Blinken's boobytraps

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft een hekel aan Russen en ze  "verdienen" het lot dat Blinken voor hen in petto heeft. Het bewijs zit in de boobytraps die Blinken plaatste in het document dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week in een Spaanse krant had laten lekken. Meer hierover en ook nog een update over de Oekraïne-crisis.



Een soldaat die een boobytrap zet voor zijn tegenstander, denkt dat die zo dwaas is om te worden misleid of naar zijn eigen dood gelokt. Hij denkt dat zijn vijand inferieur is en de dood verdient. Hij haat hem.

Een Duitse uitdrukking voor een oorlog die op deze manier wordt gepland en uitgevoerd is Rassenkampf, rassenoorlog. De Duitse generaals die de invasie van Rusland in 1941, Operatie Barbarossa, planden en uitvoerden, beweerden dat ze de Russen niet haatten. Hun oorlog was zoals zij noemden een Krieg ohne Hass, oorlog zonder haat. Ze zeiden dat na hun overgave of gevangenneming, toen ze werden geconfronteerd met processen voor oorlogsmisdaden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft een hekel aan Russen; denkt dat ze inferieur zijn aan Amerikanen; dwazen vergeleken met zichzelf; verdienen het lot dat Blinken voor hen in petto heeft. Het bewijs zit in de boobytraps die Blinken plaatste in het document dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week in een Spaanse krant had laten lekken. Het heet "NON-PAPER CONFIDENTIAL/REL RUSSIA Areas of Engagement to Improve Security".

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een dubbele ontkenning aangekondigd dat het "niets heeft gezien dat suggereert dat deze documenten niet authentiek zijn". Het document claimt een "antwoord te zijn op het verzoek van Rusland aan de Verenigde Staten om een direct schriftelijk antwoord te geven op het Russische ontwerpverdragsvoorstel". Wat volgt is geen directe reactie op de zeven inhoudelijke Russische verdragsartikelen. In plaats daarvan legt het een boobytrap bij elk van de zeven Russische voorstellen met een herbevestiging van het voornemen van de VS om door te gaan met zijn plannen om Rusland (met hulp van westerse bondgenoten) aan te vallen vanuit het grondgebied van andere staten, vanuit de internationale wateren en het luchtruim dat grenst aan Rusland – en nog veel meer.

Om deze boobytraps te camoufleren kwalificeert het Blinken-document deze bedoelingen als "bezorgdheid". Het Blinken-document heeft 55 regels "zorgen" ("concerns") uitgegeven, één voor elk van de 55 regels van "US Position". Slechts drie van de Russische verdragsartikelen worden genoemd in het Blinken-document - artikelen 5, 6 en 7. Door de eerste vier artikelen van het Russische verdrag te negeren, heeft het Blinken-document haar weigering verklaard "geen acties te ondernemen, noch deel te nemen aan of activiteiten te ondersteunen die de veiligheid van de andere partij aantasten” (artikel 1); zijn afwijzing van de "kernbeveiligingsbelangen van de andere partij"; en zijn verwerping van "de beginselen vervat in het Handvest van de Verenigde Naties (artikel 2)."

Het Blinken-document verklaart ook het voornemen van de VS om "het grondgebied van andere staten te blijven gebruiken met het oog op het voorbereiden of uitvoeren van een gewapende aanval op de andere partij of andere acties die de fundamentele veiligheidsbelangen van de andere partij schaden" (artikel 3); om "verdere oostelijke uitbreiding van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie" aan te moedigen (artikel 4); en van plan te zijn "militaire bases op te richten op het grondgebied van de staten van de voormalige Unie van Socialistische Sovjetrepublieken die geen lid zijn van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, hun infrastructuur te gebruiken voor militaire activiteiten of bilaterale militaire samenwerking met hen te ontwikkelen" (Artikel 4). In het Blinken-document betekent dat laatste punt dat het voor de VS niet meer uitmaakt of Oekraïne lid wordt van de NAVO of niet. De VS zijn van plan oorlog te voeren tegen Rusland vanaf het grondgebied van de Oekraïne over de Rode Lijn.
Bron foto: www.state.gov

Schrijvers in de alternatieve media hebben veel kritiek geuit op het falen van de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week om enig bewijs te leveren voor zijn bewering, die op grote schaal in de mainstreame media is gedrukt, dat Rusland een plan van verzonnen aanvallen heeft opgesteld om een invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. De mainstream media hebben allemaal het grotere en meer voor de hand liggende verzinsel gemist - het is de tekst van de documenten die vorige week in Spanje zijn uitgelekt.

Om dit verzinsel en het oorlogsplan dat het verbergt te begrijpen, moet het naast de Russische verdragsvoorstellen van 17 december worden gelezen en artikel voor artikel, regel voor regel, worden vergeleken. Info hier.

En dan hier:

Bron: https://elpais.com

Blinken's boobytrap 1.
De reden waarom de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov publiekelijk heeft aangedrongen op een schriftelijke reactie van de VS op het Russische ontwerpverdrag, is dat hij herhaaldelijk heeft gezegd, net als de Russische president Vladimir Poetin, dat de VS beloften doet, ze schendt, waaronder de mondelinge beloften van februari 1990 om de NAVO-alliantie niet oostwaarts (“niet één inch”) uit te breiden tot aan de Russische grens. Lavrov en Poetin hebben ook vaak gezegd dat de VS hun eigen ondertekende verdragsovereenkomsten schenden. Als reactie op het "lek" in Madrid geven de VS een officieel document uit waarvan het later kan ontkennen dat het officieel is. Het classificatielabel bovenaan bevestigt deze intentie. Met VERTROUWELIJK, de laagst mogelijke classificatie om de lekker onschadelijk te houden, verklaart het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn position-paper een "NON-PAPER".


Opname van de beloften van 1-9 februari 1990, waaronder die van de toenmalige staatssecretaris James Baker aan de Sovjet-president Michail Gorbatsjov. Transcript van het gesprek tussen Baker en Gorbatsjov, 9 februari 1990.


Blinken's boobytrap 2.
Het document beweert dat er niet kan en zal worden onderhandeld over het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO tussen de VS en Rusland, volgens het door Rusland voorgestelde artikel 4. Het Amerikaanse document stelt twee voorwaarden voor deze niet-onderhandelbaarheid: de eerste is dat “kwesties met betrekking tot de NAVO… zullen afzonderlijk worden besproken door het bondgenootschap [en] met onze bondgenoten en partners”. De Oekraïne is, in de recente publieke formuleringen van Blinken, de partner die momenteel voorrang heeft op de geallieerden. De tweede voorwaarde van Blinken degradeert artikel 4 naar de "NRC ... het geschikte forum voor discussies over die kwestie (Ruslands voorgestelde verdrag artikel 4)". NRC staat voor NATO-Russia-Council (NAVO-Rusland Raad). In de praktijk laat de VS zich, volgens de één-lid vetoregel van de NAVO, verhinderen om met Rusland te onderhandelen over artikel 4 – door Litouwen (of door Albanië, Canada, Estland, IJsland, Luxemburg, Polen of Roemenië).


De eerste NRC-bijeenkomst met Russische functionarissen sinds 2019 vond op 12 januari plaats in Brussel, onder voorzitterschap van Jens Stoltenberg, de vertrekkende secretaris-generaal van de NAVO en de nieuwe (beoogde) topman van de centrale bank van Noorwegen. Bij Stoltenberg is vice-minister van Buitenlandse Zaken Alexander Grushko.

Blinken's booby-trap 3.
Artikel 1 van het Russische verdrag stelt voor dat één staat, zoals Oekraïne, niet kan worden bewapend, gefinancierd en ondersteund door de VS of de NAVO om de veiligheid van Rusland te bedreigen, volgens de “principes van ondeelbare, gelijke en onverminderde veiligheid". De Amerikaanse overeenkomst met het principe van "ondeelbare veiligheid" werd twee keer ondertekend - in Istanboel in 1999 en opnieuw in Astana in 2010. In het Blinken-document wordt dit toegegeven. Vervolgens voegt hij twee kwalificaties toe: "onze respectievelijke interpretaties van dat concept" en "[het] kan niet afzonderlijk worden bekeken". Dit betekent dat Blinken de ondeelbaarheid van veiligheid in Europa interpreteert door deze op te splitsen in de NAVO-Oekraïense versie en de Russische versie.

