Verontrustende blik op Amerikaanse economie

De beruchte financiële crisis eind jaren 2000 veroorzaakte een fundamentele verschuiving in de rol van de Federal Reserve en de federale overheid. Eén van de hoofdoorzaken waren leningen aan subprime-huishoudens in combinatie met de nu beroemde ALT-A (ook bekend als NINJA-leningen) die hielpen bij het aanwakkeren van een prijszeepbel die uiteenspatte. Hoe staat de economie er nu - met het beleid van de Federal Reserve - voor?


De cijfers over het Amerikaanse bbp van gisteren werd op de financiële markten met instemming begroet, met een reële bbp-groei van 6,4% op jaarbasis (kwartaalcijfer op grafiek x 4).



Om die 6,4% groei op jaarbasis van het bbp te krijgen, moest de centrale bank van de VS, de Federal Reserve, een enorme hoeveelheid geld bijdrukken. Zelfs met geweldige bbp-cijfers (voorlopig, althans), bevindt de M1-omloopsnelheid van geld (de omloopsnelheid van geld is de frequentie waarmee een munteenheid binnen een bepaalde tijdsperiode wordt gebruikt om in eigen land geproduceerde goederen en diensten te kopen) zich op een historisch dieptepunt.
Met andere woorden, de Amerikaanse economie kreeg relatief weinig voor al het geld dat bijgedrukt wordt.



Zaken verbeterden als we kijken naar de bredere definitie van geld, M2. Nogmaals, ondanks het uitstekende rapport over het reële bbp, daalde de M2-snelheid voor het eerste kwartaal van dit jaar feitelijk sinds de Federal Reserve door het dak ging met geld bijdrukken. Nogmaals, de waar voor je geld, om het maar zo uit te drukken, ligt in de VS in de buurt van het historische dieptepunt.



Nu is er dan de publicatie van persoonlijk inkomen en uitgaven verschenen, en daaruit blijkt dat de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) in april met 28,5% op jaarbasis zijn gestegen. Wow!!



En de Personal Consumption Expenditures-index (persoonlijke verbruiksuitgaven) groeide met 3,58% op jaarbasis, de hoogste sinds 2008.



Het goede nieuws is dat de Federal Reserve de groei van M2 op jaarbasis vertraagt. We zijn benieuwd of de bbp-groei in het tweede kwartaal óók vertraagt.



Dan hebben we de volgende grafiek die de enorme uitbreiding van de balans van de Federal Reserve en de effectieve rente van de Fed Funds, die bijna nul is, laat zien. Dat belooft weinig goeds!



Een andere verontrustende grafiek is het gemiddelde uurloon van alle werknemers, op jaarbasis. Dat is 0,3% in april en is geen goed signaal voor het bbp over het tweede kwartaal.



De huizenprijzen in de VS (volgens de FHFA-index voor alleen aankopen) stegen met 12,2% op jaarbasis, een percentage dat zelfs nog hoger is dan tijdens de huizenbubbel van de jaren 2000. Net als in 2005 is er een zichtbare kloof tussen de stijging van de huizenprijzen en de loongroei. Die kloof is vandaag de dag zelfs groter dan in 2005.



De huidige stijging van de huizenprijzen is niet te wijten aan ALT-A of subprime-leningen, maar eerder aan een duizelingwekkende hoeveelheid beschikbaar geld. De Federal Reserve onder Ben Bernanke kwam eind 2008 tussenbeide om activa te kopen en de rente te verlagen. Maar de Federal Reserve heeft haar koers nooit veranderd en heeft alleen maar haar voetafdruk vergroot, vooral met de Covid-epidemie.



Door de massale steun van de Federal Reserve is de Amerikaanse staatsschuld gestegen tot bijna $ 28 biljoen (met een B), een stijging van $ 9,5 biljoen sinds medio 2008. Dat is bijna een drievoudige groei sinds 2008.



Dan zien we ook nog een Consumenten Prijs Index-groei (ook wel inflatie genoemd) die stjjgt met 4,2% op jaarbasis, de hoogste stijging sinds 2008 en de Grote Recessie.



We zijn benieuwd of de begroting van president Biden van $ 6.000.000.000.000 (6 biljoen dollar) door het Congres komt en hoeveel van dat geld uiteindelijk bij de arbeiders terechtkomt.

Tenslotte willen we nog even de daling van de koopkracht van de consumptiedollar laten zien, sinds de oprichting van de Federal Reserve in december 1913, toen de dollar een basisindex had van $ 994,2. De index staat nu op $ 37,4. Dat is een verlies van 96% aan koopkracht van de consument sinds de oprichting van de Federal Reserve.



Inderdaad, de Federal Reserve doet haar uiterste best de dollar te vernietigen.



[Artikel uit ons nieuwe weekend magazine]





[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's]



[28 mei 2021]

 

Afdrukken Doorsturen