Zet China een rem op Amerikaanse beursintroducties?

De Communistische Partij heeft zojuist een hele industrie in China weggevaagd. Volgende doelwit: Chinese bedrijven die geheimen prijsgeven bij beursintroducties op de New York Stock Exchange.




Het zal voor Amerikanen heel moeilijk zijn om te begrijpen wat er in China gebeurt. De Chinese Communistische Partij (CCP) besloot een hele industrie uit te roeien – ondanks het feit dat er al tientallen miljarden dollars waren geïnvesteerd in de beursgenoteerde bedrijven van die industrie, waarvan er vele waren genoteerd aan de New York Stock Exchange.
De industrie waar we op doelen is de particuliere onderwijsmarkt in China. Een steekproef van het bloedbad wordt weerspiegeld in de bijgaande grafiek. De aandelen van New Oriental Education & Technology (EDU), TAL Education (TAL) en Gaotu Techedu (GOTU), allemaal genoteerd aan de New York Stock Exchange, hebben sinds april bijna al hun marktwaarde verloren.

Regelgevingen die in het weekend zijn uitgevaardigd door het Chinese ministerie van Onderwijs verbieden deze platforms voor privébegeleiding en online onderwijs nu om winst te maken, kapitaal aan te trekken en beursgenoteerd te zijn. De CCP wil met andere woorden geen concurrentie als het gaat om het 'opvoeden' van haar burgers. De CCP heeft dit als een vriendelijk gebaar opgevat en benadrukt dat ze niet wil dat de jonge mensen in China worden gestresst met weekend- en vakantiebegeleiding door particuliere bedrijven.

Het feit dat China wachtte om tot dit besluit te komen totdat deze bedrijven al genoteerd waren aan de New York Stock Exchange en investeerders miljarden dollars aan buitenlands kapitaal in hen hadden geïnvesteerd, suggereert dat China heeft besloten om grip te krijgen op het vermogen van Chinese bedrijven en het naar de beurs brengen via Initial Public Offerings (IPO's) bij de New York Stock Exchange of Nasdaq-aandelenmarkten in de VS.

Dit laatste optreden van bedrijven door China begon in oktober vorig jaar toen Jack Ma, de miljardair mede-oprichter van Alibaba, de online winkelgigant, de Chinese regelgevers belachelijk maakte omdat ze innovatie tegenhielden. De CCP reageerde snel en verwierp Ma's plannen voor een aandelennotering van het financieel-technologiebedrijf Ant Group. In april veroordeelde China Alibaba tot het betalen van een recordboete van 2,8 miljard dollar voor monopolistische acties.

Drie dingen zijn inherent aan wat de CCP in China doet. Ten eerste wil het zijn eigen monopolistische controle over propaganda houden. Dus geen particulier onderwijs dat ideeën in de hoofden van de jonge Chinezen zet. Twee machtige en populaire miljardairs die de status van rockster in het land verwierven moesten op maat worden gesneden en regelmatig worden gedisciplineerd om de bevolking eraan te herinneren wie de baas in China is.

En tot slot wil China niet dat zijn staatsgeheimen of gênante onthullingen in die prospectussen terechtkomen die door de Amerikaanse toezichthouder SEC worden geëist om een bedrijf in de VS naar de beurs te brengen.

Neem als voorbeeld DiDi – de naam betekent zo ongeveer "toet-toet" – dat veel groter is dan branchegenoot Uber; het heeft in China vrijwel de alleenheerschappij. Zo’n 600 miljoen mensen gebruiken de taxi-app in China dat op 30 juni naar de beurs ging op de New York Stock Exchange voor $ 14 per aandeel. (Zoals te zien is in de bovenstaande grafiek, heeft DiDi 43% van zijn marktwaarde verloren per de slotkoers van gisteren.)

DiDi beging bij haar beursgang twee grote zonden tegen de CCP. Ten eerste bracht het de staat in verlegenheid door te schrijven dat het feedback van zijn gebruikers had gekregen en had geleerd over "de erkenning van mensen en diepere zorgen over de verslechterende luchtvervuiling...". Het IPO-prospectus sprak ook over een risico voor zijn bedrijf als gevolg van de COVID-19-pandemie en noemde een “toename van gevallen in de provincie Guangdong”. Dat is slecht p.r. voor China en het staat nu te lezen in een juridisch document in de VS!

Vervolgens verspreidde DiDi veel industriële informatie over China. (Dit wordt als volkomen normale informatie beschouwd voor een IPO in de VS, maar als je een paranoïde apparatsjik bent heb je het standpunt ingenomen dat alle informatie te veel informatie is.)
De DiDi IPO onthulde bijvoorbeeld het volgende:
"We hadden 377 miljoen jaarlijkse actieve gebruikers en 13 miljoen jaarlijkse actieve bestuurders in China voor de twaalf maanden eindigend op 31 maart 2021, evenals 156 miljoen gemiddelde maandelijkse actieve gebruikers voor de drie maanden eindigend op 31 maart 2021. Op 31 maart 2021 hadden we volgens de CIC het grootste autoleasenetwerk in China, met ongeveer 3.000 autoleasepartners en meer dan 600.000 leaseauto’s…
Volgens CIC hebben we per 31 december 2020 het grootste netwerk van elektrische voertuigen op ons platform qua aantal elektrische voertuigen. Op 31 december 2020 waren er meer dan een miljoen elektrische voertuigen, inclusief nieuwe energievoertuigen en hybride elektrische voertuigen, geregistreerd op ons platform, wat verantwoordelijk is voor 38% van de gereden kilometers in elektrische voertuigen in China.
Om de grote vloot elektrische voertuigen op ons platform te ondersteunen, hebben we volgens de CIC het grootste laadnetwerk voor elektrische voertuigen in China gebouwd, met een marktaandeel van meer dan 30% van het totale openbare laadvolume in het eerste kwartaal van 2021."

Slechts vier dagen na de beursgang van DiDi in de VS sloeg Peking terug. Chinese regelgevers blokkeerden effectief elke verdere groei van het gebruikersbestand van DiDi door appstore-exploitanten te bevelen de app van DiDi te verwijderen, terwijl regelgevers de mogelijke illegale verzameling van persoonlijke gegevens door het bedrijf onderzochten.

Op dezelfde dag dat er actie werd ondernomen, zondag 4 juli, publiceerde het staatsbedrijf Global Times een column waarin men de acties probeerde te rechtvaardigen en schreef (vertaald via Google Translate):
"Mensen begrijpen nog steeds niet hoe DiDi Chuxing persoonlijke informatie verzamelt en gebruikt in strijd met wet- en regelgeving, maar de staat is opgevoerd om persoonlijke informatie tijdig te beschermen. Deze actie zelf heeft mensen het vertrouwen gegeven dat de staat de leiding heeft over deze zaak. Het belangrijkste is dat internetreuzen vaak voorop lopen in de industrie. De staat kan niet toestaan dat ze regelmakers worden voor het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie. De normen moeten in handen van de staat zijn om ervoor te zorgen dat die giganten terughoudend zijn bij het verzamelen van persoonlijke informatie. Inderdaad, volg het principe van minimalisatie. We mogen niet toestaan dat een internetgigant een superdatabase wordt van Chinese persoonlijke informatie die gedetailleerder is dan dat van de staat, laat staan dat we ze het recht geven om die gegevens naar believen te gebruiken."

De daling van de aandelenkoersen treft niet alleen Chinese bedrijven die in de VS worden verhandeld. De Hang Seng-index heeft sinds 1 juni 15% verloren, terwijl de Shanghai Composite een meer bescheiden 7% daalde. Maar nog onheilspellender is dat er onder internationale investeerders een groeiende perceptie is dat China bereid is de gevolgen van aandeleninvesteerders in zijn eigen land die geld verliezen op de aandelenmarkt te accepteren om de controle van de staat over de stroom van informatie en staatsgeheimen te versterken.


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[27 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen