Amerikaanse Senaat doet onderzoek naar toezichthouder SEC

In de Verenigde Staten houdt de Senaatscommissie voor het bankwezen vandaag een hoorzitting met de titel 'Oversight of the U.S. Securities and Exchange Commission'. De SEC heeft veel toezicht nodig, want dat is het federale agentschap dat Bernie Madoff meer dan vier decennia niet lang niet had aangepakt, ondanks het feit dat een financieel expert, Harry Markopolos de SEC gedetailleerde schriftelijke rapporten had toegestuurd (in 2000, 2001, 2005, 2007 en 2008), waarin hij beweerde dat Madoff een Ponzi-scheme voerde.De SEC sliep ook toen banken van Wall Street hun subprime-schuldbommen verzonnen en vervolgens miljarden dollars verwedden dat het er slecht mee zou aflopen terwijl ze die producten als goede investeringen aan openbare pensioenfondsen verkochten. Die subprime-bommen ontploften in 2008, waardoor de Amerikaanse economie werd verwoest en miljoenen onschuldige Amerikanen werkloos en dakloos werden.

Meer recentelijk werd de SEC betrapt toen het family office hedgefonds, Archegos Capital Management, ontplofte en het publiek voor het eerst vernam dat banken van Wall Street enorme aandelenposities met een hoge hefboomwerking van deze hedgefondsen (onterecht) hebben gepresenteerd als zijnde eigendom van de banken.

De SEC knijpt momenteel ook een oogje dicht voor een praktijk die illegale manipulatie uitschreeuwt: het staat de volgeladen megabanken op Wall Street toe om de aandelen van hun eigen bank te verhandelen in hun eigen Dark Pools. Zie het artikel op Economedian: "De duistere kant van Dark Pools").

De reden dat de Senaatscommissie voor het bankwezen de SEC nauwlettend in de gaten moet houden met deze regelmatige toezichthoorzittingen, is omdat deze bankcommissie herhaaldelijk deze externe adviseur van de grootste handelsbanken op Wall Street (de SEC dus) niet heeft zien acteren als de top-aanklager van Wall Street. De topman van de SEC vóór Gensler, voorzitter Jay Clayton van Sullivan & Cromwell, werd voorgedragen door president Donald Trump. Clayton had 8 van de 10 grootste banken van Wall Street wettelijk vertegenwoordigd in de drie jaar voordat de Senaatscommissie voor het bankwezen hem bevestigde als voorzitter van de SEC.

Vóór Clayton had de bankcommissie van de Senaat Mary Jo White, een wetspartner bij Debevoise & Plimpton, als SEC-voorzitter bevestigd. White werd genomineerd door president Barack Obama. White en haar man, John White, een advocaat bij Cravath, Swaine & Moore LLP, hadden bijna elke grote handelsbank op Wall Street vertegenwoordigd. Inderdaad, de bankencommissie waar we het over hebben laat ook regelmatig steken vallen.

Einstein maakte naar verluidt ooit eens een opmerking: "Waanzin is steeds hetzelfde doen en verschillende resultaten verwachten." Als de Senaatscommissie voor het bankwezen ècht een "tough guy" op Wall Street zou willen hebben gezet, dan zou ze stoppen met het bevestigen van in de tang genomen toezichthouders.

De jury is het nog steeds niet eens over Gensler, die eerder 18 jaar bij Goldman Sachs werkte en onder president Obama voorzitter was van de Commodity Futures Trading Commission. Gensler's eerste optreden als SEC-voorzitter leverde hem al vroeg een blauw oog op toen hij een 20-jarige bankverdediger op Wall Street als zijn Chef Misdaad koos. Dat Hoofd Misdaad, Alex Oh van het advocatenkantoor van Wall Street, Paul Weiss, legde na slechts zes dagen op het werk te zijn geweest en aanzienlijke ongunstige publiciteit te hebben gekregen, zijn functie neer. Het is wel zijn verdienste dat Gensler voor de tweede keer met een beroepsaanklager in zee ging.