Blinken's boobytrap 4.
Rusland heeft voorgesteld om het middellangeafstandsverdrag inzake nucleaire strijdkrachten (INF) nieuw leven in te blazen. Het heeft in artikel 4 toegevoegd dat de VS en Rusland ook moeten overeenkomen "geen op de grond gelanceerde middellangeafstandsraketten en kortere afstandsraketten buiten hun nationale grondgebied te plaatsen". Deze formulering is van toepassing op de Aegis-offshoreraketbases van de Amerikaanse marine in Roemenië en Polen. Het antwoord van Blinken negeert artikel 4 volledig. In plaats daarvan zegt het bereid te zijn om "transparantiemaatregelen en wederzijdse toezeggingen" te bespreken met betrekking tot "offensieve grond gelanceerde raketsystemen en permanente troepen met een gevechtsmissie op het grondgebied van Oekraïne". Dit houdt in dat de VS zich het recht voorbehoudt om op "tijdelijke" basis kernwapens naar Oekraïne te verplaatsen, en dat hun besluit om dit te doen zal worden gebaseerd op "overleg met Oekraïne". Dit komt neer op een provocerende en tot nu toe ongepubliceerde escalatie van Amerikaanse wapens in Oekraïne. In de sectie “bezorgdheden” heeft Blinken een aanbod van de VS gevoegd om te onderhandelen om dit niet te doen op voorwaarde dat Rusland zich terugtrekt uit zijn “opbouw van strijdkrachten op de Krim en aan de grenzen van Oekraïne”. Dit betekent dat Washington aanbiedt de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens in Oekraïne te ruilen voor Russische terugtrekking van Russische kernwapens uit de Krim en de Zwarte Zeevloot.

Blinken's boobytrap 5.
Door de Roemeense en Poolse raketbases aan te pakken die worden beheerd door de Amerikaanse marine - de Aegis Ashore Tomahawk-bases - biedt Blinken "een transparantiemechanisme om de afwezigheid van Tomahawk [nucleaire] kruisraketten op Aegis Ashore-locaties in Roemenië en Polen te bevestigen. Rusland biedt wederzijdse transparantiemaatregelen aan op twee door hen gekozen raketbases in Rusland.” Een van de Russische doelen die in het document worden geïdentificeerd, zijn "moderne dual-capable raketten in Kaliningrad". Blinken voegt ook de NAVO-vetokwalificatie toe - "overleg [overleg] met Roemenië en Polen over deze kwestie" plus "aanvullend overleg in NRC".

Foto: De nucleaire raketbasis van de Amerikaanse marine in Deveselu, Roemenië, onder bevel van de Amerikaanse Zesde Vloot. Lees hier voor meer informatie. Voor de Russische Red Line-waarschuwing van 2016, info hier.


Rusland heeft artikel 6 voorgesteld om de Aegis-kernraketten van de Amerikaanse marine terug te trekken van de oppervlaktevloten die actief zijn in de Zwarte en Baltische Zee, en van hun kernkoptransferbases in Souda Bay (Kreta, Griekenland) en Rota (Spanje). Het Blinken-paper document negeert dit volledig, maar eist onderhandelingen over Russische nucleaire of dual-capabele wapens die worden ingezet of opgeslagen op Russisch grondgebied "in de buurt van de grenzen van de NAVO-bondgenoten". Blinken eist ook dat Rusland ermee instemt om die wapens te beteugelen waarvoor de VS geen alternatief hebben - "nieuwe intercontinentale nucleaire wapenleveringssystemen".

Blinken's boobytrap 6.
Tot nu toe verklaart het document: "De huidige strijdmacht van de VS en de NAVO is beperkt, proportioneel en in volledige overeenstemming met de verplichtingen onder de Rusland-NAVO Founding Act."  Maar deze "proportionele naleving" staat op het punt te veranderen. "Verdere Russische toename om onze houding af te dwingen of verdere agressie tegen Oekraïne zullen de Verenigde Staten en onze bondgenoten dwingen om onze defensieve houding te versterken". De formulering van Blinken houdt in dat, tenzij Rusland zich terugtrekt van zijn eigen grenzen, inclusief de Krim, de VS voorstelt te reageren met zijn eigen "proportionele" "militaire opbouw op meerdere domeinen, een assertievere houding, nieuwe militaire vermogens en provocerende activiteiten". Dit is camouflage voor Amerikaanse en Canadese trainers, huurlingen en speciale troepen bij de Donbass Contact Line; Turkse en Israëlische drones en nieuwe NAVO-munitie in de Oekraïense aanvalslinie; Amerikaanse tripwire-implementaties naar Duitsland, Polen en Roemenië; en Anglo-Amerikaanse cyber- en informatie-oorlogvoering.

Bij deze boobytrap hoort het voorbehoud in het NAVO-document dat vorige week in Madrid werd vrijgegeven. Bij gebrek aan een titel is deze openbaarmaking getagd met "RESTRICTED" waarvoor er geen Amerikaans equivalent of beperking is. In dit document eisen de VS en de NAVO nu dat Rusland de afwijzing door Kiev van de akkoorden van Minsk voor een militaire en politieke oplossing van het Donbass-conflict accepteert; evenals Georgische territoriale aanspraken op Abchazië en Ossetië, en de vorderingen van Moldavië tegen Transnistrië.

Bron: https://elpais.com/

Dit is een selectie van Blinken's boobytraps. Er zijn er nog meer als u goed leest. Er is geen prijs voor het ontdekken van ze allemaal. Zelfs niet een "booby-prijs".

Dan nog even over de laatste ontwikkelingen in de "Oekraïne-crisis".

De Franse president Macron is van plan om maandag naar Moskou af te reizen om de baas van het Kremlin (Poetin) te ontmoeten. De Duitse bondskanselier Scholz plant ook een directe uitwisseling. Maar de Amerikaanse president Biden blijft de spanningen opdrijven. De vraag is nu: werken de VS en de NAVO enerzijds en Duitsland en Frankrijk anderzijds nog steeds samen – of al tegen elkaar? Deze vraag kan steeds vaker woden gesteld in de Oekraïne-Rusland crisis.

Macron en Scholz proberen een dialoog aan te gaan met Rusland, maar ook met Oekraïne en Polen. De komende week zijn er verschillende face-to-face ontmoetingen in Moskou, Kiev en Berlijn. De diplomatie draait op volle toeren. Maar de oorlogstrommels uit Washington klinken steeds luider. Ten eerste kondigt Biden een militair pact aan met Slowakije en de uitbreiding van twee militaire luchthavens in de buurt van Oekraïne - de VS wil zijn aanwezigheid aan het oostfront vergroten.

In de tussentijd is de führerin van de Europese Commissie ook nog naar Finland gevlogen voor een bliksembezoek. Ze beloofde het land "volledige solidariteit" - blijkbaar wordt Rusland bedoeld. Finland heeft als EU-lid altijd solidariteit getoond en kan ook rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de EU, zei von der Leyen na een ontmoeting met de Finse premier Sanna Marin in Helsinki. De ontmoeting was tevoren niet aangekondigd. Er is echter in het geheel geen sprake van een acute dreiging in Brussel of Helsinki. Ook is onduidelijk welke vorm van solidariteit Von der Leyen zou hebben bedoeld. Het bliksembezoek heeft dus in eerste instantie maar één effect: het voedt de angst voor oorlog - en dat op een moment dat iedereen daadwerkelijk actieve vredesinspanningen van de EU zou verwachten.

Von der Leyen presenteerde ook nog nieuwe sanctieplannen tegen Rusland. In een interview met het Duitse Handelsblatt sprak ze vrijdag over een "robuust en alomvattend pakket aan financieel-economische sancties". "Deze beperkingen maken de Russische economie nog kwetsbaarder", kondigde ze vol trots aan. De EU beweegt richting een economische oorlog - precies zoals de VS dat om te beginnen graag wil.

Jammer alleen dat deze economische oorlog over de ruggen van de europeanen en hun economie wordt uitgevochten. Gas- en elektriciteitsrekeningen exploderen nu al, niet in de laatste plaats omdat de voltooide Nord Stream 2-gasleiding "on hold" is gezet. De liberalisering van de markt in de EU draagt ​​ook bij aan de inflatie. Maar in plaats van speculatie in te dammen en de energiemarkt te reorganiseren, zoals Frankrijk eist, wil Von der Leyen nu nog duurder gas gaan kopen - het milieuvervuilende frackinggas in de VS, maar ook gas uit Azerbeidzjan en het "mensenrechtenvriendelijke" Qatar.

De (wederzijdse) afhankelijkheid van gas werd voorheen gezien als een garantie dat er geen oorlog zou uitbreken. Nu gaat het ineens over inperken en ontkoppelen - met paradoxale gevolgen. Zo heeft Rusland een contract getekend met China voor goedkope gasleveringen. En nu gebeurt precies wat de EU en de VS eigenlijk wilden vermijden: Moskou en Peking zoeken steeds cerdere toenadering en samenwerking  en de zaken verschuiven naar het Oosten. En in Eurazië verzwakt en verdeelt een machtige tegenpool Europa - het goede oude Europa van de Atlantische Oceaan tot de Oeral...

O ja, vergeten we nog bijna de grimmige waarschuwingen (van de New York Times) over vermeende nepvideo's waarmee Rusland een invasie in Oekraïne zou willen rechtvaardigen. De VS hadden eerder gewaarschuwd voor een "valse vlag" -gebeurtenis die Moskou zou kunnen gebruiken. Het plan van Moskou zou zijn om een ​​video te verspreiden van een geënsceneerde aanval door Oekraïense troepen op Russisch grondgebied of tegen Russisch sprekende mensen in Oekraïne. Het moet dode lichamen tonen na een explosie en verwoeste gebouwen met Oekraïense wapens, Turkse gevechtsdrones en sprekers die rouwen in het Russisch. De video zou vervolgens worden gebruikt om Oekraïne te beschuldigen van genocide tegen de Russisch sprekende bevolking. Het verwachte protest zou dan een aanval moeten rechtvaardigen of de separatisten in de "Volksrepublieken" in staat moeten stellen om militaire hulp aan Rusland te vragen.

De waarschuwingen komen van geautoriseerde bronnen - maar bewijzen kan men niet laten zien. De VS is bekend met 'false flag'-aanvallen en nepnieuws, zoals we al sinds de oorlog in Irak kennen. Wat de krant echter meldt, is niets meer dan een gerucht dat net zo goed door de Amerikaanse geheime diensten of het Witte Huis zou kunnen worden verspreid om een ​​bepaalde stemming op te wekken. Vanuit Washington werd gezegd dat het plan openbaar was gemaakt om het te voorkómen.

In de informatie- en propagandamist die door de mainstream media en de politiek wordt gecreëerd, kan er ook sprake zijn van een val. Als een overeenkomstige video nu zou worden verspreid, zou dit volgens dit rapport een valse vlagactie van de Russen zijn. Een soortgelijke situatie zou nu ook door een andere partij in scène kunnen worden gezet om Rusland in een open conflict te drijven. De publicatie wordt gerechtvaardigd volgens het oude model van het niet geven van details "ter bescherming van de bronnen en werkwijzen van de inlichtingendiensten".

Je zou denken dat een gerenommeerd mediakanaal als de NYT dergelijke ongefundeerde informatie met grote afstandelijkheid en scepsis zou verspreiden. Maar de krant is niet alleen gebonden aan de machinerie van het politiek-militair-industriële complex, maar wil ook exclusieve rapporten van de geheime diensten blijven verspreiden, waardoor de redactie de stromannen van politieke of militaire belangen wordt.

De timing van het bericht zorgt echter voor veel irritatie. De manoeuvres van Biden komen "net op tijd" om pogingen tot diplomatieke rust te torpederen. De VS werken blijkbaar niet mèt Duitsland en Frankrijk aan een oplossing, maar er steeds vaker tegen.


Zie ook ons Economedian-artikel van 2 februari "VS en NAVO praten over ontwapeningsovereenkomsten als oplossing van de Oekraïne-crisis".




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[6 februari 2022]

 

Afdrukken Doorsturen