Hoe de ondergang van nòg een hedgefonds de beurs zal laten crashen

De aandelenmarkt is slechts één implosie van een hedgefonds verwijderd van een crash. We laten zien waarop we die bewering baseren.




Volgens de meest recente 13F-documenten die in de VS zijn ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) zitten de grootste banken van Wall Street elk op honderden miljarden dollars aan aandelenposities - waarvan we nu weten dat het ondermeer aandelenposities met een hoge hefboomwerking voor hedgefondsen, genaamd family offices, zijn.

Het doel van de 13F-formulier van de SEC is om het publiek transparantie te bieden met betrekking tot de uiteindelijke begunstigden van openbaar verhandelde aandelen. Instellingen die meer dan $ 100 miljoen aan activa aanhouden worden verondersteld de 13F in te dienen. Maar zoals het publiek de afgelopen maand tot zijn grote schrik heeft kunnen zien heeft een roekeloos hedgefonds genaamd Archegos Capital Management aandelenposities opgebouwd die geschat worden op $ 100 miljard - door ongeveer $ 90 miljard daarvan te lenen van een handvol van de grootste banken van Wall Street.

Archegos was actief sinds 2013, maar had nog nooit een 13F-formulier van zijn aandelenposities bij de SEC ingediend omdat de betreffende  banken een contract hadden opgesteld (dat ze twijfelachtig een derivatenruilovereenkomst noemen) waardoor de banken de aandelenposities van Archegos op één hoop konden gooien bij de 13F-deponeringen van diezelfde banken, waardoor het voor het publiek lijkt alsof de banken deze posities daadwerkelijk zèlf in hun bezit hadden.

Het hoogst twijfelachtige contract deed op magische wijze nog drie andere dingen:
- het stelde de banken in staat om te vermijden dat de Volcker-regel hen belette een hedgefonds te bezitten, terwijl ze toch hun balans konden uitlenen aan een hedgefonds;
- het stond hen toe om Verordening T van de Federal Reserve te negeren, die hen zou hebben beperkt tot een initiële marge-lening van niet meer dan 50 procent van de aankoopprijs van de aandelen; en
- het stelde hen in staat om hun eigen interne broker-dealerregels over lenen tegen geconcentreerde aandelenposities te negéren. Precies wie wel of niet de vermogenswinstbelasting op deze aandelentransacties betaalde, is ook een open vraag - wat veel weg heeft van een belastingontwijkingsmanoeuvre.

Toen Archegos in maart implodeerde en niet kon voldoen aan de margestortingen, rapporteerden sommige van deze banken forse verliezen.

Archegos is duidelijk slechts één rotte appel in een overrijpe fruitmand. Er zijn duizenden andere family office hedgefondsen en geen enkele federale toezichthouder lijkt enig idee te hebben hoeveel méér van dergelijke contracten er tussen de hedgefondsen en de banken van Wall Street zijn gesloten.

Elke Amerikaan zou hierover bij de politiek aan de bel moeten trekken, omdat de banken die bij Archegos betrokken zijn ook federaal verzekerde, spaargelden accepterende banken bezitten. Als die banken weer opblazen vanwege hun casinocultuur en bedrieglijke derivaten, zal het opnieuw de Amerikaanse belastingbetaler zijn die een pistool tegen zijn hoofd krijgt om met geld over de brug te komem - in een herhaling van de bailout-operaties van 2008.

Even een overzichtje van waar we het over hebben. Vanaf hun meest recente 13F-deponeringen voor het kwartaal dat eindigde op 31 december 2020, staat hieronder aangegeven hoeveel aandelen de resp. banken aanhouden voor zichzelf of in het geheim voor niet nader genoemde hedgefondsen: (elk van deze handelshuizen op Wall Street heeft federaal verzekerde, spaargelden accepterende banken)

Bank of America: $776,2 miljard

JPMorgan Chase: $680,6 miljard

Morgan Stanley: $647,47 miljard

Goldman Sachs: $388,6 miljard

Citigroup: $169,39 miljard

En dat zijn nog maar vijf banken van de meer dan 5.000 die er in de VS zijn en ze hebben $ 2,66 biljoen aan aandelen in hun bezit. Het publiek heeft géén idee of de aandelen daadwerkelijk eigendom zijn van deze banken of van overbelaste, roekeloze hedgefondsen met een geschiedenis van dat zij zichzelf (kunnen) opblazen.

Drie van die vijf banken (JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup's Citibank) zijn de drie grootste federaal verzekerde banken in de VS. Samen hebben de verzekerde bankonderdelen van deze drie financiële instellingen meer dan $ 4,8 biljoen aan deposito's.

Om inzicht te geven van hoe wijdverbreid het Archegos fruitmandprobleem is voor de grootste banken van Amerika, hebben we een steekproef genomen om te zien welke andere grote family office hedgefondsen hun aandelenbezit niet rapporteren in een 13F-aanvraag bij de SEC en dus een soortgelijk derivatenswapcontract met de banken kunnen hebben, net als Archegos.

We kwamen erachter dat het Willett Advisors family office hedge fund van miljardair Michael Bloomberg sinds 2014 geen 13F heeft ingediend en dat de aanvraag slechts $ 273.000 aan activa liet zien. Volgens CaproAsia is Willet Advisors het op zes na grootste family office ter wereld met $ 25 miljard aan activa. (Dus als de redactie van Bloomberg News vertelt dat Archegos "no big deal" was en dat "er weinig is dat  toezichthouders moeten doen", dan kunnen we dat beslist met een grote korrel zout nemen.)

Het publiek heeft onlangs ook vernomen dat de SEC vrij vaak verzoeken om 13F-formulieren op vertrouwelijke basis in behandeling neemt.

Volgens CaproAsia's lijst van de top 10 family offices heeft het Bezos Expeditions family office van miljardair Jeff Bezos $ 107 miljard aan activa. Maar de SEC heeft helemaal geen 13F-aanvraag voor de entiteit in haar openbare registers.

En dan is er ook nog de miljardair James Simon, oprichter van Renaissance Technologies, één van 's werelds grootste hedgefondsen. (Lees ons artikel "Activiteiten hedgefondsen en grootbanken in VS doen denken aan 2008") Simons family office wordt Euclidean Capital genoemd. De 13F-aanvraag voor het kwartaal dat eindigde op 31 december 2020 toont $ 472 miljoen aan activa. Maar CaproAsia geeft aan dat het $ 21 miljard aan activa beheert. Zijn de rest van die activa verborgen op de balans van een bank? Onder het huidige, miljardairvriendelijke, onbetrouwbare rapportagesysteem van de SEC is het allemaal maar één groot raadspel van wie wat bezit.

Een ander voorbeeld is het family office van miljardair Bill Gates, Cascade Investments. Volgens CaproAsia staat het op de derde plaats van 's werelds grootste family offices met $ 51 miljard aan activa. Cascade Investments heeft geen 13F-formulier bij de SEC ingediend sinds het kwartaal dat eindigde op 30 september 2008 (toevallig, hetzelfde kwartaal waarin Wall Street zichzelf opblies en daarmee de aandelenmarkt in de ondergang meenam). Op dat moment toonde Cascade Investments $ 4,32 miljard aan aandelenposities. De enige deponeringen sinds die tijd laten eenvoudig zien welke aandelen het heeft verworven en verkocht, maar niet de 13F die de volledige posities in zijn portefeuille en hun waarde zou tonen.

Slechts een paar voorbeelden, maar u begrijpt wel wat wij bedoelen.....






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[23 april 2021]



Afdrukken Doorsturen