Britse artsen het zwijgen opgelegd over novitsjok-vergiftigingen

Twee Britse artsen van het Salisbury District Hospital die Sergei Skripal en Yulia Skripal behandelden voor de novitsjok-vergiftiging in maart 2018 weigerden deze week te vertellen of ze samen met Duitse artsen hebben samengewerkt aan de behandeling van Alexei Navalny voor novitsjok-vergiftiging in het Charité-ziekenhuis in Berlijn in augustus 2020. Volgens een van hen hebben zij van het ministerie van Defensie de opdracht gekregen hierover te zwijgen.



Naast de MH-17 zijn er nog een aantal andere hoofdpijndossiers waar wij onze abonnee's regelmatig over informeren - omdat het informatie betreft waarover de mainstream media dan niet rapporteren (die nieuwe informatie past kennelijk niet in hun straatje). Eén van die andere dossiers is de vermeende vergiftiging van de Russische "oppositieleider" Navalny. Vermeende, zeggen wij, omdat de westerse mainstream media blijven volharden in hun opstelling dat het de waarheid is. Recentelijk schreven wij op ons blog over de bevindingen van een Duitse arts die hierbij betrokken was (en in onze weekend nieuwsbrief daar op volgend gingen wij er dieper op in).

Vandaag op ons blog wat meer informatie voor bezoekers aan onze site.

De toonaangevende ziekenhuisartsen over de Novitsjok-vergiftiging in Groot-Brittannië (de Skripals) en Duitsland (Navalny) mogen van hun regeringen de medische informatie die ze met elkaar hebben uitgewisseld niet openbaar maken.

James Haslam (foto, links), de hoofdarts van het Salisbury District Hospital die Sergei Skripal en Yulia Skripal behandelde voor de novitsjok-vergiftiging in maart 2018, en Elspeth Hulse, een anesthesist in het ziekenhuis van Newcastle upon Tyne en co-auteur met Haslam van een medisch onderzoekspaper over de Skripal-zaak, weigerde deze week om te zeggen of ze samen met Duitse artsen deelnamen aan de behandeling van Alexei Navalny voor novitsjok-vergiftiging in het Charité-ziekenhuis in Berlijn in augustus 2020.

Volgens Hulse heeft ze van het Britse Ministerie van Defensie (MoD) het bevel gekregen te zwijgen. Op de vraag welke communicatie en overleg over hun expertise in de Skripal-zaak ze hebben uitgewisseld met de Berlijnse artsen die Navalny behandelden, antwoordde Hulse: “Ik heb het advies gekregen dat de media in eerste instantie naar de Britse MoD-persdienst moet gaan. Press Office 020 7218 7907. Ik hoop dat dit helpt.” Haslam weigerde ook te antwoorden of zij met Navalny's artsen in Berlijn had gecommuniceerd, of wanneer.

Cara Charles-Barks, chief executive van het Salisbury-ziekenhuis, weigerde deze week te zeggen welke samenwerking er is geweest tussen Salisbury en de Charité - de enige twee ziekenhuizen ter wereld die beweren met succes gevallen van novitsjok-vergiftiging te hebben behandeld.

De Britten en Duitsers werkten echter in het geheim samen. Vorige week onthulde Philipp Jacoby, de Duitse arts die de medische evacuatie van Navalny van het Omsk-ziekenhuis in Rusland naar het Charité in Berlijn in augustus vorig jaar leidde, dat toen hij Navalny naar Charité bracht, er “een welkomstcomité (Empfangskomitee) was van ongeveer 30 mensen." Hij voegde eraan toe dat hij niet wist wie ze waren, behalve dat het een "internationale" groep betrof.

De leidende Duitse artsen die Navalny behandelden, Kai-Uwe Eckardt en David Leindl, publiceerden afgelopen december een gedetailleerd klinisch casusrapport over de Navalny-zaak; ze meldden bij aankomst de psychofarmaca, lithium en benzodiazepinen, in zijn bloed en urine; zijn biochemische testscores voor elk van de dagen dat hij in het ziekenhuis lag; en hun behandelingskuur met atropine en bloedplasma. Jacoby is een van hun co-auteurs. Deze week werden Eckardt en Leindl gevraagd "de contacten en communicatie te bevestigen die zij hadden met Britse artsen van het Salisbury District Hospital op 22 augustus van [Navalny's] opname en daarna."  Ze weigeren te antwoorden.

Sinds Jacoby's nieuwe onthulling van het "welkomstcomité" is het verslag van wat de Britse en Duitse artsen deden, en wanneer ze het deden, het bewijs van hoe de twee regeringen de openbare onthulling van de twee novitsjok-aanvallen en de Anglo-Duitse beschuldiging hebben gepland (dus dat de Russische regering achter beide gevallen stond).

Een vooraanstaande Britse specialist op het gebied van organofosfaatvergiftiging merkte op: "Wat een ironie. Jacoby en de Charité-ziekenhuisgroep publiceerden in The Lancet elk klein detail over Navalny's diagnostiek. Nu gaat Dr. Hulse naar het Ministerie van Defensie. Wat is het geheim dat ze verbergen - dat de Britse behandeling van de Skripals voor de blootstelling aan novitsjok anders was dan de Duitse behandeling van Navalny? Of is het geheim dat er in beide gevallen er geen sprake van novitsjok was?”

Wapens van chemische oorlogsvoering zijn staatsgeheimen; het gebruik ervan wordt gereguleerd door het internationale Verdrag inzake chemische wapens (International Chemical Weapons Convention - CWC) en wordt beheerd door de multinationale Organisatie voor het verbod op chemische wapens (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW). Medisch onderzoek naar de samenstelling en werking van zenuwgassen en therapeutische behandeling van organofosfaatvergiftiging is open medische wetenschap, gereguleerd voor de behandeling van artsen door hun eed van Hippocrates.

In hun poging om te bewijzen dat de Russen novitsjok hadden gebruikt tegen de Skripals in Salisbury in maart 2018, en tegen Navalny in Tomsk in 2020, hebben de Britse en Duitse regeringen aangifte gedaan van beweringen van hun militaire laboratoria in Porton Down en München, maar ze hebben de details geheim gehouden; geen enkele arts heeft ze ondertekend voor openbare vrijgave. Ter bevestiging hebben de twee regeringen de OPCW gevraagd om de Skripals en Navalny te testen en de bevindingen te rapporteren. Over de resultaten hebben we eerder in een Economedian Magazine geschreven.

De Duitse regering vroeg ook Franse en Zweedse militaire laboratoria om parallelle tests uit te voeren voor Navalny. De resultaten die door de NAVO-regeringen openbaar zijn gemaakt, lijken uniform; de niet-gepubliceerde details zijn verre van zeker of overtuigend; ze voldoen niet aan de forensische standaard die wordt vereist door Britse strafrechtbanken.
In 2019 publiceerden Haslam en Hulse een onderzoekspaper in het British Journal of Anesthesia waarin ze hun intentie uitspraken om “anesthesisten en intensivisten te informeren en te wijzen op de algemene behandeling van patiënten die door OP [organofosfaat] met zenuwgas vergiftigd zijn.”  Ze sloten hun paper af met te zeggen: "De auteurs kijken uit naar de publicatie van de lessen die zijn getrokken uit de zenuwgasvergiftigingen in Salisbury OP, zodat de behandelrichtlijnen in de toekomst kunnen worden geoptimaliseerd."

In feite is er een black-out van de Britse regering geweest ten aanzien van de publicaties die Haslam en Hulse hebben beloofd. Dat heeft Hulse nu toegegeven.

De Duitse artsen die Navalny behandelden, publiceerden hun rapport in The Lancet op 22 december 2020. Ze citeerden Haslam en Hulse voor onderzoeksondersteuning van hun bevindingen en behandeling. Volgens de Duitsers, nadat ze Navalny waren begonnen te behandelen met de organofosfaat-antidota, atropine en obdoxime met 750 mg per dag, "kwamen de cholinerge symptomen binnen 1 uur na het begin van deze antidotumtherapie weer terug. Analgo-sedatie met sufentanil en propofol werd aangevuld met midazolam voor neuroprotectie”. Deze medicamenteuze therapie is een voetnoot bij het BJA-rapport van Haslam en Hulse.

Wat het Duitse rapport niet vermeldt, is dat hun testen van Navalny bij zijn aankomst in Berlijn aantoonden dat de Russische artsen al atropine en propofol hadden toegediend in het ziekenhuis van Omsk. Het bewijs van de Duitse artsen gedurende 42 dagen – gepresenteerd in vier technische bijlagen – bevestigde niet dat Navalny het doelwit was geweest van een criminele aanval en kon de beschuldiging van novitsjok niet bevestigen. In plaats daarvan gaf het bewijs van de Duitse artsen aan dat Navalny vóór zijn ineenstorting psychoactieve drugs had gebruikt, en zijn biochemische tests gaven aan wat de artsen van het Omsk-ziekenhuis eerder een "stofwisselingsstoornis" hadden genoemd.

Niet-Russische artsen die de Duitse testresultaten beoordeelden, suggereren dat ze kunnen wijzen op diabetes, pancreatitis, leverproblemen en complicaties door stafylokokkeninfectie. Niet-Russische psychiaters beweren dat het drugsgebruik van Navalny wijst op de waarschijnlijkheid van een bipolaire stoornis. Navalny heeft de Russische artsen beschuldigd van liegen. Jacoby herhaalde deze bewering vorige week. Eerder schreven wij al over het volledige archief van bewijs en de forensische analyse in deze zaak.

