Amerikaanse beurswaakhond SEC negeert illegale handel in aandelen

De Amerikaanse beurswaakhond SEC neemt duistere financiële markten onder de loep, behalve de meest duistere van allemaal - de Dark Pools. De grootste banken van Wall Street verhandelen namelijk hun eigen en elkaars bankaandelen in hun eigen "Dark Pools". Allemaal buiten het zicht van de burgers en de toezichthouders.



Afgelopen dinsdag hield commissaris Allison Herren Lee van de Amerikaanse waakhond SEC een uitzonderlijk goed onderbouwde toespraak over de toenemende gevaren voor de bredere Amerikaanse economie. Zij had het met name over de ontluikende duistere particuliere markten voor niet-openbaar verhandelde aandelen. Ze scoorde veel belangrijke punten.

Er is echter een veel grotere en gevaarlijkere duistere markt: de "Dark Pools" die eigendom zijn van de voortdurend aangeklaagde  megabanken op Wall Street. Die verhandelen namelijk dagelijks in het duister de beursgenoteerde aandelen die in het bezit zijn van openbare pensioenfondsen en de beleggingsfondsen, en die dan weer het grootste deel uitmaken van de pensioenfondsen van tientallen miljoenen Amerikanen.

Volgens een rapport van McKinsey & Company uit april 2021 bereikte "de wereldwijde private equity AUM [Assets Under Management] $ 4,5 biljoen in de eerste helft van 2020." Dat is de duistere markt waar SEC-commissaris Lee zich zorgen over maakt.

De beursgenoteerde markt in de VS stond op 30 juni op $ 54.77 biljoen, volgens gegevens van de Federal Reserve. Dat is 12 keer de omvang van de wereldwijde private equity-markt. Welke van de twee vormt volgens u een grotere bedreiging voor de financiële stabiliteit in de VS?

De SEC heeft toegegeven te weinig personeel te hebben en ondergefinancierd te zijn. Moet het vanwege zijn beperkte middelen niet de focus richten op de grootste bedreigingen?

Het is niet zo dat de SEC al lang niet op de hoogte is gesteld dat wat er in de Dark Pools van Wall Street gebeurt, boosaardig is en hoogstwaarschijnlijk illegaal.

In 2012 publiceerde Crown Business het boek Dark Pools: The Rise of the Machine Traders and the Rigging of the U.S. Stock Market (Dark Pools: de opkomst van de machinetraders en de manipulatie van de Amerikaanse aandelenmarkt, geschreven door een onderzoeksjournalist van de Wall Street Journal, Scott Patterson. Patterson beschreef de situatie in 2012 als volgt:
“…pools binnen pools, allemaal elektronisch verbonden, vormen een enkele klotsende pool van duistere elektronische liquiditeit. In 2012 was de hoeveelheid aandelenhandel die plaatsvond in dark pools en internalizers [banken van Wall Street die aandelen intern verhandelen zonder toezicht van een effectenbeurs] maar liefst 40 procent van al het handelsvolume - en het groeide elke maand.
Zelfs de verlichte markten waren ondoorgrondelijk complex, gerund door gigantische computers die geheime handelsstrategieën verwerkten die waren ontworpen door natuurkundigen, chemici, Ph.D's, wiskundigen, AI-computerprogrammeurs...
Al die omzet had een reële impact op de aandelen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was de gemiddelde bewaartermijn voor een aandeel vier jaar. In 2000 was het acht maanden. In 2008 was dat twee maanden. En in 2011 was het tweeëntwintig seconden, althans volgens schattingen van een professor. Een oprichter van een prominente high-frequency trading-outfit beweerde ooit dat de gemiddelde bewaartijd (vasthoud-periode) van zijn bedrijf slechts elf seconden was.
Niemand - niemand - wist echt wat er gebeurde in de ingewanden van dit marktmonster van Frankenstein."

Dark Pools zijn tegenwoordig nog duisterder dan in 2012. Maar één ding weten we zeker uit de muffe, geaggregeerde gegevens die door FINRA worden vrijgegeven: mega Wall Street-banken zoals Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch en JPMorgan Chase zijn hun eigen beursgenoteerde bankaandelen aan het verhandelen in hun eigen Dark Pools, in duizenden transacties per week.

Gebruiken deze banken het geld van deposanten om hun aandelen terug te kopen in hun eigen Dark Pools? Niemand die het weet. Manipuleren ze hun aandelenkoersen door te handelen in een kartel in deze Dark Pools? Niemand die het weet. Waarom staan deze banken niet toe dat deze transacties worden blootgesteld aan het desinfecterende zonlicht van een gereguleerde effectenbeurs? Opnieuw: niemand die het weet.

Na de beurscrash van 1929 die de Grote Depressie inluidde, heeft de Amerikaanse Senaatscommissie voor het bankwezen gedurende meerdere jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de handelsstructuur en handelspraktijken op Wall Street. De onderzoeken van de Senaat waren gericht op de heimelijke omgang van "pools", die tegenwoordig zijn gereïncarneerd als Dark Pools, met snelle algoritmen en piraten die bekend staan als high-frequency traders. Het Senaatsonderzoek uit de jaren dertig vond het volgende:
“Een "pool" is volgens beursfunctionarissen een overeenkomst tussen meerdere mensen, meestal meer dan drie, om actief te handelen in één effect. Uit het onderzoek is gebleken dat het doel van een pool in het algemeen is om de prijs van een effect te verhogen door middel van onderling afgestemde activiteiten van de pool-leden, en hen daardoor in staat te stellen hun bezit te verkopen met winst dat zij te danken heeft aan het publiek dat door de activiteit wordt aangetrokken of door verspreide informatie over de aandelen. Poolactiviteiten voor een dergelijk doel zijn onverenigbaar met het in stand houden van een vrije en ongecontroleerde markt.”

De Senaatscommissie voor het bankwezen van 1934 concludeerde als volgt:
“De conclusie is onontkoombaar dat leden van de georganiseerde beurzen die deelnamen aan of beheerden van pools - terwijl ze tegelijkertijd optraden als makelaars voor het grote publiek - onverenigbare belangen vertegenwoordigden en probeerden tegenstrijdige functies uit te oefenen. Toch konden de beursautoriteiten in deze situatie niets onethisch bespeuren.”

Als de SEC het vertrouwen van het publiek in de Amerikaanse markten wil herstellen, is er geen betere plek om te beginnen dan met de Dark Pools van Wall Street.

PS. Al 2,5 jaar geleden waarschuwden wij over de schaduwhandel van de grootbanken in de VS in het Economedian Blog artikel "De duistere kant van Dark Pools" (link hier).





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[15 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen