Ook Brussel kiest voor oorlog

Wanneer zal er een einde komen aan de dramatische gebeurtenissen in Oekraïne?  Als we alleen moeten afgaan wat we uit Brussel horen - en welke rampzalige activiteiten de Duitse führerin van de Europese Commissie nu weer heeft verricht - dan voorspelt het weinig goeds. Uit het techncratenbolwerk van de EU zijn het vooral tegenstrijdige berichten die we vernemen, en dat eigenlijk al sinds het begin van deze oorlog. Aan het begin had niet alleen Brussel, maar eigenlijk het gehele Westen een snel einde geëist en was Rusland vastbesloten door te gaan met bombarderen. Nu lijken de standpunten te zijn omgekeerd.



Volgens de voormalige bondskanselier Gerhard Schröder zou Poetin erin zijn geïnteresseerd de oorlog snel te beëindigen. Dat heeft hij (Schröder) althans tegen de New York Times gezegd. Er zouden alleen nog wat aken opgelost moeten worden.....
Daarover zou moeten worden onderhandeld, maar hierin is het Westen niet geïnteresseerd. Ook de Oekraïense president Zelensky blijft hard op de oorlogstrom slaan. Hij heeft nieuwe, maximalistische oorlogsdoelen aangekondigd - die komen neer op een herovering van Donbass en de Krim - een herstel van de grenzen van 2014.

Zelensky rekent nu vol op de herovering van de door Rusland bezette gebieden met westerse gewapende hulp. Dat hebben de VS hem immers ook beloofd tijdens een bezoek aan Kiev. Kort voor een bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Austin en minister van Buitenlandse Zaken Blinken aan Kiev, kondigde Zelensky nieuwe oorlogsdoelen aan. Op een persconferentie in de metro van Kiev zei hij: “My position as president is: everything that they occupy, we will take it all back. It will not be a matter of eight years, like from 2014, it will be immediately. This is a matter of weapons. If we have enough, we will immediately begin to regain the occupied territory.” Zelenskyy smeekte landen om "naast Oekraïne te vechten", en waarschuwde ook dat landen die ervoor kiezen om neutraal te blijven in de strijd "de meest riskante weddenschap aangaan, omdat ze alles zullen verliezen". Dreigende taal, inderdaad.

Bovendien legde Zelenensky uit dat hij zijn prominente Amerikaanse gasten wilde aansporen om Duitsland te beïnvloeden zodat het (nog meer) zware wapens zou leveren. We interpreteren het zó dat de VS de Duitse bondskanselier Scholz onder druk moet zetten om de VS te helpen de Krim te heroveren en de Russische Zwarte Zeevloot te isoleren. Zie hier het draaiboek voor de Derde Wereldoorlog - geen wonder dat Scholz schoorvoetend akkoord gaat...

Evenals de aankondiging van de benoeming van een nieuwe V.S. ambassadeur voor Oekraïne, Bridget Brink, en een heropening van diplomatieke missies in het land, beloofden de VS meer wapens en geld. In de afgelopen twee weken heeft de regering-Biden aangekondigd dat er voor 1,2 miljard dollar aan wapens naar Oekraïne is verzonden, waarmee de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne op 3,3 miljard dollar komt sinds het begin van de oorlog. Telt daarbij op de 4-5 miljard dollar die de VS kwijt waren aan het organiseren van de opstand op het Maidanplein in 2014, en het sindsdien opleiden en trainen van leden van het nazistische Azov-regiment in Oekraïne, dan kom je ons inziens al gauw op de $ 10 miljard.

Ondertussen verhogen westerse landen hun levering van zware wapens aan Oekraïne terwijl de oorlog naar het oosten verschuift. De Poolse premier Mateusz Morawiecki bevestigde dat zijn land tanks naar Oekraïne heeft gestuurd, het laatste EU-land dat dit heeft gedaan.

Maar de Amerikanen gaan nog verder. "We willen Rusland verzwakt zien", zei de Amerikaanse minister van Defensie Austin in Kiev. "We willen dat Rusland zó verzwakt wordt dat het niet langer het soort dingen kan doen dat het deed door Oekraïne binnen te vallen." Bovendien moet Rusland worden belet zijn militaire capaciteiten snel weer op te bouwen.

De Amerikaanse oorlogsretoriek wijst op een lange oorlog, een hele lange, op verschillende fronten, waaronder economie en technologie. Want uiteindelijk gaat het de Amerikanen helemaal niet om Oekraïne en de arme, lijdende bevolking, maar om een ​​overwinning op Rusland. In Washington en Londen zijn daar al gedetailleerde plannen voor, en eigenlijk komen ze uit de bureaulade van Winston Churchill.

De opeenvolgende Amerikaanse regeringen hebben continue geprobeerd het succes van Reagans beleid tegen de USSR te herhalen. Ze zijn geweldig in het exploiteren van internationale regels alsof ze ze willen verdedigen - maar zoals Kissinger het treffende zei: "Amerika heeft geen vrienden. Alleen belangen".

Europa is alleen bedoeld als hulpmacht die de Amerikaanse doelen uitvoert en de kosten draagt ​​of op zich neemt. Is dat in het Nederlandse en Europese belang? Om hun "argumenten" kracht bij te zetten dreigen de VS nu met secundaire sancties: Washington heeft aangegeven dat alle bedrijven die wereldwijd zaken doen met Rusland in de toekomst zouden kunnen worden afgesneden van de Amerikaanse handel – op dezelfde manier als in het verleden het gegaan is met Iran. Wendy Sherman, de plaatsvervangend staatssecretaris van de VS, waarschuwde hierover vorige week in Brussel, maar gaf toe dat de maatregelen – secundaire sancties genoemd – misschien niet populair zijn in Europa, dat achterloopt op Amerika wat betreft het verbieden van de invoer van Russische energie.
Zo lijkt voor Europa het “worst case” scenario uit te komen. Ze zijn namelijk volledig afhankelijk van de Amerikanen (gemaakt).

Maar ook Rusland kent deze melodie en uit dreigende woorden richting vooral Duitse bedrijven: uit angst voor mogelijke gevolgen hervat autoleverancier Continental de productie in Rusland. Ook andere bedrijven melden pogingen tot intimidatie na hun terugtrekking uit het land. Continental maakte woensdag bekend dat het bedrijf de bandenproductie in Kaluga, ten zuidwesten van Moskou, had hervat, Een activiteit die begin maart was opgeschort vanwege de dreiging van "harde strafrechtelijke sancties". We moeten dan denken aan nationalisatie en strafrechtelijke gevolgen...

Polen is een van de luidste stemmen die eist dat alle EU-landen onmiddellijk stoppen met het kopen van Russische olie, gas en steenkool als reactie op de invasie van Oekraïne door Moskou - zichzelf opwerpend als een voorbeeld voor anderen om te volgen. Ondanks de felle retoriek heeft Polen het ook moeilijk om de Russische energie los te laten. Volgens Forum Energii, een denktank, haalt Polen 46% van zijn gas, 64% van zijn olie en 15%t van zijn kolen uit Rusland. Dat maakt het één van de grootste kopers van Russische energie in de EU – een ongemakkelijke positie voor een regering die zichzelf ziet als een belangrijke bondgenoot van Oekraïne. Ondanks die aansporing geeft de regering zichzelf wat speelruimte, waardoor Polen wellicht aan het einde van het jaar kan stoppen met de Russische gas- en olie-aankopen.

EU-economisch commissaris Gentiloni heeft toegegeven dat de sancties tegen Rusland de groei in de EU afremmen. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of de vertraging tot stagnatie zal leiden. Te vroeg om te zeggen, volgens Brussel, maar volgens ons niet te vroeg om te constateren. De Italiaan zei in Washington dat de eerder beoogde doelstelling van 4% groei niet meer gehaald kan worden. Naast de hoge energieprijzen hadden ook problemen in de toeleveringsketens een dempend effect. Beide worden verergerd door de EU-sancties, gaf Gentiloni toe.  De prijs van de sancties is blijkbaar zo hoog dat de EU het olie-embargo dat voor Pasen gepland stond, heeft uitgesteld. Een besluit wordt nu pas verwacht op de speciale EU-top eind mei. Dan moeten we waarschijnlijk ook officieel kunnen weten of stagnatie op handen is - of zelfs een recessie. In Duitsland zal vanwege de industrie in dat land de malaise bijzonder ernstig zijn...

De verschuiving in het discours over sancties is ook ernstig. De straffen worden niet alleen verbreed en verlengd - de EU heeft ook erkend dat ze niet het gewenste effect hebben op Poetin, maar ernstige bijwerkingen hebben. Financiële sancties en exportverboden zullen waarschijnlijk de graan- en voedselprijzen opdrijven, niet alleen in Europa, maar ook in het Midden-Oosten en opkomende markten. Experts waarschuwen dat dit tot hongercrises kan leiden.Het is echter niet de EU of de VS die daar de van schuld hebben, maar alleen Poetin, stelt EU-buitenlandchef Borrell. Je moet voorbereid zijn op een "strijd van verhalen", legde hij uit tijdens de laatste bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Ook de Duitse minister van Financiën Lindner had zich al in de retorische strijd gestort. De FDP-man verwacht een heel ander economisch klimaat en ernstige crises. Alleen Rusland is schuldig, legde hij uit op de G20-bijeenkomst in Washington. Alles wordt uit de kast gehaald om de gastheer te pleasen.

Hongerrellen, schuldencrises, energiearmoede - Poetin zou hier allemaal debet aan zijn. Er wordt vergeten dat hij het niet was die de gas- en oliekranen dichtdraaide en de wereldwijde economische oorlog verklaarde, maar het Westen. En hij was het niet die sancties oplegde aan de grote kaliumproducenten in Wit-Rusland en Rusland, die belangrijk zijn voor meststoffen, maar de EU. En dat het Westen al twintig jaar lang op de pof leeft, enorme schulden heeft opgebouwd waarvan economisch en financieel nu de rekening volgt..... het maakt niet uit - Poetin is overal verantwoordelijk voor, wereldwijd.

Nederland en de EU zijn volledig betrokken bij de oorlog... De hardnekkigheid waarmee de EU actief bij de oorlog tegen Rusland betrokken wil raken valt alleen te begrijpen als je twee dingen in overweging neemt. 1. Alle NAVO-landen zijn in feite vazallen van de VS (en doen dus wat ze willen). 2. De VS hebben hun vazallen beloofd dat in het geval van een regimewisseling in Moskou en de daaropvolgende opsplitsing van Rusland in ongeveer 5 opvolgerstaten (wat de Amerikanen graag willen), de vazallen hun "rechtmatige" deel van de oorlogsbuit en de failliete activa van Rusland zullen krijgen. Gneh gneh......

Saudi-Arabië heeft de VS al laten weten niet van hun borstklopperij onder de indruk te zijn: De economische fundamenten van de betrekkingen tussen de VS en Saudi-Arabië zijn in de loop van de laatste jaren veranderd. De Saoedi's verkopen niet meer veel olie aan de VS, maar zijn de grootste leverancier van China geworden. Het risico voor de VS is nu dat Riyad zich nog nauwer kan binden aan China en Rusland - waar alles op wijst. Bin Salman zou hen ook hebben verteld dat de VS ook moeten vergeten dat Saudi-Arabië op verzoek van de VS de olieproductie zou gaan opvoeren.

Intussen overtreedt Von der Leyen ook de weinige mandaten die haar zijn gegeven, en denkt dat zij een beslissende, invloedrijke stem in de oorlog heeft. Tijdens haar bliksembezoek aan India wilde de CDU-politicus dat land voorschrijven dat het zich uit Rusland zou terugtrekken, zou stoppen met het kopen van Russische olie en misschien zelfs westerse sancties zou accepteren. Vermoedelijk teleurgesteld (in India, niet in zichzelf) is zij huiswaarts gekeerd. Uiteindelijk werd alleen een nauwere samenwerking op het gebied van handel en technologie overeengekomen. Maar dat was in haar ogen ook niet erg. Er was immers weinig gebeurd sinds de overeenkomst van mei 2021. O ja, vergeten we het bijna: deze mevrouw is ook onder vuur komen te liggen nadat berichten naar voren kwamen dat Duitsland en Frankrijk wapens aan Rusland hadden verkocht, ondanks hun veroordeling over Oekraïne.

En de klimaatcrisis? Die is helemaal uit het zicht. Kennelijk valt het op dat vlak in Brussel nog wel mee.....

Als we de mainstream media en politici moeten geloven is Oekraïne het nieuwe “hart” van Europa. En is Rusland verantwoordelijk voor alles, inclusief de westerse economische sancties en de verwoestende gevolgen daarvan. De EU verandert haar kant van verhaal steeds weer opnieuw - maar nu wordt het serieus. De EU is al verschillende keren van standpunt veranderd. Aan het begin van de oorlog riep ze op tot een snel einde van de vijandelijkheden en beweerde dat de sancties Kremlin-chef Poetin aan de onderhandelingstafel zouden dwingen.
Toen het tij keerde, werd ineens gezegd dat de oorlog "op het slagveld" zou worden beslist en was er geen sprake meer van onderhandelingen. In plaats daarvan begon de EU Oekraïne te bewapenen - waardoor het als bemiddelaar werd uitgeschakeld en een actieve rol heeft opgeëist in het in oorlog verkerende land. De Europese Unie en de VS zijn nu in staat van oorlog met Rusland.

De NAVO (lees: Washington) spreekt van een lange oorlog en zware wapens. Tegelijkertijd worden de sancties verder aangescherpt. Brussel plant nu tot eind 2022, wanneer een olie-embargo tegen Rusland van kracht moet worden. De toon is harder geworden, de EU identificeert zich zoals gezegd met Oekraïne. EU-Raadsvoorzitter Charles Michel heeft onlangs de Oekraïense hoofdstad Kiev geprezen als het "hart van een vrij en democratisch Europa". Kennelijk heeft hij niet opgelet toen president Zelensky de grootste oppositiepartij en niet-gunstig gezinde media het zwijgen heeft opgelegd.

De Russische oorlog is niet alleen gericht tegen Oekraïne, maar ook tegen de EU en haar waarden, vindt de Europese Commissie. Michel beloofde de militaire hulp van de EU van de zogenaamde "vredesfaciliteit" te verdubbelen en zei dat de strijd van Oekraïne "zegevierend" zou eindigen. Dit betekent dus dat - zoals we net schreven - de EU een oorlogspartij geworden is, althans verbaal, en Oekraïne het toneel wordt van een proxy-oorlog.

Maar even een simpele vraag van onze kant: zou de EU zich niet meer moeten bekommeren om het zo snel mogelijk beëindigen van deze oorlog en het vestigen van een nieuwe Europese veiligheidsorde?








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[26 april 2022]

 

Afdrukken Doorsturen