Ons kent ons in Washington en New York

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, Jerome Powell en Jamie Dimon, ceo van de criminele organisatie JP Morgan Chase, hebben elkaar privé ontmoet op 30 september. Een bijeenkomst die alles weg heeft van vèrgaande belangenverstrengeling.



Volgens de afsprakenkalender van Fed-voorzitter Jerome Powell had hij op donderdag 30 september van 15:00 tot 15:30 uur privé een ontmoeting met Jamie Dimon, de voorzitter en CEO van JPMorgan Chase.

JPMorgan Chase is de grootste bank in de Verenigde Staten. Het wordt – slecht – gecontroleerd door de Federal Reserve. Hoe slecht is dat toezicht eigenlijk? JPMorgan Chase is de enige Amerikaanse bank die sinds 2014 door het ministerie van Justitie is aangeklaagd voor vijf misdrijven - en de onderneming heeft bij allemaal schuld bekend.

Maar ondanks dat onpeilbare aantal misdrijven onder dezelfde voorzitter en CEO heeft de raad van bestuur van JPMorgan Chase topman Dimon niet ontslagen. De Federal Reserve heeft de raad van bestuur van JPMorgan Chase ook niet opgedragen om Dimon te ontslaan – zelfs niet nadat de bank vorig jaar werd beschuldigd van het manipuleren van de Amerikaanse schatkistmarkt (de markt die de Amerikaanse regering in staat stelt haar rekeningen te betalen). In plaats daarvan heeft de Federal Reserve in dit ongekende tijdperk van aanklachten tegen de grootste bank van het land JPMorgan Chase een exclusief contract gegeven om de bewaarder te zijn van alle Agency Mortgage-Backed Securities (MBS) die de Federal Reserve heeft opgekocht sinds 2009.

Tegen deze achtergrond is het bijzonder vreemd dat Fed-voorzitter Jerome Powell privé-ontmoetingen heeft met Jamie Dimon.

De bijeenkomst vond plaats op dezelfde dag dat Powell een persoonlijk getuigenis aflegde voor het House Financial Services Committee in het Rayburn House Office Building in Washington, DC. Het is dus waarschijnlijk, hoewel niet vanzelfsprekend, dat Dimon vanuit New York naar Washington vloog om Powell te ontmoeten. Wat was er precies zo belangrijk aan deze ontmoeting dat het persoonlijk moest zijn, in plaats van dat een telefoontje ook kon?

De datum van de ontmoeting was 30 september 2021 - toevallig de exacte datum waarop de Federal Reserve op grond van de Dodd-Frank financiële hervormingswetgeving werd bevolen om de namen vrij te geven van de banken en de miljarden dollars die elk in het derde kwartaal van 2019 leenden via de noodrepo-leningen van de Federal Reserve, die op 17 september 2019 begonnen.

De noodrepo-leningen van de Federal Reserve werden verstrekt via Open Market-transacties bij de Fed in New York. Onder Dodd-Frank moeten de namen van de banken, geleende dollarbedragen, rentetarieven en gestorte zekerheden openbaar worden gemaakt "op de laatste dag van het achtste kalenderkwartaal volgend op het kalenderkwartaal waarin de gedekte transactie is uitgevoerd."
Dat was de datum waarop Dimon Powell ontmoette, 30 september 2021.

We waren één van de weinigen die berichtten over het feit dat de Federal Reserve de gegevens had vrijgegeven voor de repo-leningen die zij in september 2019 had verstrekt. (De Fed zal de gegevens voor het vierde kwartaal van 2019 op 31 december 2021 bekendmaken, en elk volgend kwartaal daarna.)

Uit de gegevens die door de Fed zijn vrijgegeven, blijkt dat de New York Fed op de eerste dag van de noodrepo-leningen op 17 september 2019 in totaal $ 53,15 miljard aan eendaagse repo-leningen heeft verstrekt. JPMorgan Securities, de handelseenheid van JPMorgan Chase, was de grootste kredietnemer met $ 7,6 miljard of 14 procent van het totaal. Op dat moment bezat JPMorgan Chase $ 1,6 biljoen aan deposito's. Waarom zou het $ 7,6 miljard moeten lenen van de New York Fed op de allereerste dag dat de noodrepo-leningen werden geopend?

Op 27 september had JPMorgan Securities in totaal $ 20 miljard aan 14-daagse repo-leningen uitstaan. Op 30 september nam JPMorgan Securities een extra eendaagse repo-lening van $ 8 miljard op.

De repo-leningen van de Federal Reserve groeiden exponentieel na 17 september 2019. Op 27 januari 2020 had de Fed in totaal $ 6,6 biljoen (!) aan goedkope repo-leningen naar de trading-eenheden van de banken van Wall Street gepompt. Er was op dat moment geen pandemische COVID-19-crisis in de VS om rekening te houden met deze noodhulp.

Toen de Federal Reserve in het najaar van 2019 haar noodrepo-leningen startte, gingen er geruchten dat JPMorgan Chase een rol had gespeeld bij het veroorzaken van het gebrek aan liquiditeit op de markt voor repo-leningen door enorme bedragen op te nemen uit haar liquide reserves bij de Fed. De $ 158 miljard die JPMorgan Chase in 2019 onttrok aan zijn liquide reserves bij de Fed, vertegenwoordigde 57 procent van zijn totale reserves bij de Fed. Dat is een verbluffend bedrag om in korte tijd op te nemen.

Een aantal verzoeken door middel van de Freedom of Information Act, één bij de Federal Reserve in Washington, DC en één bij de New York Fed - die graag zegt dat het de FOIA-richtlijnen van de Federal Reserve volgt, ondanks dat het een privé-instantie is en eigendom van de megabanken op Wall Street - heeft antwoorden opgeleverd. De Federal Reserve erkende op 11 maart 2020 dat het 233 documenten had die enig licht zouden kunnen werpen op waarom JPMorgan Chase van de Fed toestemming had gekregen om $ 158 miljard van zijn reserves op te nemen, waardoor een liquiditeitscrisis in de daggeldlening-markt ontstond, volgens bronnen van Wall Street. Na vier maanden nodig te hebben gehad om te reageren op wat een ommekeer van 20 werkdagen had moeten zijn op het Freedom of Information Act-verzoek, heeft de Federal Reserve meegedeeld de informatie-aanvraag af te wijzen.

Dit verhaal werd beslist vreemder na 13 oktober 2021 toen we de namen van de banken en de enorme bedragen die ze hadden geleend tussen 17 september en 30 september 2019 bekendmaakten. Geen enkele grote zakelijke media-outlet pikte de informatie op of begon verder te graven. Geen enkele grote media-outlet leek het wat te kunnen schelen dat dezelfde banken die in 2008 werden gered met biljoenen dollars aan cumulatieve geheime leningen van de Federal Reserve, opnieuw werden gered, terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell zowel het Amerikaanse Congres als de mainstream media vertelde dat deze banken goed waren gekapitaliseerd.

Om er zeker van te zijn dat de verslaggevers van de grote media die de persconferenties van Jerome Powell bijwonen en verslag doen van de Federal Reserve, wisten dat de gegevens door de Fed waren vrijgegeven, is aan tien van die verslaggevers een e-mail gestuurd. Geen van die verslaggevers schreef over het toch wel opmerkelijke nieuws.

Het begint een beetje een sage te worden, en die roept belangrijke vragen op voor alle betrokken Amerikanen: heeft de Federal Reserve de mainstream media gevraagd om het verhaal te censureren? Heeft Dimon aan Powell gevraagd om de mainstream media te vragen het verhaal te censureren? Zo niet, waar ging Dimons privé-ontmoeting met Powell dan over?

Twee belangrijke vragen blijven ons bezighouden: waarom staat het Amerikaanse Congres de Federal Reserve nog steeds toe om "toezicht te houden" op de grote banken van Wall Street, terwijl het zo overtuigend zijn falende status als toezichthouder heeft aangetoond; en kunnen Amerikanen echt zeggen dat de mainstream media, in eigendom van machtige bedrijven, de persvrijheid eerbiedigen wanneer zo'n belangrijk verhaal als dit wordt gecensureerd door alle grote mediakanalen?





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[10 november 2021]

 

Afdrukken Doorsturen