VS en China bakkeleien over aan beurs genoteerde Chinese bedrijven

248 Chinese bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan $ 2,1 biljoen zijn genoteerd op Amerikaanse beurzen - daarnaast ondervinden die bedrijven steeds meer tegenwerking van de Chinese Communistische Partij. Het Congres eist actie van de SEC.De afgelopen 19 jaar heeft China Amerikaanse regelgevers tegengewerkt met betrekking tot de toegang tot de werkdocumenten van auditors van beursgenoteerde bedrijven die in China zijn gevestigd maar op Amerikaanse beurzen zijn genoteerd. China stelt zich op het standpunt dat deze controledocumenten staatsgeheimen bevatten en verbiedt accountantskantoren om de documenten rechtstreeks aan de Amerikaanse regelgevers vrij te geven, waardoor de Amerikaanse wetgeving effectief buitenspel wordt gezet.

Afgelopen december sprak het Amerikaanse Congres over het langdurige sudderende probleem. Beide huizen van het Congres hebben unaniem wetgeving aangenomen, de zogenaamde Holding Foreign Companies Accountable Act. De wetgeving vereist dat de Securities and Exchange Commission (SEC) bedrijven identificeert die in de VS zijn genoteerd en die de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) niet "volledig kan inspecteren of onderzoeken vanwege een standpunt ingenomen door een autoriteit in het buitenlandse rechtsgebied".

De wetgeving vereist ook dat beursgenoteerde bedrijven documentatie verstrekken waaruit blijkt dat ze geen eigendom zijn van of gecontroleerd worden door een overheidsinstantie. Het vereist ook dat de SEC de handel in aandelen van het bedrijf in de VS verbiedt als de audits gedurende drie opeenvolgende jaren niet kunnen worden geïnspecteerd.

Maar het paard heeft, volgens de U.S.-China Economics and Security Review Commission (USCC), een onafhankelijke Amerikaanse overheidsinstantie, de stal lang geleden verlaten. Het USCC meldt dat er op 5 mei van dit jaar "248 Chinese bedrijven waren genoteerd aan de Amerikaanse beurzen met een totale marktkapitalisatie van $ 2,1 biljoen." Die beurzen zijn de NASDAQ, New York Stock Exchange en NYSE American (voorheen de American Stock Exchange).

De USCC meldt ook dat onder de 248 Chinese bedrijven die op beurzen in de VS zijn genoteerd, acht bedrijven zijn die "Chinese staatsbedrijven op nationaal niveau" zijn. Staatsbedrijven in China worden gecontroleerd door de Chinese Communistische Partij (CCP). Dat Amerikanen onbewust kapitaal aantrekken om staatsbedrijven of door de staat gecontroleerde bedrijven in China te financieren, zullen weinig mensen beseffen - zeker in de VS.

Volgens het USCC zijn die acht Chinese staatsbedrijven (tickers tussen haakjes): China Life Insurance Company Limited (LFC); PetroChina Company Limited (PTR); China Petroleum & Chemical Corporation (SNP); China Southern Airlines Company Limited (ZNH); Aluminium Corporation of China Limited (ACH); China Eastern Airlines Corporation Ltd. (CEA); Huaneng Power International, Inc. (HNP); en SINOPEC Shanghai Petrochemical Company, Ltd. (SHI).

Afgaande op de slotkoersen van gisteren in New York bedroeg de gecombineerde marktkapitalisatie van deze acht bedrijven $ 348,65 miljard, waarbij PetroChina Company Limited $ 121 miljard van dat totaal bezat. De Amerikaanse beursgenoteerde Chinese bedrijven, waaronder de acht die eigendom zijn van de Chinese overheid, lieten hun beursgang - Initial Public Offerings (IPO's) - onderschrijven door enkele van de grootste namen op Wall Street, waaronder JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs en Citigroup, om er een paar te noemen.

Bovendien hebben underwriters (Engelse term voor een deelnemer in een syndicaat van banken die zich ertoe verplicht heeft een deel van de nieuw uit te geven effecten over te nemen van de uitgevende instelling en daarna zal proberen die effecten te verkopen aan beleggers) van Wall Street altijd een raadsman die hen adviseert over beursintroducties, meestal van de grootste advocatenkantoren in de VS. De woede over wat de underwriterrs van Wall Street en hun juridische adviseurs hebben laten gebeuren op Amerikaanse beurzen, kwam naar voren in openbare commentaarbrieven die waren ingediend in verband met de SEC, die een regel creëerde om de nieuwe wetgeving af te dwingen.

Zeven senatoren, waaronder John Kennedy, de sponsor van de Holding Foreign Companies Accountable Act, stuurden op 28 juli een brief aan SEC-voorzitter Gary Gensler, waarin ze het volgende opmerkten:
“…veel van de grootste Amerikaanse verzekeraars hebben enthousiast miljarden aan vergoedingen en winsten binnengehaald van deze Chinese bedrijven die genoteerd zijn aan Amerikaanse beurzen. Vermogensbeheerders en indexaanbieders profiteren op dezelfde manier door Chinese bedrijven op te nemen in beleggingsaanbiedingen en prominente indexen, waaronder die welke worden gebruikt door het Thrift Savings Plan van de federale overheid. Deze Amerikaanse financiële instellingen doen dit, terwijl ze schijnbaar de andere kant op kijken wat betreft transparantie, het risico van CCP-invloed en dito mensenrechtenschendingen, allemaal ten nadele van de Amerikaanse particuliere belegger en andere Amerikaanse belangen.”

De American Securities Association, die zegt dat het haar missie is om "America's Voice for Main Street Investors" te zijn, stuurde op 5 mei een openbare commentaarbrief naar de SEC. Hieronder staat een fragment uit de brief:
“De ASA steunt grotendeels de regel zoals aangenomen omdat het investeerders zal informeren over het niveau van eigendom en controle die de Chinese overheid heeft in beursgenoteerde bedrijven. Even belangrijk is dat het de naam onthult van elke functionaris van de Communistische Partij die in het bestuur van een bedrijf zit. Gezien de huidige focus op het bestuur van openbare bedrijven, lijkt het logisch dat investeerders ook op de hoogte zijn van elke functionaris van de Chinese Communistische Partij die controle uitoefent over de activiteiten en financiën van de Chinese bedrijven die zowel aan de NASDAQ als aan de NYSE zijn genoteerd.”

Veelzeggend is de brief van negen Chinese hoogleraren in de rechten die het volgende schreven:
"Het is buitengewoon ongebruikelijk dat uitgevende instellingen verplicht zijn om informatie over een specifieke buitenlandse politieke partij openbaar te maken. Een dergelijke vereiste is duidelijk in tegenspraak met de marktgebaseerde principes van de Amerikaanse kapitaalmarkten en de professionaliteit van de Amerikaanse financiële regelgeving, wat een ongepaste neiging weerspiegelt om de regelgeving voor effecten te veel te politiseren."

Het zal voor Amerikanen heel moeilijk zijn om te begrijpen wat er in China gebeurt. De Chinese Communistische Partij (CCP) besloot een hele industrie uit te roeien – ondanks het feit dat er al tientallen miljarden dollars waren geïnvesteerd in de beursgenoteerde bedrijven van die industrie, waarvan er vele waren genoteerd aan de New York Stock Exchange.
Die industrie is de particuliere onderwijsmarkt in China. Een steekproef van het bloedbad wordt weerspiegeld in bijgaande grafiek. Aandelen van New Oriental Education & Technology (EDU), TAL Education (TAL) en Gaotu Techedu (GOTU), allemaal genoteerd aan de New York Stock Exchange, hebben sinds april bijna hun gehele marktwaarde verloren. DIDI Global stond begin van het jaar nog op $ 16.40, vandaag op $ 8.28.

Regelgeving die een maand geleden is uitgevaardigd door het Chinese ministerie van Onderwijs, verbieden deze platforms voor privébegeleiding en online onderwijs nu om winst te maken, kapitaal aan te trekken en beursgenoteerd te zijn. Met andere woorden, de CCP wil geen concurrentie als het gaat om het "opleiden" van haar mensen. De CCP heeft dit als een vriendelijk gebaar opgevat en benadrukt dat ze niet wil dat de jonge mensen in China gestrest raken met weekend- en vakantiebegeleiding door particuliere bedrijven.

Het feit dat China wachtte om tot dit besluit te komen totdat deze bedrijven al genoteerd waren aan de New York Stock Exchange en miljarden dollars aan buitenlands kapitaal in hen was geïnvesteerd, suggereert dat China heeft besloten een stokje te steken voor de mogelijkheid in het vermogen van Chinese bedrijven geld te steken en het naar de beurs gaan via Initial Public Offerings (IPO's) op de New York Stock Exchange of Nasdaq-aandelenmarkten in de VS.

Dit laatste optreden (ingrijpen) bij bedrijven door de Chinese Communistische Partij begon in oktober vorig jaar toen Jack Ma, de miljardair mede-oprichter van Alibaba, de online winkelgigant, de Chinese regelgevers belachelijk maakte omdat ze innovatie tegenhielden. De CCP reageerde snel en verwierp Ma's plannen voor een aandelennotering van het financieel-technologische bedrijf Ant Group. In april trof China Alibaba met een recordboete van 2,8 miljard dollar voor monopolistische acties.

Drie zaken zijn inherent aan wat de CCP in China doet.
Ten eerste wil het zijn eigen monopolistische controle over propaganda hebben. Dus geen particulier onderwijs dat ideeën in de hoofden van de jonge Chinezen plant.
Ten tweede: machtige en populaire miljardairs die de status van rockster in het land verwerven, moeten op maat worden gesneden en regelmatig worden gedisciplineerd om mensen eraan te herinneren wie de baas in het land is.

En tot slot drie: China wil niet dat zijn staatsgeheimen of gênante onthullingen in de prospectussen terechtkomen die door de SEC worden geëist om een bedrijf in de VS naar de beurs te brengen.

Neem nog even het voorbeeld van DiDi, het gigantische ride-hailing-bedrijf (een soort taxi-app) in China dat op 30 juni naar de beurs ging op de New York Stock Exchange voor $ 14 per aandeel. (Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, heeft DiDi al bijna de helft van zijn marktwaarde verloren.)

DiDi beging bij haar beursgang twee grote zonden tegen de CCP. Ten eerste bracht het de staat in verlegenheid door te schrijven dat het feedback van zijn gebruikers had gekregen en had geleerd over "de erkenning van mensen en diepere zorgen over de verslechterende luchtvervuiling...". Het IPO-prospectus sprak ook over een risico voor zijn bedrijf als gevolg van de COVID-19-pandemie en noemde een “toename van gevallen in de provincie Guangdong”. Dat is slecht p.r. voor China en het staat nu in een juridisch document in de VS.

Vervolgens verspreidde DiDi veel industriële informatie over China. (Dit wordt als volkomen normale informatie beschouwd voor een IPO in de VS, maar als je een paranoïde apparatsjik bent, heb je het standpunt ingenomen dat alle informatie te veel informatie is.) De DiDi IPO onthulde bijvoorbeeld het volgende:
“We hadden 377 miljoen jaarlijkse actieve gebruikers en 13 miljoen jaarlijkse actieve bestuurders in China voor de twaalf maanden eindigend op 31 maart 2021, evenals 156 miljoen gemiddelde maandelijkse actieve gebruikers voor de drie maanden eindigend op 31 maart 2021."
"Op 31 maart 2021 hadden we volgens CIC het grootste autoleasenetwerk in China, met ongeveer 3.000 autoleasepartners en meer dan 600.000 leaseauto’s…"
“Volgens CIC hadden we op 31 december 2020 het grootste netwerk van elektrische voertuigen op ons platform qua aantal elektrische voertuigen. Op 31 december 2020 waren er meer dan een miljoen elektrische voertuigen, inclusief nieuwe energievoertuigen en hybride elektrische voertuigen, geregistreerd op ons platform, dat staat voor 38% van de door elektrische voertuigen in China afgelegde kilometers."
"Om de grote vloot elektrische voertuigen op ons platform te ondersteunen, hebben we volgens CIC het grootste oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen in China gebouwd, met een marktaandeel van meer dan 30% van het totale openbare oplaadvolume in het eerste kwartaal van 2021."

Slechts vier dagen na de beursgang van DiDi in de VS sloeg Peking terug. Chinese regelgevers blokkeerden effectief elke verdere groei van het gebruikersbestand van DiDi door appstore-exploitanten te bevelen de app van DiDi te verwijderen, terwijl regelgevers de mogelijke illegale verzameling van persoonlijke gegevens door het bedrijf onderzochten.

Op dezelfde dag dat er actie werd ondernomen, zondag 4 juli, publiceerde het staatsbedrijf Global Times een column waarin men de acties probeerde te rechtvaardigen en schreef men:
“Mensen begrijpen nog steeds niet hoe DiDi Chuxing persoonlijke informatie verzamelt en gebruikt in strijd met wet- en regelgeving, maar de staat is opgevoerd om persoonlijke informatie tijdig te beschermen. Deze actie zelf heeft mensen het vertrouwen gegeven dat de staat de leiding heeft over deze zaak. Het belangrijkste is dat internetreuzen vaak voorop lopen in de industrie. De staat kan niet toestaan dat ze regelmakers worden voor het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie. De normen moeten in handen van de staat zijn om ervoor te zorgen dat die giganten terughoudend zijn bij het verzamelen van persoonlijke informatie. Ja, volg het principe van minimalisatie. We mogen niet toestaan dat een internetgigant een superdatabase wordt van Chinese persoonlijke informatie die gedetailleerder is dan de staat, laat staan dat we ze het recht geven om die gegevens naar believen te gebruiken.”

Onder internationale investeerders bestaat er een groeiende perceptie dat China bereid is de gevolgen van aandeleninvesteerders in zijn eigen land die geld verliezen op de aandelenmarkt, voor lief te nemen om de macht van de staat te versterken vanwege de stroom aan informatie en staatsgeheimen.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][27 augustus 2021]

 

Afdrukken Doorsturen