Justitie VS opent onderzoek naar mogelijk bankkartel dat Archegos financierde

Federale aanklagers in New York hebben informatie over het ingestorte hedgefonds Archegos Capital Management opgevraagd bij banken van Wall Street. De implosie van het bedrijf in maart veroorzaakte meer dan $ 10 miljard aan verliezen op Wall Street, in een van de grootste instortingen sinds de financiële crisis.


Gisteren meldde Bloomberg News, gevolgd door de Wall Street Journal, dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek heeft ingesteld naar de ineenstorting eind maart van het Archegos family office hedge fund. De Wall Street Journal meldde dat "banken die geld leenden aan Archegos, waaronder Credit Suisse Group AG, UBS Group AG, Goldman Sachs Group Inc. en Morgan Stanley", door het ministerie van Justitie waren benaderd voor meer informatie.

Volgens berichten in de mainstream media wordt aangenomen dat Archegos $ 20 miljard van zijn eigen kapitaal heeft aangewend voor de koop van meer dan $ 100 miljard aan aandelen en derivaten - door middel van margeleningen van niet alleen de bovengenoemde financials, maar ook andere banken.

Op de waslijst met items die het ministerie van Justitie mogelijk onderzoekt, staat ook of de banken Regulation T van de Federal Reserve hebben geschonden, een regel die de banken beperkt tot een initiële marge-lening van niet meer dan 50 procent van de aankoopprijs, in dit geval van de aandelen die Archegos aan het kopen was.

De banken dachten blijkbaar dat ze Verordening T konden omzeilen door een derivatencontract te maken, een swapovereenkomst, die de banken op magische wijze in staat zou stellen de eigendom van de aandelenposities in SEC-deponeringen op te eisen, terwijl de winsten en verliezen op de posities aan Archegos werden toegewezen.

Tijdens de aanloop naar de crash van Wall Street in 1929 vormden de banken van Wall Street "pools", die eigenlijk kartels waren om een bull run of een bear raid in een bepaald aandeel te bewerkstelligen. Er is een opvallende gelijkenis tussen de pools van de late jaren 1920 en wat er bij Archegos gebeurde.

Terwijl de banken bijvoorbeeld al die hefboomleningen aan Archegos verschaften, stegen de koersen van het handjevol aandelen dat het kocht enorm. Maar toen Archegos instortte, deden ook de koersen van de aandelen van Archegos dat.

Volgens berichtgeving in de New York Times bezat Archegos "$ 20 miljard aan aandelen van ViacomCBS", waardoor dit obscure hedgefonds de grootste institutionele aandeelhouder van het bedrijf werd. Maar deze informatie werd voor het publiek achtergehouden omdat de banken het eigendom van de aandelen aangaven op hun eigen 13F-deponeringen bij de SEC.

Het artikel van de New York Times geeft aan dat de waarde van $ 20 miljard die door Archegos in ViacomCBS-aandelen werd aangehouden, "half maart" plaatsvond. Als we tussen 15 maart en 19 maart een gemiddelde ViacomCBS-koers gebruiken van $ 96, zou dat betekenen dat Archegos 208.333.333 aandelen van ViacomCBS bezat. Volgens de proxy-aanvraag van 2 april voor ViacomCBS had het op 26 maart 605.267.057 Klasse B-aandelen uitstaan, wat betekent dat Archegos maar liefst 34 procent van de uitstaande aandelen van een S&P 500-bedrijf bezat zonder dat iemand (uitgezonderd de "ingewijden") daar kennis van had.

Terwijl Archegos ViacomCBS kocht, stegen de aandelen van dit bedrijf van een koers van $ 30 in november 2020 naar meer dan $ 100 in maart 2021 - meer dan een verdrievoudiging van de aandelenkoers. Maar toen Archegos niet kon voldoen aan de margestortingen bij de banken, stortte de aandelenkoers van ViacomCBS in, net als het hedgefonds. Terwijl deze verwarde situatie zich afspeelde besloten ViacomCBS en haar bankverzekeraars in Wall Street te profiteren van de hoge aandelenkoers om méér aandelen aan het publiek uit te geven.

Het door ViacomCBS bij de SEC ingediende prospectus voor een secundaire aanbieding op 23 maart van dit jaar om ongeveer $ 1,67 miljard van zijn gewone aandelen van klasse B en ongeveer $ 1 miljard van zijn verplichte converteerbare preferente aandelen uit serie A te verkopen, vermeldt zes zogenaamde Joint Book-Running Managers: Morgan Stanley, JPMorgan Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs, Mizuho Securities en Siebert Williams Shank & Company.

Bij investeringsbankieren is een bookrunner meestal de belangrijkste verzekeraar of lead-manager/coördinator bij de uitgifte van aandelen, schulden of hybride effecten. In dit geval waren er dus zes bookrunners.

Onder de gezamenlijke joint book-runners hebben Morgan Stanley, Goldman Sachs en Mizuho erkend prime brokers te zijn (die financiering en andere diensten verstrekken) aan Archegos.

Op verzoek nog even wat informatie over Archegos Capital. Dat begint bij Bill Hwang, de man die vroeger bekend was binnen een beperkte gemeenschap van investeerders en bankiers. Hij begon zijn carrière op Wall Street als aandelenanalist bij Tiger Management, de krachtpatser van hedgefondsen opgericht door de legendarische Julian Robertson.
De begaafde leerling was echter sneller dan zijn leraar.

Robertson heeft zijn fonds begin jaren 2000 zelf leeggemaakt. Later, nadat hij een deel van zijn eigen vermogen had geïnvesteerd, richtte hij tientallen nieuwe hedgefondsen op en gaf hij enkele van zijn voormalige medewerkers de leiding. Bill Hwang kreeg de bijnaam "Tijgerwelp", net als andere alumni van Tiger Management. Hij runde een tijdje een bedrijf voor Robertson. Vervolgens richtte hij zijn eigen investeringsmaatschappij op, Archegos Capital, om zijn persoonlijke rijkdom te beheren.

Dergelijke familiebedrijven zijn in de VS in de regel vrijgesteld van registratie als investeringsadviesbureau bij de US Security and Exchange Commission (SEC). Ze hoeven hun eigenaren, CEO's en de omvang van activa niet te rapporteren. Kortom, ze hoeven zich niet te houden aan de regels opgelegd door de SEC. Dus terwijl hij uit de schijnwerpers bleef, vergaarde Bill Hwang langzaam maar zeker een solide fortuin.

Belangrijk is het te weten dat een beleggingsportefeuille van zo'n family office soms opzwelt tot de omvang van een groot hedgefonds. In dit geval vormt het een bedreiging voor andere marktdeelnemers. Archegos Capital is geen uitzondering. Op een dag eind maart leidde een reeks margestortingen tot de implosie van Archegos Capital. De ineenstorting van de weinig bekende investeringsmaatschappij heeft een spoor van vernietiging achtergelaten bij internationale topbanken. Hwang krikt zijn weddenschappen op met enorm veel geleend geld. Als gevolg van zijn financiële fiasco leden banken miljarden verliezen. Hij kwam in gebreke met leningen en verloor al zijn persoonlijke rijkdom.


Wordt vervolgd.





[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's]



[27 mei 2021]

 

Afdrukken Doorsturen