Amerikaanse toezichthouders letten op cryptocurrencies

Tijdens de crypto-gekte komen het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Federal Reserve en de Senate Banking Committee gisteren elk met hun sterke verklaringen over de cryptocurrencies.


We herhalen het nog maar even: iedereen zou ondertussen moeten weten dat de bitcoin ongeveer net zo geschikt is als betaalmiddel als Elon Musk geschikt is als de CEO van een S&P 500-bedrijf. Op bijgaande grafiek ziet u de Amerikaanse dollarindex, de oranje lijn, die behoorlijk stabiel is, wat betekent dat de munt een redelijk stabiele valuta is om betalingen voor goederen en diensten te doen. Daarentegen ziet de bitcoin, de groene lijn, eruit als een patiënt met een hartaanval die wordt overvallen op een brancard.

Een cryptocrash op de Amerikaanse financiële markten op woensdag, aangespoord door China dat beslissende maatregelen nam om cryptocurrencies te blokkeren als betaalmiddel bij financiële instellingen en betalingsbedrijven werd gevolgd door een bescheiden "herstel" gisteren, terwijl vandaag de crypto's weer hard onderuit gaan. Zo levert de bitcoin op het moment van schrijven (20.15 uur) 8% in, terwijl Ethereum een kleine 12% kwijt is.

De gekte van de afgelopen dagen heeft blijkbaar een vuurtje ontstoken onder het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Federal Reserve, om uiteindelijk ten aanzien van dit onderwerp uit hun bunkers te komen. Senator Sherrod Brown, voorzitter van de Senaatscommissie voor het bankwezen (Senate Banking Committee), heeft een krachtige brief uitgegeven aan het Office of the Comptroller of the Currency, de toezichthouder van nationale banken (die opereren over staatsgrenzen heen), waarin hij waarschuwde voor het bevoorrechten van cryptobanken.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een rapport uitgebracht met de titel 'The American Families Plan Tax Compliance Agenda'. Het had dit te zeggen over crypto:

Nog een ander belangrijk punt van zorg zijn virtuele valuta's, die zijn gegroeid tot $ 2 biljoen aan marktkapitalisatie. Cryptocurrency vormt al een aanzienlijk opsporingsprobleem door illegale activiteiten, inclusief belastingontduiking, in grote lijnen mogelijk te maken.
Dit is de reden waarom het voorstel van de president aanvullende middelen voor de IRS (belastingdienst VS - red.) bevat om de groei van crypto-assets aan te pakken. Ondanks dat ze tegenwoordig een relatief klein deel van de bedrijfsinkomsten uitmaken, zullen cryptocurrency-transacties in het komende decennium waarschijnlijk in belang toenemen, vooral in de aanwezigheid van een breed gebaseerd rapporteringsregime voor financiële rekeningen. Binnen de context van het nieuwe rapportageregime voor financiële rekeningen zouden cryptocurrencies en cryptoasset-uitwisselingsrekeningen en betalingsdienstrekeningen die cryptocurrencies accepteren, worden gedekt. Verder zou, net als bij contante transacties, ook worden gerapporteerd over bedrijven die crypto-activa ontvangen met een reële marktwaarde van meer dan $ 10.000. Hoewel cryptocurrency maar een klein deel uitmaakt van de huidige zakelijke transacties, is een dergelijke uitgebreide rapportage noodzakelijk om de prikkels en kansen om inkomsten uit het nieuwe informatierapporteringsregime te halen, te minimaliseren.


Een voetnoot in het rapport voegde toe dat "de IRS cryptocurrency-transacties heeft geïdentificeerd als een handhavingsprioriteit en onlangs cryptocurrency-rapportage heeft opgenomen in de individuele belastingaangifte, formulier 1040." Deze benadering van het ministerie van Financiën is alsof je een vrolijke, kleurrijke pleister plakt op een slangenbeet en hoopt dat het gif de patiënt niet doodt.

Elon Musk, de miljardair-CEO van Tesla, gebruikte in januari $ 1,5 miljard aan bedrijfscontanten om bitcoin als een Tesla-activa te kopen. In een rapportage voor de Securities and Exchange Commission schreef Tesla dat de actie kwam met de goedkeuring van haar Audit Committee.

