VS en NAVO praten over ontwapeningsovereenkomsten als oplossing van de Oekraïne-crisis

De Verenigde Staten en de NAVO worden geacht een bilateraal verdrag over veiligheid in Europa met Rusland te ondertekenen en sluiten ook de deur voor een toekomstige integratie van Oekraïne in het Atlantisch Bondgenootschap. Dat waren twee van de belangrijkste eisen van Moskou om een einde te maken aan de Oekraïne-crisis in een tijd van verhoogde spanning tussen Rusland en het Westen die de Euro-Atlantische veiligheid bedreigt




In plaats daarvan bieden zowel Washington als het Bondgenootschap Poetin aan om te onderhandelen over ontwapeningsovereenkomsten en vertrouwenwekkende maatregelen in verschillende fora (zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, de Strategische Stabiliteitsdialoog tussen de VS en Rusland en de NAVO-Raad), waarvan het succes het begin van een de-escalatie in de Russische militaire bedreiging voor Oekraïne kan zijn. Zo staat het in twee vertrouwelijke documenten die afgelopen woensdag door Washington en de NAVO naar Moskou zijn gestuurd en waartoe EL PAÍS de hand op heeft gelegd.

Wat er in de documenten staat?

Gezien de aanhoudende substantiële, unilaterale en ongerechtvaardigde militaire inzet in en rond Oekraïne en Wit-Rusland, roepen de VS en de NAVO Rusland op om de situatie onmiddellijk te de-escaleren op een verifieerbare, tijdige en duurzame manier. "Het standpunt van de regering van de Verenigde Staten is dat er alleen vooruitgang kan worden geboekt met betrekking tot deze kwesties [ontwapening en vertrouwensmaatregelen] in een omgeving van de-escalatie van de dreigende acties van Rusland jegens Oekraïne", waarschuwt Washington.

De Russische autoriteiten eisten een schriftelijke reactie op hun voorstel om een ​​verdrag te ondertekenen dat Moskou veiligheidsgaranties zou geven in het licht van de uitbreiding van de NAVO naar het Oosten. Moskou heeft zelfs een ontwerp van het hypothetische verdrag ingediend. Het antwoord is twee teksten: één getiteld Confidential/Rel Russia (bestaande uit een inleiding, zeven punten en korte conclusies) uit Washington; en een ander, onder de noemer NATO-Russia Restricted (met 12 secties), van het Atlantisch Bondgenootschap. De teksten verzamelen voor een groot deel — zij het veel gedetailleerder — de berichten die de leiders van het Westen via de mainstream media aan het Kremlin hebben doorgegeven . De Verenigde Staten en de NAVO hebben hun reacties op elkaar afgestemd, zijn complementair maar toch op enkele punten verschillend.

Het belangrijkste verschil tussen de twee teksten is dat Washington bereid is om het concept van "ondeelbaarheid van veiligheid" te bespreken, dat de OVSE heeft goedgekeurd op haar top in Astana (Kazachstan) in 2010. Moskou heeft het opgenomen in het eerste artikel van zijn ontwerp van een verdrag, aangezien het op dit principe gebaseerd is om te betogen dat de uiteindelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO zijn veiligheid zou aantasten. De Amerikaanse tekst waarschuwt dat zij het Russische standpunt niet deelt en wijst erop dat het concept van ondeelbaarheid van veiligheid "niet op zichzelf kan worden gezien". Toch is de VS bereid om de "respectievelijke interpretaties" ervan aan te kaarten. En vergeet niet dat "de VS en Rusland ook het inherente recht van elke staat herbevestigden om vrijelijk zijn veiligheidsovereenkomsten te kiezen of te wijzigen, inclusief verdragen en allianties."

Het document van Washington maakt vanaf het begin duidelijk dat het " het opendeurbeleid van de NAVO krachtig blijft steunen", en sluit dus de toekomstige opname van Oekraïne of Georgië in het Bondgenootschap niet uit; en specificeert dat deze kwestie in ieder geval moet worden behandeld in de NAVO-Rusland Raad (NCR). De NAVO-tekst bevestigt ook haar opendeurbeleid en onderstreept het recht van alle staten om hun veiligheidsovereenkomsten “vrij van inmenging” te kiezen.

Moskou heeft nog geen schriftelijk antwoord gestuurd, maar geallieerde bronnen wijzen erop dat Rusland de Verenigde Staten en de NAVO heeft gevraagd hun antwoorden te verenigen en dat laatstgenoemden ermee instemmen om het concept van "ondeelbaarheid van veiligheid" te bespreken, zoals de VS hebben gedaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov hebben dinsdag voor het eerst telefonisch contact gehad sinds de VS en de NAVO hun antwoorden naar Moskou stuurden. Blinken heeft, volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aan Lavrov zijn bereidheid overgebracht om door te gaan met een "inhoudelijke" uitwisseling van voorstellen over veiligheid, terwijl zijn Russische tegenhanger zei dat beiden ermee instemden de dialoog voort te zetten. "We zullen zien hoe het gaat", zei hij tegen de Russische televisie.

Met betrekking tot Oekraïne biedt de regering-Biden Rusland "voorwaardelijke transparantiemaatregelen en wederzijdse toezeggingen", waaronder dat Rusland en de Verenigde Staten zouden afzien van "het inzetten van offensieve raketsystemen op de grond en permanente strijdkrachten op het grondgebied van Oekraïne". Daartoe kondigt Washington het voornemen aan om overleg te plegen met Kiev.

De documenten zoals die zijn geleverd door de NAVO en de VS als reactie op het verdrag dat Rusland op 17 december 2021 aan hen heeft voorgelegd, zijn hier in PDF te downloaden (bron: El Pais).



Deze wederzijdse vertrouwensovereenkomsten, samen met de ontwapeningspacten, zijn de twee sleutels tot de teksten die door Washington en het Bondgenootschap zijn verzonden. Het document van de VS begint met de verzekering dat het "klaar is om samen te werken met het doel om samen met bondgenoten en trans-Atlantische partners overeenstemming te bereiken met Rusland over veiligheidskwesties"; en somt een aantal onderwerpen op waarover het "bereid is om verbintenissen of wederzijdse acties te bespreken" en het forum waarin ze moeten worden behandeld. De Verenigde Staten verklaren zich bereid dit proces "te goeder trouw" aan te gaan, terwijl ze Poetin verwijten dat hij meer dan 100.000 soldaten heeft ingezet aan de grens van Oekraïne, de Krim heeft bezet en het conflict in Donbas (de oostelijke regio van Oekraïne, met een Russische -sprekende meerderheid).

Washington klaagt dat Rusland in zijn ontwerpverdrag over veiligheid in Europa "eisen stelt die de principes ondermijnen waaraan het zich in eerdere documenten heeft verbonden." “Het is absoluut noodzakelijk”, voegen de Amerikanen eraan toe, “dat de besprekingen gebaseerd zijn op de overeenkomsten waarop de Europese veiligheid is gebaseerd”, zoals de Akte van Helsinki, de NAVO-Rusland Akte, het Handvest van Parijs of de Verenigde Naties, “waarin vastgelegd de beginselen van territoriale integriteit, soevereiniteit en het recht van elke staat om zijn veiligheidsovereenkomsten en allianties te kiezen.”

Verschillende Amerikaanse voorstellen omvatten beperkingen op raketten die zouden kunnen leiden tot nieuwe ontwapeningsverdragen. Washington verklaart zich bereid bilaterale besprekingen met Rusland te beginnen over de controle van korte- en middellangeafstandsraketten en hun draagraketten, hoewel het aan de kaak stelt dat het huidige Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag is geschonden met de productie en inzet van de SSC-8-raketten en andere systemen.
De Amerikaanse regering bevestigt opnieuw haar gehechtheid aan het New START-verdrag voor intercontinentale raketten, geldig tot 2026, maar stelt voor nieuwe draagraketten, niet-strategische wapens en niet-ingezette kernkoppen op te nemen. Bovendien stelt het voor om "onmiddellijk besprekingen te starten over vervolgmaatregelen op het Nieuwe START-verdrag" en te bespreken hoe toekomstige overeenkomsten "alle Amerikaanse en Russische kernwapens zouden kunnen omvatten". Het document toont de bezorgdheid van Washington en zijn bondgenoten over de inspanningen van Rusland om zijn nucleaire arsenaal te diversifiëren en uit te breiden, nieuwe intercontinentale raketten te ontwikkelen en niet-strategische dubbele raketten in de buurt van de NAVO-grenzen in te zetten.

Een van de meest innovatieve voorstellen is het aanbod aan Rusland van een "transparantiemechanisme" om de afwezigheid te verifiëren van Tomahawk - kruisraketten die Russisch grondgebied kunnen bereiken, in de bases van het NAVO-antiraketschild in Roemenië en Bulgarije, waar het Aegis-systeem functioneert. In wederkerigheid beweert Washington op dezelfde manier te handelen met twee raketlanceerbases naar keuze op Russisch grondgebied. Moskou had voorgesteld de inzet van korte- en langeafstandsraketten te beperken en uitte zijn bezorgdheid over Tomahawks op Roemeens en Bulgaars grondgebied.

Geconfronteerd met het ongemak van de EU vanwege haar uitsluiting van deze onderhandelingen, verzekeren de Verenigde Staten dat "zij alle zaken die van invloed zijn op de veiligheid van Europa" met hun bondgenoten zullen bespreken.


In de Economedian Weekend Nieuwsbrief een uitgebreide analyse van de documenten.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[2 februari 2022]

 

Afdrukken Doorsturen