Laat de Amerikaanse beurswaakhond SEC nu eindelijk zijn tanden zien?

Het Amerikaanse House Financial Services Committee houdt vandaag om 12.00 uur lokale tijd zijn derde hoorzitting over de GameStop- en andere meme-aandelenhandel in januari. Het zal de eerste keer zijn dat de pas beëdigde voorzitter van de SEC, Gary Gensler, getuigenis aflegt voor het Congres. Zo werd er door de machthebbers (en charlatans) van Wall Street reikhalzend uitgekeken naar de schriftelijke verklaring die Gensler aan de commissie verstrekte... om inzicht te krijgen hoe hij in zijn plannen aangeeft marktmisbruik en ontwijkende regelgeving te beteugelen.


Hoewel Gensler op de meeste fronten in zijn verklaring voor de hoorzitting van vandaag net zo dubbelzinnig was als in zijn getuigenis tijdens zijn hoorzitting, gaf hij wel een sterke aanwijzing dat hij de bevoegdheid van de SEC zou kunnen gebruiken om de megabanken te dwingen de uiteindelijke begunstigden van aandelen die worden aangehouden in het kader van misleidende derivatencontractennauwkeurig, te rapporteren.

Het publiek vernam van de implosie van het family office hedgefonds Archegos Capital Management eind maart, dat Archegos de uiteindelijke eigenaar was van naar schatting $ 100 miljard aan aandelen, waarvoor het slechts $ 10 miljard aan onderpand had verstrekt. De banken hadden Archegos toegestaan zijn identiteit als de uiteindelijk gerechtigde van de aandelen verborgen te houden, omdat de banken die aandelen rapporteerden alsof de banken zèlf die daadwerkelijk aandelen bezaten op hun openbaar gemaakte 13F-deponeringen bij de SEC. Tot dusver heeft dit "grapje" verliezen van meer dan $ 10 miljard tot gevolg gehad voor wereldwijde systeembanken.


Gensler schreef het volgende in zijn verklaring voor de hoorzitting van vandaag:

Bovendien wilde ik kort de gebeurtenissen eind maart vermelden die verband hielden met het falen van family office Archegos Capital Management en de aanzienlijke verliezen die werden geleden door verschillende wereldwijde financiële instellingen die prime brokerage diensten aan Archegos leverden. De kern van dat verhaal was Archegos' gebruik van total return swaps op basis van onderliggende aandelen, en de aanzienlijke blootstelling van de prime brokers aan het family office hedgefonds. Onder Dodd-Frank gaf het Congres de regelgevende bevoegdheid aan de SEC om de rapportagevereisten voor economisch eigendom uit te breiden tot total return swaps en andere op effecten gebaseerde swaps. Ik heb het personeel onder meer gevraagd aanbevelingen voor de Commissie te overwegen over het al dan niet opnemen van total return swaps en andere op effecten gebaseerde swaps onder nieuwe openbaarmakingsvereisten, en zo ja, hoe.


Hoe belangrijk deze openbaarmakingskwestie is voor de integriteit van de Amerikaanse financiële markten en het vertrouwen van bedrijven om hun aandelen op Amerikaanse beurzen te blijven noteren, wordt het best verklaard door wat Archegos' geheime derivatencontract deed met de aandelen van de aan de New York Stock Exchange genoteerde onderneming ViacomCBS - een bedrijf dat deel uitmaakt van de S&P 500 en eigenaar is van één van de grootste televisienetwerken in de VS.

Volgens berichtgeving in de New York Times was één van de aandelen van Archegos "$ 20 miljard aan aandelen van ViacomCBS", die "werden aangehouden door middel van complexe financiële instrumenten, derivaten genaamd, gecreëerd door de banken". Er van uitgaande dat het verslag van de New York Times correct is, bezat Archegos volgens onze eigen berekeningen medio maart ongeveer 208 miljoen aandelen van ViacomCBS, wat eenverbluffende 34% is van het totale aantal uitstaande aandelen van die onderneming. Maar omdat de wereldwijde banken het technische eigendom van de aandelen claimden voor rapportagedoeleinden, was Archegos in staat om SEC-deponeringen te vermijden. Als dat wel was gebeurd zou dat zowel publieke investeerders als de raad van bestuur van ViacomCBS hebben gewaarschuwd dat een waanzinnig "gehefboomd" hedgefonds, beheerd door een man met een duistere verleden, Sung Kook (Bill) Hwang, dit enorme belang had verworven.

Als gevolg van margin calls waaraan Archegos niet kon voldoen, gingen de aandelen van ViacomCBS in maart op een achtbaanrit en crashten van een slotkoers van $ 100,34 op 22 maart naar een slotkoers van $ 48,23 op vrijdag 26 maart,, slechts vier dagen later. De koers van het aandeel moet nog herstellen. Het sloot gisteren aan het eind van de handelsdag op $ 39,10.

Dit is zeker niet het soort aandelenmarkt dat vertrouwen wekt bij enkele van de grootste bedrijven ter wereld die ervoor hebben gekozen hun aandelen op de Amerikaanse beurzen te laten verhandelen.

De misleidende geheime derivatencontracten ontweken niet alleen openbaarmakingsverplichtingen met de SEC, ze ontweken ook andere essentiële regels die de integriteit van de financiële markten moeten beschermen.

De Regulation T van de Federal Reserve, gecodificeerd in 12 CFR § 220.12, beperkt margeleningen op aandelentransacties als volgt: "50 procent van de huidige marktwaarde van het effect of het percentage dat is vastgesteld door de regelgevende instantie waar de transactie plaatsvindt, afhankelijk van wat het grootst is." Maar door gebruik te maken van private, bilaterale derivatencontracten dachten de banken (terecht of ten onrechte) dat ze maar liefst 90 procent marge-leningen konden aanbieden op 10 procent onderpand.

De ondernemingen van Wall Street hebben ook hun eigen interne regels overtreden om een hoge hefboomwerking op geconcentreerde aandelenposities te bieden. ViacomCBS was slechts één van de vele aandelen waarin Archegos een sterk geconcentreerde positie bezat. En zoals we in een eerder artikel schreven is er de onbeantwoorde vraag of de derivatencontracten ook een vorm van belastingontduiking waren om te voorkómen dat die bedrijven vermogenswinstbelasting moesten betalen.
(Zie ons artikel "
Activiteiten hedgefondsen en grootbanken in VS doen denken aan 2008".)

Wellicht was er nog een ander soort ontwijking die door deze derivatencontracten werd gebruikt. Een andere getuige die vandaag een verklaring zal afgeven is Michael Bodson, president en CEO van een grote verrekenings(clearing)organisatie in de VS, de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), die eigendom is van de grote handelshuizen op Wall Street.

In Bodsons schriftelijke getuigenis van vandaag legt hij uit hoe bedrijven die buitensporig veel hefboomwerking aangaan, worden getroffen met een "premium kapitaalpremie". Bodson legt het als volgt uit:
“Deze heffing werd in 2006 goedgekeurd na marktverstoringen veroorzaakt door het falen van een clearinglid van NSCC en andere clearinginstituten. De kapitaalpremie is bedoeld om clearingleden te ontmoedigen om meer risico in hun portefeuilles bij NSCC te nemen dan hun kapitaal redelijkerwijs kan ondersteunen. Omdat een clearinglid mogelijk verplicht kan zijn om snel geld te verstrekken aan NSCC en andere clearinginstituten, vormt een clearinglid dat overmatig veel schulden heeft een verhoogd risico op wanbetaling."

Maar als verrekeningsinstanties deze buitensporige hefboomwerking niet kunnen zien omdat het zich verschuilt in particuliere derivatencontracten tussen twee partijen - een federaal verzekerde megabank en een hedgefonds - dan kunnen ze die kapitaalpremie niet beoordelen, waardoor de marktintegriteit voor alle spelers wordt aangetast.

Archegos gaf slechts een klein kijkje in een gigantisch Hotel California. Zoals we vorige week schreven, zijn aandelenderivatencontracten van federaal verzekerde banken explosief gestegen, van $ 737 miljard naar $ 4,197 biljoen (!) sinds de crash van 2008 en geen enkele federale toezichthouder heeft ook maar enig idee wat er in deze private bilaterale contracten staat.

Hoewel de hoorzitting van vandaag zich meer zal focussen op het GameStop-fiasco dan op Archegos en zijn derivatencontracten, hopen we dat wanneer de CEO's van de grote banken van Wall Street op 26 mei en 27 mei voor de Senate Banking en House Financial Services Committees worden gesleept, en het publiek meer antwoorden krijgt over deze gevaarlijke derivatencontracten die niet alleen de integriteit van de handel op Amerikaanse financiële markten bedreigen, maar ook de veiligheid en soliditeit van de grootste federaal verzekerde banken in de VS.



[In ons weekend magazine gaan we verder in op deze materie, en komen ook de (gevaren van) high frequency traders en de Dark Pools van de grote banken ter sprake]






[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's]



[6 mei 2021]

 

Afdrukken Doorsturen