Dan hebben we nog Morgan Stanley, die een van de grootste vloten van retailmakelaars ter wereld heeft, die in zijn eigen SEC-deponeringen aankondigt dat het van plan is bitcoin-futures in zijn beleggingsfondsen en een lijfrenteproduct voor gepensioneerden te stoppen.

Bitcoin is een raadsel gehuld in zowel mysterie als duisternis. De maker, Satoshi Nakamoto, is een fictief personage. Op een verzoek aan de CME-beurs die in bitcoin-futures verhandelt, om een lijst te verstrekken van de 10 grootste handelaren in bitcoin-futurescontracten op woensdag, de dag van de crash, kwerd geantwoord: "....we maken handelsinformatie van klanten niet beschikbaar voor het publiek." Beurzen worden verondersteld de handel van hun leden te controleren. De CME beschouwt deze gigantische hedgefondsen en de handelshuizen van Wall Street blijkbaar als "klanten" die moeten worden beschermd tegen publieke controle.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, kwam gisteren met zijn eigen videoverklaring over crypto.



Typisch, de Fed-voorzitter legt zijn verklaringen af op formeel bijeengeroepen persconferenties of op spreekevenementen voor economische groepen. Deze Powell-video kwam uit het niets tevoorschijn met een persbericht van de Federal Reserve om 14.00 uur lokale tijd, gisteren.
Powell vertelde de volgende punten over crypto:

Het effectief functioneren van onze economie vereist dat mensen niet alleen vertrouwen hebben in de dollar, maar ook in de betalingsnetwerken, banken en andere betalingsdienstaanbieders die het geld dagelijks laten stromen. Onze focus ligt op het garanderen van een veilig en efficiënt betalingssysteem dat brede voordelen biedt aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven, terwijl we tegelijkertijd innovatie omarmen...
Onlangs heeft de opkomst van gedistribueerde grootboektechnologie, die een nieuwe benadering biedt voor het vastleggen van eigendom van activa, de ontwikkeling mogelijk gemaakt van een reeks nieuwe financiële producten en diensten, waaronder cryptocurrencies. Tot op heden hebben cryptocurrencies niet gediend als een gemakkelijke manier om betalingen te doen, onder andere gezien hun waardeschommelingen.
Niettemin zijn munten die zijn gekoppeld aan de waarde van de dollar of een andere valuta, bekend als "stablecoins", naar voren gekomen als een nieuwe manier om betalingen te doen. Deze stablecoins zijn bedoeld om nieuwe technologieën te gebruiken op een manier die het potentieel heeft om de efficiëntie van betalingen te verbeteren, de betalingsstromen te versnellen en de kosten voor de eindgebruiker te verlagen - maar ze kunnen ook potentiële risico's met zich meebrengen voor die gebruikers en voor het bredere financiële systeem. Hoewel de waarde van een stablecoin bijvoorbeeld gekoppeld kan zijn aan de waarde van een dollar, bieden deze munten mogelijk niet dezelfde bescherming als traditionele betaalmiddelen, zoals fysieke valuta of de stortingen op uw bankrekening. Daarom, naarmate het gebruik van stablecoins toeneemt, moet ook onze aandacht voor het juiste regelgevings- en toezichtskader worden gehouden. Dit houdt ook in dat aandacht wordt besteed aan innovatiess op het gebied van betalingsverkeer in de particuliere sector die momenteel niet vallen binnen de traditionele regelgevingsregelingen die van toepassing zijn op banken, investeringsmaatschappijen en andere financiële intermediairs.


Deze hele crypto-gekte lijkt een oplossing op zoek naar een probleem (en een nauwelijks verhuld "wordt rijk"-plan voor schimmige miljardairs). Zoals professor Nouriel Roubini de mensen eraan heeft herinnerd: je kunt “slechts vijf transacties per seconde doen met bitcoin. Met het Visa-systeem kun je 25.000 transacties per seconde uitvoeren" kun je je de vraag stellen in hoeverre de bitcoin financiële innovatie is? Bovendien drijft het de wereld achteruit bij het aanpakken van klimaatverandering als gevolg van de waanzinnige elektriciteitsniveaus die nodig zijn om bitcoin te mijnen.

Velen hebben het afgelopen jaar van de pandemie moeiteloos alles, van mondkapjes tot schoenen tot een stofzuiger, via internet gekocht. Binnen een paar seconden nadat de aankoop is gedaan, weten de banken niet hoe snel ze het geld van de rekening of creditcard moeten afschrijven. Een paar seconden later ontvangen we een e-mail met een gedetailleerde beschrijving van de aankoop en een link om de verzending van de aankoop te volgen. Aan het einde van de maand duurt het een paar minuten om de creditcard af te betalen, of wordt het geld automatisch van de rekening bij de bank afgeschreven.

Waar is precies het probleem dat deze machiavellistische oplossing vereist?

Ook de onderzoeksanalist van Deutsche Bank, Marion Laboure, nam gisteren deel aan het gesprek. Bitcoin is nu geëvolueerd van Warren Buffett's karakterisering van "rattengif in het kwadraat" naar Laboure die het vergelijkt met het fictieve Disney-personage dat vliegt - Tinker Bell. Laboure schreef het volgende:

De waarde van bitcoin zal blijven stijgen en dalen, afhankelijk van wat mensen denken dat het waard is. Dit wordt soms het ‘Tinker Bell-effect’ genoemd - een erkende economische term die is gebaseerd op de bewering van Peter Pan dat Tinker Bell bestond simpelweg omdat kinderen dachten dat ze bestond.


Er is de ongemakkelijke gedachte dat de Amerikaanse toezichthouders die deze cryptocurrency-puinhoop zo ver uit de hand hebben laten lopen, de dwaze "kinderen" zijn die in sprookjes geloven waar Laboure naar verwijst.

De beste en sterkste verklaring van de dag was de vrijgave van een brief van de Amerikaanse senator Sherrod Brown, de voorzitter van de Senate Banking Committee. Brown trok zijn vuisten niet. Nadat congreslid Ted Budd, een Republikein uit North Carolina, schaamteloos had gelobbied voor het bevoordelen van cryptobanken tijdens een hoorzitting van het House Financial Services Committee op woensdag, schreef Brown het volgende aan de nieuwe waarnemend controleur van de valuta, Michael Hsu:

…Een gemeenschappelijk punt van zorg onder die belanghebbenden is dat de bedrijven die toegang willen tot de voordelen van een bankcharter, in veel gevallen niet voldoen aan dezelfde reeks regelgevende en consumentenbeschermingsnormen waaraan banken moeten voldoen. De recente OCC-goedkeuringen van nationale trusthandvesten voor deze cryptocurrency-bedrijven roepen vergelijkbare zorgen op.

Een bedrijf dat niet kan voldoen aan de strenge eisen die gelden voor andere banken, mag zich niet als bank aan het publiek presenteren. Paxos, Protego en Anchorage proberen de toegang tot cryptocurrencies en andere risicovolle en onbewezen digitale activa en opkomende technologieën te verbreden voor traditionele bankklanten. Elk bedrijf benadrukt hun federaal gecharterde status - Paxos noemt zichzelf 'geavanceerde technologie met toezicht op bankniveau'. Met andere woorden, deze bedrijven suggereren dat de goedkeuring van hun charters door de OCC garandeert dat hun bedrijfsmodel even veilig, stabiel en betrouwbaar is voor klanten als lokale community banken. Het is een feit dat, gezien de vele onzekerheden die aanwezig zijn in het landschap van digitale activa, zoals geïdentificeerd door andere toezichthouders, de volatiliteit van de waarderingen van digitale activa en de onevenredige invloed die individuen kunnen hebben op volledige cryptocurrency-markten, de OCC niet in staat is om deze entiteiten te reguleren zoals zij dat met traditionele banken doet.

Het is ook onduidelijk of de OCC de gepaste due diligence heeft uitgevoerd om achter dit "keurmerk" te staan alvorens deze voorrechten te verlenen. Voormalig waarnemend controleur Brian Brooks moedigde cryptocurrency-bedrijven actief aan om een nationaal trustcharter aan te vragen omdat het "relatief gemakkelijke vereisten" had en "gewoon een snellere voorkeurspositie te krijgen" is. Deze goedkeuringen van het charter kunnen er niet alleen toe leiden dat klanten de risico's van deze activa onderschatten, maar het kan ook het vertrouwen in de veiligheid en stabiliteit van het hele banksysteem ondermijnen.


Trumps voormalige waarnemend controleur, Brian Brooks, verliet het OCC om zich aan te sluiten bij crypto-beurs Binance, een op de Kaaimaneilanden gevestigde entiteit.





[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's]



[21 mei 2021]

 

Afdrukken Doorsturen