Tot het schip slagzij maakt.....

De oorlog in Oekraïne, een rijtje landen dat aansluiting wil tot de Europese Unie.... het "vredesproject" dat haar heil zoekt in steeds meer oorlog voeren, heeft zijn langste tijd gehad. Burgers hebben niet in de gaten dat politici op deze statentitanic nog steeds denken dat zij muziek kunnen blijven spelen. Tot het schip slagzij maakt.



De Duitse bondskanselier Scholz, de Franse president Macron, de Italiaanse premier Draghi en de Roemeense president Iohannis maakten een pelgrimstocht om met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te spreken - over de situatie in Oekraïne, om hem verdere wapenleveringen te beloven en hem te verzekeren dat ze ervoor zouden opkomen dat Oekraïne onmiddellijk kandidaat worden voor toetreding tot de Europese Unie. Hierover moet binnen de EU-landen trouwens nog unaniem over worden beslist: ja of nee.

Een niet-gestelde vraag in de politiek is: waarom heeft Kiev ineens zo'n haast, en waarom gaat Brussel daar nu in mee? Het antwoord ligt voor de hand: het gaat over de oorlog. De leiding in Kiev heeft hulp en een “Europees perspectief” nodig, zodat ze kunnen zeggen: de offers zijn niet voor niets geweest. Aangezien NAVO-lidmaatschap niet langer een optie is, althans officieel, moet de EU het vuile werk voor de Amerikanen opknappen. Oekraïne voldoet dan wel niet aan de EU-criteria voor toetreding, maar dat maakt niet uit - naar men zegt omdat de EU een “geopolitieke wending” heeft gemaakt. Nu tellen niet meer de regels, maar de doelen. En het uiteindelijke doel is om Rusland te weerstaan ​​en te straffen.

Er zijn echter nog twee andere redenen waarover nauwelijks wordt gesproken. De eerste is geld, de tweede is hulp. De EU moet de oorlog en de wederopbouw van Oekraïne financieren en in extreme gevallen zelfs militair ingrijpen. De EU heeft al een "liquiditeitssteun" van 9 miljard euro goedgekeurd voor de financiering van de oorlog. Maar nu is er een "wederopbouwfonds" gepland, waarvoor de EU nieuwe schulden moet aangaan. Dit zou nauwelijks te rechtvaardigen zijn zonder een “Europees perspectief”. We betalen immers ook niet voor de wederopbouw in Gaza, in het noorden van Syrië of in Irak (waar ook EU-lidstaten flink hebben "huisgehouden"), om maar een paar oorlogsgebieden te noemen.

Het militaire aspect is nog explosiever. Artikel 42 van het Verdrag van Lissabon bevat een clausule inzake wederzijdse bijstand: "In geval van een gewapende aanval op het grondgebied van een lidstaat zijn de andere lidstaten haar alle hulp en bijstand verschuldigd die in hun macht liggen." Is dit een reden dat de laatste maanden veel reclame gemaakt wordt voor onze strijdkrachten?

Dit is precies waar Oekraïne naar op zoek is om zich voor te bereiden op de toekomst. Als het geen NAVO-lid kan worden, moeten in ieder geval de EU-lidstaten opstaan. Met andere woorden, als Oekraïne vandaag lid zou zijn van de EU, zou ook Nederland contractueel verplicht zijn om oorlog te voeren tegen Rusland. Ziet u het voor zich? Het kabinet Rutte IV wèl.

Onze regering stemt dus in met de status van kandidaat-lidstaat tot de EU "onder voorwaarden", werd zonder enige geloofwaardigheid verteld, waarbij regerende politici eens temeer laten zien dat zij volledig schijt hebben aan referenda, hoe burgers ergens over denken en door henzelf gedane beloften. De Europese Commissie beveelt ook aan om Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat toe te kennen en ook aan de Republiek Moldavië (wat bij ons de vraag oproept wat er dan gebeurt met het conflictgebied Transnistrië. Landen in oorlog, en dan vaak ook nog corrupt tot op het bot, dan past wel in de lijnen die in Brussel worden uitgezet.

De premier van Kosovo heeft inmiddels ook bekendgemaakt - op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Scholz dat, waar Kosovo alleen de status van "potentiële kandidaat" had, dezelfde stappen te willen zetten als Oekraïne. Blijkbaar is "potentiële kandidaat" zijn niet meer genoeg, nu is een upgrade naar een officiële "EU-toetredingskandidaat" nodig. Fantastisch. Dit land, dat in 2008 onafhankelijk werd, niet eens door alle EU-staten wordt erkend en lid wil worden van de EU? Niet erkend door Spanje, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Cyprus, terwijl Kosovo ook alleen erkend wordt door 115 van de 193 VN-lidstaten. Dan zijn er ook nog de geschillen met Servië. Servië ziet Kosovo als een deel van Servië en claimt het grondgebied van Kosovo (“Autonome Provincie Kosovo en Metohija”) – waar voornamelijk Albanezen wonen. Daar zou het volgende probleem kunnen ontstaan. Namelijk wanneer er stemmen opgaan die een verbinding met Albanië eisen.

In de Corruption Perceptions Index (CPI) staat Kosovo in 2021 op de 87e plaats van de 180 landen. En er zijn sinds 1999 bijna 3.800 soldaten uit 28 landen in Kosovo geweest onder leiding van de NAVO om de veiligheid te "waarborgen". Sinds 1999. Daarnaast is er de EU-rechtsstaatmissie genaamd EULEX in Kosovo. Tot 2.000 politieagenten, rechters, gevangenisbewakers, douanebeambten, enz. werden en worden naar Kosovo gestuurd om te helpen bij het opzetten van staatsstructuren. Die werken vandaag de dag nog steeds - maar de georganiseerde misdaad zoals op het gebied van drugssmokkel naar de EU des te meer. Maar het kleine Balkanland wil (en moet, als veel EU-politici hun zin krijgen) toetreden tot de EU. Alsof de EU zelf geen problemen heeft.

Kosovo is dus vastbesloten om ook zo snel mogelijk lid te worden van de EU.

Maar dat is niet alles. Montenegro is sinds 2010 kandidaat-lidstaat. In maart 2020 was er een politiek akkoord om toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië te starten. In juni 2013 besloot een EU-top om toetredingsonderhandelingen met Servië te starten. Eveneens in maart 2020 werd een politiek akkoord bereikt over het openen van toetredingsonderhandelingen met Albanië. En als het om Turkije gaat, is het voor de EU zelf waarschijnlijk niet meer duidelijk of er nog toetredingsonderhandelingen zijn of niet. Dan zou Moldavië ook met miljoenen of zelfs miljarden naar de EU moeten worden "gebracht". Hoe het verder moet met de separatistische 'republiek' Transnistrië (hierboven al genoemd), dat een deel was of is van Moldavië, is niet duidelijk en wordt nauwelijks genoemd. Tot nu toe is deze “Pridnestrovische Moldavische Republiek” (PMR) alleen erkend door Rusland.

Dus deze nobele, eervolle en serieuze politici, zoals de Europese Commissie, steunen dus de oorlog in Oekraïne (Rutte noemt de oorlog in dat land "onze oorlog" - de idioot), willen deze voortzetten - zodat "Uncle Joe" aan de andere kant van de Atlantische Oceaan niet boos wordt - en steunen ook de status van EU-kandidaat landen Oekraïne en Moldavië. Bij andere gelegenheden wordt het bloedvergieten en de "slachting" in Oekraïne betreurd. Nu zou er een gelegenheid zijn geweest om te zeggen: Beste vriend Zelensky, je wilt lid worden van de EU. Je wilt veel geld van de EU. Laten we een goede deal maken voor beide partijen. Jij, beste vriend, onderhandelt onmiddellijk met Poetin over een datum voor het begin van vredes- of staakt-het-vuren-onderhandelingen, en zodra de datum is vastgesteld en de onderhandelingen beginnen, zullen wij je aanvraag voor de EU-kandidaatstatus bekrachtigen.

Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. En dat is het ook: al met al is er veel potentieel voor conflicten, zelfs explosief, voor de EU.  Nee, in plaats van een vredeproces in risicolanden wordt er olie op het vuur gegooid. Maar geen Russische olie - dat wil de Europese Unie niet meer.  Poetin zit daar niet mee - hij verkoopt dat nu elders, ook aan landen die het met flinke winsten doorverkopen aan landen van.... de Europese Unie.

Maar de EU wil nog steeds Russisch gas, hoewel daar steeds minder van wordt geleverd - ondermeer doordat er gekke landen zijn die olie niet in roebels willen betalen, of grote concerns in EU-landen zijn die onderdelen van Russische pijpleidingen niet op tijd "af" hebben. Men probeert de burgers nog steeds voor te houden dat de levering "zomaar" door Rusland kan worden gesmoord, terwijl revisies aan compressorstations en de turbines die voor revisie naar Canada worden gestuurd vanwege opgelegde sancties niet meer worden teruggestuurd. Die zijn ook verantwoordelijk voor de verminderde gasleveringen. Het gas ontbreekt gewoon. Zo krijgen we dus de situatie dat door het verder opstoken van kolencentrales de Europese Unie weer terug lijkt te keren tot een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

Niet alleen de top van de NAVO, maar ook die van de EU is hersendood. De EU is lang geleden ontstaan ​​om samen uit te groeien tot de “Verenigde Staten van Europa” (het Vierde Rijk). Het uitgangspunt van samen groeien is ondertussen veranderd in: "we moeten land X of Y de EU binnenhalen, zodat het niet..."  Om het gedroomde erger te voorkómen, worden alle ogen gesloten voor aanvragen inzake het  lidmaatschap, ongeacht het eigen vermogen van die landen om te functioneren.

Met fatale gevolgen:
1) De besluitvormingsprocessen binnen de EU zijn niet aangepast aan de groeiende omvang: de EU kan op veel terreinen geen besluiten nemen.
2) Als gevolg daarvan bevindt elk EU-land zich in een positie dat het chantage kan plegen: bij twijfel kan elk land ongemakkelijke beslissingen blokkeren of zware schadevergoedingen eisen.
3) Dit heeft geleid tot een cultuur van "cherry picking":
— sommige landen proberen zich ten koste van anderen te verrijken met belastingdumping.
— sommige landen drukken de belangen van hun economie door zonder rekening te houden met anderen.
— sommige landen hebben de veelgeroemde waardengemeenschap al lang verlaten en zien de EU alleen als een bron van geld.
4) Op EU-niveau is een pseudo-democratie ontstaan, waarbij het EU-nepparlement vaak door de niet-democratisch gekozen Commissie, de nationale regeringen of de ECB voor de gek wordt gehouden of compleet genegeerd.
5) De EU biedt vanwege haar vele tekorten een breed scala aan doelen voor rechts-populistische partijen en bewegingen. In het geval van het VK heeft dit al geleid tot het vertrek uit de EU. In andere landen, zoals Frankrijk, is de stemming op het randje. Van Macron valt op dit vlak inmiddels - na de voor hem desastreuze parlementsverkiezing - weinig te verwachten.
6) Het hele economische gebied van de EU werkt alleen op basis van goedkoop ECB-geld - en de geldstromen van noord naar zuid: de transferunie is allang een feit.

Wij EU-burgers kunnen ons niet teweer stellen tegen deze waanzin. En het feit dat Frau von der Leyen, een politiek superlichtgewicht en haar nepsocialist Timmermans,  die vanuit de achterkamertjes naar de top werd gemanoeuvreerd, de lekkende boot besturen, zet de kroon op het geheel.

Tot de TitEUnic slagzij maakt en de passagiers het recht in eigen hand nemen......











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[22 juni 2022]

 

Afdrukken Doorsturen