Gensler's openingsopmerkingen tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie voor het bankwezen van vandaag bevatten zeven verwijzingen naar deze zin: "heeft het personeel om aanbevelingen gevraagd..." Als het verleden een proloog is, betekent dit dat Gensler zal toezeggen om alle zinvolle "aanbevelingen" daadwerkelijk om te zetten in concrete definitieve regels.

Dit is de verklaring van Gensler uit zijn schriftelijke openingsopmerkingen voor de hoorzitting van vandaag over de marktstructuur:
“Ik denk dat het gepast is om te kijken naar manieren om de regels van de SEC op te frissen om ervoor te zorgen dat onze aandelenmarkten onze missie weerspiegelen en zo efficiënt en concurrerend mogelijk zijn. Ik denk dat het tijd wordt dat we een brede kijk krijgen op hoe de marktstructuur er vandaag de dag uit zou moeten zien. De Commissie is deze exercitie begonnen met betrekking tot marktgegevens onder voormalig voorzitter Jay Clayton.”

We maken even pas op de plaats. Clayton trad op 4 mei 2017 aan tijdens de regering-Trump. Dat is meer dan vier jaar geleden en er is niets positiefs aan de marktstructuur veranderd. Gensler vervolgt:
"Ik heb het personeel om aanbevelingen gevraagd, met name rond twee belangrijke vragen: ten eerste, hoe zorgen we voor meer concurrentie en efficiëncy op een order-per-order-basis - wanneer mensen elke order naar de markt sturen? Hoewel er sprake is van versnippering tussen handelsplatforms, kunnen eerdere hervormingen en nieuwe technologieën hebben geleid tot meer gesegmenteerde markten en een hogere concentratie onder marktmakers.
Bijna de helft van het verhandelde volume wordt uitgevoerd in ‘dark pools’ of door groothandelaren. Eén bedrijf heeft publiekelijk verklaard dat het bijna de helft van al het retailvolume uitvoert. [Dat bedrijf is Citadel Securities.] Verder vraag ik me af of dit betekent dat de geconsolideerde tape - de zogenaamde National Best Bid and Offer - het volledige scala aan activiteiten op beurzen volledig weerspiegelt."

De SEC heeft geen criminele bevoegdheden. Het kan alleen civiele zaken aanhangig maken. En toch is het handelsgedrag tussen de megabanken van Wall Street in toenemende mate crimineel van aard en wordt het al dan niet vervolgd (meestal niet via overeenkomsten voor uitgestelde vervolging) door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Wat leidt tot de vraag, is de SEC gewoon de illusie geworden van het controleren van Wall Street terwijl het de kleine boeven oppakt en de grote boeven een vrijgeleide geeft?

Dat is ook de mening van een voormalige advocaat bij de SEC, James Kidney, die in 2014 met 25 dienstjaren met pensioen ging. Op 12 oktober 2018 gaf Kidney een verbluffende beoordeling van de SEC aan het Lake Forest College, net buiten Chicago. Kidney karakteriseerde het leiderschap van de SEC toen hij daar werkte als "zelfzuchtige lafaards" die niet achter de hogere regionen op Wall Street aan gingen omdat ze gewoon "op zoek waren om door te gaan, om terug te keren naar hun baan op Wall Street."

Tijdens de lezing toonde Kidney een grafiek om te laten zien hoe de ongecontroleerde corruptie van Wall Street de gemiddelde Amerikaan en de Amerikaanse economie beïnvloedde tijdens en na de financiële ineenstorting van 2008. De grafiek laat zien dat $ 19 biljoen aan Amerikaanse rijkdom verloren is gegaan; de huizenprijzen daalden met 30%; 8,8 miljoen Amerikaanse banen gingen verloren; en 10 miljoen huiseigenaren werden geraakt door huisuitzetting.

Het was de Amerikaanse president John F. Kennedy die zei: "Wij, de mensen, zijn de baas, en we zullen het soort politiek leiderschap krijgen, of het nu goed of slecht is, dat we eisen en verdienen."  Amerikanen zullen dan toch het heft in eigen hand moeten nemen en hun gekozen volksvertegenwoordigers aanspreken op de misstanden in de politiek en de financiële wereld.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][14 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen