De dubieuze rol van Citigroup in de flash crash van gisteren

De rol van Citigroup in de "Flash Crash" in Europa gisteren doet denken aan zijn "Dr. Evil"-handel in 2004.



Gisteren bracht het internationale persbureau Reuters het verhaal dat de Amerikaanse megabank Citigroup verantwoordelijk was voor een flashcrash die de Zweedse benchmarkindex, de OMX, met 8 procent naar beneden trok. De index herstelde zich later en sloot af met een verlies van iets minder dan 2 procent. De duik zorgde voor een snel rimpeleffect dat zich even verspreidde naar andere Europese aandelenmarkten.

Het handelsvolume in Europa was gisteren lager dan normaal omdat de London Stock Exchange gesloten was vanwege een feestdag. (Zoals hieronder wordt beschreven maakte Citigroup eerder "gebruik" van een dag met een laag volume in augustus 2004 op de Europese obligatiemarkt.)

Citigroup heeft zijn rol in de flash-crash van gisteren bevestigd en heeft hierover de volgende verklaring vrijgegeven: “Vanmorgen heeft een van onze handelaren een fout gemaakt bij het invoeren van een transactie. Binnen enkele minuten hebben we de fout geïdentificeerd en gecorrigeerd.”

El Pais, een toonaangevende krant in Spanje, meldde dat "de Europese aandelenmarkten als geheel meer dan € 300 miljard verloren als gevolg van de zogenaamde Scandinavische flashcrash." Niet echt een onbeduidend bedrag. Wat de situatie nog meer intrigeert, is een verklaring van de Amerikaanse beursexploitant Nasdaq, die ook de beurs in Zweden exploiteert, dat deze schermenbeurs geen reden zag om transacties die tijdens het evenement plaatsvonden, te annuleren.

Anders gezegd: Citigroup, met een beruchte geschiedenis van onrechtmatig marktgedrag, veroorzaakt verliezen van meer dan $ 300 miljard, wat had kunnen leiden tot eerder ingevoerde stop-loss-orders die de verliezen voor investeerders vasthielden, en Nasdaq is van plan om die foutief getriggerde orders niet terug te draaien.

En om de intriges nog verder te vergroten meldde Bloomberg News dat de handelaar die verantwoordelijk is voor de "fout" werkzaam is bij een in Londen gevestigde tradingafdeling van Citigroup. De Londense trading desk van Citigroup werd gered door de Federal Reserve tijdens en na de financiële crisis van 2008, bleek eerder uit een audit uitgevoerd door het Government Accountability Office, de auditors van het Amerikaanse Congres.

Deze zogenaamde "fout" gisteren door Citigroup zou veel geloofwaardiger zijn, ware het niet dat in de geschiedenis van Citigroup - die een griezelig vergelijkbare episode in 2004 omvat, handelaren met de codenaam "Dr. Evil" handelden. De handel maakte gebruik van een zwakte in de handel in elektronische obligaties tijdens een dag met laag volume in augustus. Handelaren van Citigroup plaatsten binnen enkele seconden verkooporders voor miljarden dollars aan obligaties, waardoor de koersen daalden, en kochten de obligaties vervolgens terug tegen de lagere koersen, waarbij ze aanzienlijke winsten behaalden. Citigroup kreeg in 2005 een boete van $ 26 miljoen van de Europese Financial Services Authority voor de Dr. Evil-transacties.

Dr. Evil was niet de eerste keer dat Citigroup een codenaam gebruikte voor een ongepast gemanoeuvreer. Citigroup-medewerkers creëerden een andere codenaam, "Buca Nero" - Italiaans voor "Zwart Gat" -, voor een boekhoudkundige manoeuvre die het gebruikte om schulden te laten lijken op een investering bij de met schulden vastgebonden Italiaanse zuivelgigant Parmalat. Het bedrijf stortte in 2003 in wat toen het grootste faillissement van Europa was.

In 2005 heeft Citigroup een aanklacht geschikt met de Securities and Exchange Commission voor $ 101 miljoen voor het helpen van het beruchte energiebedrijf Enron, om diens kasstromen op te krikken en de schulden te laag te rapporteren. Eveneens in 2005 schikte Citigroup met particuliere procespartijen voor $ 2 miljard over haar rol in het faillissement van Enron.

In de aanloop naar de financiële ineenstorting van Wall Street in 2008 had Citigroup Structured Investment Vehicles (SIV's) gecreëerd en deze gebruikt om zijn giftige subprime-schuld van zijn balans te halen. Het probleem was dat die SIV's contractueel beloofden liquiditeit te verstrekken aan kopers van het commercial paper van de SIV's (dat stilletjes in grote beleggingsfondsen in de VS verbleef) als er geen andere kopers waren die dat commercial paper wilden overdragen. Dat betekende dat Citigroup, bij het verstrekken van die liquiditeitsinvesteringen, deze giftige subprime-schuld tijdens de financiële crisis van 2008 weer op zijn eigen balans moest zetten en enorme verliezen moest nemen. De aandelen van Citigroup gingen in 2009 naar 99 cent, omdat het de grootste bailout-operatie van de Amerikaanse belastingbetaler in de geschiedenis van de VS ontving.

Vanaf december 2007 en met een looptijd tot ten minste juni 2010 ontving Citigroup het volgende aan bailout-operaties: $ 2,5 biljoen aan geheime cumulatieve leningen van de Federal Reserve; $ 45 miljard aan kapitaalinjecties van de Amerikaanse schatkist; de federale overheid garandeerde meer dan $ 300 miljard aan activa van Citigroup; de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) garandeerde $ 5,75 miljard van zijn senior ongedekte schuld en $ 26 miljard van zijn commercial paper en interbancaire deposito's.

Terwijl al het bovenstaande gaande was, had Sandy Weill, de voorzitter en CEO van Citigroup, een fortuin bij de bank vergaard via een techniek die compensatie-expert Graef "Bud" Crystal het aandelenoptieplan van graaf Dracula noemde. Je zou het niet kunnen doden; zelfs niet met een zilveren kogel. Je zou het ook niet kunnen vervolgen, want de raad van bestuur van Citigroup heeft er regelmatig voor getekend.

Het plan werkte als volgt: elke keer dat Weill één set aandelenopties uitoefende, kreeg hij een "reload" van ongeveer hetzelfde aantal opties. Tegen de tijd dat Weill in 2003 aftrad als CEO, had hij meer dan $ 1 miljard aan compensatie ontvangen, waarvan het grootste deel afkomstig was van zijn reloads van aandelenopties. (Weill bleef tot 2006 voorzitter van Citigroup.) Een dag na zijn aftreden als CEO stond de raad van bestuur van Citigroup Weill toe om 5,6 miljoen aandelen van zijn aandelen terug te verkopen aan de onderneming voor $ 264 miljoen. De raad van bestuur van Citigroup onderhandelde over de vaste koers van $ 47,14 per aandeel, voor alle aandelen van Weill.

Citigroup deed op 9 mei 2011 een 1-voor-10 everse stock split (omgekeerde aandelensplitsing - voor elke 100 aandelen hield de aandeelhouder slechts 10 aandelen over. Bij de slotkoers van Citigroup van $ 48,71 gisteren (eigenlijk $ 4,87 als die splitsing niet was gebeurd) verloren langetermijnaandeelhouders nog steeds 90 procent ten opzichte van waar de aandelen in 2007 voor werden verhandeld.

Terwijl die aandeelhouders nog steeds hun wonden likken van Weills zwendel-leiderschap van Citigroup, leidt Weill het luxueuze leven van een miljardair.








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[3 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen