Focus op de Fed

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is radicaal veranderd van een centrale bank in een bailout-instituut. Amerikanen hebben jarenlang niet goed opgelet.




Vannacht zal in de Verenigde Staten het televisieprogramma Frontline iets doen wat de mainstream media sinds de financiële crash van 2008 niet meer hebben gedaan. Frontline zal de resultaten uitzenden van haar jarenlange onderzoek naar de machtigste financiële instelling ter wereld - de centrale bank van de Verenigde Staten - bekend als de Federal Reserve, of gewoon "de Fed".

De radicale make-over van de Federal Reserve begon in december 2007 toen de Fed op eigen houtje besloot dat ze (vond dat zij) de bevoegdheid had om in het geheim biljoenen (met een B) dollars aan cumulatieve leningen naar de megabanken op Wall Street te pompen om hen te ondersteunen, evenals de buitenlandse banken die aan de andere kant stonden van de honderden biljoenen dollars aan derivatentransacties van Wall Street. De Fed heeft dat programma in het geheim tot ten minste juli 2010 uitgevoerd, blijkt uit de uiteindelijke audit die werd uitgevoerd door het Government Accountability Office. (Die audit kwam er alleen omdat senator Bernie Sanders een amendement bijvoegde op de Dodd-Frank financiële hervormingswetgeving van 2010.) Hierover hebben we herhaaldelijk geschreven.

De meest recente (ons bekende) bailout-operatie van de Fed begon op 17 september 2019, maanden voordat er ergens ter wereld een geval van COVID-19 was. De volledige reikwijdte van deze operatie en andere bailout-programma's blijft een duister geheim van de Fed, waardoor het vertrouwen van investeerders in de transparantie en stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem wordt aangetast.

De schrijvers en producenten van Frontline, James Jacoby en Anya Bourg, die de kracht vormen achter de Frontline-documentaire van vannacht, The Power of the Fed, zullen nu deel gaan uitmaken van een kleine groep individuen die de vastberadenheid hebben om het verraderlijk gecultiveerde pantser van de wollige taal van de Fed te doorbreken alsmede zijn belachelijke structuur waarmee het biljoenen dollars elektronisch uit het niets kan creëren voor bailout-operaties, met slechts geveinsd toezicht door het CONgres.

We hebben de inhoud van het Frontline-programma nog niet gezien, maar we hebben hoge verwachtingen gezien het eerdere werk van Frontline. We weten in ieder geval dat het programma interviews bevat met meerdere mensen die geloven dat de Fed door Wall Street is gevangengenomen en gevaarlijke zeepbellen creëert.
De legendarische investeerder Jeremy Grantham zal de kijkers het volgende vertellen over het beleid van de Fed: "Ze hebben de huizenmarkt, de aandelenmarkt en de obligatiemarkt allemaal tegelijkertijd te duur gemaakt. En ze zullen vroeg of laat niet kunnen voorkómen dat de activaprijzen weer dalen. We spelen dus met vuur omdat we de drie grote activaklassen tegelijkertijd naar het bubbelgebied hebben laten bewegen.”

Andrew Huszar, een voormalige insider bij de Federal Reserve Bank van New York, waar de Federal Reserve de gewoonte heeft om haar bailout-programma's voor de megabanken op Wall Street uit te besteden (waarschijnlijk omdat het letterlijk eigendom is van diezelfde banken), zal uitleggen aan de kijkers hoe hij "in zijn eentje verantwoordelijk was voor het aansturen van de inzet van $ 1,25 biljoen aan Fed-fondsen, en we zagen niet de domino-voordelen die we hadden gehoopt voor de gemiddelde Amerikaan."

De illusie dat wanneer de Fed geld in de banken pompt, het op de een of andere manier zal doorsijpelen naar de gemiddelde Amerikaan, is vandaag de dag ook weer in de mode. Voorzitter Jerome Powell stelt bij elke persconferentie dat de Fed werkt aan het voordeel van het Amerikaanse volk. De realiteit is dat de banken die sinds 17 september 2019 de bijna nulrenteleningen van de Fed ontvingen, aan consumenten woekerrentes rekenen op hun creditcards.

Het Frontline-team heeft vannacht de kans om aanzienlijk voort te borduren op het enorme werk van twee andere journalisten die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar de Fed en die het Amerikaanse begrip van de kleptocratische aard ervan hebben vergroot: Mark Pittman en Nomi Prins.

Mark Pittman was de verslaggever van Bloomberg News die verantwoordelijk was voor de Bloomberg-rechtszaak tegen de Federal Reserve tijdens de financiële crash van 2008. Pittman had de Federal Reserve Board in april en mei 2008 op grond van een Freedom of Information Act (FOIA)-verzoek om details gevraagd over vier leningprogramma's, inclusief de namen van de leners en de geleende bedragen. De programma's waren het Discount Window, de Primary Dealer Credit Facility, de Term Securities Lending Facility en de Term Auction Facility. Toen de Fed brutaal barricaden opwierp tegen Pittman spande Bloomberg News een rechtszaak namens hem aan.

Op 10 november 2008 schreven Pittman en zijn collega's, Bob Ivry en Alison Fitzgerald, een artikel met de kop "Fed tart transparantie-doelstelling met weigering om zaken openbaar te maken."
Het artikel meldde het volgende:
“De Federal Reserve weigert de ontvangers te identificeren van bijna $ 2 biljoen aan noodleningen van Amerikaanse belastingbetalers of de problematische activa die de centrale bank als onderpand accepteert.
Fed-voorzitter Ben S. Bernanke en minister van Financiën Henry Paulson zeiden in september dat ze zouden voldoen aan de eisen van het congres voor transparantie bij een bailoutoperatie van 700 miljard dollar voor het banksysteem. Twee maanden later, terwijl de Fed veel meer uitleent dan dat in afzonderlijke bailout-programma's waarvoor geen goedkeuring van het Congres nodig was, hebben Amerikanen geen idee waar hun geld naartoe gaat of welke zekerheden de banken in ruil daarvoor toezeggen."

Pittman deelde mee in een Gerald Loeb-prijs voor de vijfdelige serie van Bloomberg, "Wall Street's Faustian Bargain", waarin werd beschreven hoe een groep Wall Street-bankiers de subprime-doemsdag-machine had gecreëerd tijdens een Chinees etentje. Velen geloofden dat Pittman's onderzoek naar de Fed hem kandidaat maakte voor een Pulitzerprijs. Maar slechts een week voordat de geheimzinnige Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn Senaatsbevestigingshoorzitting (voor een nieuwe termijn aan het roer van de Fed) zou voorzitten, stierf Pittman op 25 november 2009 op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Op het moment van Pittman's dood weigerde de Fed nog steeds de details van haar biljoenen dollars aan geheime leningen vrij te geven, ondanks het verlies van de rechtszaak bij de rechtbank. De beslissing van het hof van beroep van het Second Circuit, die ook tegen de Fed werd uitgesproken, zou pas op 19 maart 2010, vier maanden na de dood van Pittman, komen.

Maar zelfs nadat het besluit in hoger beroep door de Fed werd verloren, weigerde de Fed de gegevens vrij te geven. Eerst vroeg de Fed om een nieuwe hoorzitting door het Second Circuit Court of Appeals. Toen dat werd afgewezen, ging een Wall Street-consortium van banken, dat de feitelijke ontvangers waren van de biljoenen dollars aan geheime leningen, in beroep tegen de zaak bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ook dat beroep mislukte en de Fed werd gedwongen om eindelijk de verbazingwekkende bedragen vrij te geven die het naar banken in de hele wereld had gesmeten zonder enig medeweten van een gekozen lid van de regering van George W. Bush of een gekozen lid van het Congres.

Toen alle bailout-programma's van de Fed werden opgeteld, kwam het uit op een duizelingwekkende, cumulatieve $ 29 biljoen, dat is dus 29 duizend miljard dollar, zoals nauwkeurig geanalyseerd werd door het Levy Economics Institute. De Fed had het Amerikaanse volk volledig in het ongewisse gelaten toen het deze biljoenen naar de handelshuizen van Wall Street, buitenlandse banken, de insolvente bank Citigroup, en zelfs hedgefondsen die short gingen (hadden gewed tegen de markt) had doorgesluisd.

Vandaag de dag houdt de Fed het publiek nog steeds voor de gek en weigert ze de namen vrij te geven van enkele van haar noodhulpprogramma's en haar repo-leningprogramma van $ 9 biljoen dat op 17 september 2019 begon.

Nomi Prins heeft ook een buitengewone publieke dienst bewezen door licht te brengen in de duistere gebieden die de Fed veel liever buiten het gezichtsveld houdt. Prins schreef in 2018 het boek "Collusion: How Central Bankers Rigged the World".

Prins schrijft dat "Acht jaar nadat de crisis [2008] begon, de Big Six Amerikaanse banken - JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley - gezamenlijk 43 procent meer deposito's, 84 procent meer activa aanhielden , en drie keer de hoeveelheid contant geld die ze eerder hadden. De Fed heeft de grootste banken op Wall Street toegestaan om het risico dat het systeem in 2008 verwoestte in wezen te verdubbelen.”

Prins legt in het boek uit dat wat de Amerikaanse Fed en andere grote centrale banken zoals de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank aan het doen zijn, is geld "tevoorschijn te toveren". Het geld is uit het niets getoverd of verzonnen, schrijft Prins, omdat de Fed en andere centrale banken met een druk op de knop elektronisch geld mogen (kunnen) creëren.

De Fed zit zo gevangen in het harnas van een toezichthouder van de banken dat Prins zegt dat de Fed hen geen verplichtingen heeft opgelegd in ruil voor haar bailout-operaties. Prins schrijft dat de banken die "dit goedkope geld inademden niet verplicht waren hun kredietverlening aan de Main Street-economie te verhogen als voorwaarde voor de beschikbaarheid van dat geld...".

Onder Main Street verstaat men in de Amerikaanse financiële wereld de kleine en lokale bedrijven, algemene individuele beleggers en kleine onafhankelijke beleggingsondernemingen.

Wat betreft haar aandeel in het creëren van de meest onstabiele financiële structuur in de geschiedenis van de VS, is de Fed absoluut schaamteloos. Prins schrijft: “De Fed heeft zichzelf in juni 2017 ontheven van alle verantwoordelijkheid voor financiële stabiliteit in het landschap van de grote banken, toen ze vierendertig van de grootste banken van Wall Street, waaronder de Big Six, liet slagen voor de stresstests. Op hun beurt maakten de banken van deze gelegenheid gebruik om meer eigen aandelen te kopen, waardoor hun aandelenkoersen omhoog gingen in plaats van hun leningservices voor kleine bedrijven en Main Street-klanten uit te breiden.”

Deze manoeuvre van de Fed resulteerde in aankondigingen dat banken van Wall Street van plan waren "om $ 92,8 miljard van hun eigen aandelen terug te kopen als een direct antwoord op de zegen van de Fed", merkt Prins op, wat in feite betekende dat de Fed "de legale manipulatie van de aandelenmarkt groen licht gaf".  Inderdaad zegt Prins: “De Dow is enorm gestegen.”

De Fed en diezelfde banken bedienen zich vandaag de dag weer van exacte dezelfde trucs - alleen zijn de bedragen èn de risico's vele malen groter dan destijds. De beleidsaanbevelingen van Prins voor het wegnemen van de wurggreep die de Fed op Amerika heeft, zijn om "feitelijk toezicht op de goochelaars te implementeren en effectieve kanalen te gebruiken om hun gezag en acties in twijfel te trekken en in te perken."

Het is de hoogste tijd dat het in twijfel trekken van de ongebreidelde bevoegdheden van de Fed vannacht serieus begint met de Frontline-documentaire. Het wordt vannacht gestreamd om 7.00 uur p.m. Easter Daylight Time (01.00 uur onze tijd) op pbs.org/frontline.
We komen hier spoedig op terug.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[13 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen