Militaire analist waarschuwt voor nieuwe wereldoorlog

De crisis aan de grens tussen Rusland en Oekraïne heeft Europa op scherp gezet, waarbij een defensie-analist waarschuwt dat de situatie binnen enkele weken kan uitmonden in een wereldoorlog als er niet snel een einde wordt gemaakt aan de oplopende spanningen in die regio.




Pavel Felgenhauer, een onafhankelijke Russische militaire analist, heeft gezegd dat er binnen vier weken een Europese of zelfs een wereldoorlog kan uitbreken in Oekraïne nadat Rusland 4.000 soldaten naar de betwiste grens met zijn buurland heeft gestuurd.

"De dreigingen nemen toe, en snel. Veel wordt niet besproken in de media, maar we zien zeer slechte signalen. De crisis kan escaleren tot een pan-Europese oorlog, zelfs een wereldoorlog," zei hij.

De analyse komt nadat de Russische president Vladimir Poetin tot 4.000 Russische soldaten samen met tanks en andere gepantserde voertuigen naar de betwiste grens met zijn buurland heeft gestuurd. Vorige week had de Oekraïense opperbevelhebber Ruslan Khomchak gezegd dat Rusland strijdkrachten opbouwt nabij de grenzen van Oekraïne als een bedreiging voor de veiligheid van het land, en hij Moskou beschuldigt van het voeren van een 'agressief beleid' jegens Kiev.

In opmerkingen aan het parlement beschuldigde Khomchak ook pro-Moskou-separatisten van het systematisch schenden van een in juli 2020 overeengekomen staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Oekraïne en Rusland hebben elkaar de schuld gegeven van een piek in geweld in het conflict, dat volgens Kiev sinds 2014 14.000 mensen heeft gedood. Het Kremlin zei echter dat Russische militaire bewegingen nabij de gedeelde grens met Oekraïne geen bedreiging vormden voor Oekraïne of wie dan ook, en dat Moskou troepen naar eigen goeddunken door haar land verplaatste.

De Oekraïense president Zelensky drong er dinsdag bij de NAVO nog maar weer eens op aan om het toetredingsplan van zijn land te versnellen, en zei dat er een signaal richting Rusland moet worden afgegeven naarmate de spanningen tussen de buren toenemen. Zelensky weet - zoals we in eerdere artikelen schreven - dat Oekraïne op het militaire vlak geen partij is voor Rusland, en dat het alleen een vuist kan maken met de hulp van de NAVO.

In een tweet aan het schoothondje van het Pentagon, de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, zei Zelensky, nadat de twee elkaar over de telefoon hadden gesproken, dat Kiev zich had gecommitteerd aan defensiehervormingen waartoe de alliantie had opgeroepen om te onderhandelen over een Membership Action Plan (MAP) voor Oekraïne.


Dat het Westen erop gebrand is het land op te nemen, kunnen we opmaken uit de volgende tweet:


De Oekraïense president zei dat hij vrijdag in een telefoontje van de Amerikaanse president Joe Biden de verzekering had gekregen dat Washington Oekraïne niet in de steek zou laten in het licht van Russische "agressie".

De NAVO zei vorige week donderdag dat het bezorgd was over de Russische militaire opbouw nabij de grenzen van Oekraïne toen NAVO-ambassadeurs bijeenkwamen om de recente piek in geweld in de oostelijke Donbass-regio van Oekraïne te bespreken. Middels een door de bevolking van de Krim georganiseerd referendum sloot in 2014 het schiereiland (dat niets wilde weten van het naziregime in Kiev) zich aan bij Rusland, waardoor westerse veroordeling en directe sancties werden opgelegd.

Biden benadrukte het engagement van zijn regering voor een strategisch partnerschap met Oekraïne en steun voor de anticorruptieplannen en hervormingsagenda van Zelenskiy (waarbij van dat laatste natuurlijk niets terechtkomt). Oekraïne en Groot-Brittannië zullen deze zomer gezamenlijke militaire oefeningen houden met troepen van NAVO-leden, zeiden Oekraïense defensiefunctionarissen zaterdag, een actie die Moskou kan irriteren.

De Generale Staf van de strijdkrachten van Oekraïne zei in een verklaring dat bij de oefeningen meer dan 1.000 militairen uit ten minste vijf landen in de transatlantische militaire alliantie van de NAVO betrokken zullen zijn. Ondertussen heeft het Kremlin meermalen gezegd dat het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne de situatie alleen maar zou "verslechteren" en Moskou zou kunnen dwingen aanvullende maatregelen te nemen om zijn eigen veiligheid te waarborgen.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vertelde vrijdag aan verslaggevers dat de situatie in Oost-Oekraïne tussen de Oekraïense regeringstroepen en de door Rusland gesteunde separatistische troepen nogal beangstigend was en dat daar verschillende "provocaties" plaatsvonden.

Overbodig nogmaals te benadrukken dat Zelensky vorige week een decreet heeft ondertekend om de Krim met geweld weer in te nemen - wat dus mede de aanleiding voor Moskou was troepen en materieel naar de betrokken regio te sturen. Daarnaast wordt de door de Amerikaanse regering geïnitieerde en in de mainstream media psychologische oorlog tegen Rusland gevoerd - de militaire manoeuvre "Defender Europe 21" op de Balkan nabij de Russische grens.

We zien een duidelijke toename in het spierballenvertoon van het Westen. Buiten de eerder genoemde oefening Defender Europes 21 werd er van 22 februari tot 5 maart in de Ionische Zee de anti-onderzeeëroefening "Dynamic Manta" van de NAVO gehouden. Er werd aan deelgenomen door oorlogsschepen, onderzeeërs en vliegtuigen uit de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Spanje, België en Turkije. De twee belangrijkste eenheden die bij deze oefening betrokken waren, waren een Amerikaanse nucleaire aanvalsonderzeeër uit de Los Angeles-klasse en het Franse nucleair aangedreven vliegdekschip Charles de Gaulle, samen met zijn gevechtsgroep, en een nucleaire aanvalsonderzeeër was ook inbegrepen.

Terwijl de marine-oefeningen in volle gang waren, voerden strategische B-1-bommenwerpers die vanuit Texas naar Noorwegen waren ingezet, samen met Noorse F-35-straaljagers 'missies' uit nabij Russisch grondgebied om 'de paraatheid en het vermogen van de demonstraties van de Verenigde Staten ter ondersteuning van bondgenoten te vergroten'.

De militaire operaties in Europa en de aangrenzende zeeën vinden plaats onder bevel van US Air Force General Tod Wolters, die het Amerikaanse Europese commando leidt (en tegelijkertijd voor de NAVO in zijn positie van Supreme Allied Commander in Europa - deze positie wordt altijd bezet door een Amerikaanse generaal).

Al deze militaire operaties worden officieel gerechtvaardigd als "Europa verdedigen tegen Russische agressie", wat de realiteit op zijn kop zet: de NAVO heeft zich met haar strijdkrachten en zelfs kernwapenbases in Europa uitgebreid tot in de buurt van Rusland. Op de Europese Raad van 26 februari verklaarde NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg dat "de dreigingen waarmee we werden geconfronteerd voorafgaand aan de pandemie nog steeds bestaan", waarbij "de agressieve acties van Rusland" op de eerste plaats kwamen en, op de achtergrond, een dreigende "Rise of China". Vervolgens benadrukte hij de noodzaak om de transatlantische band tussen de Verenigde Staten en Europa te versterken, zoals de nieuwe regering-Biden dat graag wil, en om de samenwerking tussen de EU en de NAVO naar een hoger niveau te tillen.

De Europese Raad heeft eerder nogmaals bevestigd om "de toezegging om nauw samen te werken met de NAVO en de nieuwe regering-Biden op het gebied van veiligheid en defensie en om de EU militair sterker te maken".

Zoals premier Mario Draghi in een toespraak benadrukte, moet deze versterking plaatsvinden in een complementair kader met de NAVO en in coördinatie met de VS. De militaire versterking van de EU moet daarom complementair zijn aan die van de NAVO, die weer complementair is aan de Amerikaanse strategie, aldus de Italiaan - die jarenlang verantwoordelijk is geweest voor het financiële wanbeheer van de Europese Centrale Bank (en daarvóór Griekenland de EU op frauduleuze wijze heeft binnengesjoemeld).

Genoemde strategie bestaat er eigenlijk in om in Europa oplopende spanningen met Rusland uit te lokken om de invloed van de VS in de Europese Unie zelf te vergroten. Een steeds gevaarlijker en duurder spel omdat het Rusland ertoe aanzet zichzelf militair te versterken.

Ondanks de recente mislukkingen in Afghanistan en Libië richten de Amerikanen (en de NAVO) hun militaire waanzin op twee formidabele nucleair bewapende vijanden: Rusland en China.

Rusland en China gebruiken als rechtvaardiging voor de herbewapening van het Westen is een sleutelelement van het nieuwe Strategische Concept van het Bondgenootschap, getiteld NATO 2030: United For a New Era, dat tot doel heeft de rol van het Bondgenootschap in de wereld voor het komende decennium te bepalen.

Is er nu niet één politicus in het Westen die zich afvraagt hoe het kan dat een organisatie die zich in naam inzet voor het voorkómen van oorlogen en zich in hoort te zetten voor het handhaven van vrede, steeds weer oorlogen begint die vele duizenden menselijke slachtoffers tot gevolg hebben, en landen over de hele wereld in geweld, chaos en armoede storten?




In onze volgende weekend-nieuwsbrief een speciale bijlage over de NAVO.


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[6 april 2021]



Afdrukken Doorsturen