"Deepwater Horizon 2.0"? Brand nabij offshore olieplatform in Golf van Mexico

Er gebeuren nogal wat olierampen in de wereld, en ze blijven maar terugkomen. Vaak wordt er niet over bericht, en als het gebeurt verdwijnen die meldingen over het algemeen snel uit de mainstream media. Zelden wordt er bekendgemaakt welke schade de betreffende catastrofe heeft aangericht. Hoog tijd om maatregelen te treffen.




Niet alleen staan om de haverklap in de hele wereld bossen in brand, ook de Golf van Mexico staat wer eens in brand. "Dit is de oceaan die in brand staat vanwege een nieuwe gesprongen pijpleiding", berichten de mainstream media uit de Golf van Mexico. Een brand op het oceaanoppervlak ten westen van het schiereiland Yucatan in Mexico, precies waar de natuur zich net begint te herstellen van de olieramp in de "Deepwater Horizon", is opnieuw aan het branden. Op 20 april 2010 resulteerden verschillende ernstige storingen in een "blow-out" waarbij het platform vlam vatte en twee dagen later zonk. Elf arbeiders werden gedood.

De lekkende olie leidde tot een onvoorstelbare olieramp in de Golf van Mexico, de ergste milieuramp in zijn soort in de geschiedenis. De Golf van Mexico heeft al tientallen jaren veel te lijden van de conventionele olie- en gaswinning en er spoelen nog steeds dode zeedieren aan. Zelfs na de aankondiging dat honderden offshore fracking-putten op grote schaal olieafval storten in de Golf van Mexico, gaat het naar verluidt om meer dan 30 miljard liter fracking-afvalwater.
En wéér is er brand in de Golf van Mexico na een gaslek uit een onderwaterpijpleiding. Fel oranje vlammen die uit het water springen en lijken op gesmolten lava, worden "vuurogen" genoemd vanwege de ronde vorm van de vlam.

Pemex, het bedrijf dat bekend staat om grote industriële ongevallen, maakte bekend dat het meer dan vijf uur duurde voordat de brand volledig geblust was. De brand begon in een pijpleiding onder water die verbonden was met een platform bij Pemex' vlaggenschip Ku Maloob Zaap, de belangrijkste oliebron van het bedrijf, vertelden vier bronnen eerder aan persbureau Reuters.



Angel Carrizales, hoofd van het Mexicaanse olieveiligheidsagentschap ASEA, schreef op Twitter dat het incident "geen olielek veroorzaakte". Hij legde evenwel niet uit wat er dan op het wateroppervlak brandde. Ku Maloob Zaap is Pemex' grootste producent van ruwe olie, die goed is voor meer dan 40% van de bijna 1,7 miljoen vaten dagelijkse productie.
"De turbomachines in de actieve productiefaciliteiten van Ku Maloob Zaap werden getroffen door een onweersbui en hevige regenval", aldus een Pemex-incidentrapport gedeeld door een Reuters-bron.

Het is schering en inslag met ernstige olierampen die maar blijven terugkomen. De berichten verdwijnen over het algemeen snel uit de mainstream media en zelden wordt er bekendgemaakt welke schade de betreffende catastrofe heeft aangericht.

Als we iets horen of lezen over een olieramp moeten we meteen denken aan de verschrikkelijke beelden van de olieramp in de Golf van Mexico. De olieramp in de Golf van Mexico in 2010 werd veroorzaakt door de explosie van het booreiland Deepwater Horizon en is zoals gezegd één van de ergste milieurampen in zijn soort. Het kostte de oliemaatschappij BP 20,8 miljard dollar. Het recordbedrag ging voroal naar de Verenigde Staten, vijf Amerikaanse staten en honderden lokale autoriteiten. Als een bedrijf een olieramp veroorzaakt, gaat het om veel geld en ook om aandelenkoersen. Daarom is het beter om te zwijgen over een olieramp, want waar geen eiser is, is ook geen rechter.

580.000 miljoen liter olie - ongeveer de inhoud van 300 Olympische zwembaden - liep in 2010 de zee in. 11 jaar later lijdt het ecosysteem nog steeds onder de gevolgen, die zich uiten in verminderde visvangst, massale sterfte, misvormingen, steriliteit of immuunschade aan zeedieren.



Petróleos Mexicanos (PEMEX) is één van de tien grootste oliemaatschappijen ter wereld, met een balanstotaal van 101.800 miljard dollar, maar kampt momenteel met een lage productiviteit als gevolg van corruptieschandalen en een gebrek aan investeringen in de afgelopen decennia. Het bedrijf is volgens The Guardian het op zeven na grootste milieu-vervuilende bedrijf ter wereld.
Op 1 april 2015 vond een brand plaats op het platform Abkatun A in de zuidelijke Golf van Mexico, waarbij 4 arbeiders omkwamen.
Op 20 april 2016 kwamen ten minste 28 mensen om het leven bij een grote explosie en brand in de Chlorinate-3-faciliteit van het bedrijf in Coatzacoalcos.
Op 24 september 2016 brak er brand uit op de olietanker "Burgos" voor de kust van Boca del Río, Veracruz. Evacuatie van de gehele bemanning (31 leden). De tanker had 80.000 vaten diesel en 70.000 vaten benzine aan boord.
Op 18 januari 2019 vond een explosie plaats in de buurt van de stad Tlahuelilpan, ongeveer 85 kilometer ten noorden van de hoofdstad, waarbij zeker 73 mensen omkwamen en ongeveer hetzelfde aantal gewonden. Volgens PEMEX hadden brandstofdieven een gat in een pijpleiding geslagen om benzine af te tappen. De oorzaak van de ontsteking is tot nu toe onbekend.

Deze maand is het helemaal raak.

Op 2 juli 2021 barstte een Pemex-aardgaspijpleiding in de Golf van Mexico. Het aardgas werd vervolgens ontstoken, waardoor een "vuurbal" op het wateroppervlak verscheen en Cthulu en Godzilla trending werden op Twitter. Na ongeveer vijf uur was de brand met stikstof geblust.
Zie het verhaal hierboven.
Op 4 juli 2021 stijgt er direct naast een strand in Roemenië een enorme rookkolom op. De grootste olieraffinaderij van het land staat daar in brand na een explosie.



Een dag leter, op 5 juli 2021, vandaag dus, verschijnen er berichten over een explosie bij Azerbeidzjan in de Kaspische Zee. Daarna volgen opnames waarop een gigantische explosie in de Kaspische Zee te zien is. Voor de kust van Azerbeidzjan brak een gigantische brand uit. Waarnemers melden dat deze explosie zeer dicht bij een olieplatform zou zijn geweest. Volgens het bedrijf Socar zou er echter geen olieplatform zijn beschadigd.
Het is niet de eerste keer dat er een olielek is in de Kaspische Zee. Toen er in 2015 een olielek werd geconstateerd in de Kaspische Zee, hebben de mainstream media er zo goed als niet over bericht!



Het wachten is op de volgende......





[Bronnen, afbeeldingen en verwijzingen alleen beschikbaar voor abonnee's.]



[5 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen