Het broeit in de bancaire sector

Aandelenkoersen lopen gevaarlijk uiteen: in de VS sloten gisteren de grootbanken in een zee van rode inkt terwijl de index S&P 500 een historische recordhoogte bereikte.



Gisteren hebben de S&P 500 en Nasdaq nieuwe recordhoogtes bereikt voor de zesde handelssessie op rij. De Dow Jones Industrial Average sloot echter in het rood. Dat komt omdat twee dure bankcomponenten van de Dow, Goldman Sachs en JPMorgan Chase, in het rood sloten en zij hielpen de index in negatief gebied te trekken. (De Dow Jones Industrial Average is een koersgewogen index.)

Zoals bijgaande grafiek laat zien maakten de dalingen van Goldman en JPMorgan gisteren deel uit van een uitverkoop van grote banken – een opvallende en verontrustende afwijking van de bredere indices. Het zou in de toekomst onmogelijk moeten zijn om een gezonde aandelenmarkt te hebben als de megabanken, die het grootste deel van de bedrijfsactiviteiten financieren, in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Tot de slechtst presterende banken behoorden gisteren drie buitenlandse mondiale banken die sterk aanwezig zijn op Wall Street: de Britse bank Barclays (BCS) verloor 5,56 procent; de Zwitserse bank Credit Suisse (CS) daalde met 4,73 procent, terwijl de Duitse megabank Deutsche Bank (DB) 4,64 procent in de min sloot.

Buitenlandse mondiale banken (die op Wall Street genoteerd zijn) zijn via derivaten sterk verbonden met Amerikaanse megabanken. De banken fungeren als tegenpartijen voor elkaar bij het maken van onderhandse derivatenweddenschappen op van alles en nog wat, van gemiste afossingen op kredieten tot aandelen en vreemde valuta. Deze particuliere contracten staan bekend als bilaterale over-the-counter (OTC)-derivatentransacties en missen een centraal clearingplatform om achter de weddenschappen te staan. Dit heeft geleid tot de ineenstorting van de gigantische verzekeraar AIG in 2008 en heeft ertoe geleid dat deze een tijdlang werd genationaliseerd door de Amerikaanse regering.

Dat goochelen met derivaten zou zijn hervormd moeten zijn onder de Dodd-Frank-wetgeving van 2010, maar in werkelijkheid is er weinig wezenlijks veranderd. Vooral in het bankwezen is er wat paniek aanwezig die is veroorzaakt door de situatie met Credit Suisse, de op één na grootste bank van Zwitserland. Het kondigde gisteren aan dat het het grootste deel van zijn prime brokerage-activiteiten, die hefboomleningen aan hedgefondsen verstrekt, zal sluiten.
De aankondiging komt nadat Credit Suisse eerder dit jaar 5,5 miljard dollar aan verliezen leed toen Archegos Capital Management, een zogenaamd "family office"-hedgefonds, zichzelf in maart opblies.
(Zie ons artikel: Activiteiten hedgefondsen en grootbanken in VS doen denken aan 2008.)

In het afgelopen jaar is Credit Suisse getroffen door het Archegos-schandaal; het betaalde $ 547 miljoen om een schikking te treffen met criminele en civiele autoriteiten in de VS en het Verenigd Koninkrijk voor het verstrekken van een frauduleuze lening van $ 850 miljoen in Mozambique, waar een aanzienlijk deel van het geld als smeergeld ging naar werknemers van Credit Suisse en Mozambikaanse overheidsfunctionarissen; het wordt aangeklaagd door investeerders omdat het aan hen voor miljarden dollars aan Greensill Capital-schulden heeft verkocht als stukken met een laag risico - Greensill heeft in maart faillissement aangevraagd. Vorige maand nog meldde de Zwitserse banktoezichthouder FINMA dat Credit Suisse zeven afzonderlijke spionageoperaties had uitgevoerd op haar bestuursleden, voormalige werknemers en derden.

Wat de bancaire ellende nog vergroot, is het feit dat de Federal Reserve woensdagmiddag aankondigde dat ze deze maand zal beginnen met het verminderen van haar obligatie-opkopen (die de rentetarieven hebben gedrukt) voor een bedrag van $ 15 miljard per maand, beginnend in november. De Federal Reserve heeft maandelijks voor 80 miljard dollar aan schatkistpapier opgekocht en voor 40 miljard dollar aan Agency Mortgage-Backed Securities (MBS), dus voor een totaal van 120 miljard dollar per maand.

De Federal Reserve liet de mogelijkheid open "om het tempo van aankopen aan te passen als veranderingen in de economische vooruitzichten dit rechtvaardigen".


Wat ook de bezorgdheid over de bankaandelen gisteren vergrootte, was een rapport van het Amerikaanse Labour Department waaruit bleek dat er vorige week slechts 269.000 aanvragen voor werkloosheid werden geregistreerd, het laagste aantal sinds maart 2020. Beleggers die bankaandelen aanhouden zien dit als een bewijs van een krapper wordende arbeidsmarkt, en een potentiële bijdrage aan de inflatie die de Federal Reserve zou kunnen dwingen de rente eerder dan verwacht te verhogen.

Andere centrale banken verkrappen al via renteverhogingen. Op 23 september werd de Noorse Norges Bank de eerste grote centrale bank van de G10 die de rente verhoogde, waardoor een stijging van een kwartpunt werd opgelegd ten opzichte van de record lage nulrente. Het heeft aangegeven dat een nieuwe verhoging in de maand december waarschijnlijk is.

De centrale bank van Zuid-Korea heeft in augustus voor het eerst in drie jaar de rente met een kwartpunt verhoogd tot 0,75 procent. De centrale bank van Brazilië heeft vorige week woensdag haar belangrijkste rentetarief met 1,50 procent verhoogd – een half punt meer dan verwacht door marktwaarnemers en de grootste procentuele stijging sinds 2002.

Deze week was er meer actie van centrale banken. Na de markten in oktober te verrassen door de rente met 40 basispunten te verhogen tot 0,50 procent, verhoogde de Poolse centrale bank op woensdag - eergisteren dus - de rente met nog eens 75 basispunten tot 1,25 procent. Gisteren verhoogde Tsjechië zijn benchmarkrente met 125 basispunten tot 2,75 procent.

En terwijl de Bank of England de markten deze week verraste door renteverhogingen "on hold" te houden, hebben zowel de BOE als de Bank of Canada aangegeven dat de renteverhogingen sneller komen dan eerder werd verwacht.

Ook van invloed op de aandelenkoersen van de grootbanken zijn het nieuws en geruchten dat hedgefondsen verliezen nemen op "wrong-way"-weddenschappen, op welke richting de rentetarieven zouden bewegen. De grootbanken financieren de handel met hoge hefboomwerking door hedgefondsen via hun prime broker-activiteiten.






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[5 november 2021]

 

Afdrukken Doorsturen