heeft een verklaring vrijgegeven waarin wordt erkend dat er mogelijk $ 2 miljard aan verliezen is geleden. Credit Suisse heeft deze verklaring vrijgegeven:
“Een belangrijk hedgefonds uit de VS is in gebreke gebleven op de margin calls die vorige week door Credit Suisse en bepaalde andere banken zijn gedaan. Aangezien het fonds niet aan deze margeverplichtingen heeft voldaan, zijn Credit Suisse en een aantal andere banken bezig deze posities af te bouwen. Hoewel het op dit moment voorbarig is om de exacte omvang van het verlies als gevolg van deze exit te kwantificeren, kan dit zeer significant en materieel zijn voor onze resultaten over het eerste kwartaal, ondanks de positieve trends die eerder deze maand in ons handelsbericht werden aangekondigd. We zijn van plan om te zijner tijd een update over deze kwestie te geven."

Ten tijde van het bericht van Nomura hebben Goldman Sachs, Morgan Stanley en UBS niet publiekelijk gereageerd op mogelijke verliezen voor hun respectievelijke firma's.

Bij het sluiten van de handel eergisteren in New York had Nomura 14,07 procent van zijn marktwaarde verloren; Credit Suisse noteerde een verlies van 11,5 procent; Deutsche Bank daalde 3,24 procent; Morgan Stanley had 2,63 procent verloren. Goldman Sachs, nadat het concern anoniem aan de mainstream media had gelekt dat zijn verliezen waarschijnlijk "immaterieel" zouden zijn, sloot gisteren af met een verlies van slechts 0,51 procent.

Het aantal aandelen dat in ViacomCBS Klasse B is verhandeld in de afgelopen vier handelssessies suggereert dat er nog veel meer niet-bekendgemaakte verliezen zijn.
Van ViacomCBS Klasse B worden doorgaans ongeveer 27 miljoen aandelen per dag verhandeld. Maar het volume in de aandelen van de afgelopen paar handelssessies groeide tot 8 keer dat bedrag naarmate de aandelenkoers duizelingwekkende verliezen noteerde. Op woensdag bedroeg het aandelenvolume van ViacomCBS 89,8 miljoen; donderdag verhandelde het 44,2 miljoen aandelen; het volume van vrijdag steeg tot 216,6 miljoen aandelen, terwijl het volume van maandag 213,57 miljoen aandelen bereikte.

Om de situatie nog opvallender te maken, bevatte het prospectus dat vorige week door ViacomCBS bij de SEC werd ingediend voor een secundair aanbod om ongeveer $ 1,67 miljard van zijn gewone aandelen klasse B en ongeveer $ 1 miljard van zijn serie A verplicht converteerbare preferente aandelen te verkopen, met zes Joint Book-Running Managers, waarvan er twee zijn - daar komen ze! - Morgan Stanley (vermeld als nummer één) en Goldman Sachs (vermeld als nummer vier).
De verzekeraars hebben de gewone aandelen geprijsd op $ 85 per aandeel. In het persbericht voor de deal stond dat deze naar verwachting afgelopen vrijdag 26 maart zou worden afgesloten. Dat is de dag dat de aandelen op de open markt werden verhandeld tegen een hoogste stand van $ 66,27 en een dieptepunt van $ 39,81 en Morgan Stanley en Goldman Sachs dumpten aandelen van ViacomCBS vanwege hun betrokkenheid bij het hedgefonds met de hoge schuldenlast, Archegos Capital Management.

Op 9 maart kondigde Morgan Stanley aan dat het "erkend was voor toonaangevende technologie voor risicobeheer". Drie weken later belandde het midden in één van de grootste implosies van hedgefondsen sinds de financiële crisis van 2008, wat ernstige vragen oproept over hoe het bedrijf risico's beheert.

De Federal Reserve alsmede de voorzitter en CEO van Morgan Stanley, James Gorman, brengen zowel Morgan Stanley als de toezichthouder van haar bankholding nog meer in verlegenheid. Gorman zetelt in de Raad van Bestuur van de New York Fed, aan wie de Federal Reserve een groot deel van de zaken (toezicht op de banken van Wall Street) heeft uitbesteed.

Een blik op Morgan Stanley's $ 647 miljard grote aandelenportefeuille (die het heeft ingediend bij de Securities and Exchange Commission voor het kwartaal dat eindigde op 31 december 2020) verklaart waarom van Morgan Stanley taal noch teken is vernomen sinds het Archegos-schandaal zich heeft afgespeeld.

Morgan Stanley had belangrijke aandelenposities waarvan persberichten zeggen dat ze de afgelopen dagen massaal werden geliquideerd omdat het hedgefonds, Archegos Capital Management, niet kon voldoen aan zijn margin calls bij zijn bankiers, waaronder Morgan Stanley. Volgens persberichten hadden de banken Archegos toegestaan zichzelf omhoog te "leveragen" van 8 tot 1 tot 20 tot 1. Die aandelen omvatten het Amerikaanse mediaconglomeraat ViacomCBS; de Amerikaanse tv-zender Discovery; het Chinese internetbedrijf Baidu; het Chinese online bijlesbedrijf GSX Techedu; de Chinese online discountwinkel VIPShop Holdings; de Chinese videosite iQIYI; online detailhandelaar in luxegoederen Farfetch; en streamingbedrijf Tencent Music Entertainment, evenals mogelijk anderen.

Het feit dat de portefeuille van Morgan Stanley aanzienlijke posities had in dezelfde aandelen als Archegos Capital, wordt waarschijnlijk verklaard door wijdverspreide mediaberichten dat het hedgefonds een zware blootstelling aan deze aandelen had verworven, niet omdat het ze rechtstreeks of tegen marge had gekocht, maar omdat het in aandelenderivaten (swaps) met meerdere banken, waaronder Morgan Stanley, Goldman Sachs, Credit Suisse en Nomura was aangegaan. Andere wereldwijde banken, waaronder Wells Fargo, UBS en Deutsche Bank, waren ook betrokken bij Archegos, hoewel de volledige omvang van hun relatie nog niet bekend is.

Naast de verklaringen van Nomura en Credit Suisse heeft ook Wells Fargo er een uitgegeven: “We hadden een uitstekende broker-relatie met Archegos. We hebben de afgelopen week te allen tijde een goed onderpand gekregen en hebben geen exposure meer. We hebben geen verliezen geleden als gevolg van het afsluiten van onze blootstelling."

Maar tot vanmorgen zweeg Morgan Stanley over de kwestie, ondanks persberichten dat het de afgelopen dagen op grote schaal bezig was met het dumpen van zijn Archegos-gerelateerde aandelen. Gisteren meldde de Wall Street Journal dat Morgan Stanley "zondagavond 45 miljoen aandelen van ViacomCBS Inc. had verkocht", zogenaamd om verdere dalingen te voorkómen toen de Amerikaanse markt op maandag werd geopend.

Volgens de 13F SEC-aanvraag van Morgan Stanley bezat het 43,2 miljoen aandelen van ViacomCBS Klasse B met een waarde van $ 1,6 miljard op 31 december 2020. Hoeveel van die aandelen verbonden waren aan een Archegos-aandelenswapontract is onbekend. Hoeveel Morgan Stanley bij de verkoop van die aandelen verloor, is ook niet bekend. Wat bekend is, is dat ViacomCBS meer dan 50 procent van zijn marktwaarde verloor tussen woensdag vorige week en de slotkoers op maandag.

Een ander potentieel aanzienlijk verlies kwam van de aandelen van het Chinese online bijlesbedrijf GSX Techedu. De 13F-aanvraag van Morgan Stanley bij de SEC toont aan dat het 14,66 miljoen ADR's van het bedrijf bezat op 31 december 2020, mogelijk verbonden met een aandelenswap met Archegos. Op dat moment had de positie een marktwaarde van $ 758,3 miljoen op basis van een slotkoers van $ 51,71 op 31 december. De GSX ADR's sloten gisteren op $ 33,29, een daling van 36 procent ten opzichte van eind vorig jaar. Een American depositary receipt (ADR) is een verhandelbaar certificaat dat is uitgegeven door een Amerikaanse spaarbank en dat een bepaald aantal aandelen - vaak één aandeel - van de aandelen van een buitenlands bedrijf vertegenwoordigt.... ADR's bieden Amerikaanse investeerders een manier om aandelen in buitenlandse bedrijven te kopen die anders niet beschikbaar zouden zijn.

Morgan Stanley wordt momenteel waarschijnlijk nauwlettend gevolgd door de Federal Reserve, die hopelijk de teugels heeft overgenomen van de diep in conflicten verkerende New York Fed. Volgens een overheidscontrole van de geheime leningen van de Fed aan de handelshuizen op Wall Street tijdens en na de implosie van Wall Street in 2008, waarbij aanzienlijk derivaten werden opgeblazen, was Morgan Stanley de op één na grootste ontvanger (na Citigroup) van de geheime leningen van de Fed die werden doorgesluisd van 1 december 2007 naar ten minste 21 juli 2010 - om het gebrek aan risicobeheersing op Wall Street te redden. Morgan Stanley ontving in totaal $ 2,04 biljoen (!) aan cumulatieve leningen van de Fed. Ja, dat is ‘biljoen’ met een ‘b’. (Zie onderstaande grafiek van de Government Accountability Audit (GAO) -audit.)

We zijn bijzonder wantrouwend over het zwijgen van Morgan Stanley, omdat tijdens de laatste financiële crisis één van Morgan Stanley's handelaars, Howie Hubler, $ 9 miljard van het kapitaal van het bedrijf verloor door te wedden op subprime-schulden. Hubler's personage speelde geen rol in de fil The Big Short, maar Michael Lewis, die het boek schreef waarop de film is gebaseerd, vertelde het publiek veel over Hubler op zijn webpagina's.
Lewis beschrijft Hubler als een hoog gewaardeerde obligatiehandelaar bij Morgan Stanley, die $ 25 miljoen verdiende in een jaar voorafgaand aan de ineenstorting van de subprime hypotheekmarkt. Hubler was één van degenen die vroegtijdig gokten dat de subprime-obligaties met een lagere rating zouden mislukken. Hij gebruikte credit default swaps (derivaten) om zijn weddenschappen te sluiten. Maar omdat hij premies moest uitbetalen op deze weddenschappen totdat de ineenstorting kwam, plaatste hij volgens Lewis $ 16 miljard aan andere weddenschappen op hoger gewaardeerde delen van de subprime-markt. Toen die weddenschappen mislukten, verloor Morgan Stanley minstens $ 9 miljard.

Morgan Stanley werd opgericht in 1935 nadat het Amerikaanse Congres in 1933 de Glass-Steagall Act had aangenomen, waardoor banken als JPMorgan geen verzekerde deposito's mochten aanhouden en tegelijkertijd een investeringsbank exploiteren om in te schrijven voor en te speculeren in aandelen. JPMorgan koos ervoor om een commerciële bank te blijven die nieuw verzekerde deposito's accepteerde, terwijl andere partners het bedrijf verlieten om de investeringsbank Morgan Stanley op te richten.

De verliezen van Wall Street-banken na de crash van 1929 waren te wijten aan roekeloze speculaties op de aandelenmarkt en een belangrijke oorzaak van de Grote Depressie. Voorafgaand aan de Glass-Steagall Act in 1933 was er geen federale verzekering voor bankdeposito's, dus miljoenen mensen verloren alles wat ze hadden gestort bij de bankroet gegane banken of hadden slechts centen per dollar ontvangen.

Na decennia van druk van Wall Street heeft Clinton (die het tijdens zijn presidentschap vooral druk had met het spelen met sigaren) in 1999 de Glass-Steagall Act ingetrokken, waardoor de hereniging van de casino-handelshuizen op Wall Street met federaal verzekerde banken mogelijk werd gemaakt. Slechts negen jaar later implodeerde Wall Street in een herhaling van 1929, wat de ergste economische ineenstorting veroorzaakte sinds de Grote Depressie.

Aan het begin van de financiële crisis in 2008 was Morgan Stanley voornamelijk een investeringsbank met een grote retailmakelaardij. Maar op het hoogtepunt van de crisis van 2008 stond de Federal Reserve zowel Morgan Stanley als Goldman Sachs toe om bankholdings te worden, onderworpen aan regulering door de New York Fed en met toegang tot leningen tegen het Discount Window.

Om de situatie vandaag bijzonder moeilijk te maken, bezit Morgan Stanley twee federaal verzekerde spaarbanken waar de Amerikaanse belastingbetaler als het fout gaat voor opdraait. Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) had Morgan Stanley Bank, National Association $ 147 miljard aan deposito's in bezit op 30 juni 2020. Morgan Stanley Private Bank had op dezelfde datum $ 94 miljard aan deposito's.

En dan is er ook nog het krankzinnige niveau van derivaten van Morgan Stanley. Volgens de nieuwe release van 23 maart van het Office of the Comptroller of the Currency, de toezichthouder van de nationale banken, heeft Morgan Stanley een notionele derivatentotaal (nominaal bedrag) van $ 31,9 biljoen per 31 december 2020. Inderdaad, in Biljoenen dollars.








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[31 maart 2021]



Afdrukken Doorsturen