In zijn drie persinterviews gaf Jacoby het eerste ooggetuigenverslag van een niet-Russische arts van de symptomen van Navalny in Omsk en zijn behandeling op de medische vlucht naar Berlijn. In twee van de interviews onthulde Jacoby ook details van de pre-planning van zijn vlucht die plaatsvond op de dag voordat Navalny ziek werd. Bovendien getuigde Jacoby dat de eerste vermelding die hij over novitsjok hoorde, afkomstig was van de stafassistent van Navalny, Maria Pevchikh, in het ziekenhuis van Omsk.
Pevchikh, ook volgens Jacoby, gaf hem waterflessen die ze de ochtend na zijn ineenstorting uit Navalny's hotelkamer had gehaald. Jacoby onthulde dat hij de flessen langs de luchthavencontrole van Omsk had gesmokkeld en presenteerde ze aan het 'welkomstcomité' in het Charité-ziekenhuis toen hij Navalny uit handen gaf.

Volgens een artikel in Der Spiegel, gedateerd 28 augustus 2020, hebben de Duitse artsen die betrokken waren bij de behandeling van Navalny, waaronder medici van het Duitse leger, informatie opgevraagd bij het Britse laboratorium voor chemische oorlogsvoering in Porton Down. Porton Down-artsen waren mogelijk op 22 augustus 2020 in het Berlijnse 'welkomstcomité'.

Een Britse organofosfaatspecialist heeft kennis genomen van het rapport dat Eckardt en Jacoby in The Lancet publiceerden en onthult dat op de zesde dag nadat hun behandeling van Navalny was begonnen, zijn butyrylcholinesterasegehalte in het bloed lager was dan normaal. Dat, zo meldden ze, "dwong ons om 6 eenheden vers ingevroren plasma toe te dienen; deze transfusie leidde tot een uitgesproken toename van de activiteit zonder daaropvolgende afname”. Als plasmatransfusie een effectieve therapie was voor novitsjok-vergiftiging, gebruikten de artsen van het Salisbury-ziekenhuis, Hulse en de experts van Porton Down, het dan ook voor de Skripals?

De Britse expert vervolgt: “Het gebruik van vers ingevroren plasma (6 eenheden, dat is ongeveer 1,5 liter) lijkt van cruciaal belang om Navalny’s butyrylcholinesterase-niveaus weer normaal te krijgen. Een typisch menselijk volume is 5 liter, dus een behoorlijk groot deel. Waarom 6 dagen wachten op het belangrijkste onderdeel van de therapie? Er zijn geen nadelen aan bloedtransfusies. We zien dus dat 8 dagen na de aanval [op Navalny], Porton Down er even de tijd voor neemt om advies te geven, of dat Berlijn er de tijd voor neemt om er naar te vragen. Waarom de geheimhouding? Het lijkt medisch gezond verstand. Het lijkt ondenkbaar dat de Skripals en [Wiltshire rechercheur-sergeant Nicholas] Bailey geen plasmatransfusies kregen - tenzij ze niet vergiftigd waren. Het lijkt ook meer dan vreemd dat Berlijn 6 dagen wachtte – tenzij hij niet vergiftigd was.”

Een onderzoeksrapport van Israëlische artsen over het gebruik van bloedplasmatransfusies als tegengif voor organofosfaatvergiften, waarmee de standaard werd gezet voor therapie met tegengif vanaf 2004, is hier te vinden.

Vorige week donderdag werden in Moskou aan de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, acht vragen gesteld ter verduidelijking van Jacoby's relaas van de Navalny-medische-operatie, het daaropvolgende Duitse doktersrapport en de officiële verklaringen van de Duitse regering.

Zakharova meldde dat de betrouwbaarheid van de verklaringen van de Duitse arts P. Jacoby die A. Navalny vergezelde tijdens de medische evacuatie uit Omsk op 22 augustus 2020 niet redelijkerwijs beoordeeld kan worden. Niettemin weerspiegelen de geciteerde uitspraken van Jacoby grotendeels onze eigen twijfels met betrekking tot de talrijke 'donkere vlekken' in het verhaal van de 'vergiftiging' van de blogger, die achteraf steeds meer de kenmerken aannemen van een geplande actie om ons land te denigreren, om nieuwe redenen te bedenken voor toekomstige sancties.”

Het Britse gerechtelijk onderzoek naar de vermeende novitsjok-vergiftigingsdood van Dawn Sturgess in het ziekenhuis van Salisbury in juli 2018 hervat verhoren op 22 september. De lijkschouwer, baronness Heather Hallett (met een minder fraai track record), zal een verzoek van de advocaten van de Britse regering bespreken om het medische bewijsmateriaal geheim te houden.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[17 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen