Nucleair Frankrijk heeft elektriciteitsprijzen die bijna de helft zijn van die van "groen" Duitsland

Frankrijk ging in de jaren zeventig all-in voor kernenergie en het betaalt zich nu uit. Volgens de Financial Times betalen Franse huishoudens nu bijna de helft van de prijs voor elektriciteit als "groen"-aangedreven Duitsland, dat kerncentrales heeft gesloten en geld in "hernieuwbare energiebronnen" heeft weggespoeld.



De leugenachtige leider van Frankrijk, Emmanuel Macron, die plannen onthulde om 14 kernreactoren te sluiten nadat hij werd gekozen, heeft een volledige ommezwaai gemaakt voorafgaand aan de Franse verkiezingen in april volgend jaar in een poging zijn slechte cijfers in de peilingen op te krikken.

De peilingen zijn verschoven in het voordeel van kernenergie nu de energieprijzen stijgen en de leugens die (niet alleen) de Franse burgers zijn verteld over de gevaren van kernenergie worden ontkracht.

Hoewel Macron de afgelopen vier jaar miljarden euro's heeft besteed aan "groene" energieplannen, onthulde hij dinsdag een nieuw plan om "tegen het einde van dit decennium 1 miljard euro in kernenergie te investeren", meldde de Financial Times.

"De belangrijkste doelstelling is om tegen 2030 innovatieve kleinschalige kernreactoren in Frankrijk te hebben, samen met een beter afvalbeheer", zei hij, terwijl hij eergisteren een investeringsplan voor "Frankrijk 2030" aankondigde.

Zijn opponent van de politieke partij Rassemblement National, Marine Le Pen, reageerde op het plan van Macron door te zeggen dat ze niet alleen meer bewezen, grootschalige kerncentrales zou bouwen en investeringen in kleinschalige reactoren zou steunen, maar ook "een einde zou maken aan alle subsidies voor hernieuwbare energie" en "de windturbines van Frankrijk zou neerhalen", meldde Reuters vandaag.


"Wind en zonne-energie, deze energieën zijn niet hernieuwbaar, ze zijn intermitterend. Als ik word gekozen, zal ik een einde maken aan de bouw van nieuwe windparken en zal ik een groot project lanceren om ze te ontmantelen", zei ze op RTL-radio. Ze voegde eraan toe dat ze de subsidies voor wind- en zonne-energie zou schrappen, wat naar eigen zeggen opliep tot zes of zeven miljard euro per jaar en een zware last zou zijn voor de energierekeningen van consumenten.

In een deze week gepresenteerde routekaart voor de Franse versie van het World Economic Forum's plan voor de economie in het jaar 2030, stelde Macron miljarden euro's aan steun voor elektrische voertuigen, de nucleaire industrie en groene waterstof - geproduceerd met kernenergie - voor, maar maakte hij geen woorden vuil aan hernieuwbare energie.

Frankrijk produceert ongeveer 75% van zijn stroom in kerncentrales, wat betekent dat zijn elektriciteitsproductie een van de laagste koolstofemissies per hoofd van de bevolking heeft van alle ontwikkelde landen. Het blijft echter ook ver achter bij Duitsland en andere Europese landen die veel geld over de balk smijten voor wind- en zonne-energie, energiesoorten die de beloften van de voorstanders niet kunnen waarmaken vanwege de volatiliteit en de grote problemen bij de opslag ervan. Duitsland heeft sinds de ramp in Japan zwaar geïnvesteerd in hernieuwbare energie, maar is daarbij sterker afhankelijk geworden van steenkool.

Frankrijk is een bolwerk van kernenergie in Europa, met zoals gezegd ongeveer 75 procent van zijn elektriciteit afkomstig van kerncentrales. Na de rampzalige explosie in 2011 in een fabriek in Fukushima, Japan, en grote kostenoverschrijdingen in een nieuwe fabriek in Flamanville, Noordwest-Frankrijk, liep de nationale trots rond de nucleaire capaciteit van Frankrijk een flinke deuk op. Door de ramp bij Fukushima ging Angela Merkel "all the way" en draaide in Duitsland kernenergie behoorlijk de nek om.

[Informatiebron: Financial Times]





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[14 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen