Armageddon

De VS en de Europese Unie zijn van plan de oorlog tegen Rusland tot het bittere eind uit te vechten. De vraag is: ten koste van wat?



Uit de Oekraïne komen niet alleen berichten over de oorlog. Andere berichten zijn er echter ook niet om in gejuich uit te barsten. Er is de kwestie van de dichtgedraaide gaspijpleiding. Het is inmiddels bevestigd dat Rusland gewoon blijft leveren.
Oekraïne sluitt de gastoevoer af; wegens "overmacht", zoals gezegd. Maar volgens Russische informatie is dit niet waar. Gazprom zegt "geen enkele bevestiging van overmacht te hebben ontvangen" omdat de Oekraïners onlangs "ongestoord" aan het werk waren in het compressorstation.

Vanaf woensdag stopt Kiev de doorvoer van Russisch gas in de regio Loehansk. Dit bespaart tot 32,6 miljoen kubieke meter gas per dag, dat is bijna een derde van de maximale hoeveelheid die dagelijks via Oekraïne naar Europa kan worden vervoerd. Door de Russische bezetting was het onmogelijk geworden om het Sochranivka-punt en het compressiestation van Novopskov te controleren, wordt er gezegd. De exploitant kan dan wel naar een geval van "overmacht" hebben verwezen, het is echter ook duidelijk dat Kiev al lang een einde aan de gasleveringen aan Europa eist - als een verdere sanctie naast het geplande olie-embargo.

Met een olie-embargo wil de EU de "oorlogskas" van het Kremlin raken. Maar een week nadat de plannen werden gepresenteerd door Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, blijkt ook dit project een flop. Het overleg zit muurvast en Brussel is weer eens verlamd. Ditmaal is het niet alleen de schuld van de "usual suspect" Viktor Orban, die het embargo afwijst en dreigt met een veto. Zelfs de voorzitter van de EU-Raad Emmanuel Macron kon Orban niet van gedachten doen veranderen. Daarnaast staan ook vier andere EU-landen ​​op de rem en eisen bij voorbaat een schadevergoeding. Als de EU Orban financieel compenseert, zoals de Europese Commissie blijkbaar van plan is, zullen ook zij hun eisen ingewilligd zien.

Maar dat is niet alles. Er zijn ook "technische" problemen. Twee maatregelen die de verkoop van goedkope Russische olie aan andere delen van de wereld moeten voorkomen, staan ​​op het spel. Griekenland, Malta en Cyprus zijn tegen een vaarverbod omdat ze bang zijn voor nadelen voor hun havens en tankers. Een klap voor de verzekeringssector is ook controversieel. Het zou de herverzekeraars moeten raken, zonder welke internationale olietransporten niet verzekerd kunnen worden. Waarschijnlijk zullen hiervoor echter zogenaamde secundaire sancties nodig zijn – en die werden tot nu toe als taboe beschouwd in Brussel.

Maar goed: eerst werd ook afgekeurd om verdragen open te breken en energie als oorlogswapen te maken. Maar dat is precies waar het geplande olie-embargo om draait – geen wonder dat verschillende EU-landen het er moeilijk mee hebben.

In ieder geval: nu is ongeveer een derde van het gas dat normaal naar de EU wordt getransporteerd, verdwenen. De verantwoordelijke politici stellen dat dit gebrek aan gas zal worden vervangen door omleidingen van andere pijpleidingen, b.v. de Nord Stream 1. Deze pijpleiding loopt door de Oostzee van Rusland naar Duitsland en is niet blootgesteld aan oorlogsgevaar of chantage vanuit transitlanden.

Het is echter niet zeker of deze alternatieven het ontbrekende gas kunnen vervangen, vooral komende winter. Men zou met name tegen de Duitsers kunnen zeggen: het is jullie eigen schuld, waarom hebben jullie Nord Stream 2 op verzoek en onder druk van de Verenigde Staten stopgezet? Nu hebben jullie (en vele anderen) een probleem. En dat kan een serieus probleem worden.

Wie herinnert zich nog de ietwat bizarre en onbegrijpelijke actie van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, toen ze de Oekraïense president Zelensky een vragenlijst overhandigde die, eenmaal ingevuld en teruggestuurd, de EU-toetredingsonderhandelingen zou openen? De vragenlijst werd overhandigd aan de "ambassadeur" van de EU in Kiev, die toen sprak van een "verdere stap van Oekraïne op weg naar de EU". Het is ook geen geheim dat niet alleen in de EU sommige mensen - bijvoorbeeld Von der Leyen - het niet snel genoeg kan gaan met de toetreding van Oekraïne tot de EU. En nu zijn er inmiddels geruchten opgedoken in verband met een bericht van Zelensky over de toetreding van Oekraïne tot de EU - naar verluidt al in juni.

Zelensky rekent er in ieder geval op. Maar een toetreding van Oekraïne tot de EU over een paar weken - dat zou pure waanzin zijn. Een door en door corrupt land in oorlog, verwoest en economisch failliet. Naast de immense kosten voor de (burgers van de) EU, is het ook een heel bijzondere provocatie aan het adres van Rusland. Maar de EU-belastingbetalers zullen hoe dan ook niet kunnen ontkomen aan de kosten voor Oekraïne.

Von der Leyen is van plan “de leningen die onder het mom van de coronapandemie zijn gebundeld te gebruiken om Oekraïne te financieren”. Dit wordt nu daadwerkelijk onderzocht door de Europese Commissie. En dat moet snel gebeuren, want Oekraïne heeft de komende drie maanden zo'n 15 miljard euro nodig; liever meer. Maar dat is niet alles. Voor de wederopbouw zijn al financiële toezeggingen gedaan. Overigens willen de VS bijna 40 miljard dollar beschikbaar stellen voor Oekraïne, dus tégen Rusland. Voor militaire, economische en humanitaire hulp. Precies in die volgorde.

Maar het kan nog véél erger. Een Amerikaans-Chileense journalist en criticus van het Zelensky-regime, die "gestrand" is in Oekraïne, ging op 9 mei naar de media met een video. Daarin bereidt hij Europa voor op het ergste. Onder verwijzing naar een goed geïnformeerde bron doet hij verslag van beslissingen die naar verluidt al in het Kremlin zijn genomen. Dienovereenkomstig moet de levering van olie en andere grondstoffen "inclusief alle voedsel" aan het Westen uiterlijk eind september worden stopgezet. Het zou een "tit-for-tat" zijn voor westerse sancties.



De gevolgen zouden desastreus zijn. Geen industriële grondstoffen, geen gas – en dat voor de winter – en geen graan. Dat zou massale werkloosheid betekenen, een ongekende economische malaise, vergezeld van toenemende armoede en honger hier en daar – zelfs in westerse landen. En aangezien graanleveringen aan landen als Egypte bijvoorbeeld verdwijnt of wordt teruggedrongen, zal de migratie vanuit Afrika naar Europa exploderen; in onvoorstelbare mate.

Als deze sombere voorspellingen slechts gedeeltelijk uitkomen, zal "bevriezen voor Oekraïne" niet voldoende zijn. De journalist spreekt in zijn video over 'Armageddon'.

Op het internationale speelveld moeten we toch steeds weer constateren dat Poetin de schaakstukken gepakt heeft, terwijl het Westen het dambord heeft klaargelegd. Rusland neemt namelijk wraak op Gazprom Germania: nadat de Duitse regering het bedrijf in Berlijn had genationaliseerd, vecht Moskou nu terug en legt het sancties op. De Russische president Vladimir Poetin heeft op 3 mei een decreet uitgevaardigd dat geen enkele Russische entiteit zaken mag doen met bedrijven of personen die op de sanctielijst staan. Er mogen geen producten of grondstoffen naar geëxporteerd worden, ook geen gas. Poetin reageerde met zijn decreet op het EU-olie-embargo, en de nationalisatie door Duitsland is dus een lege huls gebleken.

Zoals we eergisteren schreven maken de VS zich met steeds meer geld en wapens de oorlog in Oekraïne eigen. Ondertussen loopt de EU achter de feiten aan – en niet alleen wat betreft sancties. De corrupte voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Pelosi kondigde onlangs het nieuwe "hulppakket" van $ 40 miljard voor Oekraïne aan. Kort daarna werd bekend dat de Verenigde Staten straaljagers naar Kreta zouden verplaatsen - blijkbaar zijn ze bedoeld voor gebruik in de Zwarte Zee. Deze en vele andere berichten maken duidelijk dat de VS niet alleen het voortouw nemen in de oorlog in Oekraïne, maar zich die ook eigen maken. Het wordt een proxy-oorlog tegen Rusland - wat mogelijk uitmondt in een Derde Wereldoorlog.

Oppervlakkig gezien zijn er geen parallellen tussen de oorlog in Oekraïne en de Tweede Wereldoorlog, hoewel: de VS handelen net als toen - en bewapenen Oost-Europa tegen Rusland. Dat blijkt uit een wet die – vergelijkbaar met de Lend-Lease Act uit de Tweede Wereldoorlog – de levering van wapens aan Oekraïne en andere Oost-Europese landen faciliteert. De Amerikaanse president Biden heeft het nu ondertekend. Biden sprak van een "belangrijk hulpmiddel bij het ondersteunen van de Oekraïense regering en het volk in hun strijd om hun land en democratie te verdedigen" tegen Rusland. Zie ons artikel van 11 mei jl.
Het pikante hieraan is dat de Lend-Lease-wet oorspronkelijk bedoeld was voor de strijd tegen nazi-Duitsland – en er ook Russische wapens  mee werd gefinancierd. Vandaag de dag vechten de VS en de EU tegen Rusland – samen met voormalige Warschaupact-landen. Ook hierin zien we voortekenen dat het Westen zich voorbereidt op de 3e wereldoorlog.

Brussel blijft als een geslagen hond achter Washington aan lopen. Ondertussen plannen de Verenigde Staten al de volgende strafmaatregelen, die vooral de Europese economie zullen treffen. Na de olie is het de beurt aan het gas. Dit drijft de energieprijs in Europa op in een tijd waarin de inflatie al gierend uit de hand loopt en een diepe recessie dreigt. De technocraten in Brussel trekken aan het kortste eind in deze proxy-oorlog, ook politiek, omdat het de VS zijn die de doelen stellen, en de europeanen die steeds afhankelijker worden van Washington en in de verdediging schieten. De Chinese president Xi heeft de situatie goed in de gaten en waarschuwt voor een verlies aan autonomie.

China ziet de vorming van blokken in de oorlog in Oekraïne als een bedreiging voor de wereldvrede. President Xi eist dat de EU zich onafhankelijk moet maken van de VS. De blokconfrontatie als gevolg van de Oekraïne-crisis zou een grotere en duurzamere bedreiging voor de wereldvrede kunnen worden dan de crisis zelf, waarschuwde Xi na een telefoontje met de Franse leider Macron. Volgens Peking moet de EU zich niet afhankelijk maken van de VS, maar diplomatieke autonomie behouden. Dit is de enige manier om het conflict op te lossen. China heeft resoluut geweigerd Rusland te veroordelen voor zijn invasie van Oekraïne.

Dit is precies waarom China ook wordt beschouwd als een mogelijke bemiddelaar - vergelijkbaar met Turkije of Israël, die ook geen duidelijke partij hebben gekozen. In Turkije hebben al onderhandelingen plaatsgevonden tussen Rusland en Oekraïne. Het optreden van de VS en de EU heeft al geleid tot blokvorming. De VS en de EU zijn er echter niet in geslaagd de meeste landen voor zich te winnen. Naast China, Turkije en Israël houden ook India en de meeste landen in Afrika en Zuid-Amerika zich er buiten. Met het geplande olie-embargo zouden de blokken zelfs kunnen verharden. De EU eist nu dat India en andere 'neutrale' landen stoppen met het kopen van Russische olie. De VS overwegen zelfs om "te helpen" met secundaire sancties. Dit zou leiden tot een escalatie van de economische oorlog. Tot nu toe was het vooral gericht op Rusland, maar daar dreigt nu verandering in te komen...

Elke dag van oorlog is een nederlaag voor Europa - militair, economisch en strategisch. Het gezonde verstand zegt dat het beste zou zijn om voluit toe te werken naar een staakt-het-vuren. Maar daar ontbreekt het volledig aan bij de huidige generatie regeringsleiders en politici. Von der Leyen en Raadsvoorzitter Michel hebben alle vertrouwen dat Rusland verslagen wordt - net als de VS rekenen ze op voortzetting van de oorlog en sancties, zo nodig maandenlang. Wie op zoek gaat naar een exitscenario moet niet in Brussel zijn, er is niemand die het idee van een staakt-het-vuren heeft geopperd...  Toch schijnt er in de VS één persoon rond te lopen die meer ziet in een diplomatieke oplossing:


Over Von der Leyen en Michel gesproken: beiden gaan naar Tokio om te praten over de oorlog in Oekraïne en de sancties. Japan is naar voren gekomen als een strategische partner die tegen Rusland moet worden gepositioneerd, maar ook tegen China kan helpen - omdat de EU kennelijk nu ook de Indo-Pacific tot haar verzorgingsgebied wil maken...











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[13 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen